A csereember döntött, Sallaiék is legyőzték a Herthát

M. D., CS. B.M. D., CS. B.
Vágólapra másolva!
2021.10.02. 15:21
null
Nils Petersen akrobatikus mozdulattal húzta be a labdát a Hertha kapujába, ezzel nyert a Freiburg (Fotó: Getty Images)
A német labdarúgó Bundesliga 7. fordulójában a Dárdai Pál által irányított Hertha BSC hazai pályán 2–1-es vereséget szenvedett a Freiburg ellen. A Dortmund Erling Haaland nélkül is legyőzte az Augsburgot, a Stuttgart 3–1-re felülmúlta a Hoffenheimet, míg a Wolfsburg egymást követő ötödik meccsén is nyeretlen maradt.

NÉMET BUNDESLIGA
7. FORDULÓ

HERTHA BSC–FREIBURG 1–2 (0–1)
Berlin, Olimpiai Stadion, 17 000 néző. Vezette: Ittrich
HERTHA: Schwolow – Stark, Boyata, Dárdai M. (Pekarík, a szünetben) – Richter (Ekkelenkamp, 58.), Tousart, K.-P. Boateng (Jastrzembski, 58.), Plattenhardt – Serdar, Jovetics (Mittelstädt, 64.) – Selke (Piatek, a szünetben). Vezetőedző: Dárdai Pál
FREIBURG: Flekken – Gulde, Lienhart, Schlotterbeck – Kübler (Haberer, 84.), M. Eggestein (Keitel, 62.), Höfler, Günter – Dzsong Vu Jong (Sallai, 76.), Höler (Demirovic, 76.), Grifo (Petersen, 76.). Vezetőedző: Christian Streich
Gólszerző: Piatek (70.), ill. Lienhart (17.), Petersen (78.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Lett volna mit jóvá tennie a Herthának a Bayern Münchentől (0–5) és az RB Leipzigtől (0–3) elszenvedett kiütése, no meg a Köln (1–3) és a Wolfsburg (1–2) elleni vereség után, de nem várt könnyű feladat Dárdai Pál csapatára, hiszen Sallai Roland veretlen gárdája, a Freiburg látogatott a berlini Olimpiai Stadionba. Sallai kimaradt a vendégek kezdőjéből, a hazaiakéba azonban bekerült Dárdai Márton, a vezetőedző 19 esztendős fia.

Tapogatodzó első negyedóra után a vendégek Philipp Lienhart fejesével a 17. percben megszerezték a vezetést (0–1). A kapott gól megfogta a berlini együttest, amely az első félidőben rettentően silányul játszott, jóformán nem is jelentette semmilyen veszélyt a freiburgi kapura. Türelmetlenkedett is a hazai publikum, a játékrész közben még csak szórványos, annak lefújásakor azonban már igen hangos füttyszóval értékelte, még inkább bírálta kedvencei gyöngécske teljesítményét.

A vezető gól pillanata (Fotó: Getty Images)
A vezető gól pillanata (Fotó: Getty Images)

Dárdai a szünetben kettős cserével próbálta felrázni csapatát – fiát is levitte –, majd az 58. percben újabb két helyen változtatott együttesén, de a Hertha még ekkor sem találta a fogást a Freiburgon. Aztán a 70. percből a semmiből összejött az egyenlítés! Maximilian Mittelstädt beadása után a hozzá hasonlóan csereként pályára lépő Krzysztof Piatek egyenlített közelről. 1–1

Újult erőre kapott a Hertha a lengyel csatár találata után, néhány perccel később Jurgen Ekkelenkamp próbálkozása után a labda még a lécet is érintette, de aztán a vendégek szupercseréje, a 250. Bundesliga-meccsén szereplő Nils Petersen lehűtötte a kedélyeket, és alig két perccel a beállása után ismét előnyhöz juttatta a vendégcsapatot – ekkor egyébként már Sallai is a pályán volt, a gólszerzővel egy időben állt be. 1–2

Nem volt már válasza a Herthának, a Freiburg taktikus játékkal megérdemelten nyert, főképp azért, mert a fővárosiak az első 70 percet átaludták. Sallaiék a tabella harmadik helyén töltik az éjszakát, és a top 4-ből már biztosan nem csúsznak ki az októberi válogatott szünet előtt.

A MÉRKŐZÉS GÓLJAI

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN TÖRTÉNT

A Bundesliga jelenlegi kiírásában, az előző fordulóban, a Mönchengladbach ellen fordult elő először a Dortmunddal, hogy nem sikerült gólt szereznie. Szombaton hamar, már a 10. percben tett róla a BVB, hogy a gól nélküliség ne ismétlődjön meg: Raphaël Guerreiro tizenegyesből talált be, amelyet Jeffrey Gouweleeuw buta szabálytalansága miatt ítélt meg a játékvezető.

Az Augsburg ugyanakkor nem adta könnyen magát, Andi Zeqiri még az első félidőben egyenlített, miután a kapufáról kivágódó labdát közvetlen közelről a kapuba továbbította. A Ruhr-vidékieken érezhető volt, hogy a támadószekcióból hiányzik a sérüléssel bajlódó Erling Haaland, ám Julian Brandt csapata élére állt, s góljával 2–1-re győzött a Dortmund.

A Stuttgart nagyon simán, 3–1-re felülmúlta a Hoffenheimet, amelynek egyik legveszélyesebb játékosa Andrej Kramaric volt, aki gólig azonban nem jutott el.

A Wolfsburg egymást követő ötödik meccsén maradt nyeretlen, a Mönchengladbach 3–1-re diadalmaskodott ellene még úgy is, hogy Lars Stindl kihagyott egy tizenegyest. Az is fájó lehet a hazaiaknak, hogy Maxence Lacroix a hajrában – a büntető előtt – kiállíttatta magát.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Borussia Dortmund–Augsburg 2–1
(Guerreiro 10. – 11-esből, Brandt 51., ill. Zeqiri 35.)
VfB Stuttgart–Hoffenheim 3–1 (M. Kempf 18., Mavropanosz 60., Massimo 81., ill. J. Larsen 84.)
Wolfsburg–Mönchengladbach 1–3 (Waldschmidt 25., ill. Embolo 5., Hofmann 7., Scally 90+5.)
KÉSŐBB
RB Leipzig–Bochum 3–0 (André Silva 70., Nkunku 73., 79.)


AZ ÁLLÁS
1. Bayern München65123–5+1816
2. Borussia Dortmund75219–13+615
3. Freiburg74311–5+615
4. Bayer Leverkusen641116–7+913
5. Wolfsburg74129–8+113
6. 1. FC Köln733111–8+312
7. RB Leipzig731315–7+810
8. Mainz63126–3+310
9. Mönchengladbach73139–10–110
10. Union Berlin62318–80 9
11. Hoffenheim722312–11+18
12. VfB Stuttgart722312–13–18
13. Hertha7258–20–126
14. Eintracht Frankfurt6516–9–35
15. Augsburg71243–13–105
16. Arminia Bielefeld6423–6–34
17. Bochum71154–16–124
18. Greuther Fürth7164–17–131

HERTHA–FREIBURG – PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a kitartó figyelmüket, további kellenes hétvégét kívánunk!

Dárdai Pál lepacsizott a kispadon ülőkkel és Christian Streichhel, a Freiburg trénerével is.

90+4. perc: VÉGE A TALÁLKOZÓNAK, A FREIBURG 2–1-RE LEGYŐZTE A HERTHÁT!

Nem vezetnek eredménye a hazai ívelgetések…

Négy perc a hosszabbítás.

90. perc: Tousart indításával Mittelstädt lépett ki, mellel átvette a labdát, majd egy pattanás után ballal, 16 méterről mellé bombázott.

88. perc: Egymás után két szögletet végezhetett el a Hertha, a másodikat követően Flekken lehúzta a labdát.

87. perc: Günter szöglete után Schlotterbeck fejelt Schwolow kezébe.

86. perc: Sallai hosszan tolta meg a labdát a bal oldalon, de talán így járt a legjobban, mert Boyata úgy nyúlt közbe, hogy szöglettel követhezhetnek a vendégek.

Fogytán az idő, és a Herthát megfogta a vendégek második gólja.

84. perc: Streich is kihasználta az ötödik cseréjét, Küblert Haberer váltotta.

80. perc: Serdar tört be a tizenhatoson belülre a bal oldalon, lövése nem jelentett veszélyt a freiburgi kapura.

78. perc: GÓL, ÚJRA VEZET A FREIBURG! Günter bal oldali szöglete után Höfler megcsúsztatta a labdát, ez váratlanul érte Boyatát, róla Nils Petersen elé (pontosabban mögé) perdült a labda, aki négy méterről, a kapunak háttal álva a bal felső sarokba húzta a labdát. 1–2

76. perc: Hármas csere a vendégeknél: Grifo, Dzsong Vu Jong és Höler le, Petersen, Sallai Roland és Demirovic be.

Újult erőre kapott a Hertha az egyenlítő góltól, nem kétséges.

74. perc: Kapufa! Serdar bal oldali beadását Flekken középre ütötte ki, a lendületből érkező Ekkelenkamp egyből lőtt, a labda a blokkoló freiburgi védő lábáról a lécre, onnan fölé perdült. A szöglet után Boyata fejelt mellé, majd futott vissza hátra a lábát húzva.

70. perc: GÓL, A SEMMIBŐL EGYENLÍTETT A HERTHA! Mégpedig egy olyan formás kis támadás végén, amelyből eddig egyet sem láttunk. Serdar passzolta ki a labdát középről a bal szélre Mittelstädthez, aki laposan (és élesen) középre rúgta a labdát, az érkező Piatek pedig hét méterről, a tehetetlen Flekken mellett a kapuba pofozott. 1–1

69. perc: Serdar kapott sárga lapot Grifo visszarántásáért.

A Stuttgart már 2–0-ra vezet a Hoffenheim ellen. Bőven volt időnk ezt leírni, mert Berlinben egyáltalán nem forognak veszélyben a kapuk.

A Freiburg uralja a meccset, a Hertha még mindig csak szenved. Vajon változik a helyzet az utolsó 25-30 percben?

64. perc: Csaknem fél órával a meccs vége előtt Dárdai Pál kihaználta az ötödik cseréjét is, Jovetics helyére Mittelstädt érkezett.

62. perc: Cserélnek a vendégek is, Eggestein helyére Keitel érkezett.

58. perc: Továbbra is erőtlen a Hertha, Dárdai ismét kettőt cserél: Richter és Boateng lement, Ekkelenkamp és Jastrzembski beállt.

Újra vezet a Dortmund az Augsburg ellen, Julian Brandt talált be.

Sokkal jobban kezdte a második félidőt a Freiburg, a játék többnyire a hazaiak térfelén folyik.

53. perc: Höler elhúzott a jobb szélen, ám a középre passzotl labdájáról Grifo lemaradt.

47. perc: Ezt megúszta a Hertha… Tousart a tizenhatos vonalánál a felszabadítási kísérlete során belerúgta Boyatába a labdát, amely Dzsong Vu Jong elé pattant, de a dél-koreai támadó mellé emelt.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész!

Dárdai Pál kettőt cserélt a szünetben: fia, Dárdai Márton és Selke helyett Piatek és Pekarík folytatja.

Innen folytatjuk rövidesen.

TOVÁBBI FÉLIDEI EREDMÉNYEK
Dortmund–Augsburg 1–1
Stuttgart–Hoffenheim 1–0
Wolfsburg–Mönchengladbach 1–2

„A Freiburg sokkal stabilabbnak és határozottabnak tűnik, ráadásul a vezetést is a legjobbkor szerezte meg, éppen akkor, amikor a Hertha megtalálta volna a meccs ritmusát” – írja a Kicker első félidei összegzésében.

Füttyszó a berlini Olimpiai Stadionban, nem is olyan szórványos… A hazai csapatnak 0.13 az xG-mutatója az első félidő után, ami finonam fogalmazva is borzalmasan alacsony. Ennél biztosan több, sokkal több kell Dárdai Pál csapatától a második félidőben, ha szeretne pontot szerezni.

1. FÉLIDŐ

45+1. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK, A SZÜNETBEN HERTHA–FREIBURG 0–1!

45+1. perc: Selke kerülhetett volna nagy helyzetbe, ha át tudja venni a labdát, de az elpattant tőle a tizenhatoson belül, így Gulde felszabadíthatott.

Egy perc a hosszabbítás az első félidő végén.

44. perc: Aprócska Freiburg-helyzet: Höler lőtt jócskán fölé egy szöglet után, körülbelül 13 méterről.

Előbb Fredi Bobic sportigazgatót, Dárdai Pált mutatták meg a német rendezők… Mi járhat most vajon a fejekben?

42. perc: Höler lőtt kapura egy kipattanó labdát a tizenhatoson kívülről, de két-három méterrel mellé gurult a labda.

Türelmetlenség hangjai hallatszanak a lelátóról, ami nem is csoda, a Hertha ugyanis nem tudott újítani a kapott gól után. Percek óta nincs már helyzet.

A Wolfsburg szépített a Gladbach ellen (1–2), az Augsburg egyenlített Dortmundban (1–1).

Selke kapott egy kék turbánt, és ő is visszatérhetett.

31. perc: Selke összeütközött Schlotterbeckkel, a Hertha csatárának vérzik a feje. A freiburgi védőt is ápolni kellett, de ő már vissza is tért a pályára.

30. perc: Boateng a felezővonalnál megtaposta Höflert, sárga lapot kapott érte.

27. perc: Richter vállalkozott lövésre körülbelül 20 méterről, kissé jobbról, jobblábas lökete centiméterekkel zúgott el a kapu mellett.

23. perc: Plattenhardt nem volt szívbajos, jó 30 méterről kapura küldött egy szabadrúgást, de a labda nagyjából fél méterrel elkerülte a vendégek kapuját.

Vezet a Stuttgart is a Hoffenheim ellen.

Philipp Lienhart hétszeres osztrák válogatott, 2017 óta a Freiburg játékosa és ez volt az ötödik gólja a Bundesligában – az előző négyet kivétel nélkül a 2020–2021-es idényben szerezte.

17. perc: GÓL, VEZET A FREIBURG! Günter jobb oldali szöglete után az előrehúzódó Lienhart a rövid oldalon, öt méterről Schwolow „szemei közé” fejelte a labdát. 0–1

15. perc: Szabadrúgás 24 méterről, középről Herthának! Jovetics eltekerte a labdát a sorfal fölött, de Flekken fölé tolta a labdát. Lehet, hogy befért volna.

12. perc: Serdar lőtt kapura ballal, középről, 20 méterről, a labda elgurult a bal kapufa mellett.

10. perc: Günter bal oldali beadása után a labda megcsúszott Boyata fején, így lett pont jó Küblernek, akinek a jobb alsóba tartó fejese nem volt igazán erős, Schwolow magabiztosan védeni tudott.

Tíz perc után a Mönchengladbach már 2–0-ra vezet a BL-résztvevő Wolfsburg otthonában, és Raphaël Guerreiro tizenegyesével a Dortmund is előnyben az Augsburg ellen.

7. perc: Az első nagy helyzet! A vendégek eladták a labdát a felezővonalnál, Serdar lódult meg vele, majd jó ütemben tálalt Jovetics elé, aki belépett a tizenhatoson belülre, de mielőtt lőtt volna, Gulde utolérte, és a montenegrói támadó csak az ő lábát tudta elrúgni a labda helyett. Kifelé szabadrúgás.

5. perc: Jovetics adott be balról, de a hosszú oldalon érkező Richternek nem volt esélye elérnie a labdát.

A Hertha a megszokott kék-fehér mezében, a Freiburg feketében.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a hazaiak indították útjára a labdát!

Dárdai Pál mosolygósan várta a mérkőzés kezdetét.

ELŐZMÉNYEK

• „Velünk” egy időben még három meccset rendeznek a német élvonalban: 15.30 órakor kezdődik a Dortmund–Augsburg, a Stuttgart–Hoffenheim és a Wolfsburg–Mönchengladbach mérkőzés is. Igyekszünk majd ezeknek a meccseknek az alakulásáról is folyamatosan tájékoztatást adni.

• A Herthánál (18) eddig csak az újoncként sereghajtó Greuther Fürth (19) kapott több gólt a Bundesliga mostani kiírásában. A Freiburg kapuját az első hat fordulóban összesen négyszer vették be. Nagy a kontraszt.

• Idén májusban, az előző idény végén a Hertha 3–0-ra nyert otthon a Freiburg ellen, s a felek legutóbbi öt egymás elleni meccsén mindig hazai siker született. Legutóbb 2018 októberében szerzett pontot a vendégcsapat ebben a párosításban, akkor Berlinben 1–1-es döntetlenre végeztek egymással a felek.

• A két csapatnak ez lesz a 31. mérkőzése egymás ellen a Bundesligában: 11 Hertha-siker és 11 döntetlen mellett a Freiburg nyolcszor nyert. A berlini klub játékosai közül Dárdai Pál lépett pályára legtöbbször a Freiburg ellen, szám szerint 11-szer. A vendégeknél ebben a tekintetben a ma is kezdő Christian Günter (15) a rekorder.

• A Freiburg még veretlen, az első hat mérkőzéséből hármat megnyert és három döntetlent játszott, a Hertha azonban már négy vereséget is elszenvedett, a Bayern München (0–5) és az RB Leipzig (0–6) ráadásul jól meg is szórta a fővárosiakat.

• Kezdjük a magyar szempontból legfontosabbal: a Freiburg kezdőcsapatából kimaradt Sallai Roland, a Hertháéba viszont ismételten bekerült Dárdai Pál középső fia, a 19 éves Dárdai Márton.

Köszöntjük kedves Olvasóinkat a német Bundesliga hetedik fordulójában rendezendő Hertha BSC–Freiburg mérkőzés online közvetítésében!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik