Zokogva, sérülten jött le, társai az olimpia egyik legszebb jelenetét adták neki

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.19. 23:20
null
Mintaszerű rajzolás: Pazsava akcióban a riói selejtezőben (Fotó: Reuters)
Váratlan drámát hozott a riói olimpián a ritmikus gimnasztika selejtezőinek első napja: a grúzok közönségkedvence és világbajnoki negyedik helyezettje, Szalome Pazsava valószínűleg már sérülten is kezdte a napot, majd még súlyosbított is állapotán, utolsó gyakorlata közben és után már sírt a fájdalomtól. Edzője szintén. Társai példamutató sportemberi reakcióval fogadták.

Szalome Pazsava olyan, mint a tűz, villámgyors és dinamikus, a legnagyobb kedvencek egyike a ritmikus gimnasztika világában. Világbajnoki összetett negyedik is, mondhatni, annyira nem csinálja rosszul. Sőt! Tavalyi kiváló vb-szereplése után azok között tartották számon, akik olimpiai dobogóra állhatnak.

Már az első gyakorlatnál sincs rendben a mozgása, valószínűleg sérülten érkezett, a másodiknál csak ront a helyzeten. A harmadik már kínszenvedés, hibázik is, óriási csomó a szalagon, megsemmisülten ül az edzőjével a lihegőben. Tökéletesen tisztában van vele, hogy a döntő oda, ekkora hátrányt nem lehet ledolgozni. A negyedikre már csak becsületből megy föl, húzza a lábát. Buzogány, olyan gyakorlat, amely után általában tűzoltóautót kell küldeni a szőnyegre, mert annyira villámgyorsan mozog, hogy szinte ég a versenyterület. Nem most. Nem ma. Már közben sír a fájdalomtól, de valahogy végigküzdi.

A versenyzést már befejező társak nem mentek el öltözni, mindenki a szőnyeg melletti székekre ül, és várja a többieket. A riválisok nézik Pazsava kínjait, és elkezdenek neki tapsolni. Adják neki a ritmust, az erőt, hogy valahogy végigcsinálja. Mindannyian versenyeztek már sérülten, pontosan tudják, mit él át. A fehérorosz Melityina Sztanjuta a dobásoknál fel-felugrál a székéről. Ő már szerzett világbajnoki érmet törött lábbal.

Szalome Pazsava drámája a lihegőben
Szalome Pazsava drámája a lihegőben

Pazsava végez, végpózba merevedik, aztán oda a kontroll és az önuralom, megállíthatatlanul elkezd sírni. Edzője zokogva jön a sántító, járni is alig tudó grúz klasszis elé. Összeölelkeznek a lihegőben. Nem hiába hívják angolul kiss and cry-nak.

A társak és riválisok nézik a drámát és a lihegőt, majd elkezdik kántálni a sírva ülő grúz lány nevét. „Szalome, Szalome!" A közönség átveszi.

Fél órával később ott ül a többiek között, felteszi a sérült lábát egy székre. A kamera ráközelít, mosolyog, kiinteget.

Döntős szereplés nincs. Sporttársai viszont vannak.

Ez se utolsó dolog. Sőt!

Inkább a legelső.

RIO 2016
RITMIKUS GIMNASZTIKA
EGYÉNI ÖSSZETETT SELEJTEZŐ, A DÖNTŐBE JUTOTTAK

1. Margarita Mamun (Oroszország) 74.383
2. Jana Kudrjavceva (Oroszország) 73.998
3. Hanna Rizatdinova (Ukrajna) 73.932
4. Melityina Sztanjuta (Fehéroroszország) 72.575
5. Szon Jon Dzse (Dél-Korea) 71.956
6. Neviana Vladinova (Bulgária) 70.966
7. Carolina Rodríguez (Spanyolország) 70.515
8. Marina Durunda (Azerbajdzsán) 70.348
9. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 70.132
10. Kseniya Moustafaeva (Franciaország) 69.982

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik