K. Zs. 2021.11.30 13:52 Frissítve: 2021.11.30 14:16

Juventus: ügyészségi vizsgálat, sötét felhők gyülekeznek

A tekintélyes La Gazzetta dello Sport beszámolója szerint Torinóban kedden is folytatódtak azok az ügyészségi meghallgatások, amelyek célja a Juventus gyanús pénzügyi manővereinek kivizsgálása, és amelyek egyes vélemények szerint a torinói labdarúgócsapat élvonalból történő kizárásához, legutóbbi bajnoki címének elkobzásához is vezethetnek.

Fotó: AFP

 

Anna Maria Loreto ügyész pénteki közleménye szerint körvonalazódott a gyanú, hogy a Juventus, mint tőzsdei cég a valóságnak nem megfelelő információkkal látta el a befektetőket és hamis számlákat bocsátott ki nem megvalósuló ügyletekről.

Olasz sajtóbeszámolók szerint elsősorban olyan, két klub közötti játékoscseréket vizsgálnak, amelyekben – a két labdarúgó piaci értéke közötti különbség áthidalására – valamelyik fél pénzt is fizetett; kreatív könyveléssel ilyen esetekben lehet jelentős klubérték-növekedésre szert tenni.

Az olasz szövetségben felállított, a klubok pénzügyeit vizsgáló COVISOC 62 gyanús olasz játékosügylet kivizsgálását szorgalmazza az elmúlt három év adatai alapján – ezek közül 42-ben érintett a Juventus, amely becslések szerint 282 millió eurós értéknövekedésre tehetett szert csalárd módon.

A Juve már a legutóbbi éves pénzügyi beszámolója szeptemberi publikálásakor jelezte, hogy az olasz piacfelügyelet (CONSOB) vizsgálja a klub átigazolásait, és szombaton közleményben reagált a kezdődő ügyészségi meghallgatásokra is, jelezve, hogy meggyőződése szerint mindenben a hatályos jogszabályok szerint cselekedett, és ennek bizonyítása érdekében mindenben együttműködik az eljáró hatósággal.

A klub jelenlegi (Andrea Agnelli, Pavel Nedved, Stefano Cerrato) és korábbi vezetői számíthatnak meghallgatásra, ezek lefolytatása után derül ki, lesz-e vádemelés.

Az olasz fogyasztóvédelmi szervezet, a CODACONS vezetője rendszerszintű szabálytalanságokat, hosszú évek óta folytatott bűnös gyakorlatot gyanít a háttérben, és máris jelezte: ha bebizonyosodik, hogy a Juventus jogosulatlan pénzügyi előnyre tett szert a többi olasz klubbal szemben, kezdeményezni fogja a klub példás megbüntetését.

„Az egyéni felelősségre vonásnál nem állhatunk meg, a klubnak is bűnhődnie kell – vetítette előre Marco Donzelli elnök, »szurkolók ezreinek érdekeit védve« mivel fordulnak majd a versenyhivatalhoz. – Kezdeményezni fogjuk a klub kizárását az élvonalból, és azt is, hogy fosszák meg a legutóbbi bajnoki címétől.”

2022.01.23 20:25:43

Olasz labdarúgás P. K.

A játékosok inkább egymást rugdosták a rangadón, ahelyett, hogy a labdát próbálták volna a kapuba juttatni.

2022.01.22 12:14:30

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2022. Marotta Dybala és Bernardeschi leigazolásával bosszantaná a Juvét, arab kézben az Inter?

2022.01.21 19:02:08

Olasz labdarúgás BODNÁR ZALÁN

„A Romával kiejteni a Barcát nagyobb tett volt, mint két bajnokságot nyerni a Manchester Cityvel”

2022.01.12 20:35:28

Olasz labdarúgás R. Gy.

A speciális Derby d'Italián az Inter jobb volt a Juventusál, de a rendes játékidő döntetlenje után már szinte mindenki a tizenegyesekre várt, amikor jött Sánchez...

2022.01.11 11:30:28

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2022. Ha négyes nem is, de kettes csere még lehetséges Contéékkel; meglepő csatárkiszemeltek.