Dárdai elmondta, miért nem vitték el játékosainkat az Eb után

KÁNTOR BARNABÁS (BERLIN)KÁNTOR BARNABÁS (BERLIN)
Vágólapra másolva!
2016.10.07. 09:12
null
Dárdai Pál külső szemlélőként már nem szeretne beleszólni a válogatott életébe (Fotó: herthabsc.de)
Mint ismert, Kis János futsaledző tartott két edzést a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban második helyen álló Hertha BSC-nek. Dárdai Pál, a berliniek vezetőedzője értékelte kollégája munkáját, valamint elmondta a véleményét a válogatottról is – immár szurkolóként.

 

– Az első nap után azt mondta, majd a másodikat követően értékeli Kis János teljesítményét.
– Két olyan edzést láttam, amilyet élőben még nem volt szerencsém. Azért volt fontos, hogy olyan elemeket lássak, amiket be tudok építeni a játékba – mondta Dárdai Pál a Nemzeti Sport Online-nak. – Nagyon hasznosak voltak, de gyakorolnunk kell őket.

– Hogy fogadták a játékosok?
– Örültek a változatosságnak. Nehezek azok a hetek, amikor a válogatott játékosok elmennek, és itt maradnak azok, akik egyébként is kevesebbet játszanak, nem könnyű nekik olyat kitalálni, hogy ugyanúgy keményen dolgozzanak. Ilyen szempontból is jó volt ez a két nap, újdonságot jelentett, és ugyanúgy a labda volt a középpontban.

PETRY ZSOLTNAK IS TETSZETT

„Rendkívül hasznos volt ez az időszak, én is rengeteget tanultam belőle ismerte el Petry Zsolt. – Megtudtam, mik azok a törvényei a futsalnak, amiket a kívülálló nem lát át. A srácok is nagyszerűen felvették a ritmust, próbálták megérteni, amit Jani átadott nekik."

– Miben alkalmazhatóak a futsal elemei a nagy pályán?
– Az ellenfél térfelén rengeteg területet lehet nyitni, hogyha az ember elkezd gondolkozni – márpedig a futsalban rengeteget kell... Emellett segíti a támadások befejezését és az ellenfél térfelén történő labdabirtoklást is. Rengeteg futsalos elem használható nagy pályán, és ebben van hová fejlődnünk. Tavaly már beraktam egy-két futsalos elemet az edzésprogramba, de szeretnénk továbblépni.

– Lesz még folytatása az előző két napnak?
Annak idején sok futsalos videót néztem meg utánpótlásedzőként, így amikor összetalálkoztunk Jánossal, beszélgettünk egy nagyot. Most pedig adta magát ez az időszak, hogy meghívjam erre a két napra. Meglátjuk, mi alakul ebből a jövőben.

– Pénteken Svájccal játszik válogatottunk, hétfőn pedig Lettországba megy. Hány pontot tippel a két mérkőzésre?
– Mivel nem vagyok ott, nem tudom megmondani, milyen állapotban vannak a srácok. Ha mentálisan jól felkészülnek, hozható a hat pont. Ha nem, és elfáradnak fejben vagy nem úgy készülnek fel, ahogy kell, akkor rosszabb lehet. Akkor szeretek jósolgatni, ha látom egy csapat felkészülését, most ez nincs meg. A négy pont már nem lenne rossz, de a Feröer elleni meccs után hatra lenne szükség, hogy korrigáljunk a tabellán.

– Az Európa-bajnokság előtt kemény fizikai felkészítést kaptak a játékosok, a nyár óta viszont sok a sérülés, formahanyatlás.
– Az Eb-n vitte őket az adrenalin, ugyanúgy, mint az összes kis csapatot. A végén nem mi lettünk a meglepetés-együttes, hanem Izland és Wales. A nagy futómennyiséggel, teher nélkül sokáig mentek, míg például a belgák, az osztrákok magukra tették a terhet, nem is jött be nekik. A válogatottnál úgy kell összerendeződni pszichológiailag, hogy az Üllői úton ha véletlenül ébresztőt kiabálnak a szurkolók, ne fogja meg őket, hanem erőt nyerjenek belőle, és még jobban hajtsanak a győzelemért. Nem könnyű ezt összerakni, még négy hét alatt sem. A hangsúly tehát a mentális felkészítésen van.

– Ha már ébresztő: szövetségi kapitányként még arra kérte a drukkereket, legyenek türelmesek a csapattal. Most is megtenné ezt, vagy már más a helyzet?
– Más a helyzet, ahogy megszokhattátok, a válogatott életébe már nem szólok bele. Szurkoló lettem, megnézem a mérkőzéseket – szakmai szemmel. Nem szeretnék jobban belefolyni, mert elváltam a játékosoktól. Ha felhívnak, szívesen adok tanácsot, de kívülről nem szeretnék már „beledünnyögni”.

– Akkor azt mondja meg, mi az oka annak, hogy az Eb-t követően nem kapkodtak a topligás klubok a magyar labdarúgók után.
– Mert akkor csapatteljesítmény hozta a sikert, az együttesek pedig nem csapatot vásárolnak, hanem futballistákat, egyéni képességeket, kis sztárokat. A válogatottnál nem az egyén hozta meg a jó szereplést, talán egy kivétel volt, Király Gábor… A gólokat a csapat sikere hozta, talán Dzsudzsák Balázsnak volt egy kis szerencséje, megpattant, bepattant. Ettől függetlenül egyénileg nem alkotott olyat játékos, hogy most nagy klubok jelentkeznének érte. Tudni kell, az utánpótlás-nevelés a világon mindenhol nagyon magas szinten van. Évente kijön húsz olyan labdarúgó, hogy nem tudsz mit kezdeni velük. Nagyon jónak kell lenned ahhoz, hogy jelentős pénzeket invesztáljanak beléd. Ezért érdemes a fiataloknak otthon hajtaniuk, mert a válogatotton keresztül egyéni teljesítménnyel kikerülhetnek külföldre.

KIS JÁNOS BERLINI MUNKÁJÁRÓL ÉS A HERTHA-JÁTÉKOSOK VÉLEMÉNYÉRŐL BŐVEBBEN A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik