Van magyar csapat, amely eljut a BL-döntőre

Vágólapra másolva!
2013.05.22. 15:23
null
A Vasas Kubala Akadémia U14-es csapata Buzánszky Jenővel, a program magyarországi nagykövetével (Fotó: Marosi Gergely)
Eljutnak a Wembleybe. Igaz, hogy még „csak” a lelátóra, de ha a futballistakarrierjük kiteljesedik, akkor akár már játékosként is – a Gazprom „Foci a barátságért” elnevezésű londoni rendezvényén a Vasas Kubala Akadémia U14-es korosztálya képviseli a magyar színeket. A Vasas akadémistái a 2011–12-es U13-as bajnokság aranyérmeseiként utazhatnak Londonba, ahol többek között a Chelsea, a Zenit, a Schalke vagy a Crvena zvezda fiataljaival együtt vesznek részt a programokon. Az indulás előtti nyilvános edzésen a program hazai nagykövete, az Aranycsapat legendás jobbhátvédje, Buzánszky Jenő is részt vett. A nemzetközi nagykövet, akivel a fiatal futballisták személyesen is találkozhatnak Londonban, a németek „Császára”, Franz Beckenbauer.

 

A programban résztvevő gyerekek, csapatok Londonban fognak találkozni, ahol május 24. és 26. között, a Bajnokok Ligája döntője előtt megrendezik az Első Nemzetközi „Foci a Barátságért" Gyermekfórumot. A Vasas Kubala Akadémia U14-es csapata mellett az Egyesült Királyság, Németország, Oroszország, Szerbia, Bulgária, Szlovénia és Görögország 10-16 éves labdarúgói vesznek részt a rendezvényen.

Az esemény célja, hogy a tolerancia, egyenlőség és egészséges életmód fontosságát erősítsék a tinédzserekben, amire a futball az egyik legalkalmasabb eszköz. A Fórum során a fiatal sportolók futballsztárokkal együtt fogják megvitatni, hogyan lehet a „Foci a barátságért” programban kiemelt értékeket közvetíteni saját országaikban.

KÜLÖNLEGES CSAPATTAL A CHELSEA

A házigazda Chelsea különleges csapatot küld a londoni rendezvényre: a Stamford Bridge-iek ugyanis a westminsteri Kickz programban résztvevő együttesükkel vesznek részt a konferencián. Az előbb a londoni rendőrséggel közösen a fővárosban, majd nemzeti szinten is elindított Kickz programmal nagyon szerény körülmények között élő, hátrányos helyzetű fiatalokat vonnak be a klubok labdarúgóprogramjaiba. Jelenleg 42 angol futballklub 112 Kickz projektet üzemeltet Angliában – a résztvevők hetvenöt százaléka az ország legszegényebb részeiből kerül ki.

„A mi életünkben ez egy olyan pont, ami mindenképpen meghatározó – szakmailag és a gyermekek élményszerzése kapcsán is. Meg akarjuk mutatni, hogy a nemzetközi futball élőben milyen szintű, hisz nagyon sok játékosnak egy ilyen látogatásra egyáltalán nem lenne lehetősége. A konferencia értékei pedig mindenkinek fontosak, akik a labdarúgást szeretik – játékosok, sportvezetők, sportszeretők érdeke egyaránt, hogy a képviselt értékek mentén dolgozzunk, és a gyerekeink tudják ezeket hasznosítani, akár pályán, akár azon kívül. Egyedülálló alkalom a kapcsolatépítés szempontjából, hogy a Chelsea, a Zenit vagy a Schalke korosztályukbeli játékosaival találkozhatnak – ez szintén kevés gyermeknek, játékosnak adatik meg. Ugyanakkor az is fontos számunkra, hogy itt megismerhetnek minket – mi is bekerülhetünk abba a nemzetközi vérkeringésbe, amelybe egyébként elég nehéz" – fogalmazott Kovács Norbert, a Vasas Kubala Akadémia ügyvezetője.

„Mi, mint vezetők, kapuk vagyunk, lehetőséget adunk. Lehetett látni a Fluminense U20-as bajnokcsapatát, most kimegy az U14-es csapatunk a Wembleybe – olyan kapcsolatépítésben vagyunk, amely eszköz arra, hogy a gyerekek lássák, mi nemcsak a hétköznapokban akarjuk leadni a szakmai tudást és az alapokat, hanem közösséget és olyan kapcsolatokat is építünk, amelyek szakmailag is hasznosak. Az alapokat viszont itthon kell lerakni. Sikerült egy olyan szindikátusi rendszert kialakítani, amelyben az edzők áramoltatása, a szakmai tudás átadása helyben valósul meg – és közben nyitunk a külföld felé. A külföldi kapcsolatépítésből a legfontosabb a filozófia. A megerősítés, hogy jó úton járunk, vagy az, hogy jó úton járunk, de hogyan lehetne még jobb."

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédje a program magyarországi nagyköveteként adott tanácsokat a fiatal labdarúgóknak.

„A cél, a futball a barátságért nagyon sokat jelent, és azt hiszem, a fiatalságnak el kell kezdenie tenni annak az érdekében, hogy ne az idősebb játékosok szemléletét vegye át. Meg kell lenni annak a tudatnak, hogy az ellenfél nem ellenség, és annak a tudatnak is, hogy vesztes is van – és a vesztesnek is van egy következő lehetősége, hogy nyerjen, javítson.”

LEGYEN RÉSZESE A PROGRAMNAK!
A „Foci a barátságért” honlapján elérheti a program további híreit, valamint részt vehet a programhoz kapcsolódó felmérésekben, és bekapcsolódhat a beszélgetésekbe.

„Sok mindent meg lehet tanítani, sok mindent meg is lehet valósítani, de csak akkor, ha a játékosok le tudnak mondani a dolce vitáról – az eredményességet nem adják ingyen. Nekik is sokat kell tenniük, akkor is, ha megvan a tehetségük, hogy az embereknek, és persze saját maguknak is örömöt tudjanak szerezni. Nagyon jó, hogy van ez a kezdeményezés, amelyben nyilvánosan arra kérik a játékosokat, hogy a pályán és az életben is legyenek sportszerűek. Ezek a fiatalok tudomásul veszik, hogy képviselnek egy csapatot, felhúzzák ezeket a szép dresszeket, és eleget kell tenniük ahhoz, hogy ne csak fölhúzzák, hanem győztesként le is vehessék azokat. De nagyon fontos, hogy közben tiszteljék az ellenfelet – mi mindig tiszteltük, ha kikaptunk, ha nyertünk. El kell sajátítaniuk a szakmai tudást, de el kell sajátítaniuk azt a lelki erőt is, ami szükséges ahhoz, hogy eredményt tudjanak elérni, és tudjanak lemondani sok mindenről a siker érdekében.”

HANGSÚLYOZNI A KÖLCSÖNÖS TISZTELETET
„A program célja egyrészt az, hogy elősegítse a fiatalok sportolását, így népszerűsítve az egészséges életmódot, másrészt pedig a résztvevőkön keresztül, különböző országok gyermekeit összehozva hangsúlyozza egymás kölcsönös tiszteletét és a nemzetközi barátságok, a tolerancia és az egyenlőség fontosságát” – mutatta be a Foci a barátságért programot Piskóti Attila, a nemzetközi sajtóközpont magyarországi vezetője.

És hogy mit jelent az Aranycsapat jobbhátvédjének a futball és a barátság kapcsolata?

„Ez örök, hiszen attól, hogy a pályán ellenfelem valaki, mindig lehet a barátom. Mindig azt kell néznem, hogy kit képviselek. Ha egyesületet, akkor azt, ha címerest mezt húzok magamra, akkor ott meg kell szakadni, mert nemcsak egy falunak, egy városnak, egy csapatnak, hanem egy egész nemzetnek is tud örömöt szerezni. Aki ezt vállalja, annak tudomásul kell venni, hogy nincs civil élete, és mindent oda kell adnia azért, hogy sikeres legyen. Mindenkiben van tehetség, csak elő kell kotornia, le kell mondania sok mindenről – és ha eléri ezt a kort, akkor elmondhatja, hogy még mindig emlegetik, tisztelik, no meg továbbadhatja a stafétabotot a következő nemzedéknek.”

Foci a barátságért: sporttal az egészségért és megértésért – a hivatalos honlap

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik