Norvégia: Haalandék bojkottálhatják a katari vb-t

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.03.14. 07:51
null
Haalandék lemondanának a lehetséges vb-részvételről? (Fotó: AFP)
Norvégia több profi klubja, valamint a válogatott több tagja is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely arra kéri az ország labdarúgó-válogatottját, hogy ne vegyen részt a katari labdarúgó-világbajnokságon, illetve annak selejtezőjén – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

A katari labdarúgó-világbajnokság szervezőit egyre több nemzetközi kritika éri. Számos hír jelent meg korábban a stadionépítéseken tapasztalható munkakörülményekről, illetve a munkálatok során bekövetkezett halálesetekről.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung arról számol be, hogy Norvégiában a másodosztályú Tromsö életre hívott egy kezdeményezést, amely a katari vb bojkottjára szólítja fel az ország labdarúgó-válogatottját. A felhíváshoz időközben csatlakozott több élvonalbeli labdarúgóklub, köztük a norvég rekordbajnok Rosenborg, jó pár válogatott labdarúgó és maga Stale Sollbaken szövetségi kapitány is.

„Nyomást kell gyakoroljunk. A sportnak megvan az a hatalma, hogy üzeneteket tud közvetíteni”– fogalmazott a norvég válogatott szakvezetője.

A kezdeményezés akkora visszhangot váltott ki, hogy már Gianni Infantino FIFA-elnök is reagált rá.

„Nem hiszem, hogy a világbajnokság bojkottja lenne a helyes megközelítés” – fejtette ki a véleményét, hozzátéve, a nemzetközi szövetség eredményes párbeszédet folytat Katarral a rendezést érintő problémákról.

A bojkottfelhívást maga a Norvég Labdarúgó-szövetség ellenzi, ám a Sportschau információi szerint annak vasárnap esedékes éves közgyűlésén vélhetően tovább foglalkoznak a témával.

A kezdeményezés számos problémát felvet, köztük azt is, hogy csak a vb-t vagy már a rövidesen kezdődő selejtezőket is bojkottálja-e a norvég csapat, amely Gibraltár, Hollandia, Lettország, Montenegró és Törökország ellen vívhatná ki a világbajnoki részvételt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik