nemzetisport.hu 2018.11.03 09:06 Frissítve: 2018.11.03 09:19

UEFA: botrány a láthatáron – Infantino mentette meg a PSG és a Man. City bőrét?

A német Der Spiegel „Football Leaks” címmel sorozatot indított, amelyben az európai futball több milliárd eurós ügyleteiről rántja le a leplet. A november 2-i jelentésben leírtak akár jelentős botrányt is kiválthatnak a világfutballban. Állítják, hogy Gianni Infantino jelenlegi FIFA-elnök (akkori UEFA-főtitkár) és Michel Platini korábbi UEFA-elnök segítségével kerülte el a pénzügyi fair play megszegéséért járó szankciókat a francia Paris Saint-Germain és az angol Manchester City.

Bajban Infantino? Úgy tűnik, ő mentette ki a PSG-t és a Manchester Cityt a büntetés alól (Fotó: AFP)

A riport szerint a PSG a két sportdiplomata segítségével úszta meg azt, hogy pénzügyi szabálytalanságok miatt kizárják a Bajnokok Ligájából. Állítólag titkos megállapodásokat kötöttek a párizsi klub tulajdonosaival, a csapat így továbbra is pályára léphetett az európai kupaporondon.

Jonathan Johnson on Twitter

Football Leaks/Mediapart: PSG's Qatari owners pumped €1.8bn into the club with the help of both Michel Platini & Gianni Infantino. Their cover prevented PSG from being excluded from all European competition on FFP grounds.


A PSG-nél ráadásul nemcsak az európai kupaporondról van szó:
állítólag a korábbi francia elnök, Nicolas Sarkozy is szerepet játszott abban, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési joga Katarhoz került. Az emírnek, Tamim et-Taninak azt ígérte, ha megvásárolja a PSG-t és elindít egy sportcsatornát Franciaországban (a ma is működő beIN Sportsról van szó, a csatorna mögött álló al-Dzsazira Sports igazgatója Nasszer el-Kelaifi, aki egyben a PSG elnöke is), akkor utasítja Platinit arra, hogy Katarnak ítélje oda a 2022-es vb rendezési jogát – ezzel az eseménnyel kapcsolatban korábban is hallhattunk korrupcióról, ám a FIFA 2014-ben tisztázta Katart.

Get French Football News on Twitter

Football Leaks headline: Nicolas Sarkozy told Emir of Qatar Tamim Al-Thani in a meeting in 2010 that if he bought PSG & launched a sports channel in France (BeIN Sports), that he would instruct Michel Platini to award Qatar the 2022 World Cup.

A Manchester City sem maradt ki a „jóból”. 2014-ben Infantino „szigorúan bizalmas” levelezésben vázolta fel a City Football Group elnökének, Kaldun el-Mubaraknak, hogy hogyan kerülhet ki a pénzügyi fair play megszegésének következményei alól a klub. Végül az Infantino által vezérelt ügyeskedéseinek köszönhetően az angolok is maradhattak a Bajnokok Ligájában.

Mindkét csapatnak a megengedettnél nagyobb hiánya volt a költségvetésben, és vélhetően a szponzori pénzekkel is trükköztek, mert ezzel a költségvetésben több bevételt írhattak le a valódinál.

A jelentés szerint tehát mindkét esetben a szabálytalanságokra reagálva Infantino elmondta a kluboknak, mit kell tenniük, így megúszták az esete(ke)t. Az UEFA hivatalosan 2014 májusában állapodott meg a csapatokkal. A PSG még pénteken hivatalos közleményt adott ki, melyben a párizsiak tagadják a vádakat, és állítják, mindig tisztességesen jártak el.

A Der Spiegel hozta nyilvánosságra azt a riportot is, amelyben arról van szó, hogy 16 európai topcsapat 2021-re már külön szuperligát indíthat.
2021.01.25 11:02:17

Minden más foci TÓTH ÁDÁM

A járvány évében vizsgált „nagy hatos” megtorpant a gazdasági fejlődésben, írja a KPMG tanulmánya.

2021.01.22 22:24:24

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK Talán soha, talán a nyáron, és Mbappé lesz az ára, egyelőre „csak” Allit és Keant vehetik meg.

2021.01.23 11:18:45

Minden más foci BOROS MIKLÓS, BACSKAI JÁNOS

Tizenkét hiányzó, hóemberek, Himnusz: kevesen fogadtak volna a szentgyörgyiek győzelmére.

2021.01.22 20:34:41

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Akarjuk, nem akarjuk, üdvösnek tartjuk vagy sem e fordulatot, a futballról való beszédnek kisebb része az, ami a pályán megesik, igen nagy hányadát e virtuális tér inspirálja, befolyásolja, alakítja ma már.

2021.01.22 13:11:29

Minden más foci H. D.

Ramón Miérez duplázott, az NK Osijek gond nélkül nyert a Lokomotiva Zagreb otthonában.