Világfutball: a francia növendékek uralják a topligákat

Vágólapra másolva!
2020.11.23. 21:16
null
Francia klasszisok mindenhol (Fotók: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb tanulmányában azt vizsgálta, hogy a világ 126 profi bajnokságába mely nemzetek adják a legtöbb légióst.

 

Összességében a brazilok viszik a prímet, a dél-amerikai nemzet képviselői 23 bajnokságban adják a legtöbb légióst, míg a képzeletbeli dobogóra az argentinok (15) és a franciák (13) állhatnának még fel.

Érdekesség, hogy az európai topligákat kivétel nélkül a franciák uralják, a Premier League-ben 47, Franciaországban nevelkedő futballista szerepel, a Bundesligában 36, a Serie A-ban 35, a La Ligában pedig 30. A Ligue 1-ben amúgy a brazilok állnak az első helyen (21). A franciák emellett a belga (első és másodosztály), a bolgár, a török, a svájci, a román, a katari, az algériai és a luxemburgi élvonalban is első számú „beszállítók”.

A Franciaországban nevelkedett futballisták uralják a topligákat (Forrás: CIES)
A Franciaországban nevelkedett futballisták uralják a topligákat (Forrás: CIES)


A legnagyobb átjárás a Brazília–Portugália fronton van (147 futballista az élvonalban, 106 a másodosztályban), ezt az Anglia–Wales (100), Franciaország–Luxemburg (93), Anglia–Skócia (90) élvonalbeli kapcsolatok követik.

A magyar NB I-ben a szerbek képviseltetik leginkább magukat18 játékossal, mellettük az ukránok (15) és a horvátok (12) lépik át a tízes határt. Szomszédjainkat leszámítva a brazilok (9) és a portugálok (7) állnak a legjobban.

Az NB I-ben a Szerbiában nevelkedő játékosok viszik a prímet (Forrás: CIES)
Az NB I-ben a Szerbiában nevelkedő játékosok viszik a prímet (Forrás: CIES)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik