Törökország is kezd bezárkózni, de Falcao futballozni sem szeretne

P. K. és SZ.E. M.P. K. és SZ.E. M.
Vágólapra másolva!
2020.03.19. 13:45
null
A napokban Törökországban is több biztonsági intézkedést vezettek be, csütörtökön pedig be is zárt a Galta és a Fener fanshopja (Fotó: <a href="https://www.aa.com.tr/en/latest-on-coronavirus-outbreak/turkish-football-clubs-close-official-stores/1771663">www.aa.com.tr</a>)
Az őszi-tavaszi lebonyolítási rendszerben zajló európai labdarúgó-bajnokságok közül szerdai állás szerint már csak a török Süper Ligben nem halasztották el a soron következő mérkőzéseket, pedig az országban szerdai hírek szerint ketten már életüket vesztették a koronavírus-járványban, a regisztrált megbetegedések száma pedig megközelítette a kétszázat (192 volt a hivatalos adat szerdán, pedig kedden még csak 98-nál tartottak). A törökországi állapotokról, a bajnokságról, annak erőviszonyairól helyi kollégákkal beszélgettünk – cikkünk megjelenése után pedig a sportminiszter bejelentette, a Süper Liget is felfüggesztik.

FRISSÍTÉS: Mehmet Kasapoglu ifjúsági és sportminiszter a török kormányzat rendkívüli intézkedéseinek részeként betiltotta a profi sporttevékenységet az országban, amíg a koronavírus-járvány lecseng. Részletek itt olvashatók!

A Süper Ligben listavezető Trabzonsport erősítő, a korábban a Chelsea-ben is szereplő nigériai válogatott John Obi Mikel inkább szerződést bontott, mert nem akar futballozni, mint fogalmazott, ezekben az időkben mindenkinek otthon kellene lennie a családjával – véget kellene vetni az idénynek.

RAJT A FEHÉROROSZOKNÁL

A fehérorosz bajnokság tavaszi-őszi lebonyolítású, és a liga keddi beszámolója szerint nem tervezik elhalasztani a csütörtöki rajtot. A helyi lapok arrólírnak, hogy elvileg a szurkolókat is beengedik a találkozókra, azelső mérkőzésen az Energetyik- BGU a BATE Boriszovot fogadja.A vendégek az előző idénybenmásodik helyen végeztek a Dinamo Breszt mögött, az előtterendezett tizenhárom évadban viszont rendre ők nyerték meg a bajnokságot.

Miközben az európai ligák döntő többsége a járványhelyzet miatt szünetel, Törökországban az előzetes tervek szerint – zárt kapuk mögött – a hétvégén is folytatódott volna a bajnokság, az élvonalban kedden is rendeztek mérkőzést (a másod-, harmadosztályban szerdán is), s a 27. forduló elvileg pénteken vette volna kezdetét.

„A játékosok is azt szeretnék, ha felfüggesztenék a bajnokságot – mondta lapunknak még szerdán Celal Umut Eren, a török Milliyet újságírója. – Az újságírók sem akarnak meccsre járni, alapvetően otthonról dolgozunk, de én is ott voltam a Galatasaray–Besiktas (0–0) derbin múlt hét végén, akárcsak az összes tévécsatorna és lap képviselői. Az emberek örülnek a döntésnek, hogy elhalasztják az Európa-bajnokságot, de általában nem akarnak kimenni otthonról, tartanak a betegségtől, és most a sporthírek sem érdeklikkülönösebbenőket.”

A közelmúltban több klubvezető is nyilvánosan tiltakozott a tizennyolc csapatot felvonultató liga évadjának folytatása miatt. Berna Gözbesi, a Kayserispor elnök asszonya a Habertürk szerint azt a költői kérdést tette fel, mi történik akkor, ha egy játékos tesztje pozitív lesz.

A Milliyet egy másik munkatársa, Kadir Onur Dincer az általános törökországi állapotokról is beszélt a Nemzeti Sport Online megkeresésére, ugyancsak a halasztásról szóló csütörtöki döntés előtt.

„Törökországban is számos biztonsági intézkedést vezettek be a koronavírus-járvány miatt. Bezártak az iskolák, bárok, éjszakai klubok, de még a mecsetek is fogalmazott helyi kollégánk. – Sok cég home office-ba küldte a dolgozóit. Viszont a török futballszövetség egyelőre elegendő intézkedésnek tartja, hogy zárt kapuk mögött rendezik a mérkőzéseket. Ezzel azonban sok játékos nem ért egyet és hangot is adott nem tetszésének, nemcsak a légiósok, hanem a törökök is. Ebbe a sorba tartozik a kolumbiai Radamel Falcao is, aki a Twitteren fejezte ki elégedetlenségét, hogy amíg a világban sokan meghalnak a járványban, nekik futballozniuk kell. A csatár klubja, a Galatasaray is jelezte, nem ért egyet a mérkőzések megrendezésével.”

 


 

Csütörtöki hír, hogy a biztonsági intézkedések részeként a Galatasaray és a Fenerbahce is ideiglenesen bezárja a fanshopjait, a szurkolók és a klubalkalmazottak egészségének védelme érdekében. A bajnokság egyébként 26 forduló elteltével, nyolc körrel a vége előtt rendkívül szoros, ugyanis az éllovas Trabzonspor ugyanúgy 53 ponttal áll, mint a 2. Basaksehir, és csak jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti a tabellát. Viszont a 3. helyen álló, címvédő Galatasaray hátránya is csak három pont, míg a 4. Sivassporé négy.

„A Trabzonspor, Basaksehir, Galatasaray hármas egyenlő eséllyel harcol a bajnoki címért, és látva az elmúlt hetekben a norvég Alexander Sörloth kiváló teljesítményét, egyáltalán nem lenne meglepetés, ha a Trabzon ünnepelhetne az idény végén” – fogalmazott az esélyekkel kapcsolatban Dincer.

Ezzel együtt az idény előtt aligha gondolták volna sokan, hogy a 7. bajnoki címére 1984 óta váró Trabzon megszoríthatja a favoritokat. Míg ugyanis a riválisoknál olyan nevek futballoznak mint Robinho, Gaël Clichy (mindkettő Basaksehir) vagy a már említett Falcao, a Trabzonban Sörloth számított a nyár nagy fogásának, aki az előző idényben 12 bajnokin egy gólt sem szerzett az angol Premier League-ben, a Crystal Palace-ban, melytől egy évre kölcsönvették. A török élvonalban azonban megtalálta a számításait a 24 éves, 22-szeres válogatott csatár, aki a Süper Lig történetének első norvég gólkirálya lehet (2004–2005-ben John Carew a Besiktasban 13 gólig jutott), jelenleg ugyanis 19 találattal vezeti a góllövőlistát.

Persze, ezekben a napokban alighanem még Trabzonban is a koronavírus jelenti a fő témát, nem pedig a 36 éve várt bajnoki cím lehetősége…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik