Lippi: „Mi vagyunk a világbajnokok, de nem ülhetünk a babérjainkon”

Vágólapra másolva!
2008.09.04. 14:47
Olaszország labdarúgó-válogatottja szombaton Ciprus ellen kezdheti meg világbajnoki címvédő hadjáratát régi-új kapitányával, Marcello Lippivel a fedélzeten. Lippinek nem könnyű a feladata, hiszen az Európa-bajnokságon nyújtott rossz szereplés ellenére a várakozások cseppet sem változtak, és Olaszországban mindenki címvédést vár az együttestől.
Marcello Lippi szerint ennél több kell az olaszoktól
Marcello Lippi szerint ennél több kell az olaszoktól
Fotó: Imago
Marcello Lippi szerint ennél több kell az olaszoktól
Marcello Lippi szerint ennél több kell az olaszoktól
Marcello Lippi szerint ennél több kell az olaszoktól
Fotó: Imago
Marcello Lippi szerint ennél több kell az olaszoktól

Marcello Lippi az UEFA hivatalos honlapjának nyilatkozott a világbajnoki selejtezők rajtjának alkalmával, és nem bánt kesztyűs kézzel csapatával, erős kritikával illette a játékosok hozzáállását.

A squadra azzurrát az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban érte az a vád, hogy játékosai a világbajnoki győzelem után túlságosan kiengedtek, a léhaság jeleit mutatják, mintha kisebb lenne a motiváció.

Lippi szavaiból is ez cseng ki, és úgy tűnik, a visszatérő hadvezér kis „bökdöséssel” igyekszik felrázni csapatát. „Ha úgy gondoljuk, könnyen nyerhetünk, teljesen rossz úton járunk” – utalt már a szombati, larnacai és a szerdai, Grúzia elleni mérkőzésre Lippi, aki minden bizonnyal nem szeretné, hogy megismétlődjön az Ausztria elleni augusztusi botlás (2–2).

Fabio Cannavaro, a válogatott csapatkapitánya ismét pályára léphet, és a madridi játékosra nagy szüksége is van Lippinek, hiszen az interes Marco Materazzi és a juvés Giorgio Chiellini is hosszú időre kiesett a védelem tengelyéből sérülése miatt.

Mellette Lippi több olyan játékosra is számít, aki Németországban nem volt ott, ám Roberto Donadoni Eb-keretében helyet kapott (például Massimo Ambrosini, Antonio Cassano és Christian Panucci). Lippi további játékosok kipróbálását is tervezi a Dél-Afrika felé vezető úton. „Sok játékos kap esélyt a jövőben, de most őket választottam ki, bennük bízom” – mondta a mesteredző.

Lippi szerint a csoportban (Olaszország, Ciprus és Grúzia mellett Montenegró, Írország és Bulgária szerepel a 8. csoportban) ők az esélyesek, de oda kell figyelniük. „Mi vagyunk a világbajnokok, de nem ülhetünk a babérjainkon. A tapasztalatunk hasznos lehet, mert ismerjük a viszonyokat, és tudjuk, milyen egyenletes teljesítmény és csapategység szükséges a sikerhez.”

„Ha ismételten át akarjuk élni a berlini diadal éjszakáját, akkor mostantól kezdve oda kell tennünk magunkat” – tüzelte játékosait az ősz mester, mutatva a célt az út végén, ami a világbajnoknál nem lehet más, mint a címvédés.


Az olasz válogatott Ciprus ellen már a világbajnoknak kijáró különleges címerrel a mezén lép pályára, bővebben itt olvashat erről.


AZ OLASZ VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Gianluigi Buffon (Juventus), Marco Amelia (Palermo), Morgan De Sanctis (Galatasaray)
Védők: Andrea Dossena (Liverpool), Fabio Grosso (Lyon), Andrea Barzagli (Wolfsburg), Fabio Cannavaro (Real Madrid), Alessandro Gamberini (Fiorentina), Nicola Legrottaglie (Juventus), Marco Cassetti (AS Roma), Gianluca Zambrotta (AC Milan)
Középpályások: Gennaro Gattuso (AC Milan), Daniele De Rossi (AS Roma), Angelo Palombo (Sampdoria), Mauro Camoranesi (Juventus), Andrea Pirlo (AC Milan), Alberto Aquilani (AS Roma)
Csatárok: Alessandro Del Piero (Juventus), Antonio Di Natale (Udinese), Alberto Gilardino (Fiorentina), Vincenzo Iaquinta (Juventus), Luca Toni (Bayern München)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik