Európa-bajnok lett az U21-es német válogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.30. 20:40
null
Európa-bajnok a német U21-es válogatott (Fotó: AFP)
A német labdarúgó-válogatott nyerte az U21-es Európa-bajnokságot, miután a döntőben Mitchell Weiser fejes góljával megverte a spanyolokat.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ

Németország–Spanyolország 1–0
(1–0)
Krakkó, Krakkó-stadion. V: Bastien (francia)
Németország: Pollersbeck – Toljan, Stark, Kempf, Gerhardt – Haberer (Kohr, 83.), Arnold – Weiser, M. Meyer, Gnabry (Amiri, 81.) – Philipp (Öztunali, 87.). Szövetségi edző: Stefan Kuntz
Spanyolország: Kepa – Bellerín, Meré, Vallejo, Jonny Castro (Gayá, 51.) – Saúl Níguez, M. Llorente (Mayoral, 83.), Ceballos – Asensio, S. Ramírez (I. Williams, 71.), Deulofeu. Szövetségi edző: Albert Celades
Gólszerző: Weiser 40.

Nem szeretjük a pénzt értékmérőként használni, de borzalmasan elgondolkodtató klubcsapataink és válogatottunk nemzetközi esélyeit illetően, hogy a korosztályos kontinensbajnoki döntőn a németek kispadján (!) ötvenhárom millió euró összértékű játékos ücsörgött, a spanyolokén meg százhárom milliós játékjogállomány izgett-mozgott idegesen.

A kezdők közül inkább a németek villogtak, lesérült első számú csatáruk, Davie Selke nélkül is. Max Meyer fejese a kapufán csattant, Serge Gnabry kihagyott egy nagy ziccert – de Dárdai Pál berlini tanítványa, Mitchell Weiser szerzett egy zseniális találatot. 1–0!

A szünet után ismét a Meyer, Gnabry kettős puskázott el egy-egy lehetőséget – akkor is veszélyesebben futballoztak a németek, amikor letámadták a spanyolokat, és akkor is, amikor visszaálltak saját térfelükre, és kontrákra utaztak.

Jellemző módon az egész mérkőzésen csak egyszer lőtt a kapu felületére a spanyol válogatott, de Saúl Níguez próbálkozását hárította a jobb alsó előtt Julian Pollersbeck kapus.

Ki kell emelni a berlini védő, Niklas Stark munkáját is, aki többször is blokkolt az ötösön, és néhányszor nagyot mentett kapuja előtt a beadásoknál.

Nem tudtak újítani a hajrára a spanyol fiatalok, helyzetig sem jutottak, így a német futball ismét aláhúzta európai vezető szerepét.

Ő INDULT JOBBAN ÚJ PÁLYÁJÁN. Az 1962-ben született Stefan Kuntz fiatalon megfordult a Bochumban és a Bayer Uerdingenben, majd 1991-ben – már a Kaiserslautern tagjaként – elsőként lett úgy az Év játékosa, hogy nem volt válogatott. A nationalelfben 1993 végén mutatkozott be, összesen 25-ször szerepelt ott, 1996-ban Eb-győztes lett, és kétszer volt a Bundesliga aranycipőse. A Besiktastól egyébként azon a nyáron az Arminia Bielefeldhez igazolt, két idény és 27 találat után első profi egyesületében, a Bochumban vezetett le. Majd felcsapott edzőnek nevelőegyesületében, a Borussia Neunkirchenben, következett a Karlsruhe, a Waldhof Mannheim és az Ahlen, majd a Koblenz és a Bochum vezetőségét erősítette, majd a Német Labdarúgóligában tevékenykedett, mielőtt szövetségi edző nem lett. A válogatottban ma is tart egy rekordot: 25 fellépése során sohasem szenvedett vereséget csapata!

Albert Celades sem akárki, játszott a Barcelonában és a Real Madridban, 1998-ban, 22 évesen világbajnoki résztvevő volt.



A torna aranylabdása a spanyol Ceballos lett, aranycipőse meg Saúl Níguez.

95. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, NYERTEK A NÉMETEK!

94. perc Saúl ollózása hosszú az ötösre érkező társaknak.

Négy perc a ráadás.

90. perc
Williams bal oldali beadása a kapusé.

89. perc Weiser a földön, Jesús Vallejo a sárgás listán.

87. perc
Az utolsó mai csere: Levin Öztunali be, Philipp le.

86. perc
A németek nagyon húzzák az időt, vissza szokott ütni az ilyesmi.

83. perc Dominik Kohr Haberert, Borja Mayoral Llorentét váltja.

81. perc Nadiem Amiri
pacsizik elsőként Gnabryval, majd Ceballos lő távolról jócskán a kapu mellé.

78. perc Williams jobb oldali beadását elhalássza a kapu és Asensio elől Kempf, majd Max Meyer kap sárgát reklamálásért. Asensio szabadrúgása a sorfalé.

Niklas Stark, Marc-Oliver Kempf, Levin Öztunali és Selke 2014-ben U19-es Európa-bajnokok lettek.

76. perc
Újabb nagy Stark-blokk, Deulofeu lőtt kissé balról jobbal a rövid sarok felé, jó 14 méterről, de jobb lábbal hárított a berlini bekk.

72. perc Ceballos bombáz félmagasan nem sokkal a jobb sarok mellé, középről, jó 21 méterről. Jobbal.

A németek között nyolc felnőtt válogatottság mutatható ki a keretben – Maximilian Arnold (1), Yannick Gerhardt (1), Serge Gnabry (2), Max Meyer (4) –, a spanyoloknál 15. Marco Asensio (3), Hector Bellerín (3), Gerard Deulofeu (3), Saúl Níguez (3), Mikel Oyarzabal (1), Denis Suárez (1), Inaki Williams (1).

71. perc Inaki Williams be, Sandro le.

70. perc
Hatalmas mezőnyjáték, helyzetek nélkül, Gerhardt passzát Gnabry is rossz helyre teszi 21-ről, balról.

A németek 2009-ben aranyat, 1978-ban, 1980-ban és 1982-ben ezüstöt szereztek ezen a tornán, a spanyolok négyszer nyertek (1986, 1998, 2011, 2013), kétszer ezüstösek voltak (1984, 1996).

61. perc
Meyer csodapasszát Gnabry ballal az ötös bal sarka elől kapura teszi, de véd a túlsó alsó előtt Kepa, bal lábbal. A szögletet Kempf nem sokkal fejeli a jobb sarok mellé, pontosabban most is Saúl blokkolt.

69. perc
Weiser passzát Meyer ballal kapura teszi tízről, de elécsúszik Saúl, a kipattanó Arnoldé, de ballal 21-ről, középről célt téveszt.

58. perc Asensio passza és egy zseniális levétel után Saúl lő ballal a 16-os elől a jobb alsó felé, de hatalmasat véd Pollersbeck.

56. perc
Asensio beadását kivágja a kapu torkából Stark.

54. perc Marcos Llorente reklamál, ez is sárga.

52. perc Niklas Stark
a földre viszi Vallejót, sárga ez is.

51. perc
Az első csere: José Gayá be, Castro le.

51. perc Janik Haberer is kap egy sárgát, odacsúszott Llorentének.

48. perc Maximilian Arnold
odarúg hátulról Sandrónak, sárga.

46. PERC FOLYTATJUK!


45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

43. perc Saúl Níguez lerántja Arnoldot, sárga.

42. perc Pollersbeck lép ki szépen a 16-os és Sandro elé.

40. PERC DE EZ BENT VAN! MITCHELL WEISER Toljan jobb oldali beívelését a rövid oldali ötösssarok elől zseniálisan fejeli a hosszú sarokba, a kapus feje fölött. Meré mellől: 1–0!

38. perc
Weiser szereli Bellerínt, majd passzával Gnabry elesik az ötös bal sarka előtt. Weiser nem sokra rá nem mer lőni 13-ról ballal, inkább borzasztóan passzol.

A nagy hiányzó: Selke a tornán négy meccsen lőtt két gólt és adott egy gólpasszt.

33. perc
Stark blokkolja Saúl 14 méteres lövését az ötös előtt, Sandro szépen készített elő, sarokkal.

EGYKORI ARSENALOSOK, BELLERÍN ÉS GNABRY, EGYMÁS KÖZÖTT
29. perc Deulofeu lőhetne ballal kapura 16-ról, de sokat variál, szereli Haberer.

24. perc
Kempf kicselezi hidegvérűen az ötösön a rárontó Deulofeut. Beckenbauer!

22. perc HELYZET!
Meyer bal oldali beadását Gnabry elsőre az ötös jobb sarka elől jobbal egy védőbe püföli, majd ballal másodszorra feladja a kapusnak.

16. perc Gnabry lő ballal az ötös bal sarka elől milliméterekkel a jobb sarok mellé, az oldalhálóba, majd Stark blokkol szépen az ötösön egy Deulofeu-lövést.

12. perc
Bellerín tehetne ezért, de az ötösről a jobb sarok mellé fejeli nem sokkal Deulofeu jobbos beadását.

Paco az Atléticóban és a Realban is játszott, egyszeres válogatott. Volt honnan örökölni a tehetséget: nagybátyja a zseniális Gento, aki a Reallal nyert holmi hat BEK-et és 12 bajnoki címet. Apósa a Real-ikon Ramón Grosso volt, testvére, Júlio Llorente Gento is futballozott a Realban anno.

Ha nyernek ma a spanyolok, a Llorente-família rekordot dönt, mert Marcos Llorente apja, Paco is volt egykoron U21-es kontinensbajnok. Az atya 1986-ben a döntőben a Gianluca Vialli és Giuseppe Giannini fémjelezte olaszokat verte, orosz rulettben.

10. perc Llorente szereli gyönyörűen a jobbon Gerhardtot.

9. perc
Ez sem rossz: Arnold 26-ról jobbal a jobb sarok mellé emel! A német nem sokra rá nagyot lök Ramírezen, az első kakaskodás tör ki ebből az esetből.

8. perc KAPUFA!
Gerhardt ívelését Meyer 14-ről a jobb oldali kapufa tövére fejeli, a kapus hiába vetődött.

6. perc
Kepa teszi a léc fölé Weiser bal oldali beadását.

4. perc
Castro megindul a balon, de szereli az ötös előtt Stark.

3. perc
Heves spanyol rohamokkal.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A spanyolok vörös mezben és kék nadrágban, a németek fehér mezben és fekete nadrágban.

„Megnéztük az olaszok elleni meccsüket, megfigyeltük, milyen hibákat követtek el. Hiszünk magunkban, ezen a tornán egyre jobban futballozunk, az olaszok és az angolok után most a spanyolok jönnek. Nagy kihívás. Miután befejeztem a játékoskarrierem, csak ültem otthon, és néztem, ahogyan a feleségem teszi a dolgokat a mosogatógépbe. Azt mondta az asszony, hogy keressek egy olyan foglalkozást, amely olyan érzést ad, mint amikor még lőttem a gólokat. Elkezdtem tanulni, ez örömet okozott, és minden megváltozott. Amikor gólt lőtt a csapatom, a térdemen csúsztam örömömben, mint játékosként. Amikor látod, hogy a játékosaid örülnek, az olyan, mint amikor gólt lősz, vagyis még jobb egy kicsit, mert akkor csak magadra voltál büszke, meg esetleg arra a srácra, aki a gólpasszt adta" – így a német mester, Stefan Kuntz.

„Az olaszoktól a második félidőben már sokkal jobbak voltunk, a kiállítás után meg pláne. Elégedettek vagyunk a döntőbe jutással, kemény meccsek vannak mögöttünk, főleg az olaszok és a portugálok ellenire gondolok. Nagyon ambiciózusnak kell lenni, mindent meg akarunk nyerni, most is, itt is, és ez a játékosokra és a szövetségre is igaz" – így a spanyolok mestere, Albert Celades.

Stark felépült végül, Selke a kispadon kezd.


Egy kis örökmérleg: 11 találkozó ebben a korosztályban, 3 német és 6 olasz sikerrel, 11, ill. 14 rúgott góllal.

A spanyoloknál mindenki bevethető, a németeknél Niklas Stark és Davie Selke küzd sérüléssel.



Minden hír az U21-es tornáról ITT!

A másik elődöntőben a gól nélküli első félidőt követően – a mesterhármast szerző Saúl Níguez vezetésével Spanyolország 3–1-re legyőzte az utolsó fél órát emberhátrányban töltő Olaszországot.

„Volt egy papírom, ami egy kis segítséget nyújtott, vagyis hát nyújtott volna. Végső soron én döntöttem az adott helyzetekben” – mondta a fiatal kapus. VIDEÓ ITT!

Mint ismert, a német U21-es válogatott szétlövésben búcsúztatta Angliát az Európa-bajnokság elődöntőjében. A németek kapusa, Julian Pollersbeck Jens Lehmann 2006-os világbajnoki tettét „másolta”, ő is egy papírlapról nézte, az ellenfél játékosai hova szokták rúgni a tizenegyeseket.

A TORNA ADATBANKJA ITT!

Június 16. és 30. között Lengyelországban rendezik meg az U21-es labdarúgó-válogatottak 21. Európa-bajnokságát (az U23-as érát is számítva a 24.-et). Az előző torna óta emelték a létszámot, az eddigi nyolc helyett 12 csapat vesz részt a viadalon. A válogatottak 1994. január 1. után született játékosokat nevezhetnek.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG U21-ES EURÓPA-BAJNOKI DÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik