Portugália: „Ronaldo 200 millióért elárulta a hazáját” – óriási a felháborodás

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.01.12. 09:33
null
Nagy „csel” lehet, ha Cristiano Ronaldo a szaúdi világbajnokság mellett kampányol (Fotó: Getty Images)
Finoman szólva is áll a bál Portugáliában, miután napvilágot látott a hír, mely szerint Cristiano Ronaldo beállt a 2030-as szaúdi vb-pályázat mögé – hazája is pályázik az eseményre!

Nagy a felzúdulás Portugáliában, miután a francia nemzeti hírügynökség (AFP) a hét elején arról írt, hogy Cristiano Ronaldo az Al-Naszr csapatával kötött szerződése részeként, több mint kétszázmillió euró fejében Szaúd-Arábia 2030-as világbajnoki rendezése mellett száll síkra, és a projekt nagykövete lesz. És nem(csak) az irdatlan összeg verte ki a biztosítékot, hanem az (is), hogy erre a világbajnokságra a játékos hazája, Portugália is pályázik Spanyolországgal karöltve.

„Ronaldo több mint kétszázmillió eurót kap az üzletért, ő lesz a 2030-as szaúdi jelölés nagykövete” – írta meg az AFP egy anonimitást kérő forrásra hivatkozva, akiről annyit azért közölt a hírügynökség, hogy a portugál támadó új klubjához, az Al-Naszrhoz kötődik.

Ezek után Portugáliában, ahol az elmúlt időszakban egyre erősödő Ronaldo-ellenes hangulat alakult ki, elszabadultak az indulatok. Az ország vezető sportlapjai és televíziós csatornái szinte vezényszóra ugrottak a futballista torkának, és még a visszafogottabb kommentárok is úgy fogalmaznak, hogy talán mégsem igaz a hír, mert egy ilyen társulás a vállalhatatlan kategóriába tartozik.

A többség azonban nem finomkodik: „CR7 elárulta Portugáliát 200 millió euróért” – fogalmaz az egyik legnagyobb példányszámú lap, a Correio da Manha; „Ronaldo Portugália ellen fordult” – ez már a Sábado című lap vezércikkének címe, míg az ország vezető sportnapilapja, az A Bola a következőket írja: „Ronaldo az ibériai vb-projekt ellenfele lett”.

A CNN Portugal „Em Jogo” című, sporttal foglalkozó műsorában a lisszaboni székhelyű Európai Egyetem sporttudományok tanszékét vezető Luis Vilar a következőket mondta: „Kétszázmillió euró mindent megold, kétszázmillió euróért a medence vize hideg is lehet” – ami a visszajelzések szerint híven tükrözi a portugáliai közvélekedést az aranylabdás világsztár attitűdjével kapcsolatban.

Az óriási felzúdulást követően kedden a szaúdi klub adott ki közleményt, amelyben cáfolja, hogy újonnan szerződtetett klasszisa elkötelezte volna magát a vb-projekt mellett: „Az Al-Naszr ezúton tisztázza, hogy a megjelent hírekkel szemben Cristiano Ronaldo és az Al-Naszr között létrejött szerződés nem von maga után semmilyen világbajnoki pályázathoz kötődő kötelezettségeket” – áll a rijádi egyesület kommünikéjében.

Csakhogy ez nem cáfolja az AFP forrásának másik fajsúlyos állítását. „Mohamed bin Szalman koronaherceg és a testvérei mind az Al-Naszr tiszteletbeli tagjai. A szaúdi kluboknak nincs lehetőségük ilyen megállapodások megkötésére, a kifizetéseket az Állami Befektetési Alap biztosítja” – fogalmazott a forrás, ami azt jelenti, hogy Cristiano Ronaldónak az Al-Naszrral kötött kontraktusa értelmében valóban nem kell a szaúdi vb-projekt mögé beállnia, de könnyen megtörténhetett, hogy a közel-keleti országba csak úgy tudott elszerződni, hogy egyfajta csomagban vállalta a vb-nagyköveti teendőket is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik