N-P. T. 2022.01.17 20:43 Frissítve: 2022.01.17 20:51

ZTE: Amikor Beckham belerúgott a liftajtóba – könyv a zalaegerszegi futball aranyévéről

Aranyév – egy könyv, amely a Zalaegerszegi Futball Club történelmi évét dolgozza fel. Bóbics László szerzeménye arról a 2001–2002-es évadról szól, melynek végén történelme első, és máig utolsó bajnoki címét szerezte a ZTE, és amely után a Bajnokok Ligája selejtezőjében 1–0-ra legyőzte a Manchester Unitedet. A könyvbemutatón megszólaltattuk Bozsik Pétert, aki elmesélte: az angolok elleni siker után hogyan táncolta körbe a kispadot. Bóbics pedig azt az eseményt idézte fel, amikor David Beckham a szeme láttára rúgott bele dühösen a liftajtóba.

 

 

Az Aranyév szerzője, Bóbics László családias hangulatú könyvet szeretett volt írni.

„Aztán amikor kiderült, hogy a szertáros Marika néni telefonszámát Bozsik Péter tudja, vagy a pályamunkás Mikiét szintén tudja, akkor már nem kellett nagyon a családi hangulaton gondolkoznom.”

Videónkban elmeséli annak is a történetét, amikor saját szemével látta: a ZTE elleni vereség után a korszak egyik legnagyobb sztárja, David Beckham mérgesen belerúgott a liftajtóba.

Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt: mennyire fontos történelmi esemény az MU legyőzése.

„Miniszterelnök urat múltkor itt köszöntöttem Zalaegerszegen, és azzal kezdte, hogy Koplárovics Béla. Mindenki ismeri ezt a magyar történelmi eseményt, körülbelül olyan, mint a nándorfehérvári diadal, úgy emlegetik ezt a mérkőzést.”

Gecse Péter zalaegerszegi alpolgármesternek is megvan a saját személyes emléke.

„A mai napig szívesen gondolok vissza arra az élményre, amikor az átvonatozott, átszurkolt éjszaka után visszaértünk Zalaegerszegre, és szinte mindenkinek az volt az első mozzanat, hogy a friss, ropogós, illatos Nemzeti Sportot megvegye. A mai napig ott van a legfontosabb futballereklyék között.”

A bajnok és MU-verő ZTE vezetőedzőjének, Bozsik Péternek is meghatározó az élmény.

„A sport tekintetében egyértelműen, de mondhatom, hogy a civil élet szempontjából is, hiszen hét évet itt éltünk a családdal Zalában. Nagyon boldog időszak volt ez.”

Videónkban elmeséli, hogyan táncolta körbe a kispadot a Manchester United legyőzése után.

Fotó: Szabó Miklós
2022.05.23 21:35:49

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Tanulság persze nincs, az nem számít annak, hogy egy-egy korszak divatos szenvedélye a sportban is utat tör magának. Kampányok ide, kampányok oda. Amelyekkel az a bajom, hogy mindig valami ellen teszik le a voksukat és nem a pozitív megoldás mellett. A dohányzástól már úgy-ahogy sikerült elriasztani az embereket, de ha a célért igénybe vett pénzt és energiát arra fordították volna, hogy a sport mellett szóljanak hasonló intenzitással, kevésbé lenne álszent az akció.

2022.05.22 18:21:09

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

Lemarad az európai kupaporondról a bácskai együttes amiatt, hogy nem nyert.

2022.05.21 23:14:43

Minden más foci THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A köztársasági elnök számára a magyar az magyar.

2022.05.21 09:42:08

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Győzelemmel ünnepelte Skrtel visszavonulását a Spartak, a szerdahelyieknek harcolniuk kell még az Európa-konferencialigáért.

2022.05.21 13:04:50

Minden más foci BERTA MIHÁLY

A Wembleyben rendezett döntőben Johan Cruyff Barcelonája 1–0-ra verte a Sampdoriát.