A 30. után itt a 20., kupagyőztes és duplázott a Bayern München!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.07.04. 19:55
null
Így kezdődött: Alaba remek szabadrúgása után a Leverkusen kapujában a labda (Fotó: AFP)
A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság után a Német Kupát is megnyerte a Bayern München, mely a berlini Olimpiai Stadionban 4–2-re legyőzte a Bayer Leverkusent a duplázó Robert Lewandowski vezérletével.
NÉMET KUPA

DÖNTŐ
BAYER LEVERKUSEN–BAYERN MÜNCHEN
2–4 (0–2)
Berlin
, Olimpiai Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Welz
Bayer Leverkusen:
Hradecky – L. Bender (Weiser, 82.), Tapsoba, S. Bender, Wendell – Aránguiz, Baumgartlinger (Demirbay, a szünetben) – Diaby, Amiri (Volland, a szünetben), Bailey (Bellarabi, 77.) – Havertz. Vezetőedző: Peter Bosz
Bayern München:
Neuer – Pavard, J. Boateng (L. Hernández, 69.), Alaba, Davies – Kimmich, Goretzka – Gnabry (Coutinho, 88.), Th. Müller (Thiago Alcántara, 88.), Coman (Perisic, 65.) – Lewandowski. Vezetőedző: Hansi Flick
Gólszerző:
S. Bender (63.), Havertz (95. – 11-esből), ill. Alaba (16.), Gnabry (24.), Lewandowski (59., 89.)

 

A 77. kupadöntőnek az volt a kérdése, meglesz-e a Bayern Münchennek a duplázás és a 30/20, azaz a 30. bajnoki cím után a 20. kupagyőzelem? A választ nagyon hamar megkaptuk: a zárt kapuk mögött megrendezett kupadöntőben ugyanis a bajorok már az első félidőben ellentmondást nem tűrően érvényesítették akaratukat és kétgólos előnyt kovácsoltak.

Némi ismerkedés és néhány Bayern-helyzet után a 16. perc hozta az első gólt: Edmond Tapsoba nyomta el a tizenhatos vonala előtt szabálytalanul Robert Lewandowskit, David Alaba azonnal büntetett: a megítélt szabadrúgásból gyönyörűen a kapu bal oldalába csavarta a labdát (0–1).

A gólig még csak-csak felnőtt a Leverkusen a feladathoz, ám a találat után egyértelművé vált a bajnokcsapat fölénye: a Bayern nyomasztó dominanciát harcolt ki, s a Bayer csak a 24. percig bírta a szorítást. Ekkor Joshua Kimmich zseniális passzal szöktette a jobb oldalon kiugró Serge Gnabryt, aki jobbal laposan kilőtte a hosszút (0–2). A Kicker ekkor jegyezte meg tudósításában, hogy eldőlt a mérkőzés, és ezzel alighanem még a legvérmesebb leverkuseni drukkerek is egyetértettek volna. A Bayer a félidőig legalább belátható távolságban tartotta a münchenieket és „csak” kétgólos hátránnyal vonult pihenőre.

A második félidő elején cseppet sem változott a kép: a Bayern teljes magabiztossággal irányított, s a harmadik gólt is könnyűszerrel megszerezhette volna, ha Kingsley Coman tálcán kínált labdáját berúgja Lewandowski. „Hálátlanul” nem tette.

A Leverkusennek volt egy hatalmas szépítési lehetősége, de Moussa Diaby hiába alakított ki ajtó-ablak helyzetet, a csereként beállt Kevin Volland zúgó lyukat rúgott. Hamar megbánta duplán, ugyanis az 59. percben megszerezte harmadik gólját a Bayern München: Manuel Neuer előrevágott labdája után Robert Lewandowski távolról lőtt, Lukas Hradecky nagyon ügyetlenül ért bele a labdába, ami így a gólvonal mögé csorgott (0–3).Ez volt Lewandowski 50. gólja az idényben.

Lewandowski idénybeli 50. gólja igen különös volt (Fotó: AFP)
Lewandowski idénybeli 50. gólja igen különös volt (Fotó: AFP)

A Bayer Leverkusen a 64. percben Sven Bender szöglet utáni fejesével szépített (1–3) és még közelebb is jöhetett volna, ám egy veszélyesen belőtt labdáról Volland és Kai Havertz is épp hogy lemaradt. Ennél tovább nem jutott a gyógyszergyári csapat: a Bayern helyenként könnyelműsködve, de biztosan őrizte meg előnyét a hajrában, majd egy finom Lewandowski-megmozdulással háromgólosra növelte a különbséget (1–4).

Havertzé volt tizenegyesből a végszó (2–4) – duplázás, a 30. bajnoki cím után megvan a 20. kupagyőzelem is a Bayern Münchennek, Hansi Flick és csapata tulajdonképpen esélyt sem hagyott a konkurenciának!

Mondhatni, vírus ide, vírus oda, a Bayern-dominancia változatlan – változatlanul nyomasztó a többi csapatnak, változatlanul remek érzés a bajorok szurkolóinak.

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+5. perc. VÉGE, ITT A 13. BAYERN-DUPLA! A NÉMET KUPA 2020-AS FINÁLÉJÁBAN BAYER LEVERKUSEN–BAYERN MÜNCHEN 2–4!

90+5. perc. HAVERTZ BELÖVI A TIZENEGYEST, 2–4! Pazar végrehajtás, telibe a jobb fölsőt.

90+2. perc. MÉG EGY LEVERKUSENI LES(?)GÓL, VOLLAND! Lehet, hogy nem volt les. VAR-nézegetés jön, már csak ez hiányzott! Les nincs, kezezés miatt tizenegyest rúghat a Leverkusen! Davies karjáról jött le a labda!

89. perc. PAZAR GÓÓÓÓL, LEWANDOWSKI, 1–4!!! Perisic készít elő balról, de passzát egy rakás csatár eltékozolná. Nem így Lewandowski, aki nemcsak odaér, de finoman bele is bök a labdába, ez volt az egyetlen jó megoldás, a labda Hradeckyn átpottyan és kiköt a hálóban! Újabb szenzációs csatárteljesítmény Lewandowskitól!

88. perc.CSERÉK. Beáll a Bayernbe Thiago Alcántara és Coutinho, méghozzá Müller és Gnabry helyére. Valódi luxuscserék!

87. perc. Megint Diaby, élesen középre lőtt labdájáról mindenki lemarad.

86. perc. Diaby megugrik a bal oldalon, felnéz, látja is Bellarabit, de a passz pocsék, gól helyett rontott átadás az akció vége.

82. perc. LEVERKUSENI CSERE. Lejön Lars Bender, érkezik Weiser, a csapatkapitányi karszalag meg Havertzre kerül át.

81. perc. Gnabry pattan meg a jobb oldalon, középre adott labdáját viszont Hradecky elcsípi.

77. perc. CSERÉL A LEVERKUSEN. Bailey helyére Bellarabi áll be.

76. perc. Demirbay az idény utolsó (előtti) mérkőzésén elvégzi az idény legrosszabb szögletét, kirúgásra lövi azt, plusz egy gyeptégla is megsínyli a kísérletet.

75. perc. Perisic a bal szélről élesen lő, Hradecky szépen véd.

69. perc. CSERÉL MEGINT A BAYERN. Boateng helyére Lucas Hernández áll be. Boateng sérülten zárja az idényt.

67. perc. SÁRGA LAP! Lewandowski pakol oda Aránguiznak.

66. perc. NAGY SZÉPÍTÉSI LEHETŐSÉG!!! Egy veszélyesen kapu elé csavart labdáról Volland és Havertz is centikkel marad le!

65. perc. CSERE. Perisic jön, Coman megy.

64. perc. GÓÓÓÓL, SZÉPÍT A LEVERKUSEN, SVEN BENDER, 1–3!!! Jobb oldali Bayer-szöglet – az első a mérkőzésen –, Sven Bender felbukkan a hosszún, megelőzi Alabát és a kapuba stukkolja Demirbay beívelését.

63. perc. Megint veszélyes leverkuseni akció a jobb szélen, ám a Bailey irányába tartó labdát sikerül menteni, méghozzá bravúrral.

59. perc. GÓÓÓÓL! JÓ ÉG, MILYEN POTYA, LEWANDOWSKI GÓLJÁVAL 0–3!!! Neuer rúgja előre a labdát (övé a gólpassz), Lewandowski jó 22-ről rászúrja a labdát, de talán még ő sem gondolja ezt komolyan. Erre Hradecky leüti a labdát maga alá, illetve magára, az átcsúszik a lába között és átmegy a gólvonalon, hiába vetődik vissza a kapus! Elképesztő gól és Lewandowski 50. találata a 2019–2020-as idényben!

57. perc. AJTÓ-ABLAK, VOLLAND LYUKAT RÚG!!!Na, ennél nagyobb helyzete mikor lesz a Leverkusennek? A Bayer teljesen lenullázza a müncheni védelmet, Diaby lép meg a jobb szélen, precízen gurít középre, Vollandnak a kapuba kellene csak lőnie, de zúgó lyukat rúg, majd ordít és a fejét fogja.

56. perc. UPSZ! Neuer nagyon elszámol valamit, Bailey kis híján gólt tud szerezni, de megússza a kapus hibáját a Bayern.

55. perc. NAGY JÁTÉK A BAYERNTŐL! Coman a bal szélen lép ki egy szenzációs, kis területen lezajlott adogatás után, okosan gurít vissza, Lewandowski „hálátlanul” 15 méterről az égbe lövi a passzt.

54. perc.Cseppet sem változott a mérkőzés, a Bayern fölényes magabiztossággal irányítja a kupadöntőt. Ebből még könnyen kiütés is lehet.

49. perc. GNABRY!!! Egyéni akció után megpróbálja kilőni a hosszút, de nem találja el, igaz, Tapsoba lábán felperdült a labda. Szöglet. Az nem veszélyes.

46. perc. CSERÉK. Beállt tehát a Leverkusenbe Amiri helyére Volland, Baumgartlinger helyére pedig Demirbay.

46. perc. A Bayern kezdett, folytatjuk! A Leverkusen cseréire meg rögvest rátérünk.

A bayernesek ma már egyszer ünnepelhettek, hiszen a müncheniek második csapata megnyerte a 3. Liga küzdelmeit, nem kis tett ez! Más kérdés, hogy a Bayern München II nem juthat fel a második vonalba (meg más klub tartalékcsapata sem). Az egycsoportos 3. Ligában először nyert tartalékegyüttes.

1. FÉLIDŐ

45+2. perc. Egy gyengécske lövés lesz belőle, FÉLIDŐ, LEVERKUSEN–BAYERN 0–2, az eddig látottak alapján aligha akadályozza meg a münchenieket bármi a duplázásban.

45+1. perc. Egy perc a ráadás, a Leverkusen nem jut közelebb a mai feladvány megoldásához, de legalább egy szabadrúgást kiharcol, ezt a kapu elé lehet ívelni.

39. perc. Neuernek akad egy kis dolga, ki kell öklöznie egy kapu elé ívelt szabadrúgást.

38. perc. Lewandowski fordul és indul meg a leshatárról, de ballal nem akarja ellőni a labdát, bedob egy cselt – nem kellene, mert a labda így Hradeckyhez kerül.

31. perc. ZICCERBE kerül a Leverkusen! Egy pazar indítással megszökik Diaby a jobb szélen, középre gurít, Bailey a kaput sem találja el futtából, viszont még lehet, hogy les is volt...

31. perc. Majdnem helyzetbe kerül a Leverkusen, csak Diaby előbb nem számít arra, hogy eljut hozzá a labda, majd Davies nem hagyja, hogy Diaby elhúzzon mellette.

28. perc. Wendell keménykedik és odalép csúnyán, sárga lap.

26. perc.Kísérletek: 0:8, gólok 0–2, labdabirtoklás 40–60 százalék. Eddig nagyon egyoldalú a döntő (emelje fel a kezét, aki meglepődött!)

24. perc. GÓÓÓL, ITT A MÁSODIK, GNABRY, 0–2!!! Egy eladott labda után Kimmich zseniális érzékkel és zseniális ütemben ugratja ki a jobb oldalon meglépő Gnabryt, aki megnézi magának a hosszú alsó sarkot és ki is lövi azt.

22. perc. NAGY HELYZET! Müller majdnem müllerezik egyet, de Hradecky hatalmasat véd! Gnabry lövi a labdát keresztbe jobbal, jobbról, Müller szokás szerint pont jó helyen jár és belenyúl abba, de a leverkuseni kapus nagy reflexszel megakadályozza a második Bayern-gólt.

16. perc. GÓÓÓÓL, VEZET A BAYERN, 0–1!!! ALABA gyönyörűen becsavarja az öttagú sorfal fölött a labdát a kapu bal oldalába, védhetetlen szabadrúgás!

16. perc. Tapsoba nyomta el szabálytalanul Lewandowskit, szabadrúgás kissé jobbról, 16 és fél méterről a Bayernnek. Szinte ziccer.

14. perc. Az első Leverkusen-lehetőség, ketten kontráznak, igaz, öt védőre viszik a labdát. Bailey biciklizik a bal szélen, keresztbe lövi a kapu előtt a labdát, Havertz rosszul mozdul.

11. perc. Király Gábor is üzent a Leverkusen játékosainak, hiszen futballozott a Bayerben, sőt, tagja volt a 2009-es, kupadöntős csapatnak. A Werder Bremen Mesut Özil góljával győzött a döntőben, Király a kispadon ült, a Bayer kapuját René Adler védte.

10. perc. Coman próbálkozik most jobbal, 15 méterről, Hradecky dől és simán megfogja az elég lassú lövést.

9. perc. Kimmich kísérlete veszélytelen.

8. perc. Goretzka elbambul egy kicsit helyzetben, beérik. Ziccer helyett szöglet, nem jó csere. Kimmich sarokrúgását Pavard megcsúsztatja, a hosszún viszont nem sikerül összekaparni.

5. perc. Neuer bemelegít, egy magasan hazafejelt labdát kap le a levegőből. „Ismerkedő” fázis, Lewandowski helyzete volt az egyetlen veszélyes akció.

3. perc. Az első lehetőség, a Bundesliga-gólkirály Lewandowski bólint felé jócskán egy bal oldali beadást.

2. perc. A játékvezetőről még nem esett szó, a 42 esztendős Tobias Welz bíráskodik, partjelzői Rafael Foltyn és Martin Thomsen. A VAR-egységet Felix Zweyer vezeti.

1. perc. A Leverkusen kezdte a kupadöntőt!

• A mérkőzés előtt megemlékezés. Pár száz ember a lelátón – hivatalból. Vörösben a Bayern München, feketében a Bayer Leverkusen.

• Gigantikus virtuális kupa a csapatok mögött, a két kanyar a két mérkőző fél színeiben, német himnusz.

• A Bayern München Cottbusban kezdett egy 3–1-es győzelemmel, majd Bochumban nyert 2–1-re. A Hoffenheim ellen hazai pályán 4–3-mal ment tovább a nyolcaddöntőből, a negyeddöntőt Gelsenkirchenben vívta meg sikerrel (1–0 a Schalke ellen), az elődöntőben pedig otthon kicsikarta a győzelmet az Eintracht Frankfurt ellen (2–1).

• A Bayer Leverkusen a főtábla első fordulójában az Alemannia Aachent győzte le 4–1-re idegenben. Következett otthon a Paderborn (1–0), majd a nyolcaddöntőben a VfB Stuttgart (2–1). A negyeddöntőben szintén Leverkusenben az Union Berlint verték meg 3–1-re a gyógyszergyáriak, az elődöntőben pedig a sorozat meglepetéscsapatát, a Saarbrückent ejtették ki egy sima 3–0-val.

Az előkészületek a szokásosak, vagy még a szokásosnál is alaposabbak voltak – ám a berlini Olimpiai Stadion lelátói üresen maradnak (Fotó: AFP)
Az előkészületek a szokásosak, vagy még a szokásosnál is alaposabbak voltak – ám a berlini Olimpiai Stadion lelátói üresen maradnak (Fotó: AFP)

A bajnokságban egy ide, egy oda volt a párharc: a Leverkusen 2–1-re nyert Münchenben, ám 4–2-re kikapott a BayArenában.

• A Leverkusen kupagyőzelme kuriózum: az 1992–1993-as idény döntőjébe ugyanis a gyógyszergyáriakon kívül a Hertha BSC második csapata (!) jutott be, ez volt az első eset, hogy egy harmadik ligás csapat a fináléig menetelt. Sem előtte, sem utána nem volt arra példa, hogy egy tartalékcsapat döntőt játsszon. A Leverkusen ráadásul a nyolcaddöntőben kiejtette a Hertha első csapatát, hogy a döntőben a másodikat is felülmúlja Ulf Kirsten góljával 1–0-ra.

• A Bayern nemcsak rekordbajnok, hanem rekord-kupagyőztes is, 19-szer hódította el a trófeát, a második legeredményesebb csapat a Werder Bremen 6 győzelemmel. A müncheniek 23 fináléban szerepeltek és 19-et megnyertek, szenzációs mérleg! A Bayer Leverkusen egyszer, 1992–1993-ban nyerte meg a kupát és még kétszer volt döntős.

• A mostani a 77. kupadöntő, az elsőt 1935-ben (az még Tschammer-Pokal néven futott) az 1. FC Nürnberg nyerte meg 2:0-ra a Schalke 04 ellen. A legutóbbit pedig a Bayern München 3–0-ra az RB Leipzig ellen, a bajnokcsapat tehát címvédőként érkezik a mérkőzésre.

• A lelátók most üresek maradnak, a koronavírus-járvány miatt erre a mérkőzésre sem engednek be szurkolókat. Pénteken eldőlt, hogy 2025-ig továbbra is a berlini Olimpiai Stadionban lesz a finálé.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! A labdarúgó Német Kupa 2019–2020-as idényének fináléjában a Bayer Leverkusen és a Bayern München csap össze a berlini Olimpiai Stadionban. Tartsanak velünk, kövessék a mérkőzés alakulását a Nemzeti Sport Online élő, szöveges tudósítása segítségével!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik