David Haye első címvédése előtt

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2010.04.02. 20:48
null
Haye és Ruiz Manchesterben csap össze (Fotó: Action Images)
David Haye, a Bokszvilágszövetség (WBA) nehézsúlyú világbajnoka szombaton este Manchesterben az amerikai John Ruiz ellen bokszol. A brit Klicskóékra feni a fogát, de Ruiz azért rágós falat lehet.

Míg az IBF és a WBO nehézsúlyú világbajnoka Vladimir Klicsko, a WBC trónján Vitalij ül, David Haye pedig a WBA királya. A brit Haye (23–1–0, 21) szombaton Manchesterben első címvédő mérkőzésén lép a kötelek közé, ellenfele az amerikai John Ruiz (44–8–1, 30). A 38 éves amerikai tapasztalt bunyós, bokszolt már Nyikolaj Valujev, Ruszlan Csagajev, Roy Jones, Evander Holyfield vagy éppen James Toney ellen. Mérlege a „nagyok" ellen negatív, de Haye az említettek közül csak Valujevvel mérkőzött meg, igaz, ő tavaly novemberben éppen a világbajnoki címért legyőzte az oroszt.

Haye honfitársa, a nagyközépsúlyú Carl Froch és Haye kategóriájában a profik között örök tehetség, szupernehézsúlyban olimpiai bajnok Audley Harrison egyaránt úgy véli, Haye-nek csak az hozhat elismertséget, ha valamelyik Klicsko fivért legyőzi.

De ehhez előbb Ruiz skalpja kell. Csaknem 20 éve profi, korábban a WBA világbajnoka volt. Csak rutinjára támaszkodhat, mert ütőerőben a címvédő a jobb. Három centivel alacsonyabb (188 cm), mint az 1980 októberében született Haye, arról nem is beszélve, hogy a brit K.O.-rátája 87.5 százalék! A boxrec.com ranglistáján 3., míg a kihívó csupán 26.

Haye nem is elsősorban ellenfele boksztudásától tart, hanem a harcmodorától: „Felkészültem rá, hogy fejel, lefog, és a mélyütésektől sem riad vissza – mondta a brit, aki hozzátette, nem hagyja magát kizökkenteni a mérkőzés elején. – Sőt, a magam iramát diktálom, biztos vagyok benne, hogy keményebben és gyorsabban ütök, mint ő. Az a tervem, hogy kiütöm ellenfeleimet, de Ruiz ellen tizenkét menetre számítok, még akkor is, ha nem titok, nincs élete formájában. A kemény ütéseimről vagyok híres, de Ruizt legutóbb tizennégy évvel ezelőtt állította meg valaki, mégpedig a szintén erőseket ütő David Tua. Azt gondolom, nyerő típus vagyok, mindig a győzelemre gondolok."

Ruiz azt mondta: „Szeretek Angliában bokszolni, hatszor nyertem, veretlen vagyok itt. Az, hogy idősebb vagyok, nem számít, annál inkább az edzésmunka. Sokat melóztam, mert tudom magamról, hogy nem vagyok egy talentum. Haye gyors, körbeugrál majd, de felkészültem rá. Tisztelem, mert elnyerte a világbajnoki címet, és azt nem adják ingyen″ – ecsetelte szerényen a helyzetet Ruiz, aki ha nyer, harmadszor lehet világbajnok nehézsúlyban, ami előtte Muhammad Alinak és Evander Holyfieldnek sikerült.

Haye még pályafutása kezdetén cirkálósúlyban csúnyán kikapott Carl Thompsontól, aki kihasználta figyelmetlenségét, és Ruiz még Thompsonnál is rutinosabb róka. Haye-t a jövőt illetően annyiban sürgeti az idő, hogy nyolc éve elhatározta, 2011 októberében, 31 évesen visszavonul. Igaz, addig lát esélyt arra, hogy példaképéhez, Lennox Lewishoz hasonlóan egyesítse a vb-címeket – ehhez persze le kellene győzni a Klicsko fivéreket, akiket korábban megsértett. Nem véletlen, hogy Vladimir ezt nyilatkozta. „Imádkozom, hogy Haye legyőzze Ruizt. A brittől én akarom elvenni a vb-övet!" Aztán azt is mondta, hogy Haye arca olyan lesz, mint egy pizza, ha végez vele...

S ha már szóba került Lewis: a volt kisváltósúlyú világbajnok, Ricky Hatton Haye-t jobbnak tartja az egykori brit klasszisnál: „Lennox nagyszerű harcos volt, de David stílusa lenyűgöző, mert mindig a K. O.-ra hajt. Ezt imádják a szurkolók. Súlycsoportjában nincs olyan gyors bunyós, mint ő."  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik