Újonc a farkastörvények uralta ligában: mire megy Leonardo?

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2009.06.02. 11:46
Az AC Milan csapatát tán mindenkinél jobban megismerő Carlo Ancelotti megy, Leonardo jön. A döntés egyrészt érthető – a piros-feketéknél „elfáradt” a játékosok és a tréner kapcsolata –, másrészt viszont kérdés, hogy miért pont Leonardo Nascimento de Araújóban bíznak a vezetők annyira, hogy rábízzák az újabb Milan-reneszánsz megteremtését.
Nem lesz egyszerű dolga: Leonardónak nagyon gyorsan kell tanulnia
Fotó: Reuters
Nem lesz egyszerű dolga: Leonardónak nagyon gyorsan kell tanulnia
Nem lesz egyszerű dolga: Leonardónak nagyon gyorsan kell tanulnia
Fotó: Reuters
Nem lesz egyszerű dolga: Leonardónak nagyon gyorsan kell tanulnia

Az egykori klasszis balhátvéd és bal oldali középpályás kötődése a klubhoz megkérdőjelezhetetlen, játékosként nagyvonalú és intelligens volt – most tekintsünk el attól a könyökléstől, mellyel 1994-ben a vb-n kiütötte Tab Ramost –, viszont nagyjából ugyanannyi az edzői tapasztalata, mint Filippo Inzaghinak…

Az egy éve technikai igazgatóként dolgozó Leonardo még csak júniusban kezdi el az UEFA licencadó edzői tanfolyamát, ez pedig meglehetősen sokatmondó. Főleg, hogy a „semmiből kinevezett” trénerek általában látványosat buktak együttesükkel.

A felsorolásból hagyjuk ki Pep Guardiola sikersztoriját – a Barcelona edzője ugyanis a B-csapatnál már szerzett tapasztalatot, így volt mire építenie a „nagyoknál”. Még egy kivétel a West Hammel jól szereplő Gianfranco Zola, de azért a „kalapácsosok” nem a Milan vagy a Barca szintjén vannak.

Egy sztárgárdánál némi szövegre, sok munkára és azonnali eredményekre van szükség; Jürgen Klinsmann ugye csak az elsőben volt jó, repült is a Bayern München kispadjáról. Bizonyítva ezzel: hiába volt népszerű szövetségi kapitánya a válogatottnak, egészen más a nemzeti csapatot irányítani egy hazai rendezésű vb-n, mint az ország legnagyobb klubját dirigálni. És egészen másfajta a nyomás is…

„Fabio Capello foglalta össze a legjobban: a labdarúgóvilág az egyetlen, melyben gyakorlatilag egy nap alatt bolti eladóból a legmagasabb szintre lehet jutni. Szakvezetőként nem szokás egy tehetséges fiatal futballistát egyből a legmélyebb vízbe dobni, és ezt az elvet az edzőknél is jó lenne figyelembe venni” – nyilatkozta a BBC-nek az UEFA technikai bizottságából a skót Andy Roxburgh.

Roxburgh Alan Shearer kinevezését kommentálta, de szavait nyugodtan ráhúzhatjuk erre az esetre is. Ami érdekes: a rutinos szakember szerint Olaszországban, Spanyolországban vagy Hollandiában sokkal inkább hivatásként kezelik az edzői szakmát, mint Angliában – nos, Leonardo kinevezésével Milánóban erre cáfolnak rá.

A korábbi játékosként egyből a mély vízbe dobott edzők egyike, Gianluca Vialli Roxburgh-rel beszélgetve elmondta: nagyon bánja, hogy nem tanult többet azelőtt, hogy átvette volna a Chelsea irányítását. A remek egykori középcsatár végül Olaszországban szerezte meg a munkához szükséges papírokat.

Leonardo pedig hétfőn kifejtette: az 1982-es brazil válogatottra hasonlító csapatot szeretne kialakítani, szórakoztató és látványos támadójátékkal. Ehhez nem tette hozzá, hogy az a gárda nem nyert semmit… Az a Barcelona, amelyet a jelenlegi együttesek közül példának tekint, viszont annál inkább.

„Még nem tudom, milyen taktikai rendszerben fogunk szerepelni, de a támadójátékra helyezem a hangsúlyt. Olyan szisztémát akarok kialakítani, melyben a játékosok jól érzik magukat, és ki tudják hozni a maximumot. Ezt az 1982-es selecao és most a Barcelona testesíti meg legjobban számomra” – nyilatkozta a Milan új szakvezetője.

Most már csak az a kérdés: bírja-e majd a brazil a Serie A „vezérfarkasai” között. A liga trénereinek többsége minden hájjal megkent szakember taktikailag és lélektani hadviselésben is, így egy abszolút újonc kíméletlen küzdelemre számíthat. Friss lendületet Leonardo egészen biztosan hoz a Milanba. És hogy sikert is?

Arra egy év múlva visszatérünk.

EGYBŐL A (NAGYON) MÉLY VÍZBE DOBOTT EDZŐK

  • Jürgen Klinsmann: edzői tapasztalat nélkül ült le a Nationalelf kispadjára, csapata 3. lett a 2006-os világbajnokságon. Első klubjánál, a Bayern Münchennél viszont megbukott edzőként.
  • Alan Shearer: vészhelyzetben érkezett a Newcastle Unitedhez, de nem sikerült megmentenie a klubot a kieséstől
  • Gareth Southgate: megfelelő papírok nélkül vette át a Middlesbrough irányítását. Két viszonylag jó szezon után az idén kiesett a Boróval.
  • Gianluca Vialli: 1998-ban Ruud Gullittól vette át a Chelsea irányítását, s egyből Ligakupát és KEK-et nyert a csapattal. Három év alatt öt trófeát hódított el, de játékosaival való konfliktusai és a 2000–2001-es szezon elején elért gyenge eredmények miatt menesztették. Később kirúgták a Watfordtól is.
  • Ruud Gullit: Vialli közvetlen elődje, aki 1996-ban játékos-edzőként került a Chelsea-hez. 1997-ben FA-kupát nyert, ez volt 26 év után a klub első nagyobb kupagyőzelme. Egy szezonnal később elbocsátották.
  • Frank Rijkaard: 1998-ban lépett elő asszisztensből a holland válogatott szövetségi kapitányává. Az Euro2000-en elődöntőbe vezette az oranjét, majd a Sparta Rotterdam kispadján szerzett tapasztalatot. Jót tett neki: utóbb a Barcelonánál remek eredményeket ért el, két spanyol bajnoki címet és egy BL-diadalt gyűjtött be. A 2007–2008-as idény végén távozott a gyenge eredmények miatt.
  • Paul Ince: játékos-edzőként kezdett a Swindonnál, majd a Macclesfield és az MK Dons kispadján ült. A Blackburn Roversnél viszont fél év alatt kitelt a becsülete, a szurkolók „Fogalmad nincs, mit csinálsz” kórussal kritizálták az utolsó meccsein.
  • Marco van Basten: a zseniális csatár visszavonulása után azt mondta, soha nem akar majd edzősködni. Ehhez képest csak elvégezte a holland szövetség edzői tanfolyamát, majd John van’t Schip mellett volt asszisztens az Ajax második csapatánál. A nagy ugrás 2004-ben jött el, kinevezték a holland válogatott szövetségi kapitányának. 2008-ig irányította a válogatottat (vb- és Eb-negyeddöntőig), majd az Ajax nagycsapatának trénere lett, de májusban lemondott.
  • Gianfranco Zola: segédedzője volt az olasz U21-es válogatottnak, ahol Pierluigi Casiraghi munkáját segítette. 2008-ban került a West Hamhez, ahol meglehetősen jó munkát végzett.
  • Franz Beckenbauer: a „Császár” játékos-pályafutásának befejezése után egyből Jupp Derwall helyére ült az NSZK válogatottjának kispadján. Igen sikeres éveket töltött a Nationalelfnél: 1986-ban vb-ezüstérmet, 1990-ben világbajnoki címet nyertek. Klubedzőként az Olympique Marseille-nél és a Bayern Münchennél dolgozott, nyert francia és német bajnoki címet, valamint UEFA-kupát.

A 2008–2009-ES OLASZ BAJNOKI IDÉNYT BEFEJEZŐ EDZŐK

Edző Klub Mióta van az edzői pályán? Serie A-tapasztalat (beszámítva az idényt)
José Mourinho Internazionale 2000 1 év
Ciro Ferrara (megbízott) Juventus 2009 0 év
Carlo Ancelotti Milan 1995 13 év
Cesare Prandelli Fiorentina 1990 11.5 év
Gian Piero Gasperini Genoa 1994 3 év
Luciano Spalletti Roma 1994 10 év
Pasquale Marino Udinese 1997 2 év
Davide Ballardini Palermo 2004 2 év
Massimiliano Allegri Cagliari 2004 1 év
Delio Rossi Lazio 1990 9 év
Luigi Del Neri Atalanta 1985 9.5 év
Roberto Donadoni Napoli 2001 2 év
Walter Mazzarri Sampdoria 1998 5 év
Marco Giampaolo Siena 2000 3 év
Walter Zenga Catania 1999 1 év
Domenico Di Carlo Chievo 2001 1.5 év
Giuseppe Papadopulo Bologna 1987 4.5 év
Giancarlo Camolese Torino 2001 3.5 év
Nevio Orlandi Reggina 1989 1.5 év
Luigi De Canio Lecce 1988 4.5 év
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik