nemzetisport.hu 2018.11.03 09:06 Frissítve: 2018.11.03 09:19

UEFA: botrány a láthatáron – Infantino mentette meg a PSG és a Man. City bőrét?

A német Der Spiegel „Football Leaks” címmel sorozatot indított, amelyben az európai futball több milliárd eurós ügyleteiről rántja le a leplet. A november 2-i jelentésben leírtak akár jelentős botrányt is kiválthatnak a világfutballban. Állítják, hogy Gianni Infantino jelenlegi FIFA-elnök (akkori UEFA-főtitkár) és Michel Platini korábbi UEFA-elnök segítségével kerülte el a pénzügyi fair play megszegéséért járó szankciókat a francia Paris Saint-Germain és az angol Manchester City.

Bajban Infantino? Úgy tűnik, ő mentette ki a PSG-t és a Manchester Cityt a büntetés alól (Fotó: AFP)

A riport szerint a PSG a két sportdiplomata segítségével úszta meg azt, hogy pénzügyi szabálytalanságok miatt kizárják a Bajnokok Ligájából. Állítólag titkos megállapodásokat kötöttek a párizsi klub tulajdonosaival, a csapat így továbbra is pályára léphetett az európai kupaporondon.

Jonathan Johnson on Twitter

Football Leaks/Mediapart: PSG's Qatari owners pumped €1.8bn into the club with the help of both Michel Platini & Gianni Infantino. Their cover prevented PSG from being excluded from all European competition on FFP grounds.


A PSG-nél ráadásul nemcsak az európai kupaporondról van szó:
állítólag a korábbi francia elnök, Nicolas Sarkozy is szerepet játszott abban, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési joga Katarhoz került. Az emírnek, Tamim et-Taninak azt ígérte, ha megvásárolja a PSG-t és elindít egy sportcsatornát Franciaországban (a ma is működő beIN Sportsról van szó, a csatorna mögött álló al-Dzsazira Sports igazgatója Nasszer el-Kelaifi, aki egyben a PSG elnöke is), akkor utasítja Platinit arra, hogy Katarnak ítélje oda a 2022-es vb rendezési jogát – ezzel az eseménnyel kapcsolatban korábban is hallhattunk korrupcióról, ám a FIFA 2014-ben tisztázta Katart.

Get French Football News on Twitter

Football Leaks headline: Nicolas Sarkozy told Emir of Qatar Tamim Al-Thani in a meeting in 2010 that if he bought PSG & launched a sports channel in France (BeIN Sports), that he would instruct Michel Platini to award Qatar the 2022 World Cup.

A Manchester City sem maradt ki a „jóból”. 2014-ben Infantino „szigorúan bizalmas” levelezésben vázolta fel a City Football Group elnökének, Kaldun el-Mubaraknak, hogy hogyan kerülhet ki a pénzügyi fair play megszegésének következményei alól a klub. Végül az Infantino által vezérelt ügyeskedéseinek köszönhetően az angolok is maradhattak a Bajnokok Ligájában.

Mindkét csapatnak a megengedettnél nagyobb hiánya volt a költségvetésben, és vélhetően a szponzori pénzekkel is trükköztek, mert ezzel a költségvetésben több bevételt írhattak le a valódinál.

A jelentés szerint tehát mindkét esetben a szabálytalanságokra reagálva Infantino elmondta a kluboknak, mit kell tenniük, így megúszták az esete(ke)t. Az UEFA hivatalosan 2014 májusában állapodott meg a csapatokkal. A PSG még pénteken hivatalos közleményt adott ki, melyben a párizsiak tagadják a vádakat, és állítják, mindig tisztességesen jártak el.

A Der Spiegel hozta nyilvánosságra azt a riportot is, amelyben arról van szó, hogy 16 európai topcsapat 2021-re már külön szuperligát indíthat.
2021.07.20 22:51:40

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A fizika törvényeit lehetetlen fölülírni ugyanis. Ergo: a valóban jól elvégzett 11-est képtelenség védeni. A rosszul rúgottból lehet gól, lesz is számos alkalommal, ha a kapus rossz irányt fog, szinte mindig.

2021.07.19 10:08:22

Minden más foci nemzetisport.hu

A világ topcsapatai és értékes nyeremények várják a szurkolókat a Puskás Akadémián. (x)

2021.07.17 11:26:39

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021. Botrányos idény után remekel a piacon az OM, Pavón, Ben Arfa és Diego Costa érkezhet még.

2021.07.17 18:41:18

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Balazs a rossz kapuba talált be, Lukics kihagyott, majd értékesített egy tizenegyest.

2021.07.16 20:45:43

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Elkezdődött a horvát bajnokság, az Osijek nekilátott, hogy megtörje a Dinamo Zagreb hegemóniáját.