Zsóri Dánielé a Puskás-díj, Messi lett az év játékosa a FIFA-nál

SZÖLLŐSI GYÖRGY, CSURKA GERGELY (Milánó), TÖRÖK DÁNIEL (Budapest)SZÖLLŐSI GYÖRGY, CSURKA GERGELY (Milánó), TÖRÖK DÁNIEL (Budapest)
Vágólapra másolva!
2019.09.23. 20:00
null
Zsóri Dániel a FIFA Puskás-díjjal (Fotó: AFP)
Hétfő este a milánói Scalában rendezték meg a FIFA-gálát, amelyen több kategóriában is díjazták a futballvilág 2018–2019-es legjobbjait. A legszebb gólért járó Puskás-díjat a Mol Fehérvár labdarúgója, Zsóri Dániel viheti haza, míg a legjobb férfi játékosnak járó díjat Lionel Messi nyerte meg.


„Messi? Jött már? Én csak őt várom, a többi nem érdekes.”

A milánói rendőr lóbálja a telefonját, a kollégák szerint már déli tizenkettőkor is a Scala előtti téren posztolt, nyilván már rég lejárt a munkaideje, de hát ha lenne esély Messire... „Vagy ha Van Basten járna erre, szóljanak.”

Na igen, ez mégiscsak Milánó. Ahol történhet bármi, bizonyos félistenek, mint az AC Milan egykori legendája, örökkön legendák maradnak. (Leginkább azért, mert amióta ők kikoptak, az egykori BEK-győztes gárdával alig történik valami. Olyasmi, ami Van Bastenék időszakában, meg pláne nem.)

A fenséges Scala előtti zöld szőnyegen – mert ugye, ez mégiscsak futball, azaz nem vöröslünk, mint Hollywoodban – vonulnak a sztárok, továbbá különféle dekoratív hölgyek. Az olaszoknál az ilyesmi még ebben a polkorrekt-metoo-világban is alap, a sajtóközpontban két hölgyemény kizárólag kirakatszereplőként őriz egy átjárót, teljesen cél nélkül, mint azok a csinibabák, akik a férfi műsorvezetők mellett szoktak biodíszletként szerepelni a rettenetes stúdióműsoraikban.

Szóval tipegnek „gazdátlan” szépségek, csak úgy, meg kísérők, Galliani Milan-főmufti mellett például egy olyan bige billeg, hogy bármelyik Fásy-szépségversenyen egyszerre vinné el az első három díjat. Aztán különféle szépen felöltöztetett tinédzser srácok, akiket jó családba pottyantott a gólya, azaz papa szerzett jegyet, így ők le-lecsapnak egy-egy sztárra, aki átballag a színen, és a selfie-k után úgy bokszolnak a levegőbe, mintha gólt szereztek volna – összejön nekik Van Dijk, Alisson és Ronaldo is.

Na, nem Cristiano, hanem az „eredeti”, még ha a jelenlegi kigömbölyödött formájában nem feltétlenül fér el teljes terjedelmében egy fotón... (Mint kiderül, CR nem teszi tiszteletét – úgy fest, megorrontotta, hogy itt megint csak fotótéma lenne, színpadra nem kerülne, holott nála közelebben momentán kevesebben laknak a helyszínhez, Torino fél óra kocsival.) Ekkor, még az előadáson innen, a srácok nem csapnak le Zsóri Danira, aki először sétáltatja meg nyilvánosan vadonatúj öltönyét.

Mi tagadás, még a szmokingban parádézó FIFA-elnök, Gianni Infantino sem néz ki elegánsabban a mi szintén csokornyakkendőben pompázó jelöltünknél, legalábbis a bokavonalig – innentől a különféle divatirányzatok képviselőire bízzuk, hogy eldöntsék a vagány fehér csuka versus makulátlan fekete estélyi bőrcipő kérdést, már hogy melyik illik egy 19 éves futballista srác lábára. Mondanám, esetleg jöhetett volna abban, amelyikkel a gólt lőtte – ha nyer, poénnak óriási. (Nyilván következhetne egy olyan, hogy na majd legközelebb, de van egy olyan érzésem: ez tényleg most vagy soha szitu.)

Rendőrünk közben még mindig lövésre kész telefonnal várja, hátha jön őfelsége, Leo.

Korántsem mellesleg a Scala lezárt környékén a kordonokig nyomulnak a rajongók, hátha... Csak egy villanásnyit elcsíphetnek valamelyik, autón érkező sztárból. Ha meg visszaintene... A katalán zászlók arról árulkodnak, hogy a Barcelona törpe óriásáért bármeddig képes elmenni egy igazi fanatikus – a tér egyik távoli sarkában is kisebb csődület, onnan rálátni a zöld szőnyegre, ami saccra ötven méterre van a színház épülete előtt, mintha a kettes villamos mellől akarnánk lőni a Nemzeti Színház bejáratára Pesten a Sportcsillagok Gáláján...

És mégis, ott tülekednek, hogy lássák a jelen félisteneit. Sőt, nekik egészen azok. Messi is, az akkor még remélt Ronaldo is. Őszintén szólva, nekünk picit ismeretlen ez a fajta elvakult szurkolás, amiről kevésbé tehetnek a magyar drukkerek... Ha nem a díj lenne elnevezve Puskás Ferencről, hanem itt lenne közöttünk ő maga, gyanítom, hogy egyrészt állandóan jelölt lenne valamelyik elismerésre, másrészt egy rakat magyar próbálna odaférkőzni a Realban futballozó géniuszra (és népünk fiait ismerve többük valószínűleg jóval közelebb kerülne bármelyik itt szerencsétlenkedő mediterrán drukkernél, akár rendőrnek öltözve...).

Lionel Messi az év játékosa (Fotó: AFP)
Lionel Messi az év játékosa (Fotó: AFP)

Szegények, a többségük gyaníthatóan lesre futott – CR ugye sehol, Messi pedig tíz perccel a gála kezdete előtt úgy viharzik végig a zöld szőnyegen, hogy még a FIFA TV riportereit is csaknem feldönti, ezúttal nem testcsellel, hanem lendületből – pedig a show-felvezető streamen eddig majdnem minden sztárjelölt megszólalt. Virgil van Dijk például Jürgen Klopp-pal egyetemben készségesen és hosszan nyilatkozik; speciel BL-győzelem ide vagy oda, a liverpooliaknak szerintem kollektíve kevesebb médiafigyelmet kell elviselniük, mint Leónak.

A FEHÉRVÁRNÁL NAGYON BÜSZKÉK
Kovács Zoltán, a Mol Fehérvár FC sportigazgatója: – Mindenki nagyon büszke lehet Danira, ez fantasztikus siker. Biztos vagyok abban, hogy ez a díj óriási lökést ad a pályafutásának. A tehetsége és a mentalitása megvan ahhoz, hogy jó futballista váljon belőle. A Puskás-díj még nem arról szól, hogy milyen jó játékos, hanem arról, hogy milyen képességei vannak. Minden megvan benne ahhoz, hogy ne csupán tehetség, hanem remek játékos legyen. A mi feladatunk az, hogy ehhez minden segítséget megadjunk neki. Gratulálok a nevelőedzőinek is, ők ugyanúgy büszkék lehetnek magukra, mint Dani önmagára.

Nem tudom, rendőrünk végül meg tudta-e lőni magának a színen átgaloppozó argentint, de mindegy is, lassan indul a show, kezdhetünk izgulni. Mert ha nem is lógnak magyar fanatikusok fürtökben a Scala előtti park fáin, azért most mégiscsak van miért izgulni egy FIFA-gálán. Eddig azt gondoltuk, maximum az általunk alapított díj névadója okán lehetünk érdekeltek csaknem örökíziglen, azaz kizárólag egy legenda emléke idézheti meg a magyar futball fantasztikusan dicső korszakát.

És most mégis egy ország izgul Daniért. Megelőzheti Messit? Elvégre az Év játékosa díj erősen Van Dijknek áll, a Zsenit meg mégsem lehet üres kézzel elengedni... Viszont akármilyen varázslatos bokamozdulattal pörgette is be a Betis ellen a Barca sztárja... Szóval azért egy értő zsűri csak értékeli, hogy az önmagában szép találat volt, ám a bajnokcsapat anélkül is röhögve nyerte meg akkor a Betis elleni partit, Quintero szabadrúgása meg kapuspotya, ellenben itt egy olyan ollózós gólról beszélünk, amelyik győztes gól volt, ráadásul a 93. percben, ráadásul a listavezetőt ejtették el vele Debrecenben.

„Nessun dorma” – játsszák be indításként a néhai Luciano Pavarottit, akinél ezt az áriát soha, senki sem fogja szebben énekelni sem a Scalában, sem a világ egyetlen színpadán sem, és ez most rólunk is szól, senki sem alszik, egész Magyarország (plusz Nagyvárad okán a Párcium) várja az első boríték kibontását...

Szerencsére nem kell sokáig feszülni, hiszen a Puskás-díjjal kezdődik a gála. Michael Essien, a Chelsea és a Real egykori középpályása bontja a borítékot... És...

„Daniel Zsori.”

Kisebb kiáltások a színházban – a nézőtéren Vági Márton MLSZ-főtitkár, Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke, Jakab János, a Puskás Akadémia felügyelő bizottságának elnöke, Szöllősi György, Puskás-nagykövet, dr. Horváth Zsolt, Dani ügynöke –, hejehujázás a magyar különítménytől sajtóközpontban, avagy ezt is megértük. Egy FIFA Best Players Awards gálán egy magyar srác ballag ki a színpadra.

„Óriási megtiszteltetés, hogy a legnagyobb magyar játékosról elnevezett díjat első magyarként nyerhettem el. Köszönöm a családomnak, a hozzám közel álló embereknek, a klubjaimnak. Ugyanakkor az utamnak még nagyon az elején járok” – mondja magyarul, érezhető megilletődöttséggel Dani (amúgy ne hiányoljuk az angol nyelvű szöveget, aztán az összes díjazott az anyanyelvén szól a színpadon). Az út indításának mindenesetre nem rossz. A Puskás-díj tizedik évfordulóján elnyerni az elismerést... (Messi az Év játékosa díjjal vigasztalódik. Haha.)

Zsóri Dániel a Puskás Akadémia küldöttségével
Zsóri Dániel a Puskás Akadémia küldöttségével

Szóval ez túl szép, hogy igaz legyen. Igaz, már a gól is az volt. Ez pedig... Csak ülünk, és vigyorgunk.

Mindazonáltal az munkál bennünk: ennek most tényleg így kellett történnie.

„MÉG MOST SE NAGYON TUDTAM FELFOGNI”
„Elképesztő érzéseket hozott ki belőlem, még most se nagyon tudtam felfogni, hogy ebben az évben a világ legszebb gólját tudtam szerezni – kezdte az M4 Sportnak adott nyilatkozatát Zsóri Dániel. Hogy mit éreztem? Úgy dobogott a szívem, ha végig engem vett volna a kamera, látszódott volna az ingemen keresztül a szívverésem. Előtte mondogattam magamban a szöveget, de amikor kimentem a színpadra, szinte minden eltűnt. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy a legnagyobb magyar játékosról elnevezett díjat első magyarként át tudtam venni. De ezt holnaptól le is zárom magamban, onnantól csak a munkára koncentrálok. Nagyon sokan gratuláltak, olyan játékosok, mint Marcelo, Sergio Ramos vagy Seedorf, vagy például Jürgen Klopp. A díj megy haza édesanyámékhoz Simonyifalvára.”
2019 PUSKÁS-DIJAS TALÁLATA

FIFA-GÁLA, 2019 – A DÍJAZOTTAK

Puskás-díjas: Zsóri Dániel (magyar, Mol Fehérvár/Debrecen)
Az év férfi játékosa:
Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
Az év női játékosa: Megan Rapinoe (egyesült államokbeli, Reign FC)
Az év férfi kapusa: Alisson Becker (brazil, Liverpool FC)
Az év női kapusa: Sari van Veenendaal (holland, Arsenal/Atlético Madrid)
Az év férfi edzője: Jürgen Klopp (német, Liverpool FC)
Az év női edzője: Jil Ellis (egyesült államokbeli, Egyesült Államok női válogatott)
Az év férfi csapata: Alisson Becker – Sergio Ramos, Mathijs de Ligt, Virgil van Dijk, Marcelo – Eden Hazard Frenkie de Jong, Luka Modric – Kylian Mbappé, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo
Az év női csapata: Sari van Veenendaal – Lucy Bronze, Wendie Renard, Nilla Fischer, Kelley O’Hara – Amandine Henry, Julie Ertz – Marta, Rose Lavelle, Megan Rapinoe – Alex Morgan
Fair play díjas: Marcelo Bielsa és a Leeds United
Az év szurkolója: Silvia Grecco (brazil)

Az élő közvetítési modul betöltése eltarthat néhány másodpercig!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik