Bayern: le wan tudva az idei csúcsigazolás?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2014.01.09. 08:23
null
Vajon Lewandowski vagy Mandzukic lesz a Bayern 9-ese a nyártól? (Fotók: Action Images)
Az ünnepek után összeszedtük önöknek az elmúlt év legfontosabb, legérdekesebb, legviccesebb történéseit, elsirattuk a sportvilág, a labdarúgás halottjait, elszomorkodunk nemsokára a visszavonultak miatt (amikor David Beckham játszani kezdett, még szüleiknél laktak a mai harmincasok, mire letelik lakáshitelük, Becks fia is szögre akasztja) – de az élet megy tovább, az átigazolás világában pedig különösen nincs leállás. A szokásoknak megfelelően heti transzfersorozatunkat a Bundesligával folytatjuk.

 

Ritkán esik meg a futballvilágban, amikor egy átigazolásról annak megtörténte előtt derülnek ki egészen pontos adatok, inkább az az általános, hogy sokszor csak utólag lehet összerakni a részleteket, később derülnek ki a pontos összegek, feltételek (lásd a Serie A káosztranszferenciája). A német gigász, a Bayern München hatalmasat dobott rögtön az év elején, Mario Götze után ismét elhozta a nagy rivális Borussia Dortmund egyik ékességét: ezúttal a lengyel gólgyáros, Robert Lewandowski volt a soros. Az ugyan nyílt titok volt, hogy a támadó el szeretné hagyni a klubot, nem is számít rendes topklubnak, amelyet a sajtó nem hozott szóba Lewandowskival; csak éppen a dortmundi vezetők halogatták az eladást, a játékos meg a szerződés-hosszabbítást, miközben vészesen közeledett 2014 nyara, a lengyel kontraktusának lejárta.

Nem tudni, csak sejthető, hogy mi történt a háttérben, mert tavaly augusztusban Lewa edzője, Jürgen Klopp sértődötten nyilatkozott arról, hogy az ék a Bayernben folytatja, majd hozzátette: „Egy bizonyos pontig támogattuk Robertet a váltással kapcsolatban, készen álltunk a tárgyalásokra, ám mivel semmi sem történt, azt kellett mondanunk, hogy már nem vagyunk hajlandóak megválni tőle".

Kloppnak ugyebár saját bevallása szerint jobban fájt Götze hűtlensége a Bajnokok Ligája-finálé elvesztésénél is, és ez is közrejátszhatott abban, hogy „rácsapták az ajtót" a BVB vezetői Lewára és ügynökére, miközben a békesség kedvéért – és talán utolsó közeledésként – 2.5 millió eurós éves fizetését megduplázták utolsó idényére.

A Jupp Heynckes által már májusban megjósolt transzfer érdekes a csatár szemszögéből is, aki érthető módon ki akarta facsarni tehetségéből a maximális anyagi hasznot (őszintén, mi mit tennénk, hogyan mérlegelnénk munkaadónkhoz fűződő viszonyunkat, ha sokmilliárd forintos munkaajánlatokkal bombáznának minket?). Sokatmondó, hogy a Real Madrid hiába hívta őt évi 9.5 milliós eurós bérrel és még ennél is magasabb aláírási pénzzel, mégis a Bayern lett a győztes, amelynek korábban szavát adta, és amelynek tokkal-vonóval (csak a lengyel menedzsere többet kap 10 millió eurónál, ez is megmagyaráz pár dolgot) 90 millió eurójába kerül majd az a papír, amelyen a – last minute fizetésemelése után a klub vezetőit csalódottan lehazugozó – gólvadász elkötelezte magát hozzájuk 2019-ig.

Mondjuk meg őszintén, ezzel a Dortmund nem tudott versenyezni, de nagyon úgy látszik az események fényében, hogy Götze elszipkázása (őt sem engedték volna, de a müncheniek kipengették a kivásárlási árat) után megért nekik pármillió eurót, hogy bosszantsák kicsit a „bőrnadrágosokat".

Megjegyezzük: a lengyel a müncheni keret második legjobban fizetett tagja lett a 17 milliós éves fizetést húzó Pep Guardiola mögött.

Akárhogyan is: elégedetten dőlhetnek hátra a Bayern München vezetői és szurkolói (azért egyvalaki nem örül tiszta szívből, erről hamarosan), nem kis anyagi erőfeszítéssel ismét megmutatták a közelmúltban nekik komoly pofonokat kiosztó Dortmundnak, hogy ki a nagyúr a Bundesligában. A tavalyi hazai tarolás és a BL-döntő megnyerése, előtte a müncheni szempontból taktikailag tökéletesen időzített Götze-ügy, majd az őszi sikerek után talán ezzel a „pofonnal" demoralizálják véglegesen Kloppékat...

Nos, egy müncheni azért nem repesett az örömtől, amikor meghallotta, hogy megszerezték a lengyelt, mégpedig az eddigi első számú csatár, Mario Mandzukic. A házi gólkirály horvát egyrészt tudja, hogy – Guardiola alatt meg pláne – nélküle is kimondottan gólerősen képes futballozni a csapat (16 bajnokiján négyszer is a kispadon kezdett, de végigücsörögte például a Manchester City elleni csoportmérkőzést is), másrészt pedig testközelből átélte, amikor a Bayern különösebb szívfájdalmak nélkül elengedte a kispadra szorult Mario Gómezt; de emlékezhetünk arra is, hogyan járt 2011-ben Miroslav Klose.

A lehetőséget meglátva Arsene Wenger azonnal reagált, és nyilvánosan is elismerte, hogy szívesen látná az Arsenalban Mandzukicot, miközben angol értesülések szerint a Manchester United is vinné a horvátot.

Ha nagyon el nem rúgja a focit Mandzukic, biztosan nem engedi el őt a télen Guardiola, ugyanakkor az sem valószínű, hogy most venne még pár drága játékost kiszemeltjei közül (David Luiz és Juan Mata a Chelsea-től, illetve az a Koke az Atlético Madridtól, akiért feláldoznák Xherdan Shaqiri játékjogát is); ám a Valencia balhátvédje, Juan Bernat, az Anderlecht szerb támadója, Alekszandar Mitrovics, esetleg a Hoffenheim szélsője, Kevin Volland a bajorokhoz kerülhet januárban.

Utóbbi nem szerepelt a nemzetközi kupákban az ősszel, de a 21 esztendős játékos összesen lőtt 12 gólt és adott hat asszisztot – csak éppen őt fél tucat gárda csábítja, a Dortmundtól a Napolin át az Arsenal, Chelsea, Tottenham hármasig.

BUNDESLIGA-ÁTIGAZOLÁSOK, 2014 TELE
FC AUGSBURG
Érkezett: Alexander Esswein (Nürnberg, 250.000 euró)

Távozott: Mathias Fetsch (kölcsönbe, Energie Cottbus), Panajotisz Vlahodimosz (kölcsönből vissza, Olympiakosz)

EINTRACHT BRAUNSCHWEIG
Érkezett: Havard Nielsen (k., Red Bull Salzburg, i.)

Távozott:

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Julian Brandt (Wolfsburg U19), Rju Szung Wu (k., Dzsedzsu United)

Távozott:

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Alessandro Schöpf (Bayern München II)

Távozott: Jan Kirchhoff (k., Schalke)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:

Távozott:

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Alexander Madlung (egyesület nélküli), Tobias Weis (k., Hoffenheim)

Távozott: Marvin Bakalorz (k., Padeborn)

FREIBURG
Érkezett: Garra Dembélé (kv., Vuhan Zall)

Távozott:

HAMBURGER SV
Érkezett:

Távozott:

FC HANNOVER 96
Érkezett:

Távozott: Franca (k., Palmeiras)

HERTHA BSC
Érkezett: Rune Jarstein (Viking Stavanger, i.)

Távozott:

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett: Luis Advíncula (kv., Ponte Preta), Jiloan Hamad (Malmö, i.), Guilherme Biteco (kv., Gremio)

Távozott: Luis Advíncula (k., Sporting Cristal), Tobias Weis (k., Eintracht Frankfurt)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett: Todor Nedelev (Botev Plovdiv, 3.000.000), Dario Kresic (Lokomotiv Moszkva, i.)

Távozott: Chinedu Ede (k., Kaiserslautern)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:

Távozott:

1. FC NÜRNBERG
Érkezett: Ondrej Petrak (Slavia Praha, 1.000.000)

Távozott: Alexander Esswein (Augsburg, 250.000 euró)

SCHALKE 04
Érkezett: Jan Kirchhoff (k., Bayern München)

Távozott:

VFB STUTTGART
Érkezett:

Távozott: Tunay Torun (Kasimpasa, 500.000)

VFL WOLFSBURG
Érkezett: Dan-Patrick Poggenberg (Wolfsburg II), Fágner (kv., Vasco da Gama), Junior Malanda (kv., Zulte-Waregem)

Távozott:

WERDER BREMEN
Érkezett: Julian von Haacke (Werder Bremen II), Martin Kobylanski (Werder Bremen II)

Távozott: Tom Trybull (St. Pauli, 100.000)

PREMJER-LIGA, OROSZORSZÁG
CSZKA MOSZKVA
Érkezett: Tomas Necid (kv., PAOK), Pavel Mamajev (kv., FK Krasznodar)

Távozott: Honda Keiszuke (Milan, i.), Pavel Mamajev (FK Krasznodar, 5.000.000), Tomas Necid (k., Slavia Praha)

ZENIT
Érkezett: Alekszandr Rjazancev (Rubin, i.), Milan Rodics (kv., Volga Nyizsnyij Novgorod)
Távozott: Jurij Zsevnyov (szerződését felbontották), Danko Lazovics (sz. f.)
ANZSI MAHACSKALA
Érkezett: Abdul Razak (Manchester City)
Távozott: Lacina Traoré (Monaco, 10.000.000), Alexandru Epureanu (kv., Dinamo Moszkva)
SZPARTAK MOSZKVA

Érkezett: Jemin Mahmudov (kv., Krilja Szovjetov), Welliton (kv., Sao Paulo)

Távozott: Majeed Waris (K., Valenciennes), NikolaJ Zabolotnyi (sz. f.)
RUBIN KAZANY
Érkezett: Ivan Temnyikov (kv., Tyerek Groznij), Alireza Hagigi (kv., Perszepolisz)
Távozott: Alekszandr Rjazancev (Zenit, i.)

DINAMO MOSZKVA

Érkezett: Alexandru Epureanu (kv., Anzsi)
Távozott: Alexandru Epureanu (sz. f.), Nyikita Csicserin (Ural, i.)
LOKOMOTIV MOSZKVA
Érkezett:
Távozott: Dario Kresic (Mainz, i.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik