Képes Sport
L. PAP ISTVÁN
2023.06.08 18:18 Frissítve: 2023.06.08 22:21

Mennyi? 740! – böngészős futballadatbázis a Gutenberg-galaxis maradék lakóinak

A magyar labdarúgó-válogatott első 740 mérkőzésének összes adata, a szereplők és az ellenfelek tételes, részletes és igényes felsorolása is ott sorakozik a majdnem 900 oldalban.

 

A labdarúgás alaptörvénye: „Vereség után először magadban keresd a hibát!”  És a másik: „A balszerencsére való hivatkozás legtöbbször a felelősséget nem vállalók takarója!”

Ezzel a felütéssel kezdődik az ezredforduló egyik legnagyobb, igazán tiszteletre méltó sportkönyv-vállalkozása, a Ria! Ria! Hungária!, avagy Magyarország labdarúgó-válogatottjának története.

Aki böngészni akar és szeret, az igazán elmerülhet a 2000 őszén lezárt, addig 740. mérkőzést számláló adathalmazban. A felelős szerkesztő, Hoffmann Péter a könyv eredettörténetének kronológiájában sportszerűen felsorolja az elődöket. A Rejtő László-, Lukács László-, Szepesi György-féle Felejthetetlen 90 percek című 1964-es, majd több kipótolt kiadást megérő klasszikus és az arra építkező, már Hegyi Ivánt is a szerzők közé emelő 90 év – 90 percek (Magyar labdarúgó-krónika) megkapja Hoffmanntól a dicséretet („könnyed mesélő stílus”) és a kritikát is („statisztikailag igencsak »vékony«...”), de azt a szerkesztő sem rejti véka alá, hogy „kapóra jött” könyvük elkészítésekor.

Mint ahogyan a műfajban sokat és színvonalasat alkotó Dénes Tamás, Rochy Zoltán duó 1997-es műve (A 700. után [A magyar labdarúgó-válogatott története]) is, amely, ha mást nem, annyit mindenképpen elért, hogy Hoffmannék még három évvel eltolták saját könyvük megjelentetését.

2000. október 11.: a litván–magyar (1–6) meccsen Fehér Miklós a mezőny fölé nőtt


Így aztán Kopácsi Ferenc és Nagy Zoltán statisztikáira alapozva 740 meccs összes adata, a szereplők és az ellenfelek tételes, részletes és igényes felsorolása is ott sorakozik a majdnem 900 oldalban, amely a kor színvonalán tördelődött (vagyis gyengén), ám ez a tartalmi oldalból fikarcnyit sem von le.

 
Rajongóknak műkedvelőtől – könyv az AS Roma 100 legjobb labdarúgójáról
A Császár arcai – megjelent a nagy Beckenbauer-könyv és nem csak a szépre emlékezik

„Igyekeztünk precízen és pontosan feltárni labdarúgó-válogatottunk múltját. Abból indultunk ki, hogy a kötet megjelenése után a válogatott adataira kíváncsi egyének nem a Széchenyi-könyvtárban fognak keresgélni, hanem egyszerűen leemelik a polcról a Ria! Ria! Hungária! című könyvet, és kikeresik benne azt, amire kíváncsiak” – írja előszavában a felelős szerkesztő, és ezek a sorok 2000-ben nyilvánvalóan meg is álltak a lábukon, más kérdés, hogy az internet világában már régen létrejöttek azok az adatbázisok (magyarfutball.hu, nela.hu), amelyek nem csupán azonnal hozzáférhetők, igényességükben, adatgazdagságukban pedig versenyeznek a témában megjelent kiadványokkal, de a világháló természeténél fogva folyamatosan csiszolhatók, itt-ott javíthatók, avagy folyamatosan közelíthetnek a tökéleteshez, miközben minden pillanatban aktuálisak is tudnak lenni.

Az MLSZ a válogatott meccsek sorszámozásában hat mérkőzéssel előbbre járt és jár, mint a Hoffmann-féle könyv, avagy az ifjú Fehér Miklós triplájáról elhíresült 2000-es 6–1-es vilniusi litvánverés, amely az utolsó, még feldolgozott összecsapás a Ria! Ria! Hungária!-ban, ott 740., másutt már a 746. válogatott találkozó.

Sebaj. Viszont azóta eltelt 22 és és fél év, válogatottunk lejátszott további 232 mérkőzést – ahogyan a Ria! Ria! Hungária! megszületett, az elhivatott gyűjtők, a Gutenberg-galaxis maradék néhány lakója kedvéért ideje lenne megjelentetni a folytatást is –, 978-nál járunk, és vészesen közelít nemzeti tizenegyünk 1000. fellépése. Nincs az olyan messze, a hivatalos mérkőzések mai gyakorisága alapján úgy 2025 második felére várható.

(Kopácsi Ferenc: Ria! Ria! Hungária! – Magyarország labdarúgó-válogatottjának története, Futball '93 Kft., 2000)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. június 3-i lapszámában jelent meg.)

2023.10.02 00:13:08

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A minap egyszer az jutott eszembe, milyen csodálatos lenne, ha egyszer csak betoppannál a »mackós«-ra, hogy újra itt vagy, csak egy félreértés volt ez az egész. Elképzeltem, hogy odaszaladok, és újra megölellek és megölelsz. Micsoda boldogság lenne. Aztán arra gondoltam, hogy de hiszen éppen ez vár ránk egyszer.

2023.10.01 15:42:42

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak egyetlen gólt láthattak a nézők, a hazai támadásokban nem volt elég veszély.

2023.09.30 20:10:46

Minden más foci nemzetisport.hu

Kevés volt Stefanescu bombagólja Hagiék ellen, csereként állt be a kis Rivaldo, illetve Kecskés Ákos és Varga Roland is.

2023.09.30 14:44:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Az észak-bácskaiak csütörtökön a görög Olympiakoszt fogadják a TSC Arénában.