BACSKAI JÁNOS
2020.09.04 20:32 Frissítve: 2020.09.05 08:53

Nem ment az olaszoknak, majdnem kikaptak odahaza a bosnyákoktól

A Nemzetek Ligája A-divíziójának 1. csoportjában Hollandia 1–0-ra legyőzte Lengyelországot Amszterdamban. A csoport másik mérkőzésén Olaszország hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott Bosznia-Hercegovinával.

Nem ment az olaszoknak Firenzében (Fotó: AFP)

 

 
Steven Bergwijn gólja döntött, a Hollandia legyőzte Lengyelországot

Kis túlzással az első félidő legizgalmasabb jelenete még a kezdő sípszó előtt történt az olasz–bosnyák mérkőzésen, ugyanis Roberto Mancini stábja véletlenül Francesco Acerbit nevezte a kezdőbe a veterán Giorgio Chiellini helyett, és miután ez kiderült, az UEFA illetékesei már csak úgy engedték volna a cserét, ha Acerbi „sérülés miatt” a lelátóra kerül. Mancini mester inkább nem változtatott...

Nem is ezen múlott, ugyanis a bosnyákok éke, Edin Dzeko igen gyengén futballozott, a balszélső Armin Hodzic ugyan igyekezett, de kevés segítséget kapott – a másik oldalon sem remekelt a Federico Chiesa, Andrea Belotti, Lorenzo Insigne támadóhármas, és kiviláglott az is, hogy a Stefano Sensi, Lorenzo Pellegrini, Nicolo Barella ugyan álmában is lefut egy mérkőzésen tíz kilométert, de játékmesterként egyikük sem állja meg a helyét.

 

Szerencsére a második félidőre összeszedték magukat a felek, Hodzic például felbőrözte Gianluigi Donnarummát, de éles szögből a kapufára lőtt, a másik oldalon Insigne közeli fejesét hárította a kapufa – a következő olasz védelmi leállást Edin Dzeko már góllal használta ki.

Felpaprikázódott erre az olasz csapat, de Alessandro Florenzi és Leonardo Bonucci is kihagyta a maga ziccerét, szerencséjükre Stefano Sensi lövése a bal alsóba pattant a remekül futballozó bosnyák védőről, Toni Sunjicról.

A hajrára beállt a bosnyákokhoz a fehérvári Hodzic helyére az egykori ferencvárosi Muhamed Besic, majd a jelenleg is ferencvárosi Eldar Civic is pályára lépett, Mancini mester Ciro Immobilét és Nicolo Zaniolót dobta harcba.

Az olasz szövetségi kapitány az utolsó percekre Moise Kean beállításával már négy támadóval rohamoz(tat)ta a bosnyákok kapuját.

Besic lábában volt a bosnyák győzelem, de ott is maradt, mert az ötös bal sarka elől Dzeko passzát nem tudta a kapuba juttatni – a mérkőzés képe alapján megérdemelten szerzett egy pontot Bosznia Firenzében, sőt mondhatni kis szerencsével tartott otthon egy pontot a squadra.

NEMZETEK LIGÁJA, 1. FORDULÓ
A-LIGA
1. CSOPORT
Olaszország–Bosznia-Hercegovina, Firenze 1–1
(0–0)
Firenze,
Stadio Artemio Franchi, zárt kapuk mögött. V: Szidiropoulosz
Olaszország:
G. Donnarumma – Florenzi, Bonucci, Acerbi, Biraghi – Lo. Pellegrini (M. Kean, 86.), Sensi, Barella – F. Chiesa (Zaniolo, 71.), Belotti (Immobile, 73.), Insigne. Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
Bosznia: Sehic – Cipetic, Sunjic, Sanicanin, Kolasinac (Civic, 84.) – Cimirot, Hadziahmetovic, Gojak – Visca (D. Milosevic, 86.), Dzeko, Hodzic (Besic, 77.). Szövetségi kapitány: Dusan Bajevic
Gólszerző: Sunjic (67. – öngól), ill. Dzeko (57.)

A csoport másik mérkőzésén
Hollandia–Lengyelország 1–0 (Bergwijn 61.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 1 1 1–0 +1  3
2. Bosznia-Hercegovina 1 1 1–1 0  1
3. Olaszország 1 1 1–1 0  1
4. Lengyelország 1 1 0–1 –1  0

NL-ADATBANK ITT!  

PERCRŐL PERCRE

95. PERC BIZONY, VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

94. perc Sensi emelése igen pocsék, ezzel ennyi lesz.

90. perc
Acerbi felszabadítja a kaput. Távoli lövéssel, a bosnyák kaput.

90. perc BESIC! Dzeko passza után az ötös bal sarka elől jobbal a bal alsó mellé lő!

Négy perc a ráadás.

86. perc Gojak remek cselek után jobbal 22-ről Acerbibe lő.

86. perc Deni Milosevic be, Visca le a vendégeknél. Pellegrinit a másik oldalon Moise Kean váltja.

85. perc Dzeko passzából Visca kissé jobbról, 16-ról célba veszi a jobb alsó sarkot, vetődve véd Donnarumma!

14 mérkőzése veretlenek az olaszok.

84. perc Eldar Civic
be, Kolasinac le. Fradista a pályán a volt fradista mögött a bal szélen.

80. perc Nicolo Zaniolo és Leonardo Bonucci kap sárga lapot reklamálásért. Pedig igazuk volt, a görög spori elég későn fújt le egy szabálytalanságot.

77. perc Muhamed Besic be, Hodzic le. Dzeko távolija távolról sem jó.

76. perc Gojko Cimirot kap sárga lapot kezezésért.

75. perc Insigne rossz bal oldali lövését a bal alsó mellé fejeli hatról Zaniolo.

73. perc Ciro Immobile be, Belotti le.

71. perc Nicolo Zaniolo be, Chiesa le.

69. perc Gojak fejel tízről a kapushoz Visca beadása után, majd Florenzi lő kapura kissé jobbról, az ötös elől, jobbal, de véd a bal alsó előtt a kapus. Sensi kornerét Bonucci a bal alsó mellé rúgja hat méterről!

67. PERC EGYENLŐ, ÖNGÓLLAL! Insigne és Sensi háromszögezett egy szépet, Sensi jobbal becsúszva kapura lő 14-ről, kissé balról, az ötös előtt TONI SUNJICON megpattan a labda, amely a bal alsóba csorog, az előtte már emozduló kapus mellett. 1–1!

65. perc Ápolás, Stefano Sensi beadása után Andrea Belotti fejen rúgja nagy erővel a mélyre hajoló Hadziahmetovicot. Sárga lap. Ez volt a második félidő első szabálytalansága! Szerencsére megúszta a szűrő, kemény fából faragták.

63. perc Sensi jobbról középre emel, a védők Barella elé fejelik a labdát, aki ballal nyolcról a kapushoz lő, kissé balról.

57. PERC ITT A GÓL, VEZET BOSZNIA! Egy szöglet utáni felfejelt labda Sunjicé, ő EDIN DZEKO elé teszi fejjel 12-ről a labdát, az ék az ötös elől ballal a bal alsóba lő! 0–1!

55. perc KAPUFA! Pellegrini ível jobbról a jobb sarok elé, Insigne három méterről a rövid oldali kapufára fejel, két méterről!

55. perc Insigne ívelése is a kapusé.

53. perc KAPUFA! Donnarumma nem figyel, elvét egy kósza indítást, Hodzic a jobb sarok elől három méterről a rövid oldali kapufa tövére lő. Előtte felbőrörze a kapust!

52. perc Insigne lő jobbal a kapushoz a 16-os bal csücskétől.

49. perc Insigne jó passzát nem tudja az ötös bal sarka elől beadni Belotti. Biraghi kornere igen rossz.

48. perc Insigne bal oldali beadását kivágja a kapu elől Sanicanin.

46. PERC FOLYTATJUK!

Belotti 7-szer passzolt, Bonucci 55-ször. Donnarumma is 8-szor. A bosnyák karmester mind a 14 passza jó volt, Hodzic átadásainak a 75 százaléka jó helyre ment.

Dzeko a legszabálytalanabb bosnyák (2).

Az olaszok megnyerték az előző 11 hazai mérkőzésüket.

 

Az UEFA óriási nyomás alatt áll: az Európa-bajnokság elhalasztása már most több száz millió euróba került, s ez csökkenti a 2021-ben megrendezendő torna  2.1 milliárd euróra tervezett bevételéből származó hasznot.

Csőd még egyik nemzeti szövetségnél sem fenyeget, de ha a járványhelyzet miatt törölni kellene a meccseket, az számos országnál komoly problémákat okozna. Az UEFA határozott és szigorú döntése a biztonsági szabályokról, a meccsek nézők nélküli megrendezéséről és a csapatok izolációról ezt szolgája – ám kérdés, ezek meddig tarthatóak.

Nagyon drága lenne, ha le kellene mondanunk akár egy NL-fordulót is” – világított rá Kallen.  

A bevételek kiesését még a legnagyobb szervezetek is megéreznék.

„A mérkőzések megrendezése teszi lehetővé, hogy a túléljük a jelenlegi válsághelyzetet” – nyilatkozta Friedrich Curtius, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) főtitkára a Sportschaunak.

„Minden egyes szövetség kap egy fix összeget. Összehasonlításképp a kisebb szövetségek jobban keresnek, mint a nagyobbak” – magyarázta el a rendszer működésének fontosabb elemeit a Neue Zürcher Zeitung olvasóinak Martin Kallen, aki az európai szövetségnél a Európa-bajnokság, a Bajnokok-ligája és az Európa-liga versenyigazgatója.

Ebből a pénzből az UEFA a Nemzetek Ligája első szezonját követően 551.6 millió eurót osztott szét a tagállamok között. A cél az Eb-, illetve vb-selejtezők, valamint az  NL-meccsekből származó bevételeknek a 2014 és 2018 közötti időszak 1.08 milliárd eurójáról 1.99 milliárd euróra történő növelése – azaz durván megduplázása.

Utóbbiakhoz sokkal jelentősebb támogatókat lehet találni, ráadásul a szövetségeknek nem egyenként kell egyezkedniük a cégekkel, hanem az UEFA saját kézbe vette a megállapodások tető alá hozatalát. Ezzel a kontinensen a nemzetközi versenyekből befolyt bevételek a 2017–2018-as idény 280 millió eurójáról az NL első idényére 640 millióra emelkedtek.

A labdarúgó-szövetségek legfontosabb bevételi forrásai a mérkőzésekhez kapcsolódó reklámokból, valamint a közvetítésekből befolyó szponzorpénzek. A tagországok egységes szándéka, hogy ezeket növelni lehessen. Ezt nagyban segítette a 2018–2019-ben először megrendezett Nemzetek Ligája, amellyel lecsökkent a felkészülési meccsek, és megnőtt a tétmérkőzések száma.

A német Sportschau és a svájci Neue Zürcher Zeitung cikke is arra kereste a válaszokat, miért éri meg a nemzeti szövetségeknek vállalni a kockázatot és tovább versenyeztetni válogatottjaikat. 

Jelentős kockázatot jelentenek a nemzetközi találkozók, hiszen ezek rengeteg ember mozgását, utazását jelentik szerte a világon, még akkor is, ha a meccseket szurkolók nélkül tartják meg. Mégis, lehet bármennyire súlyos a járványhelyzet, egyvalamiben szinte biztosak lehetünk: az európai labdarúgó-válogatottak összecsapásait a végsőkig megpróbálják megrendezni.

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta a világ labdarúgását: zárt kapus, vagy elhalasztott mérkőzések, félbemaradt bajnokságok és szigorú biztonsági intézkedések jellemezték az elmúlt több mint fél évet.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Dzeko remekül megy el a jobbon Biraghi mellett, beadása azonban Acerbié.

45. perc Sensi remek passzt ad Chiesának, de les. Tényleg az volt, nem is pici.

Két perc a ráadás.

42. perc Insigne indítása éppen csak hosszú Belottinak, jő a kivetődő kapus. Sehic.

Bajevic mester játékot kér legényeitől.

38. perc Biraghi emelése után Insigne fejel kapura 12-ről, ment az ötösön egy védő.

Ez nem Chiellini napja, Luis Suárez a Juventusé. Biztosan jókat fognak beszélgetni az öltözőben, esetleg elugranak közösen harapni valamit edzés után.

35. perc Florenzi beadását kivágja a három méterről becsúszó vojvodinás Sanicanin. Nem sokra rá Barella lő 23-ról a léc fölé.

32. perc Belotti labdát csen, passzol, a több olasz klub, főleg a Nápoly által csábított Kolasinac irgalmatlan lyukat rúg az ötösön, de kapusa kisegíti.

Negyedszer találkoznak a felek, két olasz győzelem és egy iksz eddig a mérleg, a "házi gólkirály" a kétgólos Insigne.

29. perc Florenzit kell ápolni, Mancini taktikai eligazítást tart Belottinak, Immobile nem túl vidám a lelátón.

28. perc Hodzic igyekszik nagyobb szerepet vállalni, sok passzt kapott a túloldalról, Viscától, de elöl nem nagyon mozognak Dzekóék. Hodzic passzát az előbb a léc fölé vágta Visca a 16-os elől.

„Amikor elindították a Nemzetek Ligáját, az első gondolatom az volt, ez üzleti döntés, hogy még több bevételt termeljenek – mondta Thomas Meunier. – Most is így vélem. Egyre több meccset kell játszanunk, tele van a naptár. Nagyszerű, hogy a sorozat végén kiosztanak egy serleget, de túl zsúfolt a programunk. Ha kevesebb meccset kellene játszani, sokat segítene a futball fejlődésének. Egyre nehezebb a helyzet, fizikailag képtelenség ezt végig bírni. Számos olyan fiatal játékost látok, akiknek húsz-huszonegy évesen szalag- és porcproblémái vannak, félévente injekciót kapnak, és amint gondjuk van, kés alá kell feküdniük. Meg kell találni az egyensúlyt, szerintem a jelenlegi állapot nem ideális.”

25. perc Belotti lép vissza Dzekót szereli az ötösre. Sokat elárul ez a mérkőzésről.

20. perc Pellegrini megindul a jobbon, azonnal szereli Hadziahmetovic. Florenzi beadása az ívelésekre rendre jól kilépő bosnyák kapusé, Sehicé.

A hazaiaktól Marco Verratti pihen a BL-döntő miatt, a volt firenzei Federico Bernardeschi sérült.

16. perc
Belottit felrúgja a 16-os előtt Sunjic, szabadrúgás középről, 24-ről. Insigne végül jobbal nem sokkal lő a jobb felső sarok fölé!

A RAI szerint Chiellini kezdett volna, de véletlenül Acerbit írták be a kezdőbe, és miután ez kiderült, az UEFA illetékesei már csak úgy voltak hajlandóak engedni a cserét, ha Acerbi sérülése miatt a lelátóra kerül. Mancini mester inkább nem változtatott...

10. perc HELYZET! Insigne remek csele és passza után Chiesa lő az ötös jobb sarka elől jobbal az oldalhálóba, a felső sarok mellé.

Dusan Bajevic csapata a Nemzetek Ligája legfelső szintjén, az A-ligában szerepel, és szeptember 4-én Olaszország vendége lesz, majd 7-én Lengyelországot fogadja (a csoport negyedik tagja Hollandia).

A veterán bosnyák Bajevic mester nyolcéves pihenés után tért vissza az edzőséghez. 37jugoszláv válogatott meccsen 27 gólt lőtt, majd az összes görög élcsapatot edzette.

6. perc Biraghi beadása a kapusé, Florenzié a védőké, Insigne ballábas, 17 méteres kapáslövése a labdaszedőé.

2. perc Belotti feje fölött elszáll Florenzi beadása.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak sötétkék mezben és fekete nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

Mindkét csapat 4–3–3-as felállásban kezd.

NL-ADATBANK ITT! 

A bosnyákok nagy hiányzója a koronavírusos Miralem Pjanic. Besim Serbecic és a milanos Rade Krunic sérült.

Eldar Civic (Ferencváros) és Armin Hodzic (Mol Fehérvár) is meghívót kapott Dusan Bajevic szövetségi kapitánytól Bosznia-Hercegovina válogatottjának keretébe.

291 nap után lép pályára újra az olasz válogatott. 385 nap a rekord, a II. világháború után.

2016 óta veretlen a sqadra, a világbajnok franciák verték őket, felkészülési mérkőzésen.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

2022.09.28 22:40:17

Minden más foci nemzetisport.hu

A Marco Rossi vezette magyar válogatott szerezte a legnagyobb meglepetést.

2022.09.28 23:55:21

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ott a zászló, adják át, utána egy jatt, esetleg némi mosoly.

2022.09.27 20:24:14

Minden más foci nemzetisport.hu

A 2019-es bajnoknak elég lett volna egy döntetlen is, de csúnyán ráfizettek Ronaldóék a kihagyott helyzetekre.

2022.09.26 19:51:00

Minden más foci nemzetisport.hu

Pocsék első félidő után a másodikban kiszakadt a gólzsák, de Anglia így is nyeretlenül búcsúzik az A-ligától.

2022.09.25 20:36:56

Minden más foci nemzetisport.hu

Van Dijk gólja döntötte el a holland–belga rangadót, az oranje jutott be az NL négyes döntőjébe.