Teljes a körbeverés az NFL-ben - megmutatjuk, hogyan!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.27. 15:52
null
Tom Brady vasárnapig nem fordított 24 pontos hátrányból – minden a rangadóról 14-től 10 yardig (Fotók: Reuters)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – PHILIP RIVERS KÉT ÓRIÁSI LEGENDÁVAL EGY LAPON
Philip Rivers beérte Joe Montanát és Dan Marinót. Igen, jól olvasták. A San Diego Chargers irányítója ebben a szezonban negyedik meccsén dobott legalább 390 yardot, amivel beállította a két irányítólegenda által közösen tartott csúcsot.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

19 YARD – NEGATÍV MÉRLEG? MÉG MINDIG VAN ESÉLY!
Bizakodhatnak az 50 százalékosnál rosszabb mérleggel álló csapatok szurkolói (no persze nem mindenkié...). Egyrészt nagyon szoros a mezőny az AFC-ben hatodik kiadó helyért, míg az NFC-ben több pozícióért is teljesen nyílt a küzdelem. A múlt alapján sem kell elkeseredni: 1990 óta 16 olyan csapat is bejutott a rájátszásba, amely negatív mérleggel állt 11 mérkőzést követően – a legutóbbi 9 szezonból 8-ban mindig volt egy ilyen együttes később a playoffban.

18 YARD – NULLA PASSZOLT YARDDAL IS LEHET MECCSET NYERNI
Na, nem az NFL-ben, legalábbis ott nem emlékszünk ilyesmire, hanem az egyetemi bajnokságban (NCAA). A Florida Gators toronymagas esélyese volt a Georgia Sotuhern elleni mérkőzésnek, ám végül 26–20-ra kikapott otthon. Ráadásul a Georgia neve mellé egyetlen passzolt yard sem került be, ami nem mindennapi. A Southern háromszor próbálkozott passzal, de egyszer sem sikerült elkapni a labdát, futásból viszont 429 yard jött össze 54 kísérletből. Még egyszer hangsúlyozzuk, ez nem az NFL, hanem annak előcsarnoka.

17 YARD – DÖCÖG A WASHINGTONI GÉPEZET, NAGYON DÖCÖG
A lent említett remeklő San Francisco-támadóegységgel ellentétben a Redskins-offense csődöt mondott. A 49ers ellen csupán 190 yardot tudott összehozni, ráadásul TD-t sem szerzett. 2003 decemberében fordult elő legutóbb olyan a Redskinsszel, hogy 200 yard alatt maradt és TD-t sem szerzett. Akkor a Dallas 27–0-ra verte a 161 yardig jutó Washingtont.

A második félidő volt kifejezetten gyenge a Redskins számára. Mindössze harminc yardot sikerült haladni összesen, ami a legkevesebb az 1994-ben a Dallas ellen elért 27 yard óta. Csak érdekességkép, az volt Norv Turner első idénye vezetőedzőként az NFL-ben...

16 YARD – „MINDENKI LÁTJA, HOGY RGIII-NAK NEM LENNE SZABAD JÁTSZANIA"
„Erős ember RGIII, meg tudja hozni a saját döntéseit, de én úgy érzem, most nem kellene erőltetnie a játékot. Nem lenne szabad játszania. Láthatják, mindenki láthatja, hogy szenved" – ez a véleménye Ahmad Brooksnak, a San Francisco linebackerének Robert Griffin III-ról, a Washington irányítójáról, aki ugyan felépült a szezon elejére térdműtétjéből, de a mozgása hagy kívánnivalót maga után, és nem véletlen, hogy a 49ers védelme négyszer sackelte és további hét alkalommal vitte földre. A dobásai sokkal pontatlanabbak, mint tavaly, láthatóan fél a felé rohanó védőktől, ami befolyásolja a játékát. Most ki is mondta valaki, akinek érdemes figyelni a szavaira, kérdés, Washingtonban meghallják-e.

Ahmad Brooks kimondta: Robert Griffin III-nak nem lenne szabad többet játszania az idén
Ahmad Brooks kimondta: Robert Griffin III-nak nem lenne szabad többet játszania az idén

15 YARD – FOLES TÉNYLEG ENNYIRE JÓ, VAGY CSAK JÓ HÓNAPOT ZÁRT?
A Philadelphia Eagles irányítója, Nick Foles november hónapban 152.8-as irányító mutatóval zárt, ami abszolút rekord az NFL-ben bármelyik hónapot figyelembe véve a minimum 50 passzkísérlettel próbálkozó QB-k körében. Tudjuk, egy irányító passer ratingje legfeljebb 158.3 lehet...

A NEW ENGLAND–DENVER RANGADÓ UTÁN BLOKK

14 YARD – BRADY NYERTE A 14., MANNING ELLENI RANGADÓT, MÁR 10–4-RE VEZET
A hétvégi felvezetésekben jószerivel másról sem lehetett hallani, mint, hogy jön Tom Brady és Peyton Manning 14. egymás elleni csatája. Az NFL két leendő halhatatlanjának ütközete pedig mindig érdekes, pláne, ha először zárul hosszabbítás után, de az addig vezető út is számos rekordot hozott. Brady első kezdő meccsét épp a Peyton Manning vezette Colts ellen játszotta, ezen a találkozón 44–13-ra nyert a Patriots, Brady pedig azóta is kedvezőbb mutatóval büszkélkedhet, hiszen a mostani sikerrel már 10–4-re módosította Manning elleni mérlegét.

13 YARD – MANNING A HIDEGBEN ISMÉT RÁFÁZOTT
A találkozóra fagypont alatti hőmérsékletben került sor, márpedig ez Bradyék terepe, hiszen a Patriots irányítója 23–5-ös mutatóval állt ezeken a találkozókon (48 TD/21 int), míg Peyton Manning csupán 2–5-tel állt ezeken a mérkőzéseken. Brady azonban csupán két csapat ellen rendelkezett negatív mérleggel (legalább 3 találkozás esetén) a Giants ellen 2–3 (rájátszást is beleszámítva), a Broncos ellen 4–6 volt a mutatója.

12 YARD – REDORDHÁTRÁNY A BRADY-ÉRÁBAN AZ ELSŐ FÉLIDŐ UTÁN
A találkozót borzalmasan kezdték a Hazafiak, 2007 óta az első csapat lett a Patriots, amely egy negyed alatt három fumble után is elveszítette a labdát. A rémálom csak nem akart véget érni a New England-szurkolók számára, és közel két év után ismét pont nélkül zárt a csapat egy félidőt, 2011. december 24-én 0–17 után ennek ellenére 27–24-re a Patriots nyert. A New England 1998 óta (tehát még a Bill Belichick, Brady éra előtt) nem volt ekkora hátrányban a félidőben, akkor a Falcons 28–2-re vezetett. A Patriots 0–17-tel állt legalább 24 pontos félidei deficitet követően, míg a Broncos 21–1-re legalább 24 pontos előny után, az egy vereség 1988-ban az Oakland ellen hosszabbításban született. Brady eddig karrierje során kétszer is fordított 21 pontot deficitről, de ez volt számára a maximum.

11 YARD – AZ NBC MEGFEJTETTE A DENVER VÉDELMÉNEK TITKÁT
A második félidőben azonban beindult a Hazafi-támadósor, az NBC kommentátorai szerint a Broncos veresége amiatt következett be, hogy Dominique Rodgers-Cromartie sérülése után emberfogás helyett zónázásra álltak át, ezt pedig Brady kíméletlenül kihasználta. A cornerback az első félidő utolsó játékában interceptiont akart szerezni, ám nem csak a labdát nem tudta elkapni, rosszul ért a talajra, így folytatni sem tudta. Brady pedig egy 12/14 163 2 TD-s harmadik negyeddel visszahozta a meccsbe a Patriotsot, amely végül hosszabbításban 34–31-re nyert.

10 YARD – TÉNYLEG A PATS MANNING MUMUSA, BRADYÉK RITKÁN KAPNAK KI KÉTSZER EGYMÁS UTÁN
Peyton Manning ezzel elszenvedte 14., Patriots elleni vereségét is, ez hattal több, mint bármelyik másik együttes ellen. Manning 150 passzolt yarddal zárta a találkozót, ezt megelőzően még 200 yard alatti meccse sem volt a Broncosnál. Brady 33–8-ra módosította mérlegét a Pats-vereségeket követő meccseken, ez a 0.805-ös mutató pedig a legjobb az NFL-ben (minimum 20 kezdést számolva). A Patriots a második csapat lett 2001 óta, amely 24 pontos félidei hátrányból nyert, tavaly épp a Broncos hajtotta végre ezt a bravúrt, amikor a San Diego ellen 0–24-ről 35–24-re győzött. 2001 óta azon csapatok mérlege, amelyeket a félidőben legalább 24 pontos hátrányban voltak ezzel 2–148-ra „javult".

A NEW ENGLAND–DENVER RANGADÓ UTÁN BLOKK VÉGE

9 YARD – HOGY MÚLIK EL A DICSŐSÉG... A FALCONS ÉS A TEXANS EGY ÉVE MÉG VEZETTE A KONFERENCIÁJÁT, MOST UTOLSÓ
Közhelyesnek hangzik, hogy, hogy az NFL-ben bárki lehet utolsóból első, vagy elsőből utolsó, pedig tényleg így van. Mindennél jobban bizonyítja ezt most a Falcons és a Texans. Az előző szezonban a Falcons és a Texans 11–1-gyel kezdett, és vezette a konferenciáját, ebben a szezonban a Falcons és a Texans 2–9-cel kezdett, és utolsó a főcsoportjában.

Az előző szezonban főcsoportdöntőt rendező, ott nagy előnyről elbukó Atlanta Falcons az első csapat, amelyiknek már matematikai esélye sincs ebben az idényben rájátszásba jutni...

És hogy mennyire igaz, hogy bárki megverhet bárkit a ligában? Arra álljon itt az alábbi kép bizonysága!

8 YARD – CSAPATREKORDDAL MEGATRON NYOMÁBAN
Josh Gordon 237 elkapott yarddal zárt a Pittsburgh elleni csoportrangadón, ezzel pedig megdöntötte a Cleveland Browns csapatrekordját. Az első két mérkőzésről hiányzó, másodéves Gordon ezzel már 988 yardnál jár kilenc fellépésen, ha pedig ezt az átlagot tartja, 1 537-tel zárhatna, amelynél jobban jelen állás szerint csak Calvin Johnson végezne (1 797), ha a jelenlegi átlagokat hozná az összes elkapó. Megatronra kitérve, az előző öt meccsén 861 elkapott yardot tudott felmutatni, ilyen jó időszakot pedig még senki nem teljesített, a korábbi rekordot Charley Hennigan tartotta még 1961-ből, amikor 822 egységet szorgoskodott össze ezen időszak alatt.

7 YARD – MOSTANTÓL ADRIAN PETERSON SZÁZADOS ELŐTT TISZTELGÜNK!
Na, nem vonult be a seregbe a liga egyik, ha nem a legjobb futója, félreértés ne essék. Mindössze „letudta" századik mérkőzését is az NFL-ben. Peterson első száz meccsén 9846 futott yardot szedett össze. Nála többet csak Eric Dickerson és Jim Brown (két legenda) tudott első száz fellépésén összehozni. AP emellett a harmadik játékos az NFL-ben, aki legalább hét szezonban minimum tíz futott TD-vel zárt. Elődei bizonyos LaDainian Tomlinson és Emmit Smith (újabb két ikon) volt.

6 YARD – A PANTHERS MOSTANÁBAN KICENTIZI GYŐZELMEIT; SOROZTABAN MÁR HÉTNÉL TART
A Panthers az első együttes a 2011-es Texans óta, amely hétmeccsesre növeli győzelmi sorozatát úgy, hogy a mérkőzés utolsó percében hátrányból győztes TD-t szerez. A hét nyert meccsel a Carolina beállította az egy idényben zsinórban szerzett győzelmeket illető klubrekordot, ami még 1996-ban született. A Panthers legutóbbi három mérkőzése egyaránt négy vagy kevesebb ponton múlt. Cam Newtonnal ezelőtt 0–6-os mérleggel állt a Carolina a négy vagy kevesebb pontkülönbséggel véget érő találkozókon.

Cam Newtonnak ez volt sorozatban a harmadik találkozója, amikor az utolsó negyedben (vagy hosszabbításban) mérkőzést megnyerő drive-ot vezetett. Pályafutása során korábban csak két ilyen mérkőzése volt.

5 YARD – BREES ÚJABB ELŐZÉSE, MÁR AZ 5.!
A New Orleans Saints irányítója, Drew Brees a Falcons elleni 278 passzolt yardjával már 49 566-nál tart pályafutása során, ezzel pedig megelőzte Warren Moont (49 325) az örökranglista 5. helyén. A negyedik sincs messze, John Elway 51 475-tel áll, a szezonban hátralévő öt fordulóban akár le is dolgozhatja ezt a hátrányt, bár ehhez kiemelkedő, 381.8 yardos átlag kéne, amivel 5 556-tal zárná a szezont – a rekordot 5 476-tal ő tartja 2011-ből egyébiránt.

4 YARD – A REKORDDÖNTÖGETŐ TAVON AUSTIN A LEGENDÁK NYOMÁBAN
A St. Louis Rams újonc elkapója, Tavon Austin lett az első rookie az NFL történetében, aki legalább 65 yardos punt utáni, legalább 65 yardos elkapott és legalább 65 yardos futott TD-t is szerzett első évében. Ezúttal a Chicago ellen egy 65 yardos futás végén szerzett pontokat.

Maradunk emberünknél: novemberben átlagosan 75.3 yardos játékokból szerzett TD-t, ami a legtöbb bármelyik újonc, bármelyik egy hónapos teljesítményét figyelve – a legalább négyet szerzők közül.

Még mindig Austin! Jim Brown és Gale Sayers után Austin csupán a 3. játékos a liga történetében, aki két egymást követő mérkőzésen négy legalább 50 yardos TD-t tudott felmutatni.

Van még! Austin lett az NFL történetének első játékos, akinek volt legalább 95 yardos punt utáni, legalább 80 yardos elkapott és legalább 65 yardos futott TD-je egy szezonban.

3 YARD – A NOVEMBERBEN PARÁDÉZÓ ROMO MÁR 200-NÁL JÁR, LARRY FITZGERALD A LEGFIATALABB 11 000-ES
A Dallas Cowboys irányítója, Tony Romo a Saints elleni vereség után ismét győzelemre vezette csapatát, méghozzá egy meccs végi győztes drive-val. Romo mérlege novemberben továbbra is pompás, 23 győzelem mellett csupán ötször kapott ki az együttese, a Giants ellen adott két TD-passzával pedig karrierje során már 200-nál jár.

Több elkapó is ezres határhoz érkezett a héten, a Carolina Panthers játékosa, Steve Smith a Miami elleni 69 yardjával már 12 033-nál jár, ezzel ő lett a 22. játékos, aki a 12 000-es mérföldkövet elhagyta.

Larry Fitzgerald ugyan még csak 11 000-nél tart (egészen pontosan 11 019-nél), viszont nála fiatalabban még senki nem érte el ezt a pontot (30 évesen 85 naposan, a korábbi rekordot Randy Moss – 30 év 222 nap – tartotta, előtte pedig Jerry Rice – 31 év 32 nap).

Szintén a hétvégén lépett szintet Calvin Johnson (9 034) és Antonio Gates (9 006) is, mindketten elhagyták a 9 000-es pontot. Tony Gonzalez már 1 300 elkapásnál jár mindeközben, másodikként elérve ezt a pontot – a rekordot Jerry Rice 1 549-cel tartja.

2 YARD KAEPERNICK PÁLYAFUTÁSA LEGJOBBJÁT HOZTA; BOLDIN IMÁDJA WASHINGTONT
Colin Kaepernick 24 passzából 15 jó volt, 235 yardot és három TD-t passzolt a Washington ellen – mindezt interception nélkül. A számokat a szükséges képletbe gyorsan behelyettesítve rögtön kiszámolhatjuk, Kaepernick bizony 134.5-ös passer ratinget produkált, ami karriercsúcs. A korábbi rekordja 133.1 volt, még 2012-ből a Bears ellen.

Csapattársa, Anquan Boldin pedig két TD-t kapott el a washingtoni mérkőzésen, így pályafutása során harmadszor duplázott a Redskins otthonában. Boldin még a Cardinals színeiben 2007-ben, öt évvel később pedig a Ravens mezében szerzett két touchdownt. Az NFL-ben csak egy játékos tudott a Washington ellen ennél több alkalommal duplázni, ő pedig Tomm McDonald, aki az Eagles szerelésében négyszer tette ezt meg 1957 és 1963 között. Három duplázás azért összejött másnak is a Redskins ellen, de Boldin az egyedüli, aki még ma is aktív.

1 YARD – ÚJABB CSÚCSRANGADÓKRA KÉSZÜLHETÜNK
A liga egyesülése után a 2013-as szezon 13. fordulója lesz a második alkalom, hogy a két főcsoport két legjobb mérleggel álló csapata ugyanazon a héten egymás ellen lép pályára úgy, hogy legalább 10 mérkőzést lejátszottak már az együttesek. Legutóbb a 2008-as idény utolsó előtti hetében volt erre példa (Titans–Steelers 31–14 és Giants–Panthers 34–28), most pedig a Kansas City Chiefs (9–2)–Denver Broncos (9–2) és a Seattle Seahawks (10–1)–New Orleans Saints (9–2) meccsek miatt ez megismétlődik.

BÁTOR JÓSKA
Ugye, megmondtuk? A Tampa Bay Detroitban sem lassított, megszerezte zsinórban harmadik győzelmét. A Green Bay–Minnesota meccsen Adrian Peterson is jó úton haladt afelé, hogy több futott yardot jegyezzen a Packers passzolt yardjainál, de a hazaiakhoz 23–7-es Vikings-vezetésnél beállt Matt Flynn az addig 98 yardot passzoló Scott Tolzien helyére, és 218 passzolt yardjának is köszönhetően a Packers ikszre mentette a meccset (a liga történetében csak a Green Bay és a Minnesota ikszelt egynél többször egymással).

A 13. játékhéten a St. Louis San Franciscó-i győzelme a meglepetés tippünk, míg egyéniben Drew Breesre teszünk, a Saints irányítója legalább négy touchdownpasszt ad a Seattle megtépázott védelme ellen.

C'mon man! Reid hátsóval rakta arrébb Riverset


STATISZTIKÁK
A 12. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Philip Rivers (San Diego)
–Kansas City392
A legtöbb futott yard:Knowshon Moreno (Denver)
–New England)
224
A legtöbb elkapott yard:Josh Gordon (Cleveland)
–Pittsburgh237
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:3722Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard:1009LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard:1198Calvin Johnson (Detroit)
A legtöbb szerelés:118Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack:14.5Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception:5DeAndre Levy (Detroit), Alterraun Verner (Tennessee), Antrel Rolle (NY Giants)
NFL
12. FORDULÓ
2013. 11. 22.2:25Atlanta Falcons–New Orleans Saints13–17
2013. 11. 24.19:00Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers11–27
2013. 11. 24.19:00Detroit Lions–Tampa Bay Buccaneers21–24
2013. 11. 24.19:00Green Bay Packers–Minnesota Vikings26–26 – h.u.
2013. 11. 24.19:00Kansas City Chiefs–San Diego Chargers38–41
2013. 11. 24.19:00St. Louis Rams–Chicago Bears42–21
2013. 11. 24.19:00Miami Dolphins–Carolina Panthers16–20
2013. 11. 24.19:00Baltimore Ravens–New York Jets19–3
2013. 11. 24.19:00Houston Texans–Jacksonville Jaguars6–13
2013. 11. 24.22:05Arizona Cardinals–Indianapolis Colts40–11
2013. 11. 24.22:05Oakland Raiders–Tennessee Titans19–23
2013. 11. 24.22:25New York Giants–Dallas Cowboys21–24
2013. 11. 25.2:30New England Patriots–Denver Broncos34–31 – h.u.
2013. 11. 26.2:30Washington Redskins–San Francisco 49ers6–27
A 13. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA – HÁLAADÁS CSÜTÖRTÖKKEL
2013.11.2818:30Detroit Lions–Green Bay Packers
2013.11.2822:30Dallas Cowboys–Oakland Raiders
2013.11.292:30Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers
2013.12.0119:00Carolina Panthers–Tampa Bay Buccaneers
2013.12.0119:00Cleveland Browns–Jacksonville Jaguars
2013.12.0119:00Indianapolis Colts–Tennessee Titans
2013.12.0119:00Kansas City Chiefs–Denver Broncos
2013.12.0119:00Minnesota Vikings–Chicago Bears
2013.12.0119:00New York Jets–Miami Dolphins
2013.12.0119:00Philadelphia Eagles–Arizona Cardinals
2013.12.0122:05Buffalo Bills–Atlanta Falcons (Torontóban)
2013.12.0122:05San Francisco 49ers–St. Louis Rams
2013.12.0122:25Houston Texans–New England Patriots
2013.12.0122:25San Diego Chargers–Cincinnati Bengals
2013.12.022:30Washington Redskins–New York Giants
2013.12.032:30Seattle Seahawks–New Orleans Saints
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik