Jürgen Klinsmann irányítja nyártól a Bayern München csapatát

Vágólapra másolva!
2008.01.11. 10:44
Eldőlt, hogy Jürgen Klinsmann lesz a következő szezontól a Bayern München labdarúgócsapatának szakvezetője. A korábbi szövetségi kapitány Ottmar Hitzfeldet váltja a kispadon.VIDEÓ: Film a német labdarúgó-válogatott 2006-os világbajnoki szerepléséről
Jürgen Klinsmann júliustól lesz a Bayern edzője
Jürgen Klinsmann júliustól lesz a Bayern edzője
Jürgen Klinsmann júliustól lesz a Bayern edzője
Jürgen Klinsmann júliustól lesz a Bayern edzője

Bár több név – köztük José Mourinhoé, Frank Rijkaardé, Marco van Bastené – is felmerült a Bayern München kispadján, egészen péntek délelőttig nem lehetett tudni, hogy ki váltja Ottmar Hitzfeldet. Mert az már biztosnak tűnt, hogy a rutinos edző nem hosszabbítja meg szerződését a klubbal, és a svájci szövetségi kapitányi tisztségre pályázik.

Pénteken azonban felszállt a köd, és a külföldi jelöltek helyett egy hazai szakember lett a befutó: Jürgen Klinsmann-nal sikerült megállapodni.

Klinsmann-nak egyelőre nincsen komoly klubedzői múltja (csak egy alacsonyabb osztályú amerikai klubnál segédkezett), de szövetségi kapitányként már irányíthatta a német válogatottat: 2006-ban hazai pályán világbajnoki bronzéremig vezette a Nationalelfet.

A torna után átadta a helyét segítőjének, Joachim Löwnek, és ő visszatért Los Angelesbe, ahol a családja él. Bár az elmúlt másfél évben több csapatnál is felmerült a neve (többek között a Galaxynál és a Liverpoolnál is), ő nem kötelezte el magát – egészen eddig.

Klinsmann korábban játékosként is segítette a bajor együttest, és abban az időszakban góljai mellett a Lothar Matthäusszal folytatott vitáitól is hangos volt a sajtó. Az 1990-es világbajnok csapat játékosa ebben az időszakban egy UEFA-kupát nyert a müncheniekkel. ----
---- „Karl-Heinz Rummenigge ügyvezető elnök javaslatára vettük fel a kapcsolatot tavaly decemberben Klinsmann-nal és a tanácsadóival” - mondta Uli Hoeness menedzser a tréner hivatalos bemutatásakor.

„A téli, svájci szabadságom azzal telt, hogy Jürgennel egyeztettem, de megérte, mert mindenben megállapodtunk. Klinsmann már a válogatottnál is megmutatta, hogy nyitott az új módszerekre. Azt várjuk, hogy irányításával a Bayern München látványos és eredményes támadófutballt játsszon.”

„Meglepődtem a Bayern München ajánlatán” - jelentette ki Klinsmann.

„Megkérdeztem a feleségemet, hogy el tudja-e képzelni az életét Münchenben és legnagyobb meglepetésemre igennel válaszolt. A gyerekeim közül itt született a tízéves fiam, felejthetetlen éveket töltöttem a Bayernnél, nagyon örülök ennek a felkérésnek. Ráadásul Stuttgartban élő édesanyámhoz is sokkal közelebb leszek, aki nagyon örül, hogy többet láthatja az unokáit.”

A szakember hozzátette: az elkövetkező hónapokat kaliforniai otthonában tölti, mert semmilyen formában sem szeretné megzavarni a jelenlegi edző, Ottmar Hitzfeld munkáját.

„Nem fogok unatkozni júliusig sem, addig folytatom eddigi tevékenységemet, amerikai labdarúgócsapatoknak segítek befektetőket keresni és részt veszek a helyi szövetség utánpótlásprogramjának előkészítésében. A szakmai stáb, illetve a keret összeállításával egyelőre nem foglalkozom, ezekben a kérdésekben később döntök.”

(MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik