NFL: íme, a megváltók; kiért ment fel a Rams és az Eagles?

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2016.04.22. 10:14
null
Megjöttek a megváltók – ők lehetnek a jövő NFL-sztárjai (Fotó: Reuters)
Jövő csütörtökről péntekre virradóra rendezik meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) holt szezonjának legnagyobb érdeklődéssel várt eseményét, a 2016-os játékosbörzét. Rövid írásunkban az egyetemekről idén kikerülő legjobb (legérdekesebb) 10 játékost mutatjuk be! Az április 28. és 30. között megrendezendő draftról élő, szöveges tudósítással számolunk be!

 

A TELJES DRAFTSORRENDET IDE KATTINTVA ÉRHETI EL!

1. Laremy Tunsil

Laremy Tunsil (Fotó: Reuters)
Laremy Tunsil (Fotó: Reuters)

Poszt: offensive tackle (szélső támadófalember)
Egyetem: Ole Miss
Magasság: 6'5” láb (198 cm)
Tömeg: 310 font ( kg)
Előrejelzés: Top 5

Combine eredmények

40 yard dash:
3 cone drill:
20 yard shuttle:
Helyből távolugrás:
Súlypontemelkedés:
Fekvenyomás (102 kg):

Tunsil nemcsak a 2016-os börze legjobb támadófalembere, hanem a draft legtehetségesebb játékosa is egyben. Nem nagyon lehet mibe belekötni nála. Tökéletes, prototípus vakoldali falember méretekkel rendelkezik, emellett technikailag is rendkívül képzett, gyors és erős, nem nagyon lehet őt nehéz helyzetbe hozni. Akár az első naptól kezdőbe lehet rakni, egyértelműen ott van benne, hogy ő legyen a következő Tyron Smith.

Ugyanakkor 21 esztendős játékos lehet a draft vesztese azzal, hogy a Titans eladta az 1/1-es választási cetlit a Ramsnek. Míg előbbi szinte biztosan Tunsilt vitte volna el, addig a Los Angeles várhatóan irányítót választ majd, Tunsil emiatt akár öt-hat helyet is csúszhat.

2. Jalen Ramsey

Jalen Ramsey (Fotó: Reuters)
Jalen Ramsey (Fotó: Reuters)

Poszt: cornerback/safety (szélső védő/söprögető)
Egyetem: Florida State
Magasság: 6'1” láb (196 cm)
Tömeg: 209 font (95 kg)
Előrejelzés: Top 5

Combine eredmények

40 yard dash: 4.41
3 cone drill: 6.94
20 yard shuttle: 4.18
Helyből távolugrás: 135 inch (343 cm)
Súlypontemelkedés: 41.5 inch (105 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 13

A szakértők Ramseyt vélik az idei draft „Patrick Petersonjának”, ugyanakkor a 21 éves védőnek egyelőre jövőbeli posztja sem tisztázott. Noha elit atlétának számít (sebessége, magassága és súlypontemelkedése is fantasztikus), technikáját tekintve még sok feladat vár rá, főleg emberfogásban. Kezei nem túl jók, három egyetemi éve alatt összesen három interceptiont szerzett, többek között emiatt, illetve emberezésben fellelhető hiányosságai miatt – igaz, ezekből nincs sok – kérdőjelezik meg, hogy szélső hátvédként vagy söprögetőként lenne-e hatékonyabb az NFL-ben.

A Ramseyben lakozó potenciál alapján nem kérdés, valóban ő lehet a következő Peterson, ám ami az emberfogást illeti, jelenleg még abban sincs egyetértés, ő vagy Vernon Hargreaves a legjobb-e az idei osztályból. Mindezek ellenére Ramsey a draft egyik legbiztonságosabb húzása, nem valószínű, hogy ne szolgálná meg a kiválasztását, igazi kincs lehet.

3. Myles Jack

Myles Jack (Fotó: Reuters)
Myles Jack (Fotó: Reuters)

Poszt: linebacker
Egyetem: UCLA
Magasság: 6'1” láb (186 cm)
Tömeg: 245 font (111 kg)
Előrejelzés: Top 10

Combine eredmények

40 yard dash: –
3 cone drill: –
20 yard shuttle: –
Helyből távolugrás: –
Súlypontemelkedés: –

Fekvenyomás (102 kg): 19

Jack az egyik legtehetségesebb újonc a 2016-os osztályban. Amit a pályán láthattunk tőle, abba nem lehet belekötni, csodálatos ösztönök, hamar felismeri, mi következik, intelligens, igazi vezéregyéniség. Futás és passz ellen egyaránt hatékony, mind a három kísérletnél fent lehet hagyni őt a pályán. Az elmúlt évek legjobb, a draftra érkező linebackerjeként tartják őt számon, olyanokkal emlegetik egy lapon, mint például Luke Kuechly, a Carolina Panthers klasszis linebackere.

Akár 1/1-en elvihetnék, ám a 2015-ös szezon elején súlyos térdsérülést szenvedett, azóta nem is lépett pályára, még a Combine-on sem végzett gyakorlatokat. Noha áprilisban, az egyetemi felmérőn már ott volt a pozíciós feladatoknál, azért még látszott, hogy óvja térdét (40 yardot nem is futott, ez sokan hiányolták tőle), ennek ellenére fantasztikusan mozgott.

Április közepén megvizsgálták újra a sérült térdét, ám a hírek szerint megoszlanak a vélemények, akadtak olyan pletykák, hogy egyesek szerint Jack időzített bomba, ami a hosszú távú használhatóságát illeti, persze könnyen lehet, hogy ezekkel a szóbeszédekkel csak az értékét próbálják rontani, hogy csússzon a drafton.

Ha nem volna nagy kérdés a sérülése miatt, Jack biztos nem jutna túl első három választáson, igaz, még így is meglepő lenne, ha top10-en kívül lelne gazdára, elég csak Todd Gurleyre, a Los Angeles Rams sztárfutójára gondolni, akit szintén súlyos sérülése után 1/10-re vitt el a Rams a 2015-ös börzén.

4. Joey Bosa

Joey Bosa (Fotó: Reuters)
Joey Bosa (Fotó: Reuters)

Poszt: defensive end (irányító siettető)
Egyetem: Ohio State
Magasság: 6'5” láb (198 cm)
Tömeg: 269 font (122 kg)
Előrejelzés: Top 10

Combine eredmények

40 yard dash: 4.86
3 cone drill: 6.89
20 yard shuttle: 4.21
Helyből távolugrás: 120 inch (305 cm)
Súlypontemelkedés: 32 inch (81 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 24

Félelmetes potenciál – Bosa csupán húsz esztendős, de már most képzett technikailag, ami pedig erejét illeti, egy igazi szörnyeteg. Ő az, akit legtöbben már egy éve is 1/1-esként emlegettek, ám utolsó egyetemi szezonja nem sikerült annyira jól, igaz, nem volt könnyű dolga, hiszen szinte minden mérkőzésen duplázta őt az ellenfél.

Bosa mentalitása, hozzáállása az, ami tovább emelheti őt: egy igazi motor, aki sosem áll meg, számára nincsen halott játék, nem ragad le az első blokknál, nem adja fel, így második vagy akár harmadik próbálkozás után életveszélyes és odaér az irányítóhoz. Van annyira képzett, hogy ne csak kiemelkedő erejével verje meg a támadófalembereket.

Hiányossága a robbanékonyság és a gyorsaság – noha az Ohio State felmérőjén 4.77-re javította 40 yardos idejét, ám ez is sokkal lassabb, mint az átlagé a profik között.

5. Ezekiel Elliott

Ezekiel Elliott (Fotó: Reuters)
Ezekiel Elliott (Fotó: Reuters)

Poszt: running back (futó)
Egyetem: Ohio State
Magasság: 6'0” láb (183 cm)
Tömeg: 225 font (103 kg)
Előrejelzés: Top 12

Combine eredmények

40 yard dash: 4.47
3 cone drill: –
20 yard shuttle: –

Helyből távolugrás: 118 inch (300 cm)
Súlypontemelkedés: 32.5 inch (83 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 15

Még csak 20 éves, két szezont játszott kezdőként az egyetemen, ami egy futónál a gyors elhasználódás miatt nagy előny, igaz, sokat futtatták. Elliott nem villámgyors, ám végsebessége így is figyelemre méltó, ezt ráadásul nagyon hamar eléri. Csodálatra méltó, mennyire jól lát a pályán. Türelmes, ha kell sokáig kivár, jól érzi a blokkokat, tudja, mikor merre fusson.

Erős, nem könnyű elsőre levinni, irányváltásai kiválóak, sőt, szinte követhetetlenek és ami fontos, középső futásokkal is lehet őt terhelni. Passzokkal is kereshető. Néhány csapatot elijesztheti Elliott karaktere, a futó a Michigan State elleni, 17–14-ra elveszített találkozó után ugyanis nekiment edzőinek, kevesellte, hogy csak tizenkét labdát kapott. Az NFL-ben sokan ódzkodnak az efféle hozzáállástól.

Tehetségét tekintve Elliott ugyan nincs egy szinten Todd Gurleyvel, az utóbbi években ráadásul ritkább, hogy a gárdák a draft legelején futót visznek, ám az Ohio State játékosa mindezek ellenére a top 12-ben lesz kiválasztva.

6. Jared Goff

Jared Goff (Fotó: bleacherreport.net)
Jared Goff (Fotó: bleacherreport.net)

Poszt: quarterback (irányító)
Egyetem: California
Magasság: 6'4” láb (195 cm)
Tömeg: 215 font (103 kg)
Előrejelzés: Top 10

Combine eredmények

40 yard dash: 4.82
3 cone drill: 7.17
Helyből távolugrás: 110 inch (279 cm)
Súlypontemelkedés: 27 inch (69 cm)
Fekvenyomás (102 kg): –

Míg Tunsilnak nem jött jól a Titans és a Rams közti helycsere a tábla elején, addig Jared Goff lehet nagy nyertese annak az üzletnek, a Kosok ilyen brutális ellenértéket ugyanis aligha adtak volna, ha nem irányítót akarnának húzni.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

Goff három szezonon át volt a California kezdő irányítója, évről évre fejlődött, teljesítménye javuló tendenciát mutat. Passzai pontosak, keze kiváló, jól lát a pályán, nem fél az ütésektől, ha kell, az utolsó pillanatig kivár azzal, hogy eldobja a labdát. Jól érzi a zsebet és az érkező nyomást, így hatékonyan ki tud mozogni a védők elől.

Nem profi sémában játszott, kérdés, hogyan alkalmazkodik ahhoz, amikor a center mögül kell indulnia, ugyanakkor nagyon intelligens, így vélhetően nem lesz nehéz elsajátítania a rendszert.

Egyetemen főként rövid és középhosszú passzokat kellett megdobnia, nem tudni, mire képes egy agresszívabb sémában, ami több hosszú labdát igényel.

7. Carson Wentz

Carson Wentz (Fotó: bleacherreport.net)
Carson Wentz (Fotó: bleacherreport.net)

Poszt: quarterback (irányító)
Egyetem: North Dakota State
Magasság: 6'5” láb (198 cm)
Tömeg: 237 font (108 kg)
Előrejelzés: Top 10

Combine eredmények

40 yard dash: 4.77
3 cone drill: 6.86
Helyből távolugrás: 118 inch (300 cm)
Súlypontemelkedés: 30.5 inch (77 cm)
Fekvenyomás (102 kg): –

Nagyszerű méretekkel rendelkezik, egy irányító nem is kívánhatna ennél tökéletesebb testfelépítést. Ő a 2016-os játékosbörze „Blake Bortlese”: szívós, bevállalós, erős karja van és ahogy Bortles, úgy Wentz is a másodosztályból érkezik a börzére.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki lesz a 2016-os NFL Draft 1/1-ese?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ez az, ami miatt egyébként remek számait, statisztikáit helyén kell kezelni, hiszen gyengébb ellenfelek ellen ért el nagyszerű eredményeket. Félelmetes potenciál van benne, de ami technikáját, csiszoltságát illeti, nagyon sok munka lesz vele: adottságait tekintve a felső határ a csillagos ég (a plafon sokkal magasabban van, mint Goffnál), de ezen lehetőségek kiaknázása időigényes – nem biztos, hogy Wentzet egyből mély vízbe kellene dobni.

Nemcsak felépítésre, hanem még tulajdonságaiban is nagyon hasonlít Bortlesre, csak úgy, mint a Jaguars irányítója, úgy Wentz is hamar fog elkelni, akár már 1/1-re.

Várhatóan az első két választásban helyet kap, mivel a Rams után az Eagles is óriási csere keretén belül jött fel, egészen az 1/2-ig, így jó eséllyel irányító lesz az első két húzott játékos.

8. Vernon Hargreaves III

Vernon Hargreaves III (Fotó: bleacherreport.net)
Vernon Hargreaves III (Fotó: bleacherreport.net)

Poszt: cornerback (szélső védő)
Egyetem: Florida
Magasság: 5'10” láb (179 cm)
Tömeg: 204 font (93 kg)
Előrejelzés: Top 12

Combine eredmények

40 yard dash: 4.50
3 cone drill: –
20 yard shuttle: 3.19
Helyből távolugrás: 130 inch (330 cm)
Súlypontemelkedés: 39 inch (99 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 15

Hargreaves még csak 20 éves, tudása viszont már most a legnagyobb tehetségek közé emeli. Félelmetes intelligenciával rendelkezik, nagyszerű ösztöneinek köszönhetően jól lát a pályán, gyorsan felismeri az elkapók szándékát, így bármilyen passzt képes lefülelni, ráadásul nagyszerű kezei vannak, mint egy elkapónak, ami fontos a megfigyelők számára.

Lábmunkája és laza csípője (ezáltal irányváltása) lenyűgöző, emberfogásban talán a draft legjobb játékosa, sokak szerint Jalen Ramsey sem vetekedhet vele, az utóbbi években azonban divat lett a Richard Sherman-féle, minimum hat láb magas szélső védők előtérbe helyezése, Hargreaves viszont alacsonyabb ennél, ez néhány helyes csúszást eredményezhet.

A 2014-es szezonban brutálisan jól játszott, 2015-ben viszont több rossz mérkőzése is volt, ezek alapján kérdés, mennyire tud kiegyensúlyozott lenni a profik között. Hargreavest olyan jónak tartják, mint szintén Floridáról érkező elődjét, Joe Hadent (őt 2010-ben 1/7-re vitte el a Cleveland Browns).

Szinte elképzelhetetlen, hogy kicsússzon a top 10-ből.

9. DeForest Buckner

DeForest Buckner (Fotó: Reuters)
DeForest Buckner (Fotó: Reuters)

Poszt: defensive tackle/defensive end (védőfalember)
Egyetem: Oregon
Magasság: 6'7” láb (204 cm)
Tömeg: 291 font (132 kg)
Előrejelzés: Top10

Combine eredmények

40 yard dash: 5.05
3 cone drill: 7.51
20 yard shuttle: 4.47
Helyből távolugrás: 116 inch (295 cm)
Súlypontemelkedés: 32 inch (81 cm)
Fekvenyomás (102 kg): –

Buckner testfelépítését és fizikai adottságát tekintve félelmetes ellenfél a támadófalemberek számára. Rendkívül erős, ráadásul gyors és agilis, sokkal nagyobb potenciál van benne, mint a 2015-ben szintén Oregonról érkező Arik Armsteadben, akit 17. helyen választott ki a San Francisco.

Egy 3–4-es falban akár már az első perctől kezdve kezdő lehet. Irányító siettetésben még kevés technikát ismer, többre viszont nem is volt szüksége, így sem nagyon találták az ellenszerét. Ha bővíti tudástárát, a legjobb védők egyike lehet. Játékát Calais Campbelléhez – az Arizona Cardinals védőfalemberéhez – hasonlítják.

10. Laquon Treadwell

Laquon Treadwell (Fotó: Reuters)
Laquon Treadwell (Fotó: Reuters)

Poszt: wide receiver (elkapó)
Egyetem: Ole Miss
Magasság: 6'2” láb (189 cm)
Tömeg: 221 font (100 kg)
Előrejelzés: Top 25

Combine eredmények

40 yard dash: –
3 cone drill: –
20 yard shuttle: –

Helyből távolugrás: 117 inch (297 cm)
Súlypontemelkedés: 33 inch (84 cm)
Fekvenyomás (102 kg): 12

Treadwell ellentmondásos tehetség, aki sokak szerint a börze legjobb elkapója, ám vannak csapatok, amelyek félnek a korai kiválasztásától. Mérete és magassága miatt életveszélyes célpont egy irányítónak, keze ráadásul remek, elképesztő könnyedséggel húzza le a labdákat. Egy kisebb védőnek nehéz ellene dolgoznia, emberrel a nyakán is képes megcsinálni az elkapásokat. Útvonalain van még mit csiszolni, ezek nem elég kidolgozottak, irányváltásai nem elég élesek, ez abból is adódhat, hogy csípője sok esetben túl merev, mozgása néhol darabos.

A sebessége volt a legnagyobb kérdés nála, így mindenki azt várta, hogy a Combine-on majd robbant, ám nem vett részt a főbb gyakorlatokban, mondván, nem volt ideje megfelelően felkészülni – ez sokak tetszését nem nyerte el.

Később, az Ole Miss felmérőjén Treadwell nem tudta eloszlatni a róla kialakult képet: legjobb 40 yardos ideje 4.63 lett, ami posztját tekintve nagyon gyengének számít. Míg korábban biztos top10-es választásnak gondolták, sokan már azt is megkérdőjelezik, vajon ő-e az osztály legjobb elkapója. Akár már a Giants elviheti (1/10) de az is lehet, hogy csak 1/25 környékén hangzik el a neve.

Szinte az egész 2014-es szezont ki kellett hagynia egy súlyos sérülés miatt. Még csak 20 éves, a jövő reménysége.

Ő lehet a draft „Dez Bryantje”.

A 2016-os holt szezon összes történése egy helyen!

NFL DRAFT 2016
1. KÖR
1. 1. Los Angeles Rams (7–9)
2. 2. Philadelphia Eagles (7–9)
3. 3. San Diego Chargers (4–12)
4. 4. Dallas Cowboys (4–12)
5. 5. Jacksonville Jaguars (5–11)
6. 6. Baltimore Ravens (5–11)
7. 7. San Francisco 49ers (5–11)
8. 8. Cleveland Browns (3–13)
9. 9. Tampa Bay Buccaneers (6–10)
10. 10. New York Giants (6–10)
11. 11. Chicago Bears (6–10)
12. 12. New Orleans Saints (7–9)
13. 13. Miami Dolphins (6–10)
14. 14. Oakland Raiders (7–9)
15. 15. Tennessee Titans (3–13)
16. 16. Detroit Lions (7–9)
17. 17. Atlanta Falcons (8–8)
18. 18. Indianapolis Colts (8–8)
19. 19. Buffalo Bills (8–8)
20. 20. New York Jets (10–6)
21. 21. Washington Redskins (9–7)*
22. 22. Houston Texans (9–7)*
23. 23. Minnesota Vikings (11–5)*
24. 24. Cincinnati Bengals (12–4)*
25. 25. Pittsburgh Steelers (10–6)*
26. 26. Seattle Seahawks (10–6)*
27. 27. Green Bay Packers (10–6)*
28. 28. Kansas City Chiefs (11–5)*
29. New England Patriots (12–4)*
30. 29. Arizona Cardinals (13–3)*
31. 30. Carolina Panthers (15–1)*
32. 31. Denver Broncos (12–4)*
*Rájátszásba jutott csapatok. Minél tovább jutott egy együttes, annál később húzhat.
1/1:A Tennessee Titans adta a Los Angeles Ramsnek a 4/15+6/2 mellett az 1/15+2/12+2/14+3/13+2017/1+2017/3-ért cserébe
1/2:
A Cleveland Browns adta a Philadelphia Eaglesnek a 2017/4 mellett az 1/8+3/14+4/2+2017/1+2018/2-ért cserébe
1/8: A Miami Dolphins adta a Philadelphia Eaglesnek az 1/13+Kiko Alonso+Byron Maxwell cserében
1/8:
lásd az 1/2-es cserénél
1/13: lásd az 1/8-as cserénél
1/15:lásd az 1/1-es cserénél
1/29: Elvették a New England Patriotstól a labdaleeresztési botrány miatt
A TELJES DRAFTSORRENDET IDE KATTINTVA ÉRHETI EL!
CSERÉK
csapat pick játékos csapat pick játékos
Miami 1/8 Philadelphia 1/13 Kiko Alonso Byron Maxwell
Arizona 2/30 Johnathan Cooper New England Chandler Jones
Tennessee 4/2 Philadelphia 4/15 DeMarco Murray
New England 4/29 Chicago 6/29 Martellus Bennett
NY Jets 5/20 Denver 7/14 Ryan Clady
Tennessee1/1 + 4/15 +6/2
Los Angeles
1/15 + 2/12 + 2/14 + 3/13 + 2017/1 + 2017/3
Cleveland
1/2+2017/4
Philadelphia
1/8+3/14+4/2+2017/1+2018/2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik