nemzetisport.hu
2018.02.26 12:14 Frissítve: 2018.02.26 14:47

UEFA: Csányi Sándor nyártól a FIFA alelnöke lesz – hivatalos

Az UEFA hétfői pozsonyi kongresszusán Csányi Sándort, az MLSZ elnökét választotta meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) új alelnökévé.

Csányi Sándor, a FIFA új alelnöke (Fotó: AFP)

 

Az eddigi alelnököt, a spanyol Ángel María Villart korrupció miatt letartóztatták, ezért tavaly nyáron lemondott tisztségéről. A megüresedett FIFA-alelnöki helyre az UEFA tagsága (55 tagállam) tehetett javaslatot.

Csányi beiktatásához szavazás sem volt szükséges, hiszen nem indult más a pozícióért. A FIFA-nál Csányi egyelőre egy évre tölti be a tisztséget. Az MLSZ közleménye úgy fogalmaz: elnöke révén „példátlan sportdiplomáciai eredményt ért el a magyar labdarúgás”.

Csányit megelőzően Fischer Mór töltött be hasonlóan magas pozíciót a nemzetközi szövetségnél, őt 1927-ben választották meg szintén alelnöknek, míg 1972-ben Barcs Sándor lett a FIFA alelnöke, ő megbízott UEFA-elnökként automatikusan megkapta az alelnöki pozíciót is a nemzetközi szövetségnél.

Megválasztása előtt Csányi Sándor így nyilatkozott az mlsz.hu-nak:

„Fontos, hogy a tendencia – mely szerint a nagyok még nagyobbá válhatnak, míg a kisebbek aránytalanul lemaradnak klub- és válogatott szinten is –, megforduljon. Azért is dolgozni fogok, hogy a jó szabályozás eredményeként a fiatal játékosok több lehetőséghez jussanak, és hogy a szabadidős és a női futball erősödjön a világ minden táján”
– mondta Csányi, aki a közgyűlés után helyszíni interjút adott az MLSZ Tv-nek.

„Nagy megtiszteltetés ért. Amikor Ángel María Villar lemondott, fel sem vetődött bennem, hogy induljak az alelnöki pozícióért, de utána több telefonhívást kaptam és néhányan személyesen is biztattak a támogatásukról. Miután elindultam, a korábbi érdeklődők visszaléptek, így egyedül maradtam. Azt gondolom, ez elismerése a magyar szövetség által az elmúlt években végzett tevékenységnek.”

Az eljárás alapján a jelölés után a FIFA jogosultsági eljárást indított, amely mindent rendben lévőnek talált Csányi Sándor személyét illetően, így a nemzetközi szövetség nyári, moszkvai kongresszusán hivatalosan is kinevezheti a FIFA alelnökének a magyar sportvezetőt. 

A végrehajtó bizottsági és a FIFA-tanács tagság mellett Csányi – aki első magyarként választás után tölti majd be az alelnöki tisztséget – vezeti az UEFA Nemzeti válogatottak versenyeztetési bizottságát, és tagja az UEFA pénzügyi bizottságnak is.

Villarnak a végrehajtó bizottságban megüresedő posztját Alexander Ceferin elnök döntése értelmében a spanyol szövetség új elnöke, Juan Luis Larrea tölti be.


 

 


2023.03.21 10:25:28

Minden más foci nemzetisport.hu

The head of the Hungarian Football Federation (MLSZ) can remain FIFA vice president but not UEFA vice president.

2023.03.19 16:03:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Továbbra is vezeti a szlovák első osztályt a DAC, a nagyszombatiak sem tudtak pontot szerezni a MOL Arénában.

2023.03.19 14:47:49

Minden más foci nemzetisport.hu

A Craiova elleni fölényes, elégtételt jelentő győzelem után vereséggel kezdte a felsőházi rájátszást a Sepsiszentgyörgy.

2023.03.18 17:58:39

Minden más foci nemzetisport.hu

Huszonhét forduló után a TSC 55 ponttal a második helyen áll.

2023.03.18 13:33:13

Minden más foci nemzetisport.hu

A horvát bajnokság 3. helyén álló eszékiek immár nyolc tétmérkőzés óta nyeretlenek.