Sepsi OSK: Nagyon szólt a Ria, Ria Hungária a bukaresti stadionban – lapszemle

B. O. M., I. SZ.B. O. M., I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.05.20. 13:21
null
Sepsiszentgyörgyi örömünnep a kupadöntő után (Fotó: Tókos Csaba)
Az erdélyi magyar sajtó a Sepsi OSK és egész Székelyföld dicsőségéről ír a Román Kupa döntőjének másnapján.

„Fergeteges székely siker Bukarestben: elhódította a Sepsi OSK a Román Kupát” – ezzel a címmel írta tudósítását az erdélyi Krónika, kiemelve, hogy a bukaresti Rapid giulești-i stadionjában játszott kupadöntőt több mint 8000 néző szurkolta végig, közülük a több ezres székelyföldi piros-fehér drukkerhad igazi futballdöntőhöz méltó hangulatot teremtett.

„A mérkőzés lefújása után a játékosok a magasba dobálták Diószegi László klubtulajdonost, a serleg átvétele után pedig meghallgatták, amint a szurkolók eléneklik a székely himnuszt” – írta a Krónika.

A Székelyhon írása szerint a Voluntari késői szépítő gólja „nagyon senkit sem érdekelt, jöhetett a fieszta, az ünneplés a bukaresti éjszakában: a 2011-ben alapított Sepsi OSK fennállása legnagyobb sikerét könyvelte el”.

A maszol.ro tudósítása kiemeli, hogy amíg két évvel ezelőtt az FCSB elleni döntőben szurkolók nélkül kapott ki a Sepsi, most háromezer szurkolója teremtett hazai környezetet számára. A tudósítás úgy zárul, hogy „a Sepsi OSK története során első alkalommal nyerte el a Román Kupát, túlzás nélkül nevezhetjük a sikert (sport)történelmi győzelemnek”.

A Szabadság kiemeli, hogy „a Sepsi OSK egymás után másodszor indulhat az Európa-konferencialiga selejtezőjében”. A döntőről írva személyes párharcra is kitért.

„A találkozón a Fülöp testvérek ellentétes táborban játszottak, István a Sepsi OSK-nál, Loránd a Voluntari-nál” – írta a cikkében, s megjegyezte, hogy a következő idény első mérkőzését, a Szuperkupáért kiírt összecsapást a bajnok kolozsvári CFR és a kupagyőztes Sepsi OSK vívja.

A Transtelex írásában hangsúlyt kap, hogy a Sepsi OSK „nemcsak a saját maga, hanem Székelyföld első futballtrófeáját szerezte meg”, és „ha a szurkolókon múlott volna, már a mérkőzés előtt a Sepsinek lehetett volna adni a győzelmet, sokkal hangosabbak voltak, mint az ellenfél vérszegény drukkerei. Nagyon szólt a Ria, Ria Hungária a bukaresti stadionban”.

A Háromszék megérdemelt szentgyörgyi diadalról írt, és a többi oldalhoz hasonlóan foglalkozott az U19-es Csíkszereda–Sepsi OSK kupadöntővel is.

A Román Kupa döntője kapcsán folytatódott a román sajtóban a ljubljanai hoki-vb-n kezdődött himnuszmizéria. A gsp.ro csütörtök esti finálé kapcsán külön cikket szentelt annak, hogy az összecsapás elején elhangzott román himnusz közben csak „egyetlen román” játékos nem tartotta a szívéhez a kezét, mégpedig Niczuly Roland, a sepsiszentgyörgyiek kapusa.

Kiemelte, hogy még Tavares és Marcelo Lopes, a Voluntari két portugál légiósa is a szívéhez tette a kezét…

A digisport.ro néhány, a döntő előtt és közben készült videótól eltekintve pénteken már nem foglalkozik a kupadöntővel.

A prosport.ro a Nemzeti Sport tudósításának lefordítására szentelt egy cikket, s a szemlét a címében egy fél mondatot kiemelve azzal adja el, hogy a magyar sajtó szerint „A székelyek megszállták Bukarestet”.

A román sajtó ugyanakkor kiemeli, hogy Romániában eddig példátlan módon a Voluntari játékosai az eredményhirdetéskor díszsorfalat álltak a kupagyőztes tagjainak.

Péntek délután helyi idő szerint 18 órától Sepsiszentgyörgy főterén rendeznek ünnepséget a kupagyőztes tiszteletére, a játékosokat kis turistavonattal körbeviszik a városon, majd egy színpadon is köszöntik. A Sepsi Rádió Facebook-oldala élő videoközvetítést tervez az eseményről.

ROMÁN KUPA
DÖNTŐ
Sepsi OSK–Voluntari 2–1 (2–0)
Bukarest,
Rapid-Giulesti Stadion, 8128 néző. Vezette: Coltescu
Sepsi OSK:
Niczuly – R. Dimitrov, Balasa, Mitrea, A. Dumitrescu – Eder González, Paun – Barbut (Golofca, 71.), Aganovic (Damascan, 80.), M. Stefanescu (Fülöp I., 84.) – Tudorie (Luckassen, 72.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
FC Voluntari: Popa – D. Ciobotariu, Tamas, Armas – Ricardinho Miranda (Olawale, 64.), Rata, Droppa (Costin, 74.), Hélder Tavares (Fülöp L., a szünetben), Briceag (A. Vlad, a szünetben) – Nemec, Marcelo Lopes (Merloi, 86.). Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
Gólszerző: M. Stefanescu (22., 38.), ill. A. Dumitrescu (90+5. – öngól)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik