Szalaiék átigazolási rekordra készülnek, Klopp pótolgathat

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2014.01.16. 09:40
null
Szalai Ádámék hamarosan búcsút inthetnek Julian Draxlernek? (Fotó: Action Images)
Az ünnepek után összeszedtük önöknek az elmúlt év legfontosabb, legérdekesebb, legviccesebb történéseit, elsirattuk a sportvilág, a labdarúgás halottjait, elszomorkodtunk a visszavonultak miatt – de az élet megy tovább, az átigazolások világában pedig különösen nincs leállás. A szokásoknak megfelelően heti transzfersorozatunkat a Bundesliga történéseivel folytatjuk.

 

QUO VADIS, SCHALKE?

Nem kevés pénzt fektetett be a nyáron a Schalke 04, több mint húszmillióért érkezett a Kevin-Prince Boateng, Szalai Ádám, Leon Goretzka, Christian Clemens, Felipe Santana, Dennis Aogo hatos, miközben a húzóemberek közül csak a Dinamo Kijevtől kölcsönkapott brazil karmester, Raffael távozott. Nos, Szalaiék eddigi teljesítménye – sérülések ide vagy oda – egyáltalán nem dicséretes, hiszen a bajnokságban per pillanat a hetedik helyen állnak. A Bajnokok Ligájában továbbjutottak ugyan a csoportjukból, de a sors a Real Madridot sodorta eléjük, azaz sok reményt nem fűzhetnek a további nemzetközi szereplésükhöz.

A csapat trénere, Jens Keller – aki túlélte a Német Kupa-búcsút is, de minden bizonnyal hevesebben kezdett verni a szíve, amikor a munkanélküli André Villas-Boas feltűnt a Schalke egyik edzésen – eddig egy játékossal erősítette meg a keretét, ám a Bayern Münchentől kölcsönkért szűrő, Jan Kirchhoff (akire Marco Höger és Anthony Annan kidőlése miatt volt szükség) bokaszalag-szakadást szenvedett. A játékosra több hónapos kihagyás vár, kérdés, mi lesz vele a nyáron, mivel vételi opcióval érkezett a bajoroktól. A kapusgondokat szerették volna Iker Casillas megszerzésével orvosolni, de erre csak a Gazprom nagyobb volumenű szerepvállalása és egy nagyobb csoda egyidejű megtörténte esetén kerülhetne sor – valószínűbb a düsseldorfi Fabian Giefer érkezése. Visszatérhet kölcsönbe Londonból a tavaly télen a Tottenhamhez eladott Lewis Holtby, illetve jó ötlet a jelenleg klub nélküli izraeli középpályás, az ősszel az Európa-ligában remeklő Bibrasz Natho leigazolása (őt január elején engedte el a Rubin Kazany, 12 milliót ér a transfermarkt szerint), vagy a Chelsea futógépének, Michael Essiennek a megszerzése.

Steven Defour (jobbra) lehet a nagy téli fogás (Fotó: Action Images)
Steven Defour (jobbra) lehet a nagy téli fogás (Fotó: Action Images)

Utóbbi olcsóbb alternatíváját jelentheti a Standard Liege William Vainqueurjének elhappolása, Szalai konkurenciája lehet a svájci-nigériai Innocent Emeghara (a Siena csatára a Livornónál kölcsönjátékoskodik, de eddig csak egyetlen gólt rúgott az élvonalban), a nagy téli fogás a Porto középpályása, Steven Defour; míg az Auxerre balszellőjéért, Paul-Georges Ntepért nagyobb csapatok is sorban állnak, mint például az AS Roma vagy az Arsenal. Nem lesz könnyű Kevin De Bruyne-t kölcsönvenni a Chelsea-től, mert neki is sok a kérője, és ugyanonnan érkezhet – szintén kölcsönbe – a jelenleg Sevillában futballozó Marko Marin is.

Természetesen a legnagyobb erősítés az lenne, ha a közeljövőben bombaformában térne vissza hosszas kihagyását követően a Klaas-Jan Huntelaar, Benedikt Höwedes kettős, és az sem ártana éppen, ha az Arsenal nem vinné el Theo Walcott-helyettesnek Julian Draxlert még a télen. Mutatkozik némi érdeklődés Jermaine Jones (Eintracht Frankfurt, West Bromwich, Stoke, MLS) és Jefferson Farfán (Liverpool) iránt is, a fiatal középhátvédet, Joël Matipot pedig egyenesen a Barcelona vinné.

Draxler eladásával olyan rosszul nem járnának amúgy a gelsenkircheniek, főleg, ha az „ágyúsok" kifizetnék érte a 45.5 millió eurós kivásárlási árat, hiszen így (ha eladói oldalról is, de) átigazolási csúcsot állítanának fel.

„Reméljük, marad Julian, ám fel kell készülnünk mindenre, nem tudjuk befolyásolni a szabályokat" – szögezte le sokatmondóan a „királykékek" sportigazgatója, Horst Heldt, aki minden bizonnyal egyszerre örülne és szomorkodna a német átigazolási rekord megdöntése után. Az biztos, hogy érkezik majd a nyáron a Leverkusentől alig 2.5 millióért a sokoldalú támadó, a német válogatott Sidney Sam (bombaüzlet!), míg Draxlert a legújabb üstökös, a 18 esztendős Max Meyer kiválóan helyettesítheti; ráadásul jó hír a klub szerelmeseinek, hogy villogtatja már az oroszlánkörmeit egy újabb talentum, az U-válogatottakban is roppant gólerős Donis Avdijaj.

Egy kérdés tolul csak fel bennünk: mi lesz Szalaival tavasszal? A magyar centert a Kicker azon játékosok között említett, akik más csapatba kerülhetnek télen – Szalai maga viszont a Nemzeti Sportnak kijelentette, nincs napirenden a klubváltása.

SZÉTSZEDNÉK A DORTMUNDOT A GIGÁSZOK

Olyan a Borussia Dortmund jelenleg, mint egy görög mitológiai hős: gigászok cincálják, és ettől láthatóan nem érzi jól magát. Jürgen Kloppék sikerei természetszerűleg felkeltették a sokkal gazdagabbak figyelmét, és Ilkay Gündogan is a távozó multimilliomosok útjára szeretne lépni, csak még azt nem tudja, hogy a Real Madridban vagy a Manchester Unitedben folytatja-e. Legalábbis erről a két helyről csábítják legerősebben, sőt, komolyabb szinten felmerült a sajtóban, hogy Madridból csereként az ott közönségkedvenccé nemigen vált Karim Benzema érkezhetne.

A cseréről Klopp mindent elmondott azzal, hogy egyáltalán nem volt hajlandó kommentálni a híreket – a Bild szerint egyébként a spanyolok a múlt nyáron egy az egyben Robert Lewandowskira cserélték volna a gallt. Talán jobban jártak volna a dortmundiak, ha akkor elfogadják Florentino Pérez ajánlatát. Nem esélytelen azonban a United sem, hiszen az angolok 30 millióról kezdték a tárgyalásokat, ami nem rossz beugró, ráadásul ugyancsak német források szerint (Hans-Joachim Watzkére, az ügyvezetőre hivatkoztak) a BVB vezetői szeretnék visszavinni az MU-tól Kagava Sindzsit, akit egészen biztosan nem fognak négy ökörrel Manchesterben tartani az eddig tőle látottak alapján.

Még a télen Dortmundba költözhet a bázeli szélső, Mohamed Szalah, aki az egyik legfelkapottabb januári transzfercélpont, de az Arsenal fiatalja, Serge Gnabry szintén Klopp-kedvenc; ugyanakkor az MU Gündogan mellett Marco Reust is nagy erőkkel csábítja.

Természetesen Kloppéknak előre kell gondolkodniuk, a Standrad Liege éke, Michy Batshuayi vagy a CSZKA Moszkva csatára, Seydou Doumbia, esetleg a galatás Burak Yilmaz lehet Lewandowski utóda, míg a Sunderland Dzsi Dong Vonja máris érkezhet, mert igazi helyettese most sincs a lengyelnek, és a dél-koreai kontraktusa is kifut nemsokára. Reust a francia válogatott keretbe is befurakodó Romain Alessandrini (Rennes) pótolhatja, és a borostás tréner – legalábbis a sajtó egy része esküszik rá – fiatal hátvédeket, mint a freiburgi Matthias Ginter, a nantes-i Papy Djilobodji vagy az interes Andrea Ranocchia figyeltet, amely tény szintén jelez egy-két nyári üzletet.

Ha már Zlatan Ibrahimovic nem lehet az övék...

BUNDESLIGA-ÁTIGAZOLÁSOK, 2014 TELE
AUGSBURG
Érkezett: Alexander Esswein (Nürnberg, 250.000 euró), Dominik Kohr (k., Bayer Leverkusen)

Távozott: Mathias Fetsch (kölcsönbe, Energie Cottbus), Panajotisz Vlahodimosz (kölcsönből vissza, Olympiakosz), Michael Parkhurst (Columbus Crew, i.)

EINTRACHT BRAUNSCHWEIG
Érkezett: Havard Nielsen (k., Red Bull Salzburg, i.)

Távozott:

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett: Julian Brandt (Wolfsburg U19), Rju Szung Vu (k., Dzsedzsu United)

Távozott: Dominik Kohr (k., Augsburg)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Alessandro Schöpf (Bayern München II)

Távozott: Jan Kirchhoff (k., Schalke)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:

Távozott:

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Alexander Madlung (egyesület nélküli), Tobias Weis (k., Hoffenheim), Rob Friend (kv., 1860 München)

Távozott: Marvin Bakalorz (k., Padeborn), Rob Friend (LA Galaxy, i.)

FREIBURG
Érkezett: Garra Dembélé (kv., Vuhan Zall)

Távozott:

HAMBURGER SV
Érkezett:

Távozott: Artjoms Rudnevs (k., Hannover, 500.000)

HANNOVER 96
Érkezett: Artjoms Rudnevs (k., Hamburg, 500.000)

Távozott: Franca (k., Palmeiras), Florian Ballas (k., Saarbrücken)

HERTHA BSC
Érkezett: Rune Jarstein (Viking Stavanger, i.)

Távozott:

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett: Luis Advíncula (kv., Ponte Preta), Jiloan Hamad (Malmö, i.), Guilherme Biteco (kv., Gremio)

Távozott: Luis Advíncula (k., Sporting Cristal), Tobias Weis (k., Eintracht Frankfurt), Vincenzo Grifo (k., Dynamo Dresden)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett: Todor Nedelev (Botev Plovdiv, 3.000.000), Dario Kresic (Lokomotiv Moszkva, i.)

Távozott: Chinedu Ede (k., Kaiserslautern)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:

Távozott:

1. FC NÜRNBERG
Érkezett: Ondrej Petrák (Slavia Praha, 1.000.000)

Távozott: Alexander Esswein (Augsburg, 250.000 euró)

SCHALKE 04
Érkezett: Jan Kirchhoff (k., Bayern München)

Távozott:

VFB STUTTGART
Érkezett:

Távozott: Tunay Torun (Kasimpasa, 500.000), Benedikt Röcker (Greuther Fürth, 400.000)

VFL WOLFSBURG
Érkezett: Dan-Patrick Poggenberg (Wolfsburg II), Fágner (kv., Vasco da Gama), Junior Malanda (kv., Zulte-Waregem)

Távozott:

WERDER BREMEN
Érkezett: Julian von Haacke (Werder Bremen II), Martin Kobylanski (Werder Bremen II)

Távozott: Tom Trybull (St. Pauli, 100.000)

PREMJER-LIGA, OROSZORSZÁG
CSZKA MOSZKVA
Érkezett: Tomás Necid (kv., PAOK), Pavel Mamajev (kv., FK Krasznodar)

Távozott: Honda Keiszuke (Milan, i.), Pavel Mamajev (FK Krasznodar, 5.000.000), Tomás Necid (k., Slavia Praha), Dawid Janczyk (szerződését felbontották)

ZENIT
Érkezett: Alekszandr Rjazancev (Rubin, i.), Milan Rodics (kv., Volga Nyizsnyij Novgorod)
Távozott: Jurij Zsevnov (sz. f.), Danko Lazovics (sz. f.)
ANZSI MAHACSKALA
Érkezett: Abdul Razak (Manchester City), Alexandru Epureanu (Dinamo Moszkva, i.)
Távozott: Abdul Razak (kv., Manchester City), Lacina Traoré (Monaco, 10.000.000), Alexandru Epureanu (kv., Dinamo Moszkva), Jucilei (al-Dzsazira, 6.000.000)
SZPARTAK MOSZKVA

Érkezett: Jemin Mahmudov (kv., Krilja Szovjetov), Welliton (kv., Sao Paulo)

Távozott: Majeed Waris (K., Valenciennes), Nyikolaj Zabolotnyij (sz. f.), Aiden McGeady (Everton, 2.000.000)
RUBIN KAZANY
Érkezett: Ivan Temnyikov (kv., Tyerek Groznij), Alireza Hagigi (kv., Perszepolisz)
Távozott: Alekszandr Rjazancev (Zenit, i.), Bibrasz Natho (sz. f.)

DINAMO MOSZKVA

Érkezett: Alexandru Epureanu (kv., Anzsi)
Távozott: Alexandru Epureanu (Anzsi, i.), Nyikita Csicserin (Ural, i.), Igor Sitov (sz. f.)
LOKOMOTIV MOSZKVA
Érkezett:
Távozott: Dario Kresic (Mainz, i.)
vastaggal az elmúlt hét átigazolásai

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik