Paralimpia: újabb ezüst, Suba Róbert a dobogó 2. fokán!

Vágólapra másolva!
2016.09.15. 14:18
null
Suba Róbert Rio 11. magyar érmese (Fotó: mob.hu)
A második helyen végzett Suba Róbert a KL1-es sérültségi kategória 200 méteres parakajak döntőjében a riói paralimpián.

A Bajai Vízisport Egyesület versenyzője, Csamangó Attila és Győrfi Tamás kontinensbajnok tanítványa a lengyel Jakub Tokarz mögött és a brit Ian Marsden előtt ért célba a második helyen a lagoai versenypályán.

A 36 éves versenyző már szerdán is remek teljesítményt nyújtott, az előfutamból második helyével egyből a fináléba került, azaz a középfutamban nem kellett vízre szállnia.

A legjobb nyolc versengésében egy-egy argentin, lengyel, brazil, brit, francia, kínai és ausztrál volt a hármas pályán rajtoló magyar ellenfele, aki remekül küzdött, jól hajrázott és csak lengyel riválisa tudta megelőzni.

A parakajak most debütált a paralimpián, a sportolók minden számban 200 métert lapátolnak. Suba Róbert a magyar küldöttség 11. érmét szerezte, öt bronz mellett a hatodik ezüstöt.

Váczi Anita a 6. helyen végzett női 200 méteren a KL1-es kategóriában – a bajnok a brit Jeanette Chippington. Varga Katalin az 5. helyen zárt a KL2-esek versenyében, itt is brit ünnepelhetett, Emma Wiggs ért elsőként célba.

A férfi KL2-esek között Rozbora András 7. lett, a győzelmet az ausztrál Curtis McGrath szerezte meg.

 

„Nagyon örülök az ezüstéremnek, bár nagyon kevésen múlt az első hely, 45 ezreden – értékelte versenyét a magyar parakajakos. – A bemelegítés után kezdett felerősödni az oldalszél, ez instabillá tette a hajót. Ráadásul az argentin versenyző kijött a rajtgépből, én pedig túl sokat voltam a rajtban, elfújt a szél, korrigálnom kellett, hogy egyenesben tartsam a hajót és ez meghosszabbította a reakcióidőt a rajtnál. Rosszul kezdtem, utána egy jó erős iramot mentem, és ha 210 méter lett volna a pálya, akkor behozom a lengyelt, de ez van, örülök az ezüstnek."

Suba Róbert hozzátette: folytatja a versenyzést, szeretne ott lenni Tokióban is, és aranyérmet szerezni a japán fővárosban.

Suba fiatalon több sportágat is kipróbált, majd 19 évesen, többéves ejtőernyős tapasztalattal, több tucat ugrást követően egy „rendellenes nyitás” következtében 1500 méter magasról lezuhant és gerincsérülést szenvedett. Azóta kerekesszékben él, de már a baleset után, a kórházban tovább folytatta a sportolást, míg a kajak-kenut néhány éve kezdte el.

„Titkon reménykedtünk Robi éremszerzésében, a felkészülése remekül sikerült – mondta az MTI-nek Weisz Róbert, a paraszakág vezetője. – Az egész csapattal nagyon elégedett vagyok. Már az nagy dolog volt, hogy négy versenyzővel tudtunk itt lenni. Közülük hárman pontszerzők lettek, és Rozbora András is alig maradt le a hatodik helyről.”

Utóbbi sportolóval kapcsolatban a szakember hangsúlyozta: két éve világbajnok volt, aztán más kategóriába került, sokkal kevésbé sérültek közé, de ő nem tört össze, kőkeményen dolgozott tovább, és kiharcolta a paralimpiai indulás jogát, ami példaértékű.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik