Ökölvívás: Pulev győzött, és „megnyerte” Vladimir Klicskót

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.25. 07:28
Kubrat Pulev nyerte meg a szombat este Németországban megrendezett IBF nehézsúlyú profi ökölvívó eliminátori mérkőzést. Ezzel a sikerrel Pulev (újból) megszerezte az IBF kötelező kihívói pozícióját, és elvileg a következő állomáson már a világbajnoki címert szállhat ringbe. Ha az övet birtokló Vladimir Klicsko is így akarja…
Pulev (balra) végül egyhangú pontozással nyert Tony Thompson ellen (Fotó: badlefthook.com)
Pulev (balra) végül egyhangú pontozással nyert Tony Thompson ellen (Fotó: badlefthook.com)

 

A 12 menetesére tervezett találkozót meglehetősen álmosan kezdte a bolgár, az első 4 menetben inkább Tony Thompson akarata érvényesült, bár a mérkőzés irama nem éppen volt parázs csatának nevezhető. A csata második harmadától Pulev magasabb sebességre kapcsolt és elkezdte felőrölni a fáradó Thompsont. Pulev innentől kezdve nem adta ki a kezéből az irányítást, habár végig elég óvatosan küzdött. Thompson az utolsó harmadra láthatóan nagyon elfáradt és leginkább a túlélésre játszott és támadást elvétve indított csak, de így sem sikerült Pulevnek kiütnie őt. A 12 menet elteltével a bolgár örülhetett, 116:111, 118:110 és 117:112 aranyú pontozással kihirdették Pulev győzelmét.

SANTA CRUZ KIÜTÖTTE VICTOR TERRAZAST

Nem egészen 3 menet kellett ahhoz, hogy Leo Santa Cruz a felüljön a kispehelysúly trónjára és begyűjtse második világbajnoki címét. Ellenfele Victor Terrazas volt, aki mar első címvédő mérkőzésén kénytelen volt átadni az áprilisban megszerzett zöld övét. Igaz, hogy nem egészen 9 percet töltöttek a felek a szorítóban, mégis parázs csatát láthatott a nagyérdemű. A remek iramú első menet után Terrazas jobb szeme elkezdett feldagadni, majd a második menet végére már majdnem teljesen le is csukódott a duzzanattól. A harmadik menetben aztán eljött a fordulópont, Santa Cruz egy remek kombinációval földre küldte a bajnokot. Ekkor meg felállt Terrazas, de nem sokkal később ismét féltérdre ereszkedett és bár szinten felállt, Lou Moret vezetőbíró beszüntette a küzdelmet. Mint később kiderült, Terrazas jelezte, hogy nem képes a folytatásra, ugyanis nem lat a jobb szemére. A 25 éves Santa Cruz 25. mérkőzésen sem talált legyőzőre és a meggyőző teljesítmény után megérdemelten csatolhatta a derekára a WBC övét.

JHONNY GONZALEZ A HARMADIK PERCBEN „KICSINÁLTA” ABNER MAREST

165 másodperc kellett ahhoz, hogy Jhonny Gonzalez előrukkoljon a hétvége legnagyobb meglepetésével és visszaszerezze a tavaly szeptemberben elveszített világbajnoki övét. Ellenfele a karrierje első vereségét begyűjtő Abner Mares volt. Taktikusan indult a csata, mindkét bunyós óvatosan kezdett és sok mozgassál próbált rést találni a másikon. A nagy tapogatózás közepette, a menet utolsó percében megvillant Gonzalez és egy remek bal horoggal padlóra küldte Marest. Ekkor meg sikerült folytatnia a csatát, de Gonzalez lecsapott a kínálkozó lehetőségre, rárontott a láthatóan bajban lévő Maresre és hatalmas ütészáporral szórta meg a kissé labilis ellenfelét. Újból elsült a bal kéz és egy bal horog, jobb egyenes kombinációval megint sikerült vízszintesbe helyezni a bajnokot. Mares megpróbált felállni, de a vezetőbíró nem engedte tovább a mérkőzést és 15 másodperccel a menet vége előtt beszüntette a találkozót. A győzelemmel Gonzalez negyedszer szerzett világbajnoki címet, míg Mares karrierje során először volt kénytelen megízlelni a vereség keserű ízét.

NARVAEZ T.K.O.-VAL VÉDTE MEG VILÁGBAJNOKI CÍMÉT

Szülővárosában, Trelewben tette kockára WBO nagylégsúlyú világbajnoki címét az argentin Omar Andres Narvaez. A technikás bunyóssal ezúttal a korábbi többszörös világbajnoki kihívó Hiroyuki Hisataka nézett farkasszemet. A szűkszavú külföldi beszámolók szerint Narvaez könnyedén vette a japán öklöző által elé állított akadályt, és a 10. menetre már akkora verést utalt ki az ázsiai bokszolónak, hogy Julio Cesar Alvarado vezetőbíró technikai K.O.-val leléptette Hisatakát, és kihirdette a 38 éves Narvaez győzelmét.

BRÄHMER PROBLÉMA NÉLKÜL KIBOKSZOLTA RIVÁLISÁT

Németország két városában is nagyszabású gálát rendeztek az érintett promóciók.
A schwerini, Sauerland Event által tető alá hozott rendezvényen korábbi világbajnok, Jürgen Brähmer és Arthur Abraham is szorítóba lépett. Előbbi bunyós ezúttal félnehézsúlyú Európa (EBU)-, illetve WBO nemzetközi bajnoki címet tette kockára, ellenfele pedig az olasz Stefano Abatangelo volt. Ahogy arra előzetesen is számítani lehetett, a magasabb Brähmer probléma nélkül kibokszolta riválisát, és egyhangú pontozásos győzelmével (119:108, 119:108, 115:111) a friss WBO világbajnok Szergej Kovaljev hivatalos kihívó lett.

A legutóbb Robert Stieglitztől vereséget szenvedő, és ezzel WBO nagyközépsúlyú világbajnoki címét elveszítő Abraham ugyan közel sem bokszolt meggyőzően a Willbeforce Shihepo elleni betöltetlen WBO nagyközépsúlyú interkontinentális címmérkőzésen, de egyhangú pontozással (116:113, 116:112, 117:111) abszolválni tudta a felhozónak szánt találkozót.

INA MENZER VB-ÖVEKKEL BÚCSÚZOTT

Mönchengladbachban szintén három olyan öklözőt láthattak a sportcsarnokba kilátogató szurkolók, valamint a tv-nézők, akik az elmúlt években már birtokoltak világbajnoki címeket. A papírforma itt sem borult, és míg Dimitrij Sartison (volt WBA nagyközépsúlyú címvédő) technikai K.O.-val múlta felül 3 menetben Baker Barakatot, addig Vitalij Tajbert (ex-WBC pehelysúlyú világelső), valamint Ina Menzer is pontozással győzte le aktuális ellenfelét, Menzer ráadásul a búcsúmérkőzésének is számító, Goda Dailydaite elleni összecsapáson pályafutása lezárásaként begyűjtötte a WBF ideiglenes-, valamint WIBA teljes jogú világbajnoki címét.

KASHTANOV MEGVÉDTE CÍMÉT, SENCSENKO ÉS SILLAKH ISMÉT GYŐZÖTT

Sikerrel védte meg ideiglenes WBA nagyközépsúlyú világbajnoki címét Stanyslav Kashtanov, miután szombaton este Donyeckben kiütötte a Costa Rica-i Jaime Barbozát. A magabiztosan fellépő – és nem mellesleg a honi szurkolók számára a Balzsay Károllyal vívott 2011-es mérkőzése által ismerté váló – Kashtanov, a 7. menetben még csak padlóztatta a kihívót, majd pár perccel később, a 10. felvonásban rövidre is zárta a küzdelmet.

Ugyan ezen a gálán egy gyors, 4. menetes kiütéses sikerrel melegített az októberi, Kell Brook elleni összecsapására a korábbi váltósúlyú WBA világbajnok Vjacseszlav Sencsenko, valamint a félnehézsúlyú Ismayl Sillakh is győzelemmel javította rekordját, miután aktuális riválisa, Konstantin Piternov a 6. felvonást követően feladta a mérkőzést.

www.profiboksz.hu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik