Megszakadt a Sepsiszentgyörgy remek sorozata

Vágólapra másolva!
2023.08.07. 17:30
A román labdarúgó Superliga 4. fordulójában a Sepsi OSK 1–1-et játszott odahaza az Otelul Galati-cal.
Fotó: Tókos Csaba
Fotó: Tókos Csaba
Fotó: Tókos Csaba
Fotó: Tókos Csaba
Fotó: Tókos Csaba

ROMÁN SUPERLIGA
4. FORDULÓ
Sepsi OSK–Otelul Galati 1–1 (0–1)
Sepsiszentgyörgy,
Sepsi OSK Aréna, 3500 néző. V: Flueran
Sepsi OSK:
Niczuly – Otelita, Balasa (D. Ciobotariu, a szünetben), Ninaj, Dumitrescu – Francisco Júnior (I. Alimi, a szünetben), Paun – Varga R. (Safranko, 56.), Aganovic (Damascan, 68.), Gheorghe (Stefanescu, a szünetben) – M. Rondón. Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
Otelul: Stoian – Zselev, Yabre, Lovric, Panait – Cisotti, Ariel López, P. Gaitán (Zivulic, 56.) – Al. Pop (Neagu, 56.), Cirjan (Fatai, 64.), Bodisteanu (Tanasa, 64.). Vezetőedző: Dorinel Munteanu
Gólszerző: Safranko (84.), ill. Al. Pop (4.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Kínkeservesen őrizte meg idei veretlenségét a Sepsi OSK, amely a szezon során először kapott gólt. A román Superliga újonca, az Otelul Galati úgy vitt el egy pontot Sepsiszentgyörgyről, hogy jóval közelebb állt a győzelemhez, mint az Aktobe elleni csütörtöki Ekl-selejtezőre készülő székelyföldi csapat.

Az élvonalba az első három fordulóban bunkerfocival visszatérő Otelul a mérkőzés elején egész pályás letámadással lepte meg a Sepsit. A legjobban talán Branislav Ninajt, aki saját tizenhatosa előtt kezdett el cselezgetni, Pablo Gaitán pedig elcsente tőle a labdát, helyzetbe hozva Alexandru Popot, aki 15 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. Pop négy perc múlva duplázhatott volna, de a bal alsóra tartó szabadrúgásánál Niczuly még idejében elérte a labdát.

A nehezen játékba lendülő Sepsi tíz perc után átvette ugyan a kezdeményezést, de a teljesen visszaálló Otelul kapuját csak egyszer tudta veszélyeztetni az első félidőben: Mario Rondón hat méterről lőtt mellé. A túloldalon Pop újabb szabadrúgása centikkel ment fölé, Gaitán kapáslövésénél pedig Niczuly újabb bravúrja kellett, hogy ne legyen még nagyobb a baj.

Liviu Ciobotariu, a Sepsi edzője hármat is cserélt szünetben, és az újak közül Marius Stefanescu beállása hozott némi lendületet a Sepsi játékába. Ninaj léc alá tartó fejesét azonban védte Relu Stoian, a túloldalon pedig Gaitán lőtt közelről mellé.

A Sepsi sokáig képtelen volt kihasználni a galaci védelem hibáit, a tizenhatoson kívülre futva labdát vétő Stoian bakiját sem követte hazai lövés. A végén mindent az ívelgetésre tett fel a Sepsi, és ez már be is jött neki, Andres Dumitrescu beadása után Pavol Safranko vágta be a védők között földre hulló labdát.

A legvégén azonban az Otelulnak lett meccslabdája, a hosszabbítás perceiben kétszer is kiugró Razvan Tanasa előbb kapufát lőtt, majd Dumitrescu szerelte az utolsó pillanatban. 1–1

PERCRŐL PERCRE

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc
Megússza a Sepsi, kapura tör Tanasa, Dumitrescu ellöki őt a 16-oson belül... tovább!

90. perc Damascan jobb oldali beadása elsuhan a túlsó alsó mellett, nem érte el középen a labdát sem Ninaj, sem Ciobotariu.

88. perc Tanasa ballal 12-ről a bal oldali kapufa tövére lő, de les.

84. PERC OTT A GÓL, PAVOL SAFRANKO! Dumitrescu ballal közére ad, a védők nem figyelnek, Panait főleg, az élelmes Safranko ballal a jobb alsóba lövi a lecsorgót 11-ről, középről. 1–1. A VAR szerint is.

82. perc Tanasa lő a 16-os előteréből a jobb sarok mellé.

Közel 70 százalékban a hazaiaknál a labda.

75. perc Betör a 16-osra szépen Dumitrescu, Rondón elé passzol, akit szerelnek lövés közben.

71. perc Andres Dumitrescu is besárgul, felrúgja a jobb szélen felfutó Zselevet, a beadást rosszul éri el középe Cisotti. Mellé.

67. perc Vitalie Damascan be, Aganovic elfáradt.

67. perc Előbbi kap sárga lapot a balon meginduló Safranko felvágásáért.

64. perc Akit aztán Razvan Tanasa vált, Cirjant meg Kehinde Fatai.

62. perc Hatalmas hazai fölény, Bogdan Otelitának meg sárga lap Bodisteanu felrúgásáért.

Ionut Neagu játszott még az Otelul 2011-es bajnokcsapatában is – jelentik.

56. perc Ionut Neagu be, Pop le, Gaitánt meg Diego Zivulic váltja. Szélső helyett szűrő, középső középpályás helyett védő. Pavol Safranko váltja Vargát a hazai oldalon.

53. perc Sárga lap a Ninajt felvágó George Carjannak.

53. perc Varga jobbal a jobb alsó mellé vág egy kissé balról, 22-ről járó szabadrúgást.

50. perc Marius Stefanescu a földön fekve megfejeli Juri Cisotti térdét, aki ellökte őt, sárga lapok. Nem, csak a vendégek középpályásának.

48. perc MELLÉ! Pop jobb oldali beadását Gaitán bevetődve jobbal a jobb alsó mellé rúgja középről, négy méterről. Elaludt a hazai védelem...

46. perc Stefanescu középtávolról a bal alsóba lőne, de figyel Stoian. Stefanescu jobb oldali kornerét Ninaj a röid oldali ötösssarokról a léc alá fejelné, de véd a kapus remek robinzonáddal!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Denis Ciobotariu Balasát, Isnik Alimi Júniort, Marius Stefanescu Gheorghét váltja.

Fotók: Tókos Csaba
Fotók: Tókos Csaba

Az előző körben a bolgár PFC CSzKA Szófiát 6-0-s összesítéssel búcsúztató Sepsi OSK nagyszerű szezonkezdését időközben a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap is értékelte, amely a szentgyörgyi csapat szakvezetőjét, Liviu Ciobotariut választotta meg július hónap edzőjének. „A labdarúgásunk csendes profija, egy mifelénk nagyon ritka modell, elegáns, civilizált és mindennek felett egy mindenütt jó munkát végző edző. Tökéletesen kezdte új kalandját a Sepsinél” – írja a lap szerzője az olvasók, újságírók és futballszakemberek szavazatai alapján megszületett indoklásában.

„Még az Aktobéval sem vagyunk igazán képben, de tudjuk, hogy erős csapat. Utána pedig már semmiképpen sem mi leszünk esélyesek. Szerintem a Bodø/Glimt jut majd tovább abból a párharcból, amelynek már van csoportkörös és Bajnokok Ligája selejtezős tapasztalata is, szóval nagyon nehéz ellenfél lenne” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Hadnagy Attila, a Sepsi klubigazgatója, aki személy szerint jobban örült volna az Eintracht Frankfurtnak a lehetséges ellenfelek közül. „Akkor már a nagyobb lóról essünk le” – fogalmazott Hadnagy.

A norvég Bodö/Glimt vagy az örmény Pjunik lehet a Sepsi OSK ellenfele a Konferencialiga play-off körében, amennyiben a székelyföldi csapat túljut a kazah Aktobén. Szentgyörgyön azonban egyelőre nem foglalkoznak túl sokat a hétfői sorsolással, mondván, hogy messze nem biztos a továbbjutás a harmadik selejtezőkörből.



45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Juri Cisotti kap sárga lapot Júnior ellökéséért. Varga jobb oldali beadását rosszul találja el középen fejjel Ninaj.

Két perc a ráadás.

43. perc Rondón lő jobbal a bal felső mellé 14-ről, középről, Niczuly passzából, de les. A vendégkapus hiába vetődött, de hogy, hogyan nem, lesérült. Ápolás.

38. perc Kemény belépők, időhúzás a vendégektől. És egy Niczuly-bravúr, kikapja vetődve a jobb alsó elő Gaitán 18 méteres, középről jövő jobblábas kapás lövését.

34. perc Varga Roland kap sárga lapot Bodisteanu ellökéséért.

33. perc Hosszas variálás után Pop eltekeri a sorfal fölött a labdát, amely a lécet majdnem súrolva megy a bal felső sarok fölé.

31. perc
Balasa felrúgja középen, a 16-os előtt a cselezgető Bodisteanut. Szabadrúgás csak, bár Balasa még rá is legyint látványosan a játékvezetőre.

30. perc 60 százalékban a hazaiknál a labda.

26. perc Gheorghe balról ballal okosan középe ad, visszafelé, az ötösre érkező Rondón jócskán a bal alsó mellé vágja.

21. perc Gheorghe bal oldali, ballábas beadását elpaskolja vetődve a bal sarok elől a kapus, Stoian, aki amúgy a gól előtt indította a vendégtámadást, ezt fejelte rossz helyre a hazai jobbhátvéd.

A két csapatnak ez az első tétmeccse egymás ellen.

20. perc Nagy mezőnyfölényben a Sepsi, de továbbra sincs helyzet, egy szöglet után a jobb sarok előtt kapura fejelt volna Ninaj, de közbelépett Yabre. Vagyis ugrott.

Bár a mostani kiadásban még nem ízlelte meg a győzelem ízét, az Otelul megmutatta, hogy megvan a kellő ereje küzdeni a céljaiért. Ezt írta az lfp.ro a meccs előtt.

14. perc Aganovic zseniálisan perdít Rondón elé a 16-os előteréből, estében, de szereli az éket Cisotti. Estében.

12. perc Nem megy a Sepsinek, nincs veszélyes lövés, sőt jó indítás sem. Kemény dió az Otelul. Az Acél, magyarul.

Majdnem meglett a Pop-tripla. Dupla.

8. perc Niczuly bravúrral kikap a bal alsó elől egy 23 méteres, a bal oldalról kapura lő Pop-szabadrúgást. Azért volt veszélyes, mert többen is majdem belfejeltek a labdába az ötösön, de csak majdnem.

Pop Argentínában született román focista, eredetileg Alejandro – jelentik a helyszínről. És a Galac mind a 2 gólját ő lőtte ebben a szezonban.

3. PERC HIDEG ZUHANY, ALEXANDRU POP betalál, oda a Sepsi góltalansági sorozata. Jobbal a jobb alsóba lő 15 méterről, középről, miután Otelita középre fejelt labdáját a cselezgető Ninajtól elveszi a 16-oson Carjan. 0–1!

3. perc Elmegy a jobb szélen Pop, de jobbal rosszul ad középre, kirúgás.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és piros nadrágban, a vendégek sárga mezben és fekete nadrágban.

Liviu Ciobotariu számára viszont a bolgárok kiejtése már a múlt, a Sepsi vezetőedzője kizárólag az új ellenfélre koncentrál. „Egy óriási pszichikai terhelést jelentő mérkőzés után vagyunk, de nagyon gyorsan át kell állnunk a koncentrációra. Galac, ahogy láttam, erőnlétileg nagyon jól felkészült és fegyelmezett csapat, de nyerni akarunk, hogy ott maradjunk az élmezőnyben. Erőnléti szempontból lehetnek gondok, mert kevés edzésünk volt, az is inkább csak regeneráció, de kiegyensúlyozott keretem van, bárkit küldök pályára, tudom, hogy helytáll majd. Mindenkiben bízom és mindenkinek készen kell állnia” – mondta a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón Ciobotariu, aki szerint legfontosabb céljuk örömet okozni a fantasztikus szentgyörgyi szurkolóiknak.

A sorozatos sikerek viszont eközben az egekbe emelték a háromszéki játékosok és a szurkolók morálját, a CSZKA Szófia elleni kettős győzelem euforikus hangulatot teremtett a városban.

A 134 mérkőzésével román válogatottsági rekorder Dorinel Munteanu által edzett galaci csapat ugyan csak két pontot szerzett az első három fordulóban, de abból az egyiket a topklubok közé tartozó Universitatea Craiova otthonában. Az Otelul defenzív stílusú, fizikális futballja elsősorban a sorozatmérkőzések terhelése miatt aggasztja a szentgyörgyieket, akiknek ez lesz az alig egy hónapja elrajtolt szezon hetedik mérkőzése.

Az újonc Otelul Galati ellen folytatja hétfő este bajnoki szereplését a Sepsi OSK, amely az eredmények kedvező alakulása esetén akár át is veheti a vezetést a román Superligában.

A SEPSI LEHETSÉGES ELLENFELEI – AZ ALÁBBI EKL-PÁRHARCOK GYŐZTESEI
Eintracht Frankfurt (német)
Fenerbahce (török)–Maribor (szlovén)
Omonia (ciprusi)–FC Midtjylland (dán)
Bodö/Glimt (norvég)–Pjunik (örmény)

Bár a klubelnök úgy nyilatkozott, hogy az európai kupaszereplés érdekében nem kérnek felmentést a bajnokságban, a Profi Liga mégis elhalasztotta mindhárom versenyben maradt román klub jövő heti mérkőzését, így a kazah Aktobe elleni két Konferencialiga-találkozó közé ékelődő CFR–Sepsi összecsapást is.

A sportvezető ezenkívül elárulta, hogy a Neftcihez távozó Tamás Márkot pótolandó már tárgyalnak egy külföldi ballábas középhátvéddel, és mintegy két hét múlva a CFR-től igazolt horvát center, Gabriel Debeljuh is bevethető lesz. Közben Diószegi László klubelnök megismételte, hogy a bukaresti riválisok – most éppen az FCSB – által megkörnyékezett, de a múlt héten 2027-ig szerződést hosszabbító Marius Stefanescu nem eladó.

„Csak ismételni tudom, amit a szófiai mérkőzés előtt mondtam: nem a pénz játszik, a szív, a csapategység jelentette a különbséget, na meg klubunk mindenkori legjobb csapata a mostani” – mondta a találkozó után a Nemzeti Sportnak Hadnagy Attila, a Sepsi OSK klubigazgatója, aki csupán azért aggódik, hogy meddig bírja az idény első hat meccsén gólt sem kapó szentgyörgyi csapat a kettős terhelést.

Minden szempontból történelmi mérkőzést játszott a CSZKA Szófia ellen a Sepsi OSK a Konferencialigában: az új stadionban nézőcsúcsot (8270) hozó meccsen a székelyföldi csapat lefutballozta a pályáról jóval tehetősebb, nevesebb ellenfelét, és 6–0-s összesítéssel jutott tovább.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI–OTELUL MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik