Női Eb: milyen csoportrangadó? Kiütéses német győzelem!

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2022.07.08. 22:54
null
Aitana Bonmatí nem csak a szépségdíjas fejes gólja miatt lett a meccs legjobbja (Fotó: AFP)
A spanyol válogatott már az első percben hátrányba került, de 4–1-re nyert Finnország ellen, míg Németország 4–0-ra kiütötte Dániát a női labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjának első fordulójában.

 

SPANYOLORSZÁG–FINNORSZÁG

Álomszerűen kezdődött a mérkőzés a finnek számára, Linda Sällström már 49 másodperc után betalált, ezzel elkönyvelte a női Európa-bajnoki csoportmeccsek leghamarabb szerzett gólját(0–1).

A spanyol válogatott nem esett kétségbe, a korán kapott gól után is tartotta magát az eredeti tervhez, és rövid passzos futballal próbálta feltörni az északiak védelmét. Érződött, hogy a támadójáték minősége nem a megszokott Jennifer Hermoso és a torna kezdete előtt súlyos térdsérülést szenvedő Alexia Putellas hiányában, de két Barcelona-játékos, Irene Paredes és Aitana Bonmatí fejes góljaival a spanyoloknak így is sikerült még a szünet előtt fordítaniuk(2–1).

A finnek a fordulás után ha nem is veszélyesen, de bátrabban játszottak, miközben az Európa-bajnokság egyik favoritjának tartott Spanyolország sem ült rá az eredményre, így élvezetes mérkőzést láthattunk, amely érdemben a 75. percben dőlt el Lucía García találatával – ő is fejjel volt eredményes, a középhátvéd Mapi León pedig már a második gólpasszát osztotta ki(3–1).

A végeredményt a hosszabbításban Mariona Caldentey állította be tizenegyesből(4–1).

A spanyolok 67 százalékos labdabirtoklási mutatóval, 622 sikeres passzal (szemben a finnek 132 jó átadásával) és 32 kapura lövési kísérlettel fejezték be a találkozót, s jelezték, hogy Putellas nélkül is komoly céljaik vannak ezen az Eb-n.

Lina Magull nyitotta meg a gólcsapot, a németek kiütötték Dániát (Fotó: AFP)
Lina Magull nyitotta meg a gólcsapot, a németek kiütötték Dániát (Fotó: AFP)

NÉMETORSZÁG–DÁNIA

A csoport másik mérkőzésén Németország Dániával csapott össze, s a továbbjutást érő helyekért folyó csata szempontjából egyáltalán nem volt mindegy, hogy a két csapat mire megy egymással. Az 500. hivatalos meccsüket játszó németeknek volt miért törleszteniük, hiszen öt évvel ezelőtt, sorozatban megnyert hat Eb-cím után épp a skandináv együttes búcsúztatta őket a negyeddöntőben.

A német válogatott az első félidő után teljesen megérdemelten vezetett 1–0-ra a Bayern Münchent erősítő Lina Magull találatával, sőt nagyobb is lehetett volna a különbség a felek között, ám – még a gólt megelőzően – Felicitas Rauch két átlövése is a lécen csattant.

A szünet után a németek hasonlóan nagy fölényben futballoztak, mint az első játékrészben, de ekkor már pontosabbak voltak a kapu előtt: előbb a Bayern csatára, Lea Schüller szerezte meg a 26. gólját a 40. válogatott mérkőzésén, majd a csereként beálló wolfsburgi középpályás, Lena Lattwein könyvelte el első találatát a nemzeti csapatban. A kegyelemdöfést a hajrában a német női futball ikonikus alakja, a 31 éves Alexandra Popp adta meg, aki már a 115. meccsét játszotta a válogatottban, de Európa-bajnokságon most szerepel először.

Kiütés a vége, a németek elég egyértelmű üzenetet küldtek Európának… Az Angliával szemben 6–2-re megnyert 2009-es döntő óta ez volt a legnagyobb különbségű győzelmük Eb-találkozón.

A második gólt szerző Lea Schüllert ünneplik a társak (Fotó: UEFA)
A második gólt szerző Lea Schüllert ünneplik a társak (Fotó: UEFA)

NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
1. FORDULÓ
B-CSOPORT

Spanyolország–Finnország 4–1 (I. Paredes 26., Bonmatí 41., Lucía García 75., Caldentey 90+5. – 11-esből, ill. Sällström 1.)
Németország–Dánia 4–0 (Magull 21., Schüller 57., Lattwein 78., Popp 86.)
Kiállítva: Kühl (Dánia, 90+5.)

A CSOPORT TOVÁBBI PROGRAMJA
2. FORDULÓ
Július 12. (kedd), 18.00:
Dánia–Finnország, Milton Keynes
Július 12. (kedd), 21.00: Németország–Spanyolország, London (Brentford)
3. FORDULÓ
Július 16. (szombat), 21.00:
Finnország–Németország, Milton Keynes
Július 16. (szombat), 21.00: Dánia–Spanyolország, London (Brentford)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik