BOROS MIKLÓS
2023.03.30 16:25 Frissítve: 2023.03.30 17:11

Románia: kényszerből választottak új edzőt az FCSB-nél

A 42 éves Eliasz Haralambusz személyében ciprusi edzője lesz a román labdarúgó-élvonal harmadik helyén álló FCSB-nek.

Eliasz Haralambusz lesz az FCSB edzője (Fotó: fcsb.ro)

 

A bukaresti klub tulajdonosa, a csapat összeállításának és a cserék jogait kizárólag magának fenntartó Gigi Becali gyakorlatilag kényszerből választott új szakvezetőt, mivel a héten lejárt az egy hónapos átmeneti időszak, amelyet UEFA pro-licenc nélküli szakember nélkül is engedélyez a klubok számára a versenyszabályzat.

Az FCSB-nek december óta nem volt valódi szakvezetője. Nicolae Dica lemondása után Becali egykori játékosára, Mihai Pintiliire bízta a csapatot, de neki viszont semmilyen szintű edzői képesítése nincs. A jegyzőkönyvekben rendre a klub delegátusként szerepelt, ám a román szövetség így is négy fordulóra eltiltotta, amiért utasításokat adott a kispadról. Pintilli „paravánja” a február végén lemondó Leonard Strizu volt, aki olyannyira csak papíron volt vezetőedző, hogy januárban el sem utazhatott a csapattal a törökországi felkészülésre.

Az eddig csupán ciprusi kluboknál (AEK Larnaca, Etnikosz, Doxa) dolgozó Haralambusz számára azonban nem teljesen ismeretlen a román futball, a 2012–2013-as idényben ugyanis az FC Vaslui játékosa volt. Első alkalommal hétfő este, a Sepsi OSK elleni idegenbeli mérkőzésen ülhet majd az FCSB kispadján.

2023.06.08 23:10:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egészet Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója kontrollálja, és ő döntött úgy, hogy ezen keresztül „rúgja be” a helyi labdarúgás motorját. Természetesen lehet és kell is emögött gazdasági okokat keresni, de a fő szempont azért a rómaiaktól kölcsönzött »panem et circenses«, a kenyeret és cirkuszt örökbecsű igazsága.

2023.06.07 23:50:52

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.06.07 22:22:42

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bölöni László úgy véli, saját együttese első ligás kultúráját becsülné le, ha meglepetésként kategorizálná a sikerét. Amit csak felértékel, hogy a francia másodosztályban további hat csapat dicsekedhet korábbi első ligás múlttal, és határozott célja volt az élvonalba kerülés.

2023.06.06 23:13:53

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

2023.06.03 00:21:05

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Sevilla csodálatos európai szereplése és sebezhetetlen döntőbeli teljesítménye ugyanakkor nem izolált jelenség, hanem nyugodtan kijelenthető: spanyol sajátosság, s itt jön be a képbe az újrafogalmazott linekeri tézis szükségessége.