Nemzetisport.hu 2012.08.10 10:41 Frissítve: 2015.03.28 01:35

Conte-Juve - ennyi volt? Hivatalos a tíz hónapos eltiltás!

Ahogy azt várni lehetett, az olasz szövetség tíz hónapos eltiltással sújtotta Antonio Contét, a Juventus labdarúgócsapatának edzőjét a fogadási botrányban betöltött szerepe miatt. Az ítélet ellen augusztus 20-ig lehet fellebbezni.

A tíz hónapos eltiltás miatt lehet, hogy nem Conte marad a Juve vezetőedzője (Fotó: Action Images)

 

Conte segítői is jelentős mértékű eltiltást kaptak: a Juventusnál a távozását már a héten bejelentő Cristian Stellini két és fél évig nem edzősködhet, míg Angelo Alessio nyolc hónapot kapott, így aligha ő fogja helyettesíteni a vezetőedzőt. Conte már a hétvégén, Pekingben, a Napoli elleni Olasz Szuperkupa-mérkőzésen sem ülhet le a kispadra, így minden bizonnyal az ifjúságiak edzője, Massimo Carrera fogja irányítani a fehér-feketéket.

 TOVÁBBI ÍTÉLETEK

A játékosok közül többeket – Marco Di Vaio, Salvatore Masiello, Daniele Padelli, Giuseppe Vives és Nicola Belmonte – ugyancsak felmentett a szövetség, a fogadási botrányban főszerepet betöltő Andrea Masiello – szintén többek mellett – viszont kétéves kényszerszünet elé néz.


A Serie A-ból az elmúlt idény végén kieső Leccét visszasorolták a harmadosztályba, akárcsak a Grossetót.

 

A Grosseto elnöke, Piero Camilli és a Lecce korábbi elnöke, Giovanni Semerani öt évig nem vállalhat szerepet a futballban, miután bebizonyosodott róluk, hogy csapataikat megbeszélt eredményre próbálták befolyásolni.

A csapatok közül a leginkább a Sienát sújtották az ítéletek: a toszkánoknak 100 ezer eurós tételt kell ellentételezniük, továbbá –6 ponttal vágnak neki a bajnokságnak. A nagy csapatok közül a Bari 80 ezer (pluszként ugyancsak –6 pont), a Bologna 30 ezer, az Atalanta 10 ezer eurós büntetést kénytelen befizetni, míg a Novara –2 ponttal kezdi a Serie B-s bajnokságot.

A Juventus számára öröm az ürömben, hogy Simone Pepe és Leonardo Bonucci (még az Udinesénél és a Barinál töltött időszakuk miatt kerültek gyanúba) felmentést kapott a szövetségtől.

Az ítéletek ellen augusztus 20-ig lehet fellebbezést benyújtani az olasz szövetségi bírósághoz. Hat nappal később kezdődik a Serie A 2012–2013-as idénye.

Az ártatlanságát végig hangoztató Contét az ügyészség felmentette a mérkőzések manipulációjának vádja alól, de a vádak szerint tudomása volt két manipulált Siena-meccsről, és nem jelentette azokat, amiért a szövetség szabályai szerint eltiltás jár.

Korábban a La Gazzetta dello Sport arról írt – és ez a büntetések kihirdetésével gyakorlatilag be is bizonyosodott –, hogy a Juventus taktikai hibát követett el, amikor nem kötött új vádalkut az elutasított, négy hónapos eltiltással járó első Conte-ajánlat után, mert akkor akár öt hónappal is megúszhatta volna a bejelentési kötelezettségét elmulasztó, de bűneit megbánó szakember. 

A La Repubblica című lap korábbi információi szerint Conte eltiltása esetén kész benyújtani a lemondását annak ellenére, hogy edzéseket így is vezényelhet. Amennyiben a fellebbezés után is érvényben marad Conte eltiltása, az edző gyakorlatilag kénytelen kihagyni a teljes következő szezont, június 9-ig nem ülhet le a padra.

 

2021.09.19 20:06:01

Olasz labdarúgás MURÁNYI DOMONKOS

A „zebrák” Morata góljával hamar előnybe kerültek, de a vendégek Rebic révén egyenlítettek.

2021.09.09 10:48:20

Olasz labdarúgás NAGY ZSOLT

Jorginho elképesztő kitartásának köszönhetően minden színtéren az európai futball csúcsára ért.

2021.09.01 22:18:59

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Az Atalanta, a Genoa és a Torino is ügyeskedett az utolsó órákban, nem gyengült az Inter és a Nápoly.

2021.08.16 13:34:24

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021. Nem kamu a kínai tulajdonos költségcsökkentési akcióterve. Ki lesz a következő távozó?