Mbappé szerződésétől Ramos doppingügyéig – bemutatjuk a Football Leaks hátterét

Vágólapra másolva!
2018.11.24. 12:52
November elejétől kezdve újabb dokumentumokat hoz nyilvánosságra a nemzetközi sajtó a labdarúgásban tapasztalt visszaélésekről és ügyeskedésekről. Mi is az a Football Leaks? Ki áll a portál mögött? Mi köze ehhez a Spiegelnek? Cikkünkben kérdés-felelet formában mutatjuk be a két éve munkálkodó Football Leaks hátterét.

 

MI IS AZ A FOOTBALL LEAKS?

A Football Leaks egy internetes oldal, amely 2015 szeptemberében indult, a honlapon átigazolási összegeket, szerződéseket, a játékosok fizetéseivel kapcsolatos információkat hoznak nyilvánosságra. Ha az érintettek megszólalnak, tagadnak, vagy (mint például a Manchester City) azt mondják, szervezett lejárató kampány áldozatai.

MI AZ ÚJDONSÁG ABBAN, HOGY KITÁLALNAK?

Ha a nemzetközi futball szereplői maradéktalanul betartanák a szabályokat, semmi, ám a jelek szerint sajnos nem ez a helyzet. Persze a legtöbben sejtettük, hogy még a legmagasabb szinten is vitatott módszerekkel dolgoznak a szereplők. A Football Leaks ezt „csak” megerősíti, de azért más az, amikor találgatunk, mint amikor valaki konkrét bizonyítékokkal áll elő.

KI ÁLL A PORTÁL MÖGÖTT?

A Marca madridi sportnapilap szerint egy Rui Pinto nevű, húszas évei végén járó portugál férfi, aki a 2016-os cikk állításai szerint Budapesten „rejtőzködik” vagy rejtőzködött. Az oldalhoz kapcsolható személyek megerősítették, hogy mindegyikük portugál. A Spiegel a szivárogtatás kezdetekor meginterjúvolt egy „John” (nyilvánvalóan álnév) nevű személyt, de csak annyit árult el, hogy egy kelet-európai városban találkoztak, és a férfi amúgy sem marad sokáig egy helyen. „John” azt állítja, tulajdonképpen az igazságérzete vezeti, és fel akarja venni a harcot a futballt elpusztító sötét erőkkel. Kritikusai szerint viszont a honlap mögött álló személyeknek nem ennyire nemesek a céljaik.

HOGYAN SZEREZTÉK MEG EZEKET AZ INFORMÁCIÓKAT?

A Marca állítja, a cikkében említett Rui Pinto több klubot is megzsarolt, pénzt kért a dokumentumokért, majd amikor nemet mondtak neki, kitette őket a Football Leaksre.

„Nagyon megbízható forrásaink vannak, igaz, néhány nem is tudja, hogy a forrásunk. Az a legfontosabb, hogy minden dokumentumunk valódi” – idézi a Spiegel „Johnt.”

A vádak szerint a Football Leaks hackelés útján (tehát betörtek az érintettek számítógépes rendszereibe) jut a dokumentumokhoz, amit az oldal mögött állók határozottan tagadtak. Az viszont nehezen elképzelhető, hogy ekkora mennyiségű és ennyi klubot/játékost érintő dokumentumot, levelet, szöveges üzenetet személyes kapcsolatok útján szereztek. Az ESPN cikke szerint elképzelhető, hogy a Football Leaks üzemeltetői nem hackerek, viszont kiberbűnözőktől kapják az adatokat.

Ha a Football Leaks illegálisan jutott a dokumentumokhoz, akkor viszont nyilvánosságra hozataluk etikailag aggályos, főleg azokban az esetekben, amikor elvileg nem történt szabályszegés vagy bűncselekmény.

MI KÖZE EHHEZ A SPIEGELNEK?

Mivel elképesztő mennyiségű adatról (több mint hetvenmillió dokumentumról) van szó, ennek feldolgozása óriási emberi erőforrást igényel. A Football Leaks a német magazin rendelkezésére bocsátotta az információkat, amelyeket a lap megosztott tizennégy másik európai médiummal, s velük összhangban, szakértők segítségével dolgozzák fel, rendszerezik, egészítik ki és hozzák nyilvánosságra a részleteket.

MILYEN HATÁSUK LESZ A DOKUMENTUMOKNAK?

Ha naivak vagyunk, azt feltételezzük, hogy ez nagyban hozzájárul a futball megtisztulásához, de azért vannak kétségeink afelől, hogy tényleg ez történik. Az biztos, hogy a dokumentumok nyilvánosságra kerülése óvatosságra inti a klubokat és a játékosokat, illetve esetenként a közvélemény negatív reakciói miatt elvetnek bizonyos ötleteket.

A múltban egyébként több országban is nyomozásba kezdtek a hatóságok, közülük sok még mindig folyamatban van. Az El Mundo cikke nyomán például a spanyol adóhatóság eljárást indított José Mourinho ellen (aki a vád szerint 2010 és 2013 között, még a Real Madrid vezetőedzőjeként nem fizetett adót arculatátviteli jogaiból származó bevételei után); a portugál szakembert pénzbírságra ítélték és egyéves felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Gianni Infantino (jobbra) szoros kapcsolatban állt a Manchester Cityvel (Fotó: AFP)
Gianni Infantino (jobbra) szoros kapcsolatban állt a Manchester Cityvel (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik