Rio 2016: az intenzíven feküdt, visszatért, kétszeres olimpiai bajnok lett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.21. 18:30
null
Az olimpiai aranyérmes Oroszország kéziszercsapata (Fotó: Reuters)
Tovább tart ritmikus gimnasztikában az orosz hegemónia: az első számú sportági hatalom kéziszercsapata szenzációs második gyakorlattal szerezte meg az olimpiai aranyérmet, a 3. helyről az elsőre fellépve.

1996 óta egy dolog biztos ritmikus gimnasztikában: az, hogy az oroszok megszerzik mindkét aranyat az olimpián. Minden ütőkártya náluk van, infrastruktúrától sportdiplomáciáig.

Ezzel nehéz versenyezni. Az egyéni versenyben nem volt kérdés az orosz arany és ezüst, más kérdés, hogy Margarita Mamun Jana Kudrjavceva felett győzelme nagy meglepetés volt, annyira, hogy Mamun és edzője, Amina Zaripova egyaránt szája elé kapva kezét hitetlenkedett. Majd az olimpiai bajnok elment vigasztalni legnagyobb riválisát, mert hát mégiscsak szobatársak voltak évekig.

Az első arany behúzva, de a kéziszercsapatok versenye nem ilyen egyszerű. Öten dolgoznak együtt, a legkisebb hiba is dominóeffektust idézhet elő, és kitörhet belőle a káosz a szőnyegen. Ráadásul itt a többiek is elhiszik, hogy meg lehet verni az oroszokat. Ebben az olimpiai ciklusban nagy versenyen az olaszok, a spanyolok, a fehéroroszok és az izraeliek is megtették. Az oroszok egész évben feszültek, rontanak, az összeállítást is cserélgetik, de ebben az évben nem állnak össze a gyakorlatok.

Az ezüstérmes spanyolok (Fotó: Reuters)
Az ezüstérmes spanyolok (Fotó: Reuters)

A spanyolok után szinte lángol a szőnyeg, mindent odatesznek, ami emberileg lehetséges, meg még egy kicsit. Egy szer után vezetnek az oroszok előtt két tizeddel.

Itt dráma lesz.

A japánok alacsony pontszámára felhördül a rekordtömeg a tornacsarnokban, a vb-bronzérmes lányok kedvesen üldögélnek, míg a közönség tüntet és kitombolja magát. Az első szer után 0.284-en belül a spanyolok, a bolgárok, az oroszok és az olaszok.

2000 óta csak az oroszok nyertek 
rg-aranyat az olimpián (Fotó: Reuters)
2000 óta csak az oroszok nyertek rg-aranyat az olimpián (Fotó: Reuters)

A spanyolok kezdik a második rotációt, buzogány és karika, ez sokkal bizonytalanabb szerkombináció, mint a szalag. Akkorát dobbantanak belépésnél, hogy majd' beszakad a pódium. Aztán leszakítják a tetőt a csarnokról, döbbenetes tűzzel előadott, szenzációs gyakorlat. Őrjöngés. 18.216 kellene az oroszokhoz ahhoz, hogy egyáltalán holtversenybe feljöjjenek.

Persze, ha valakik, akkor ők meg tudják csinálni. Drámai zene, a visszafojtott feszültség vibrál az arénában. Ez sokkal jobb gyakorlat az oroszoktól, mint az első. Megcsinálják a lehető legnagyobb nyomás alatt. Mit láttak a pontozók? Mindenki meredten nézi az eredményjelzőt, 18.633.

Elég, sőt, sok! Az oroszok úgy ülnek a lihegőben, mint akikről legördült cirka ötven tonna teher.

A spanyolok kicsit elhúzzák a szájukat. Ennyi különbség biztosan nem volt a két csapat között.

Jönnek még az olaszok, a fehéroroszok és a bolgárok, de az oroszokhoz hasonló pontszámra nem képesek. Mennek az éremért.

Az olaszok a széküket szorítják, míg bent dolgoznak a bolgárok, hiába. A bolgároké a bronz, egymás nyakában vannak. Egyik csapattagjuk, Cvetelina Sztojanova az Eb előtt öngyilkosságot kísérelt meg, azóta is kórházban van.

Felmutatják a bronzot, az Eb-ről egy plusz érmet is vittek neki. Valahol talán ő is velük volt.

Tökéletes bolgár összhang (Fotó: Reuters)
Tökéletes bolgár összhang (Fotó: Reuters)

KÉT ÉVE AZ INTENZÍVEN, MOST A DOBOGÓ TETEJÉN

Anasztaszija Bliznjuk (Forrás: Twitter)
Anasztaszija Bliznjuk (Forrás: Twitter)

Anasztaszija Bliznjuk az orosz kéziszercsapat egyetlen tagja, aki Londonban is tagja volt az aranyérmes egységnek.

Bliznjuk ezután visszavonult, 2014 végén pedig súlyosan megbetegedett. Moszkvában tehetetlenek voltak az orvosok, Bliznjuk magas lázzal feküdt intenzív osztályon. Végül Irina Viner, az oroszok szövetségi kapitánya magángéppel küldte a tornászt Németországba, Bliznjuk itt gyógyult fel – majd visszatért sportolóként is, bekerült a hatalmas konkurencia mellett az olimpiai orosz egységbe, és aranyéremmel térhet haza. Nem volt egyszerű út.

Bliznjuk előtt csak Jevgenyija Kanajeva (orosz, egyéni összetett – az egyetlen kétszeres egyéni olimpiai bajnok a sportágban), Natalija Lavrova (orosz, kéziszercsapat) és Jelena Poszevina (orosz, kéziszercsapat) állt kétszer is a dobogó tetején ritmikus gimnasztikázóként. Az olimpiákon 2000 óta tartó orosz győzelmi sorozat a leghosszabb, jelenleg is tartó teljes dominancia az összes ötkarikás sportágat tekintve.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
EGYÜTTES KÉZISZERCSAPAT, ÖSSZETETT
1. Oroszország (Vera Birjukova, Anasztaszija Bliznjuk, Anasztaszija Makszimova, Anasztaszija Tatareva, Marija Tolkacseva)
36.233
2. Spanyolország 35.766 (a bolgárokénál magasabb kiviteli pontszámmal)
3. Bulgária 35.766
4. Olaszország 35.549
5. Fehéroroszország 35.299
6. Izrael 34.549

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik