Rio 2016: döntőben az olimpiai címvédő Pars Krisztián

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.17. 17:12
Az idei évben elszenvedett sérülései ellenére Pars Krisztián a negyedik helyen jutott be a riói olimpiai játékokon a kalapácsvetés döntőjébe azzal, hogy 75.49 méterre hajította el a kalapácsot. A világ-és Európa-bajnok lengyel Pawel Fajdek óriási meglepetésre kiesett.

Korábban beszámoltunk róla, hogy nem születtek túl jó eredmények a selejtezők A-csoportjában, így az ebben az esztendőben sérülésekkel bajlódó Pars Krisztián bejuthat a döntőbe – ami már az olimpia előtt önmagában szenzációs eredménynek számított volna az előzményeket ismerve.Korábban beszámoltunk róla, hogy nem születtek túl jó eredmények a selejtezők A-csoportjában, így az ebben az esztendőben sérülésekkel bajlódó Pars Krisztián bejuthat a döntőbe – ami már az olimpia előtt önmagában szenzációs eredménynek számított volna az előzményeket ismerve.

A Londonban aranyérmet szerző Pars Krisztián nem teketóriázott, odaállt, majd első kísérletre már 73.54 métert dobott. A második próbálkozása még ennél is jobbra sikerült, 75.49 méterre repült a kalapács – ezzel több mint egy méterrel túldobta az A-csoport győztesét.

„A bemelegítő pályához képest a centerpályán a dobókör sokkal lassabb. Ehhez kellett viszonyítani az erőt, a robbanékonyságot és a gyorsaságot. Elsőre úgy csináltam, ahogy szerettem volna, másodjára pedig sokkal lendületesebben. Ezt szerettem volna elérni a selejtezőben, a döntőben pedig meglátjuk. Csak két napom van a döntőig. Nem tudom, hogy mire számíthatunk, megteszek minden tőlem telhetőt. Bízom abban a rutinban, amellyel rendelkezem. A pihenőnap arra jó lesz, hogy fejben lejátsszam magamban a történeseket, rögzítsem azokat a mozdulatokat, amelyek most azért kellenek, mert most nincs meg az a stabil, biztos pont, amely eddig volt" – mondta Pars Krisztián az M4 Sportnak.

A londoni olimpián Pars Krisztián jutott a legjobb eredménnyel a döntőbe, ott 79.37 méteres eredményt ért el.

A mostani két selejtezőcsoportból csupán a fehérorosz Ivan Tyihonnak és a lengyel Wojciech Nowickinak sikerült elérnie a kvalifikációs szintet. Előbbi 76.51, utóbbi 77.64 méterre hajította el a szert.

A 12 versenyzőt felvonultató döntő magyar idő szerint péntekről szombatra virradóra, 2.05-kor veszi kezdetét.

RIO 2016
ATLÉTIKA, FÉRFI KALAPÁCSVETÉS
A DÖNTŐ MEZŐNYE

1. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 77.64 méter
2. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 76.51
3. Dilsod Nazarov (Tádzsikisztán) 76.39
4. PARS KRISZTIÁN (MAGYARORSZÁG) 75.49
5. Diego del Real (Mexikó) 75.19
6. Serghei Marghiev (Moldova) 74.97
7. David Södeberger (Finnország) 74.64
8. Szjarhej Kalamojec (Fehéroroszország) 74.29
9. Wagner Domingos (Brazília) 74.17
10. Marcel Lomnicky (Szlovákia) 74.16
11. Jevhen Vinohradov (Ukrajna) 73.95
12. Asraf Amgad Elszejfi (Katar) 73.47

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik