Wilbek levezette, miért nyerheti meg Dánia az Eb-t

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.25. 18:59
null
Macarena Aguilar az első világeseményén vesz részt győri játékosként (Fotók: Reuters)<br />
Tizenhat csapat vesz részt a december 7-én kezdődő női kézilabda Európa-bajnokságon. A magyar válogatottat később mutatjuk be részletesen, ezúttal a másik 15 együttest igyekszünk közelebb hozni olvasóinkhoz.

 

A-CSOPORT (Győr)

SPANYOLORSZÁG

A spanyolok a 2008-as tornán ezüstérmesek lettek, a többi Eb-n azonban egy 8. hely volt a legjobb eredményük, a legutóbbi két alkalommal 11.-ként végeztek. Ennek ellenére sosem szabad lebecsülni őket, csupaszív játékukkal bármikor képesek odaérni az érmes helyekre, mint például a 2012-es olimpián, ahol kétszeri hosszabbításban verték meg Dél-Koreát a bronzmérkőzésen.
A folytonosság az egyik legnagyobb előnyük, Jorge Duenas már több mint 160 mérkőzésen ült szövetségi kapitányként a kispadjukon 2007-es kinevezése óta. Kezei alatt olyan kiválóságok alkotnak egyre összeszokottabb csapatot, mint Elisabeth Pinedo, Macarena Aguilar, Nerea Pena, Carmen Martín, Marta Mangué vagy éppen a Holdig is felugró Alexandrina Barbosa. A kapuban továbbra is biztos pont Silvia Navarro, egyedül a beállóknál került sor teljes vérfrissítésre, Begona Fernández és Veronica Cuadrado ugyanis visszavonult a válogatottól.

• TÖLTSÉK LE A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!
SZURKOL, UTAZIK, LÁJKOL? – A KÉZI EB KISOKOSA!

OROSZORSZÁG
A kétezres években négy vb-címet, egy-egy olimpiai és Eb-ezüstöt, valamint két Eb-bronzot bezsebelő orosz válogatott az utóbbi években kikerült a közvetlen élmezőnyből. A sikerkorszakban a csapatot irányító Jevgenyij Trefilovot a londoni olimpián elért 8. hely után eltávolították posztjáról, a váltás azonban nem hozta meg a várt fellendülést, sőt... Vitalij Krohin vezetésével nem jutott ki a tavalyi világbajnokságra a válogatott, amelynek az élére így egy évvel eltávolítása után visszahelyezték Trefilovot. Az orosz időkéréseket így a mostani Eb-n sem a síri csend jellemzi majd.
Trefilov kiabálós stílusát a keretből Marija Szidorova ismerheti a leginkább, a 35 éves kapus a válogatottnál és a Lada Togliattinál is együtt dolgozott az 59 éves szakemberrel. Társai többsége jóval fiatalabb Szidorovánál, a 20 fős bő orosz keretből 11-en még nem töltötték be a 26. életévüket. Az orosz iskolához hűen ezúttal is szép számban találhatunk 180 cm feletti játékosokat. Közéjük tartozik a 24 éves Kszenija Makejeva is, akit Európa egyik legjobb beállójának tartanak, nem mellesleg ő az orosz válogatott csapatkapitánya. Rajta kívül szintén a nagybányai HCM-nél játszik a jobbátlövő Jekatyerina Davigyenko, és a légiósokat képviseli a jobbszélső Olga Csernoivanenko (Vardar Szkopje) és Ana Szeny (Győri ETO) is.

LENGYELORSZÁG
A tavalyi vb előtt Kim Rasmussen, a lengyelek dán szövetségi kapitánya azt mondta, hogy szeretnének minden mérkőzést megnyerni. Akkori beharangozó cikkünkben ennek megvalósulására nem láttunk sok esélyt, és bár tényleg nem így lett (ami persze nem csoda), a negyedik helyen végző társaság a világbajnokság meglepetéscsapata lett.
„Ha valaki az ujját nyújtja, megragadjuk az egész karját, és többé nem engedjük el.” Ezt Rasmussen a mostani Eb előtt mondta már, amiből kiderül, hogy továbbra sincs híján az önbizalomnak és a harci kedvnek.
A lengyelek 2006 óta először vesznek részt az Európa-bajnokságon. Kulcsembereik közé tartozik Karolina Kudlacz (HC Leipzig), Alina Wojtas (Larvik) és Kinga Byzdra (Buducsnoszt). A 25 éves, irányítóként és balátlövőként is bevethető Byzdra kisebb (vagy inkább nagyobb) fejfájást okoz most Rasmussennek, ugyanis a Podgorica elleni múlt hétvégi BL-meccsen térdsérülést szenvedett, és még nem tudni, mikorra épül fel. Mi olyan nagyon nem bánnánk, ha december 9-én ellenünk még nem játszana.

MAGYARORSZÁG

A magyar válogatottról később olvashatnak részletesebb bemutatót.

B-CSOPORT (Debrecen)

NORVÉGIA
A norvégok a legutóbbi hat Eb-n rendre döntőt játszottak, legutóbb kétszeri hosszabbítás után maradtak alul Montenegróval szemben. Most félig-meddig kényszerből átmeneti csapattal próbálhatnak visszajutni a csúcsra, gyermekvárás és sérülések miatt több játékosuk kihagyja a magyar-horvát rendezésű tornát. A legnagyobb név közöttük kétség kívül Katrine Lunde, a Győr klasszis kapusa, de Tonje Nöstvold és Marit-Malm Frafjord is olimpiai, világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát.
„Még mindig átmeneti időszakban van a csapat, amikor több rutinos játékos helyén fiatalabbak bizonyíthatnak. Maradtak persze tapasztalt harcosaink is, akik a jövő embereivel izgalmas elegyet alkotnak” – nyilatkozta csapatáról Thórir Hergeirsson, a norvégok szövetségi kapitánya.
A tapasztaltabb emberek közül Linn-Kristin Riegelhuth, Heidi Löke, Karoline Dyhre Breivang, Camilla Herrem, Linn Jörum Sulland, Ida Alstad, Nora Mörk vagy éppen Kari Aalvik Grimsbö most is az izlandi edző rendelkezésére áll, így a norvégok idén is bármire képesek lehetnek.

Az erőviszonyok alapján akár idén is rendezhetnek montenegrói–norvég Eb-döntőt (Fotó: Reuters)
Az erőviszonyok alapján akár idén is rendezhetnek montenegrói–norvég Eb-döntőt (Fotó: Reuters)


DÁNIA

A dánok 11 év után tavaly nyertek ismét érmet nagy világversenyen, a szerbiai vb-n harmadikak lettek. A fiatalítás után tehát immár újra ütőképes Jan Pytlick válogatottja, amelynek tagjai szinte mind Dániában játszanak, az Eb-re már biztosan utazó 15 játékos közül csak a kapus Sandra Toft (Larvik) légiós.
„A dán klubcsapatok nem képesek annyi külföldi klasszist igazolni, mint korábban, így a BL-t már nem tudják megnyerni, viszont több hazai tehetség kap lehetőséget a soraikban – mutatott rá a válogatott fejlődésének egyik okára Pytlick elődje, Ulrik Wilbek. – A tavalyi bronzérem után optimisták lehetünk. Kiélezett küzdelmet várok a decemberi Európa-bajnokságon, ahol sok csapat esélyes a végső győzelemre, és Dánia egyértelműen közéjük tartozik. Ha képes vagy bronzérmet nyerni, akkor képes vagy ezüstöt is, márpedig, ha ezüstöt tudsz szerezni, akkor aranyat is.”
Ilyen egyszerű ez.

ROMÁNIA
A románok az oroszokhoz hasonlóan visszatértek korábbi sikeredzőjükhöz, Gheorghe Tadici 2012-ben ült le a 2008-ban őt váltó Radu Voina helyére.
A legtöbb játékost a brassói ASC Corona adja a 18-as keretbe, közöttük a válogatott legrutinosabb tagját, Aurelia Bradeanut. Szintén sok nagy csatát megélt a kapus Paula Ungureanu, valamint a két szélső, Valentina Ardean-Elisei és Adriana Nechita (mindhárman a nagybányai csapatot erősítik). A legnagyobb sztár a Podgoricában játszó Cristina Neagu, aki már lassan két éve nem szenvedett súlyos sérülést, a gólok nagy részét a még mindig csak 26 éves balátlövőtől várják keleti szomszédaink.
A románok a beálló Oana Maneára és az irányító Ioana Olteanra sérülés miatt nem számíthatnak.

UKRAJNA
A 2000-es Eb-n a mieink mögött ezüstérmet szerző ukránok a legutóbbi kontinensviadalon csak a 14. helyen végeztek, miután mindhárom csoportmeccsüket elbukták. Ellenfeleiket látva ez most is könnyen megeshet velük, már az Eb-részvételt is csak az utolsó selejtezőmérkőzésükön tudták kiharcolni.
Legnagyobb sztárjuk a balátlövő Anasztaszija Pidpalova, aki jelenleg a francia Dijont erősíti, négy éve azonban még BL-döntőt játszott a Valcea színeiben. A húzóembereik közé tartozik még a jobbszélső Julija Manaharova (Rosztov) és Olha Nikolajenko, a Békéscsaba gólfelelőse.
A kispadon sokkal rutinosabb ember nem igen ülhetne az ukránok kispadján, elvégre Leonid Ratner kisebb megszakításokkal 1996 óta tölti be a szövetségi kapitányi posztot.

C-CSOPORT (Varasd)

SVÉDORSZÁG

A 2010-es Eb-ezüst után megnövekedtek az elvárások a svéd válogatottal szemben, így nagy csalódást okozott a skandináv országban, hogy nem jutottak ki a 2013-as vb-re. Torbjörn Klingvall lemondása után addigi segítője, Thomas Sivertsson vette át a nemzeti csapat irányítását, akihez aztán júniusban csatlakozott Helle Thomsen, a dán Midtjylland edzője.
A négy évvel ezelőtti Eb-menetelés során Linnea Torstenson volt a kék-sárgák vezére (a torna legjobb játékosának is megválasztották), és a 31 éves átlövő most is országa rendelkezésére áll. Rajta kívül még egy olyan játékos van a svédeknél, aki betöltötte a harmadik ikszet (a jobbátlövő Anna-Maria Johansson, 32), és a többiek is inkább a húszhoz vannak közelebb, mint a harminchoz. Ida Oden 27 évesen a legjobb korban van, ez meg is látszik a Sävehof irányító-átlövőjének teljesítményén, hiszen 5 forduló után 35 találattal a BL-góllövőlista második helyén áll.

Isabelle Gullden Svédország egyik vezére lehet
Isabelle Gullden Svédország egyik vezére lehet

 

NÉMETORSZÁG
A németek az oroszokat jobb gólkülönbséggel megelőzve nyerték meg a selejtezős csoportjukat. A kvalifikációs sorozatban Susann Müller volt a legjobbjuk, a győri jobbátlövő azonban nemrég újabb ujjtörést szenvedett, így szereplése kérdéses az Eb-n. Nélküle jelentősen csökkennének Heine Jensen csapatának esélyei. A dán szakvezető 37 évével a legfiatalabb szövetségi kapitány lesz a tornán. Zsenge kora ellenére már szép eredménysor áll mögötte, kétszer német bajnokságot nyert a lipcseiekkel, akikkel 2009-ben bejutott az EHF-kupa döntőjébe is.
Müllerrel szemben a szintén jobbátlövő Isabell Klein biztosan nem játszhat az Eb-n, a német válogatott csapatkapitánya ugyanis lábközépcsonttörést szenvedett néhány napja. Rutinos játékosok persze így is akadnak a keretben, elég csak Anja Althaust, Clara Wolteringet vagy Anna Loerpert megemlíteni. A balkezes lövők sérülése miatt nagyobb teher hárulhat a jobbkezes bombázókra, így Nadja Nadgornaja és az exferencvárosi Laura Steinbachra.

HORVÁTORSZÁG
A horvátok két éve a szerbiai Eb-n csak a 13. helyre voltak jók, hazai pályán hasonlóan gyenge szereplést nem engedhetnek meg maguknak. Vladimir Canjuga 2010 óta irányítja a női válogatottjukat, előtte a férfi juniorválogatott élén dolgozott. Csapata játékát a kemény védekezésre és az erre épülő lerohanásokra, indításokra alapozza. Ha felállt fal ellen kell támadni, előtérbe kerülnek a középső emberek, köztük Andrea Penezic, a Vardar Szkopje balátlövője és a csapatkapitány Miranda Tatari (Podravka). A 18-as bő keretben két győri játékos is helyet kapott a kapus Jelena Grubisic és a beálló Vesna Milanovic-Litre személyében.

HOLLANDIA
Az utánpótlástornákon elért biztató eredményeket (bronzérem 2007-ben az U17-es Eb-n és ezüstérem 2011-ben az U19-es Eb-n) eddig nem követték hasonló bravúrok a felnőttek között. Pedig ma már igazi világklasszis is szerepel a hollandoknál, Cornelia Grootra mi is emlékezhetünk, a BL idei budapesti négyes döntőjében két meccsen 20 gólt lőtt a Midtjylland színeiben, Dániában pedig megválasztották a bajnokság legjobb játékosának. A 26 éves irányító mellett is vannak magasan jegyzett kézilabdázók a narancsmezeseknél, de nem annyian és nem olyan szintűek, hogy igazán nagy kiugrást várhatnánk tőlük decemberben.

D-CSOPORT

MONTENEGRÓ

Montenegró önálló államként először 2010-ben képviseltette magát női kézilabda Eb-n, az akkori hatodik helyüket két évvel később már aranyérem követte. A lebonyolítás megváltozása után az idei Eb-selejtezőkön már a címvédőnek is el kellett indulnia, a montenegrói hölgyeknek azonban nem okozott gondot a cseh, lengyel, portugál trió a csoportjukban, már négy forduló után biztosították helyüket a magyar-horvát kontinensviadalon.
Dragan Adzsics együttesétől ezúttal se várjunk finomkodó, sportszerű védekezésre épülő kézilabdát. A montenegróiak kemény, sokszor durva játékukkal nem mindenki tetszését nyerik el, ám miért változtatnának egy stíluson, amely általában eredményre vezet? Általában, mert a tavalyi vb-n például a dánok elleni nyolcaddöntős vereség után csak 11.-ként végeztek.
Válogatottjuk szokás szerint a Podgoricára épül (Katarina Bulatovics, Milena Knezsevics, Majda Mehmedovics az „örökös” montenegrói bajnok legjobbjai), de több alapemberük is külföldön keresi kenyerét (Andjela Bulatovics, Szonja Barjaktarovics, Jovanka Radicsevics). Az águk nem tűnik vészesnek, így minimum egy elődöntő jogos elvárás lehet magukkal szemben.

SZERBIA
A szerbek négy év után vesznek részt újra idegen földön világeseményen. A hazai rendezésű Eb-nek és vb-nek aranyálmokkal vágtak neki, végül negyedik, illetve második helyen zártak. Ezek után nehéz elképzelni, hogy idén válik aranyossá ez a generációjuk, főleg úgy, hogy kulcsjátékosaik közül Andrea Lekics és Szanja Damnjanovics is sérüléssel küzd. Ugyanez igaz Jelena Trifunovicsra is, ám ők hárman legalább még reménykedhetnek az Európa-bajnoki szereplésben, a bokasérülést szenvedő Krisztina Liscsevics viszont biztos lemarad a tornáról. Az említettek mellett a termetes beállón, Dragana Cvijicsen múlhat a leginkább a szerbek sikere.

Siraba Dembélé nélkül elképzelhetetlen a francia válogatott
Siraba Dembélé nélkül elképzelhetetlen a francia válogatott

FRANCIAORSZÁG
Olivier Krumbholz tavaly 15 év után távozott a francia női válogatott éléről. Utóda, Alain Portes bemutatkozása sikerülhetett volna jobban is, bár a szerbiai vb-n elért hatodik hely azért nem volt vállalhatatlan.
A franciák ezúttal nem az Amandine Leynaud, Cléopatre Darleux kapusduóval vágnak neki az aktuális világversenynek (előbbi felépült, utóbbi viszont sérülés miatt hiányzik), és a korábbi alapemberek közül nem lesz jelen az Érden játszó Mariama Signaté sem.
Jó hír lehet Portes számára, hogy Allison Pineau felépült a sérüléséből, bár kérdéses, hogy milyen formában lesz a 2009-ben a világ legjobbjának megválasztott irányító, aki az ősszel a Vardar Szkopjéból a Krim Ljubljanához igazolt.
A már említettek mellett Siraba Dembélé, Nina Kamto, Camille Ayglon, Alexandra Lacrabere és Paule Baudouin is jelentős tapasztalatot szerzett az utóbbi években, kiszámíthatatlan, hogy mire lesznek képesek fiatalabb társaikkal kiegészülve.

SZLOVÁKIA
Első ránézésre a szlovákok tűnnek nemcsak a D-csoport, hanem az egész Eb-mezőny leggyengébb tagjának. Északi szomszédaink 1994 után szerepelnek ismét a kontinens legjobbjainak vetélkedésén, a részvételüket a franciák elleni döntetlennek biztosították, a selejtezős csoportban Izlandot és Finnországot előzték meg.
Ezzel Dusan Poloz szövetségi kapitány egyből teljesítette azt a célt, amelyet megfogalmaztak a szlovák szövetség vezetői 2013-as kinevezésekor. A 49 éves trénerrel 2016-ig kötöttek szerződést, és azt várták el tőle, hogy 18 év után kivezesse a válogatottat egy nagy világversenyre.
Horvátországba gyakorlatilag tanulni mennek, a pontszerzés bravúr lenne bármelyik ellenfelükkel szemben. Legrutinosabb játékosuk Katarina Dubajová, a 35 éves balátlövő – aki már több mint 800 gólt szerzett a nemzeti színekben – németországi és dániai légióskodás után jelenleg a lengyel MKS Nowy Saczot erősíti.

• TÖLTSÉK LE A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!
SZURKOL, UTAZIK, LÁJKOL? – A KÉZI EB KISOKOSA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik