Volt, akit fél évre eltiltottak! – vihart kavaró cserék nyomában

Vágólapra másolva!
2019.02.25. 13:54
null
Azóta Kepa Arrizabalaga és Maurizio Sarri is megmagyarázta az esetet (Fotó: AFP)
Kepa Arrizabalaga cselekedete nagy vihart kavart a futballvilágban. A Chelsea kapusa annak ellenére nem jött le vasárnap a Manchester City elleni Ligakupa-döntőn a pályáról, hogy Maurizio Sarri Wilfredo Caballerót szerette volna helyette beküldeni a tizenegyespárbajra. Később aztán jött a magyarázkodás a félreértésekről. Az eset apropóján összeszedtünk néhány furcsa cserét a labdarúgás történetéből.

Az 1998-as világbajnokság selejtezőjében Rui Costa a németek elleni idegenbeli meccs 74. percében kapott piros lapot. Hogy miért? Túl lassan battyogott lefelé, amikor felmutatták a cserét jelző táblát, a játékvezető pedig sárga lappal „jutalmazta”. Csakhogy abból már a másodikat kapta, így nem folytathatta, és helyette Daniel da Cruz Carvalho sem…

Ekkor még vezettek Costáék, ám később egyenlítettek a németek, 1–1 lett a vége, a portugáloknak pedig sokba került a pontvesztés: lemaradtak a franciaországi világbajnokságról.

A 2006-os Afrikai Nemzetek Kupáján Egyiptom Szenegál ellen lépett pályára az elődöntőben. Mido, az akkor a Tottenhamben futballozó egyiptomi támadó majdnem nekiment Hasszan Sehatának, amiért lecserélte őt a 80. percben 1–1-es állásnál. És bár a játékos lement, az egyiptomi szövetség utána fél évre eltiltotta a magatartása miatt.

Hab a tortán: a helyére beálló Amr Zaki egy perccel a becserélése után gólt szerzett, Egyiptom 2–1-re nyert, ezzel bejutott a döntőbe. A kontinenstornát is megnyerték a „fáraók”, Elefántcsontpart ellen a tizenegyespárbaj döntött. Mido nélkül…

Ha balhé, akkor Mario Balotelli nyilván nem maradhat ki… Még 2011 nyarán a Manchester City játékosaként elszórakozott egy ziccert a Los Angeles Galaxy elleni felkészülési meccs 29. percében. Több sem kellett Roberto Mancininek, a 32. percben lehívta a pályáról honfitársát, aki természetesen nem örült a döntésnek…

Van, amikor jól sülnek el a dolgok. A 2014-es világbajnokság negyeddöntőjében Louis van Gaal 0–0-s állásnál a 121. percben lehívta a pályáról Jasper Cillessent, a helyére pedig Tim Krul jött be. Az akkor 26 éves kapus két büntetőt is megfogott a tizenegyespárbajban, a hollandok ezzel bejutottak az elődöntőbe.

Lionel Messi 2014-ben az Eibar elleni bajnoki mérkőzésen mondott nemet Luis Enriquének. A spanyol tréner hiába szerette volna pihentetni az argentin klasszist, ő még játszani szeretett volna. Így Neymarnak kellett lejönnie a pályáról, az ő helyére érkezett Munir El Haddadi.

De ha már Messi és a csere. Ugye, senki sem felejtette el, hogy 2005-ben a Magyarország elleni felkészülési mérkőzés 64. percében beállt, egy perccel később pedig piros lap miatt kiállt?…

Egy napra máris kettő? A vasárnapi Chelsea–Manchester City Ligakupa-döntő előtt a Manchester United–Liverpool Premier League-meccsen Jürgen Klopp cserélte le Jordan Hendersont, aki nem fogott kezet a német menedzserrel. Klopp később elmagyarázta neki, hogy ez így nem működik, muszáj pacsizni.

Ráadás! A néző sem lát mindig mindent. A 2010-es dél-afrikai világbajnokságon a Franciaország–Mexikó csoportmeccs félidejében került összetűzésbe Nicolas Anelka Raymond Domenech szövetségi kapitánnyal.

Domenech határozottan, de udvariasan figyelmeztette a támadót: ha nem tartja be a taktikai utasításokat, lecseréli. Anelka erre minősíthetetlen, trágár hangnemben reagált, mire a szakember lecserélte, és a második félidőre már André-Pierre Gignac futott ki helyette a pályára.

Anelkát aztán hazaküldték, jött a játékossztrájk, majd a franciák búcsúja a csoportkörben...

Plusz egy! Bizony, megesik, amikor valaki nem lejönni, hanem bemenni nem szeretne. Nem is olyan régen, a 2018-as oroszországi vb-n a horvát válogatott első csoportmérkőzésének hajrájában Nikola Kalinic visszautasította, hogy csereként pályára lépjen, amiért Zlatko Dalic szövetségi kapitány hazazavarta.

Egy hazai eset. Decemberben Böde Dánielt cserélte le Szerhij Rebrov a Mezőkövesd elleni bajnokin. A zöld-fehérek támadója nemtetszését nyilvánította ki, büntetésképp a Fradi néhány hétig nélkülözte is, majd visszatért a csapatba. Azóta két meccsen játszott, a Budapest Honvéd ellen győztes gólt szerzett.

És akkor itt van Kepa. Kicsit csillapodtak a kedélyek vasárnap este óta. Maurizio Sarri és a játékos is magyarázkodott, állítólag félreértés történt. További cikkeinket IDE KATTINTVA olvashatja a témában!

ANGOL LIGAKUPA
DÖNTŐ

CHELSEA–MANCHESTER CITY 0–0 – 11-esekkel: 3–4

London,
Wembley Stadion, 81 775 néző. Vezette: Moss
Chelsea:
Kepa – Azpilicueta, David Luiz, Rüdiger, Emerson Palmieri – Kanté, Jorginho, Barkley (Loftus-Cheek, 89.) – Willian (Higuaín, 95.), Hazard, Pedro (Hudson-Odoi, 79.). Vezetőedző: Maurizio Sarri
Manchester City:
Ederson – Walker, Otamendi, Laporte (Kompany, a szünetben), Zincsenko – De Bruyne (L. Sané, 86.), Fernandinho (Danilo, 91.), David Silva (Gündogan, 79.) – Bernardo Silva, Agüero, Sterling. Menedzser: Pep Guardiola

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen büntetést érdemelne Kepa?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik