UEFA: fél évre eltiltották a „banánevőző” olasz elnököt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.10.07. 20:14
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rasszista megnyilvánulása miatt fél évre eltiltotta Carlo Tavecchiót, az olasz sportági szövetség (FIGC) elnökét.

A 71 éves sportvezetőt az UEFA fegyelmi és etikai bizottsága azért ítélte el, mert a nyáron – még az olasz amatőr szövetség vezetőjeként – azt mondta, hogy a fiatal hazai futballisták nem jutnak elég szerephez az élvonalban, és egy kitalált afrikai futballistát említve hozzátette: „helyettük itt van nekünk Opti Poba, aki nemrég még banánt evett, most meg hirtelen a Lazio első csapatának a játékosa”.

Az UEFA keddi döntése szerint Tavecchio a kontinentális szövetség következő, március 24-én esedékes kongresszusán sem vehet részt, és semmilyen szerepet nem kaphat fél éven át az UEFA-ban. Mindezek mellett a FIGC első emberének szerveznie kell hazájában egy eseményt, amely az UEFA rasszizmus elleni harcát népszerűsíti, s felhívja a figyelmet a problémára.

Tavecchiót rasszista kijelentése ellenére augusztusban megválasztották a FIGC elnökének, a szövetség vizsgálata pedig nem találta bűnösnek botrányos mondatáért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik