A dán sikerkapitány a magyarokat is figyelmeztette

Vágólapra másolva!
2014.12.15. 08:25
null
A dánok ellen más védekezésre lesz szükség (Fotó: EHF)
A dán férfi és női kézilabda-válogatottal korábban szakajtónyi érmet nyerő Ulrik Wilbek jelenleg a szövetség sportigazgatójaként dolgozik. A szakembert női kéziseink hétfői Európa-bajnoki középdöntős ellenfeléről, Dániáról kérdeztük, de Wilbek intelmeit is megfogalmazta. Jan Pytlick, a dánok kapitánya Tóth Gabriellát tartja az egyik legnagyobb tehetségnek.

– Mi a véleménye eddig az Európa-bajnokságról?
– Több egészen kiváló mérkőzést is láttam, de voltak kevésbé színvonalasak is, mint mindig – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Ulrik Wilbek, aki korábban a dán férfi és női válogatottat is sikerrel irányította. – A legutóbbi fordulóban a spanyolok és a norvégok meccse, vagy a csoportkörből a dán–román találkozó igazán magas szintű volt. Ami a másik középdöntős csoportot illeti, a svédeknek is voltak jó meccseik, a franciák kicsit megleptek, mert az Eb előtt nem mutattak olyan jó formát. Összességében elégedettek lehetünk a színvonallal.

KÉSZENLÉTBEN A BEUGRÓ
A spanyol meccset betegség miatt kihagyó Louise Burgaard hiányzott a dánok vasárnapi tréningjéről, mert még lázas, de Jan Pytlick reméli, holnap már számolhat vele. Ha mégsem, már megérkezett hazánkba Mette Tranborg, az Arhus jobbátlövője. A beálló Mette Gravholt csak a kispadról figyelte a társait, ugyanis eddig sokat játszott, ezért pihenőre volt szüksége.

Az Eb előtt kifejtette, hogy Dánia miért nyerheti meg a tornát. Tartja még?
– Azt hiszem, fejben fog eldőlni. Sok kiváló játékos alkotja a válogatottunkat, de mentálisan nem vagyunk mindig a topon. Ez azt jelenti, hogy néha olyan gyengén játszunk, mint a lengyelek ellen az első félidőben, míg máskor olyan összeszedetten, mint szombaton a második játékrészben. Ha úgy játszunk a továbbiakban, mint a második félidőben, akkor megvan az esélyünk a jó eredményre. Ötven százalékot adok magunknak az elődöntőre, amelyre még a magyaroknak is van esélyük. Nem lesz egyszerű megelőzni a spanyolokat, mert még nem láttam ennél erősebb spanyol válogatottat.

– Egy ideje már a dán szövetségben dolgozik.
– Igen, sportigazgatóként én felügyelem az utánpótlásképzéstől kezdve az U-válogatottakon keresztül a két felnőtt nemzeti csapatot, valamint ezek költségvetését.

A MASSZŐR ÉS A KARÁCSONY

„Voltak jó és rossz meccseink eddig az Eb-n, ha nem tudunk gólokat lőni, nehéz helyzetbe kerülünk. Így volt Norvégia ellen, vagy a lengyelek ellen az első félidőben. Tapasztalt, jó játékosok alkotják a magyar csapatot, a tavalyi BL-ből többjüket ismerem. Fizikailag erősek, ráadásul élvezhetik a hazai pálya előnyét” – mondta Louise Ambjörn Svalastog-Spellerberg.

„A hangulat nagyon jó a csapaton belül, a pályán is látható szerintem, hogy szeretünk együtt játszani, de a meccsek között is jól megértjük egymást. Persze nem vagyunk mindig ilyen vidámak, de az is csak azért van, mert szeretnénk fejlődni. A szobáink már karácsonyi hangulatot árasztanak, a masszőrünk csodálatos ember, ő a felelős ezekért a csapaton belüli ünnepségekért.”

– Nem vágyik vissza a kispadra?
– Egyáltalán nem, elég volt belőle. Dániában olyan népszerű a kézilabda, hogy szövetségi kapitányként nagy nyomással kell megbirkózni. A férfiválogatottal például hiába voltunk mindig ott a legjobb négyben, ha nem nyertünk, mindenki tragédiaként élte meg. Kis ország vagyunk, nekem ez a figyelem már túl sok volt. Megelégszem azzal, hogy a háttérben az építkezéssel foglalkozhatom.

– A női csapat a tavalyi világbajnokságon kilenc év után nyert ismét érmet nagy válogatott tornán, egy új, tehetséges generáció lépett a színre?
– Nemcsak az A-válogatottunkat látom most versenyképesnek, hanem az U17-es, az U19-es és az U20-as csapatunk is a világ legjobbjai közé tartozik. De nem elég, hogy vannak tehetséges játékosaid, fontos, hogy a felnőtteknél jöjjenek az eredmények. Azon dolgozunk, hogy 2015-ben a hazai női vb-n ott legyünk a csúcson, majd pedig a következő évben Rióban is.

Wilbeknek nem hiányzik a kispad
Wilbeknek nem hiányzik a kispad


– Miért tartott ennyi ideig ismét odaérni a mezőny elejére?
– Nem egyszerű a kérdés... Néha vannak olyan időszakok, amikor nincsen annyi tehetséges játékosod, a rendelkezésre állókból pedig nem tudsz ütőképes csapatot formálni. 2005-ben beláttuk, hogy ez a helyzet, és elkezdtünk gondolkodni, hogy mit csináljunk. Új alapokra helyeztük az utánpótlást és a tehetséggondozást, aminek most már látjuk az eredményét. De ez öt-tíz évet is igénybe vehet. Ha valaki megfeledkezik a tehetséggondozásról, akkor lemarad. Figyelemmel követem az U-tornákat, és azt látom, hogy több országnak öt éven belül nagy problémája lesz. Magyarország is időről időre nekigyürkőzik, néha ott van az élmezőnyben, máskor nem. Férfivonalon most van egy erős U19-es csapata, de velük még sok munka van, amely évekig is eltart. A nőknél a 2000-es évek elején volt a magyaroknak egy kiemelkedő generációja, de utána visszaestek. Most megvannak a tehetségei, mint például Tóth Gabriella.

TÓTH GABRIELLA AZ EGYIK LEGNAGYOBB TEHETSÉG EURÓPÁBAN

Jan Pytlick dán szövetségi kapitány figyelmét sem kerülte el Tóth Gabriella játéka:

„Augusztusban láttam három meccset Magyarországon, ezeken lenyűgözően játszott. Szerintem Tóth az egyik legnagyobb tehetség jelenleg az európai kézilabdában. Tudom, mire képes, fel vagyok készülve belőle, csak az a kérdés, hogy a csapat ezt meg tudja-e valósítani a pályán. Izgalmas játékos, él a kínálkozó lehetőségekkel. Láthattuk, hogy tulajdonképpen egymaga eldöntötte a hajrában a románok elleni meccset” – mondta Pytlick a dán Tv2-nek.

– A dán bajnokság már kevesebb nagy sztárt vonz, mint korábban, ugyanakkor így nagyobb lehetőség nyílik a hazai játékosok előtt.
– Azért a skandináv régióból sok jó játékos jön hozzánk, sok svéd játszik nálunk, jó norvég játékosok is vannak a dán bajnokságban, mint ahogy Kelet-Európából is érkeztek a csapatainkhoz. Való igaz, hogy nem annyian, mint korábban, de én ennek a pozitív oldalát látom. A 2000-es évek elején a világ legjobbjai játszottak a Slagelsében és a Viborgban, nem volt lehetősége a fiataloknak. Most máshogy van, és ez összefügg azzal, hogy a válogatott visszatért a legjobbak közé.

– Hogyan látja általánosságban a női kézilabda helyzetét?
– Valamit kezdeni kell, hogy a játékosok ne legyenek túlterheltek. Csak meg kell nézni az utánpótláscsapatokat, négy torna négy év alatt, ez túl sok. Most foglalkozunk a kérdéssel, és az sem elképzelhetetlen, hogy kihagyunk egy vb-t. Nálunk olyan bajnokság van, hogy sok csapat képes legyőzni a másikat, így sok a kemény meccs. Emellett a Bajnokok Ligája-meccsekből is túl sok van szerintem. Ha a regionális bajnokságokra gondolunk, mint amilyen a Balkán-liga, az érintett országoknak nem lesz erős pontvadászata. Ha pedig nincs erős bajnokság, visszaesik az érdeklődés a sportág iránt sok városban, és a válogatott is megszenvedi. Elsődleges szempont tehát, hogy szükség van egy erős hazai bajnokságra.

– Mit vár az esti meccstől?
– Nagyon izgalmas lesz, talán Dániának vannak jobb játékosai, de a magyaroknak ott van a szurkolótáboruk. Ötven-ötven százalékot mondanék.

Fájdalmas véget ért a „harc”

Tomoriék egy közös szelfire is összeálltak séta közben (Fotó: Mirkó István)
Tomoriék egy közös szelfire is összeálltak séta közben (Fotó: Mirkó István)

„Nagyon, az alvás terhére megy – válaszolta egy sóhaj kíséretében Németh András szövetségi kapitány arra a kérdésre, hogy mennyire viselik meg a román meccshez hasonló végjátékok. – Sok rizikót vállaltunk fel a románok ellen, de ennek a nagy része bejött. Szerencsére mindig vannak olyan teljesítmények, amelyek magával ragadják a csapatot. Nyilvánvaló, hogy egészen más szerkezetben dolgozunk, mint a többiek. Mindenhol van egy világklasszis, vagy kiugró játékos, mi ezt annyira nem mondhatjuk el magunkról. Akkor tudjuk felvenni a versenyt, ha csapattá válunk, de még ennek a folyamatnak a kezdetén vagyunk."

„A küzdést továbbra is tartanunk kell, viszont biztos, hogy mást kell védekeznünk – tért rá a Dánia elleni találkozóra a kapitány. – A dánok teljesen más stílusban kézilabdáznak, a gyors játékban nagyon erősek. Támadásban viszont kevés kombinációjuk van, két-háromhoz ragaszkodnak, azokhoz tesznek hozzá további elemeket, ezeket kell majd megakadályoznunk. Érdekes szerkezetben játszanak, de rájuk is igaz, hogy elsősorban csapatként működnek jól."

A délutáni videózás után az esti edzésen a lányok a dánok elleni összecsapás előtt még egyszer, védekezés nélkül végigpróbálták az összes figurát és akciót, ami a románok elleni, szombati támadójátékot elnézve valóban nem lehet haszontalan. Dánia egyes trükkjeire speciálisan is készült a társaság, olykor hét mezőnyjátékos ellen gyakoroltak a védők, ha már az északiaknak szokásuk lehozni a kapust, így alakítva ki emberelőnyös helyzetet: a mieink az Ausztria elleni felkészülési meccsen nemrég párosával lőtték az üres kapus gólokat ilyen helyzetből, úgyhogy már csak fel kellett frissíteni a vonatkozó reflexeket.

SZAVAZÁS

Milyen eredményt vár a magyar-dán meccsen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

NŐI KÉZILABDA EB, KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT
A TOVÁBBI PROGRAM
december 15.,
Spanyolország–Románia 16.00 (Tv: Sport1)
december 15.,
Lengyelország–Norvégia 18.15 (Tv: Sport1)
december 15.,
MAGYARORSZÁG–Dánia 20.30 (Tv: M1)
december 17. Lengyelország–Románia 16.00 (Tv: Sport1)
december 17. Spanyolország–Dánia 18.15 (Tv: Sport1)
december 17.
MAGYARORSZÁG–Norvégia
20.30 (Tv: M1)

Az Eb részletes programját ide kattintva megtekintheti!

AZ ÁLLÁS
1. Norvégia 3 3 83–66 +17 6
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 75–69 +6 4
3. Spanyolország 3 2 1 82–77 +5 4
4. Dánia 3 1 1 1 78–75 +3 3
5. Románia 3 1 2 67–76 –9 1
6. Lengyelország 3 3 64–86 –22 0
A középdöntő 1. és 2. fordulója után azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol. A középdöntő végén azonban azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol a gólkülönbség, majd a több lőtt gól előtt.


A MAGYAR VÁLOGATOTT MÓDOSÍTOTT KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (Ipress Center Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC Galerius Fürdő), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC)
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungária), TÓTH Gabriella (Mosonmagyaróvári KC SE)
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungária)

RENDELJE MEG JEGYÉT A JEGYED.HU SEGÍTSÉGÉVEL!

Középdöntős mérkőzések (Debrecen)

Négyes döntő (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik