Serie A: döntött az olasz kormány a bajnoki halasztás rendjéről

Vágólapra másolva!
2022.01.19. 14:04
Az olasz kormány határozatot fogadott el a sportesemények koronavírusos esetek miatti halasztási rendjéről, annak érdekében, hogy elkerüljék a január elején felmerült vitás eseteket – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

A sportszövetségekkel és egészségügyi hatóságokkal közösen kidolgozott rendelet szerint mostantól akkor halasztható el egy mérkőzés, ha az egyik csapat keretének minimum 35 százaléka megfertőződik. A vírusos játékosok karanténba kerülnek, a kontakt személyeknek ugyanakkor ez nem lesz kötelező, viszont öt napon át folyamatosan tesztelniük kell és a következő mérkőzés előtt négy órával is negatív tesztet kell produkálniuk, illetve FFP2-es maszkot kell viselniük a pálya mellett.

A szabályozásra azért volt szükség, mert a sportszövetségek és a helyi egészségügyi hatóságok eddigi eljárási rendje nem volt összehangolva, ami komoly problémákat okozott. A labdarúgó élvonalban például az év első játéknapján négy meccset nem tudtak megrendezni, mert a Bologna, a Torino, a Salernitana és az Udinese együtteseit a helyi hatóságok nem engedték utazni és pályára lépni, annak ellenére, hogy az olasz futballszövetség nem engedélyezte számukra meccseik halasztást. Ezért mind a négy esetben a "vétlen" együttes megjelent a találkozó helyszínén és várt a kezdésre. A sportági szövetség eddigi különszabályzata szerint a halasztásra akkor nyílt lehetőség, ha egy csapatban minimum 13 labdarúgó volt fertőzött.

A mostani szabályozás mellett szerdán azt is közölték az illetékesek, hogy a Serie A utolsó két januári fordulójában maximum 5000 nézőt engedhetnek be a stadionokba.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik