Ökölvívás: új elnökválasztás jöhet az IBA-nál

CS. B., MTICS. B., MTI
Vágólapra másolva!
2022.06.15. 15:15
null
Umar Kremljov izgulhat? (Fotó: AFP)
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt adott Boris van der Vorst fellebbezésének, amelyet azért nyújtott be, mert meggátolták indulását a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) májusi elnökválasztásán, amelyen az eddigi elnök, az orosz Umar Kremljov egyedüli jelöltként győzött.

 

A CAS döntése várhatóan újabb választások megszervezésére kényszeríti az IBA-t – írta beszámolójában az insidethegames.biz, hozzátéve, hogy a világszövetség frissen hivatalba lépett irányító testülete a jövő hét péntekén Lausanne-ban ülésezik.

Van der Vorstot, aki a holland bokszszövetség első embere, és további négy jelöltet közvetlenül a szervezet rendkívüli isztambuli kongresszusa előtt zárták ki azzal a hivatkozással, hogy megsértették a „korai kampányra” vonatkozó szabályokat. A CAS állásfoglalása szerint azonban a korteskedést illetően mindössze apróbb szabálysértés történt, amilyet ráadásul maga Kremljov is elkövetett a kampányidőszakban.

A kihívó nélkül maradt, 2020 decembere óta elnök Kremljovot közfelkiáltással választották meg további négy évre az IBA élére. A kongresszust megelőzően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) többször is hangot adott aggodalmának az IBA működésével kapcsolatban. A NOB változatlanul meglevő kifogásai között szerepel, hogy az IBA még mindig adós a 2024-es párizsi olimpia sportági kvalifikációs rendszerének részletes kidolgozásával, ahogyan a pontozóbírók kiválasztásának és irányításának megnyugtató programjával. A NOB szerint aggályos az is, hogy az IBA-nak a Gazprom orosz állami olajvállalattól való pénzügyi függetlenedése még mindig nincs megoldva.

Az ökölvívás ott van a párizsi olimpia műsorán, a 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programjában azonban nem kapott helyet. Az IBA kezéből kivéve a tavaly nyári tokiói olimpia boksztornáját a NOB saját szervezésben bonyolította le. Az IBA főtitkári posztját tavaly március óta az olimpiai, valamint amatőr és profi világbajnok Kovács István tölti be.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik