My Soccer System – a magyar innováció utat törne a nemzetközi futballban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.01. 12:52
null
A My Soccer System nagyon sokrétű tervezésre ad lehetőséget (Fotók: <strong><a href="https://mysoccersystem.com/" target="_blank">My Soccer System</a></strong>)
Több évnyi fejlesztés után hamarosan a nagyközönség számára is elérhető lesz a My Soccer System labdarúgó edzéstervező szoftver, amit már élvonalbeli kluboknál és a magyar korosztályos válogatottaknál is használnak. A szakmai vezetők, vezetőedzők, kapusedzők, erőnléti edzők, egyéni képzők, futsaledzők és videóelemzők számára készült program június 30-ig ingyenesen kipróbálható. A My Soccer System működéséről Kólya Zoltán ügyvezetővel beszélgettünk. (x)

Kólya Zoltán gyakorló futballedzőként, még kilenc évvel ezelőtt találkozott azzal a problémával, hogy a hazai, sőt a nemzetközi piacon sem volt olyan szoftver, amelyet az edzői munka különböző szakaszaiban – gyakorlat- és edzéstervezés, játékhelyzet modellezés, csapat menedzselés, mérkőzés menedzselés – egyaránt használni tudott volna. Ezért Kiss Miklós programozó matematikus, majd Radics Péter mérnök informatikus segítségével elkezdtek dolgozni egy, az edzői munkát modellező, a mindennapi munka során segítő komplex programon.

MIRE JÓ A MY SOCCER SYSTEM, KIK HASZNÁLHATJÁK?

„Olyan programot hoztunk létre, amely a legegyszerűbb gyakorlatok, kis játékok megtervezésétől, a feladatok játékosoknak történő 3D-s bemutatásán át, a játékhelyzet-modellezésig és teljes edzéstervezésig sok mindenre alkalmas és az összetettségéből adódóan számos területen alkalmazható – kezdte a My Soccer System bemutatását Kólya Zoltán. – A programmal létrehozott edzéstervek, játékhelyzetek egy gombnyomással prezentálható formába kerülnek és szakmai értekezleteken is bemutathatóvá válnak, így nemcsak a vezetőedzők hanem a szakmai vezetők számára is eszközként szolgálhatnak a klubnál, csapatnál folyó munka bemutatására. Az erőnléti edzők tesztpályákat alkothatnak, a videóelemzők ki tudják nagyítani a csapatoknak az egyes játékhelyzeteket, és meg tudják mutatni, kinek hol kell helyezkednie, mekkora távolságnak kell lennie a játékosok között, milyen taktikai mozgásokra van szükség. A szögletekre, bedobásokra, szabadrúgásokra való felkészülésben különösen hasznos lehet. De kapusedzők és egyéni képzők is jól hasznosíthatják a szoftver különböző funkcióit, melyek révén a mérnöki tervezéshez hasonlóan, strukturáltan gondolkodva lehet felépíteni a labdarúgópályán előforduló feladatokat, szakmai munkát. A futsaledzők számára fontos a négy a négy elleni kisjátékok bemutatása csökkentett méretű játéktérben. A méretarányos megjelenítés segítségével a futsalmérkőzéseken előforduló játékhelyzeteket könnyen be tudják mutatni a játékosok számára.”

Útmutató a használathoz

HOGYAN SAJÁTÍTHATÓ EL A MŰKÖDTETÉSE? MILYEN SZINTEKEN HASZNÁLHATJÁK?

A kitaláló hangsúlyozta, hogy a program használata a hozzá csatolt oktatóvideók segítségével gyorsan elsajátítható. Egy alapgyakorlat megtervezése informatikában gyakorlott edző számára pár perc alatt elkészíthető, de a teljes program funkciói kevesebb mint egy óra alatt megtanulható. A felhasználóknak a gyakorlat megrajzolása során, összetettebb játékhelyzeteknél, a kulcspontokat kell meghatározniuk, és a program ennek ismeretében, úgynevezett fázisanimáció-léptetéssel, piktogramok segítségével, képregény formában mutatja be az adott gyakorlatot. Nagy előnye a programnak, hogy az eszközök széles skáláján kivetíthető, így például a sok csapat által használt érintőképernyős, touch screen televíziókkal is kompatibilis, így a csapatmegbeszéléseken, taktikai értekezleteken is jól hasznosítható.

A program segítségével könnyen megtervezhetők az úgynevezett kisjátékok, egyéb gyakorlatok
A program segítségével könnyen megtervezhetők az úgynevezett kisjátékok, egyéb gyakorlatok

„Itthon először a klubomnál, a Puskás Akadémia utánpótlásában használtuk a programot a 2018–2019-es idényben, a felcsúti klub nagyon nyitott az új, modern megoldások felé, és ez nagy segítséget jelentett a szoftver hitelesítésében – fogalmazott Kólya Zoltán a My Soccer System gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban. – Azóta már alkalmazzák számos magyar profi felnőtt csapatnál: az MTK-nál, a Vasasnál, a Mol Fehérvárnál, a Debrecennél, a ZTE-nél. Utánpótlásszinten hosszútávú szerződést kötöttünk a PFLA-val, a Ferencvárossal, a Mol Fehérvárral, az UTE-vel, jelenleg megállapodás közelében vagyunk a Honvéddal és az MTK-val is. A programunkat használják a magyar korosztályos válogatottak edzői, videóelemzői és többéves megállapodást kötöttünk a Testnevelési Egyetemmel is: a labdarúgóedző szakon tanuló hallgatók ennek a programnak a segítségével sajátítják el a szakma alapjait. Külön ki szeretném emelni két kollégáim, barátom áldozatos, odaadó munkáját, akik segítettek a programfunkciók és az ergonómia megteremtésében, az egyik PFLA videóelemző csoportjának vezetője, Horváth Péter, a másik, Helm András egyéni képző edző”

A program köré épített My Soccer System Hungary Kft. ügyvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is szeretnének terjeszkedni, éppen ezért 18 nyelven készítették el a szoftver menürendszerét. A fejlesztéshez szükséges pénzügyi erőforrást az inkubáció és inkubáció+ befektetési programján keresztül az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt. biztosította.

Jól modellezhetők a különböző játékhelyzetek
Jól modellezhetők a különböző játékhelyzetek

HOGYAN MŰKÖDIK A LETÖLTÉS, MENNYIBE KERÜL?

A programot a www.mysoccersystem.com-ról lehet letölteni. Ezt eddig a My Soccer System Hungaryval szerződő klubok tudták megtenni, de a terjesztés nyártól új szakaszba lép.

„A célunk az, hogy amatőrtől a profi szintig bárki hozzáférhessen ehhez a szoftverhez – mondta ezzel kapcsolatban Kólya Zoltán. – A terjesztésben most lépünk a tömegesítés szakaszába. 2020. július 1-jétől havi 3990 forintos előfizetési díjért minden edző használhatja, letöltheti. A programot folyamatosan fejlesztjük, új automatizmusokkal bővítjük, és hónapról hónapra az aktuálisan legújabb verzióhoz férhetnek hozzá a felhasználóink. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben viszont mindenki ott segít, ahol tud, és mi úgy éreztük, azzal tudunk szakmailag segíteni az edzőknek, ha most ingyenesen elérhetővé tesszük számukra a programot, így a kényszerszünet ideje alatt kipróbálhatják, megtanulhatják a használatát, eldönthetik, hogy hosszú távon is szeretnék-e használni.”

Megtörtént eseményeket, gólokat is ki lehet elemezni – lásd Détári Lajos lengyelek elleni találatát
Megtörtént eseményeket, gólokat is ki lehet elemezni – lásd Détári Lajos lengyelek elleni találatát

VÉLEMÉNYEK A MY SOCCER SYSTEMRŐL

Prukner László (az FTC utánpótlás szakmai igazgatója):Ez a szoftver végre lehetővé teszi, hogy az edzők és a szakmai vezetők azismert nemzetközi jelölésrendszersegítségévelegységes, mindenki által közérthető módon dokumentáljákaz egyesületnél folyó szakmai munkát. Az elvégzett munka a dokumentációt támogató felületen nyomon követhető és számonkérhető. Lehetőséget adarchiválásra, visszakeresésre. Nem utolsó szempont, hogy akkor is rendelkezésre áll, ha edzőváltás történik.

Bene Ferenc (a Vasas vezetőedzője):A program nagy előnye számomra, hogy új és meglévő gyakorlatokból képes vagyok teljes edzésterveket készíteni. A beépített automatizmusok és piktogramok segítségével egy percen belül elkészíthető egy kisjáték, de még a bonyolult gyakorlatok esetében is csak pár percre van szükség. A méretarányos, 3D-ben történő ábrázolás nagyban elősegíti a játékosok számára az összetettebb feladatok megértését. Szöglet- vagy sorfal felállításánál méretarányos játékosokkal modellezhetők az egyes szituációk, de ezen kívül még számtalan egyéni adat is bevihető a programba, ami megjeleníthető és módosítható. A beépített szakmai dokumentációkészítő segítségével az elkészített edzésterveket, több fázisos gyakorlatokat elküldhetem a játékosoknak, bárki által könnyen megnyitható formában.

Petry Zsolt (a Hertha BSC kapusedzője): – Ennek a programnak a használatával minden kapusedző számára lehetővé válik, hogy összetettebb kapustechnikai –, taktikai gyakorlatokat is pár perc alatt összeállítson, és gombnyomásra 3D-s animációvá alakítson. Nagy előnye, hogy ezeket a gyakorlatokat egymáshoz lehet fűzni, így gyorsan komplex edzéstervek készíthetők belőlük. Mindezt a szoftver egy képernyőn, a kapus szemszögéből, soha nem látott szabadságfokkal valósítja meg.

Késedi Gábor (a Mol Fehérvár FC videóelemzője): – Munkánk során kulcsfontosságú, hogy az egyes játékhelyzeteket minél egyszerűbben, ámde szemléletesen tudjuk bemutatni a szakmai stábnak, illetve a játékosoknak. A piktogramokkal megrajzolt taktikai felállásokat egyetlen gombnyomással méretarányos, 3D-ben ábrázolt perspektivikus képpé, illetve animációvá lehet átalakítani. Óriási előnye, hogy egyetlen képernyőről akár 25 szituációs felület is kiválasztható. A taktikai mozgások gyors elkészítésére a fázisrajz-tervező nyújt lehetőséget, amely pillanatok alatt modellezi mind a 22 játékos mozgását. Így nagyon gyorsan, látványosan, és különböző látószögekből megjeleníthető mindaz, amire érdemes felhívni a játékosok és edzők figyelmét.

A szoftver itt érhető el:www.mysoccersystem.com

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik