Élete formájában futballozik a Bayern Münchenben az Eb-rivális német válogatott kulcsembere

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.12.12. 14:37
null
A 2023–2024-es évadban Leroy Sané végre úgy teljesít a Bayern Münchenben, ahogy várják tőle – és ahogy ő is elvárja saját magától (Fotók: AFP)
Tehetségét a Schalkéban mutatta meg, a Manchester Cityben sztárrá vált, de karrierje a Bayern Münchenben egyáltalán nem úgy indult, ahogyan tervezte. A hozzáállása, az edzésmunkája miatt korábban többször is bírált Leroy Sané azonban ebben az idényben végre úgy futballozik, ahogyan a bajorok mindig is várták tőle – sőt, élete formájába lendült.
NÉVJEGY: LEROY AZIZ SANÉ
Született: 1996. január 11., Essen
Állampolgársága: német
Sportága: labdarúgás
Posztja: szélső
Klubjai: Schalke 04 (német, 2011–2016), Manchester City (angol, 2016–2020), Bayern München (német, 2020–)
Válogatottsága/góljai: 59/13
Kiemelkedő eredményei: 2x angol bajnok (2018, 2019), FA-kupa-győztes (2019), 2x angol Ligakupa-győztes (2018, 2019), 2x Community Shield-győztes (2019, 2020), 3x német bajnok (2021, 2022, 2023), 2x német Szuperkupa-győztes (2022, 2023), európai Szuperkupa-győztes (2021), klubvilágbajnok (2021)

Csaknem kilenc évvel ezelőtt, 2015. március 10-én figyelt fel a világ a 19 esztendős Leroy Sanéra, aki aznap mutatkozott be a Bajnokok Ligájában a Schalke játékosaként. A patinás klubnál nevelkedő német szélső a Real Madrid elleni nyolcaddöntős párharc második meccsének első félidejében állt be, a megsérülő Eric Maxim Choupo-Motingot (mostani müncheni csapattársát) váltotta. Bár a címvédő madridiak az első találkozót 2–0-ra megnyerték idegenben, így sem volt izgalommentes a visszavágó, a Schalke 4–3-ra győzött. A németek harmadik gólját Sané szerezte, aki a tizenhatos vonaláról zseniális mozdulattal tekert Iker Casillas kapujának hosszú sarkába. Sokan felkapták a fejüket a Schalke fiataljának megoldására, de Németországban már évekkel korábban kiemelkedő tehetségként beszéltek róla.

Sanét aztán másfél évvel később, egy kiváló Bundesliga-idénnyel a háta mögött megvette a Manchester City 50.5 millió euróért. De kérdéses volt, hogyan illeszkedik majd Josep Guardiola rendszerébe a villámléptű, egy az egyben briliáns, ugyanakkor taktikai­lag sokszor fegyelmezetlen, meglehetősen makacs játékos. Nos, első idényében még szoknia kellett új környezetét, a Premier League-ben mindössze 1800 játékperc jutott neki – igaz, így is volt öt gólja és öt gólpassza, plusz négy kanadai pontja a Bajnokok Ligájában –, viszont a 2017–2018-as évadban karrierje addigi legjobbját produkálta. Abban az időszakban Sané 10 gólt és 15 gólpasszt jegyzett a Premier League-ben, ráadásul a rangadókon is brillírozott, hozzásegítve csapatát a bajnoki címhez. Bár játékideje csökkent, újabb PL-címet és 10 gólos, 12 gólpasszos teljesítményt hozott a következő idény is a német szélsőnek, akire már posztja egyik legjobbjaként tekintettek a világon. Hogy a siker szállt-e a fejébe, nem tudni, de megromlott a viszonya Guardiolával, a sajtóban szinte naponta lehetett arról olvasni, hogy 2019 nyarán a Bayern Münchenhez szerződik. A megállapodás állítólag már megvolt a felek között, és Sané is váltani szeretett volna, csakhogy az augusztusi Community Shield-mérkőzésen keresztszalag-szakadást szenvedett, így kútba esett a transzfer, egy év lábadozás várt rá. Bánhatta a City, amely tudta, egy év múlva már nem kérhet érte annyit, s bánhatta Sané is, aki sérülten nézte végig, ahogy a koronavírus-járvány miatt különleges körülmények között lebonyolított 2019–2020-as BL-idényt éppen a Bayern München nyerte meg, amely szerződtette volna. Az átigazolás, ha csúszva is, de létrejött: 2020 nyarán a bajor klub 50 millió eurót fizetett ki érte – nagyjából 20 millióval kevesebbet, amennyiről egy évvel korábban cikkeztek.


Nos, Sané azóta háromszoros bajnok lett a Bayern Münchennel, nyert európai Szuperkupát, klubvilágbajnokságot és kétszer német Szuperkupát is, mégsem lehet átütő sikersztoriként beszélni az átigazolásáról. Az persze nem csak a német támadó hibája, hogy a Bayern ebben az időszakban nem volt sikeres a BL-ben, ráadásul a legutóbbi bajnoki cím az utolsó meccsen, csodával határos módon jött össze, de a játékát, a hozzáállását nem egy alkalommal bírálták a szurkolók és a szakértők is. Ezen a jó hároméves mintán az látszik, hogy amikor egészséges és motivált volt, világklasszis teljesítményt produkált, de voltak olyan időszakok is, amikor pocsékul játszott. Összességében három idény alatt egyszer sem jutott 10 gól fölé a Bundesligában, a 10 gólpassz pedig egyetlenegyszer, első müncheni évadában sikerült neki, pedig ezeket a mutatókat rendszeresen szállította a Manchester Cityben, egy erősebb bajnokságban. Ugyanakkor azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy éppen a Bayernhez szerződése előtt szakadt el a keresztszalagja, ami jelentős hatással van a mai napig a robbanékonyságára.

STATISZTIKÁJA A 2023–2024-ES IDÉNYBEN

21 tétmeccs

9 gól

8 gólpassz

97 percenként 1 kanadai pont

97 percenként 1 kanadai pontIlyen előzménnyel érkezett el Sané a 2023–2024-es idényhez, amelyben szenzációs formában futballozik. Fickándozik Thomas Tuchel rendszerében, ég benne a bizonyítási vágy, sikeréhes és motivált a 2024-es németországi Eb miatt is. Tizenhárom bajnokit követően nyolc gólja és kilenc gólpassza van, jó eséllyel az idény végére meglesz neki mindkét statisztikai adatban a tíz fölötti mutató, először müncheni karrierje során. Bár a Leverkusen egyelőre magabiztosan menetel, a Bayern négy pont lemaradással követi a Bundesligában, a Bajnokok Ligája-csoportját pedig már régen megnyerte, szóval a csapatra sem panaszkodhat a német támadó, főleg nem a társaira, hiszen a nyáron érkező Harry Kane-nel remekül kiegészítik egymást. A kérdés csak az, tavasszal is tudja-e tartani a formáját, mert ha igen, a Bayernnel és a német válogatottal is nagyot alkothat.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. december 9-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik