Lothar Matthäus: Azt mondtam, nincs min gondolkodni, Budapestre kell jönnötök!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2021.02.11. 08:59
null
The German club managers also trusted Lothar Matthäus' words (Photo: AFP)
A korábbi 150-szeres német válogatott Lothar Matthäus csupa jót mondott a magyar fővárosról, ezért is esett az RB Leipzig és a Mönchengladbach választása a Puskás Arénára.

 

You can read the story in English here!

– Hogy esett a reggeli futás?
– Jól, csak éppen bőrig áztam... – felelte lapunknak Lothar Matthäus, korábbi szövetségi kapitány, aki 2003 és 2006 között irányította a magyar válogatottat.

– Hol szokott kocogni?
– Általában a Margitszigeten. Ha kicsit több időm van, felmegyek a Normafához. Gyakran elkísér a hétéves kisfiam futni, kerékpárral jön mellettem. Ha nagyon elteker, utánakiabálok, és bevár.

– Hogy bírja a beszűkült hétköznapokat?
– Nincs vele gondom, nem unatkozom. A televíziónál továbbra is szakértőként dolgozom, a Sky Sportsnál a sajátos hangvételű írásaimra is számítanak a rovatomban. Élvezem ezt a munkát, éppen csütörtökön indulok haza néhány napra, hiszen újabb stúdiófelvételek várnak rám.

RÓMA ÉS BUKAREST IS HELYSZÍN

Nem csak a német csapatok kénytelenek más országban lejátszani a mérkőzéseiket. Miután Spanyolország nem fogad beutazókat Nagy-Britanniából, hivatalossá vált, hogy az Atlético Madrid Bukarestben fogadja a Chelsea-t a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szerdai bejelentése szerint a február 23-i meccset a román főváros Nemzeti Stadionjában rendezik. A korlátozások miatt a portugál Benfica is „költözik”, Rómában fogadja az Arsenalt az Európa-ligában.

– Mit szól hozzá, hogy két német csapat is Budapesten játssza a Bajnokok Ligája-találkozóit, az RB Leipzig a Liverpoolt, a Mönchengladbach a Manchester Cityt fogadja?
– Nem lepett meg! Már csak azért sem, mert amikor felvetődött ez a lehetőség, a lipcsei klub vezetői az elsők között engem hívtak fel, hogy kikérjék a véleményemet. Odahaza, Németországban mindenki tudja, hogy évek óta Budapest az otthonom, hogy hosszú ideje a magyar fővárosban élek, és mennyire szeretek itt lenni. A Leipzig sportigazgatója, Markus Krösche jó ismerősöm, hosszasan beszélgettünk, mindenről kifaggatott. Kérdezte, milyen a stadion, milyen a város, az atmoszféra és a szállodák.

– Na, és mit válaszolt?
– Hogy ennél jobb helyet nem tudnak találni a mérkőzésre.

– Igaz, hogy mehettek volna Szentpétervárra is?
– Három lehetőségük volt. Játszhattak volna Londonban, csakhogy angol csapat az ellenfél, így az meglehetősen szerencsétlen választás lett volna. Szentpétervár szép város, de oda három órát kell repülniük, vízumra van szükség, és az időjárás is pokoli ezekben a hónapokban. Itt, Budapesten viszont minden adva van. A Puskás Aréna nagyszerű stadion, a hotelek is kitűnőek, több olyan ötcsillagos szálloda van, amely az ilyen csapatok igényeinek is maximálisan megfelel. Azt mondtam Markus Kröschének, nincs min gondolkodni, Budapestre kell jönnötök!

– És a Mönchengladbach?
– Amikor múlt héten erről beszéltem a televízióban, másnap csörgött a telefonom. Max Eberl volt, a Mönchengladbach sportigazgatója. Annak idején együtt játszottunk a Bayern Münchenben, a barátságunk több évtizedre nyúlik vissza, és ő ugyanezeket a kérdéseket tette fel. Örülök, hogy ők is ide jönnek. Nem azt mondom, hogy azért választották Budapestet, mert én azt mondtam nekik, de biztos vagyok benne, a véleményem sokat számított.

– Ott lesz a mérkőzéseken?
– Nem, mert ezeken a meccseken a müncheni stúdióban dolgozom, ott számítanak rám. De a klubok küldöttségeivel találkoztam, vasárnap itt volt a magyar fővárosban a delegációjuk, végigjárták a szállodákat, a stadiont. Minden nagyon tetszett nekik. Ők is azt mondták, ha már odahaza nem játszhatnak, Budapest tényleg jó választásnak tűnik.

– Hogy vélekedik, milyen választás volt Szoboszlai Dominik részéről az RB Leipzig?
– Szerintem jó döntést hozott. Többször is láttam játszani, tisztában vagyok a képességeivel. A sérülése után némi időre lesz szüksége, hogy visszanyerje a formáját, de Szoboszlai Dominik személyében most új nagykövete lett a magyar futballnak, úgy is mondhatnám, új hős született. Ha újra játszani tud, el kell kapnia a Bundesliga ritmusát. Fiatal, így biztosan lesznek hullámvölgyei, de Salzburgban és a magyar válogatottban már bizonyított. Adottságai alapján képesnek tartom rá, hogy két-három idény múlva igazi sztáregyüttesben futballozzon. A potenciál megvan benne.

– A német futball szakértőjeként hogy látja, Dárdai Pál meg tudja menteni Herthát?
– Ha ő nem, akkor senki! Miután Bruno Labbadiát menesztették, azonnal mondtam, vissza kell hozniuk Dárdai Pált. Játékosként ő az együttes meccsrekordere, ismeri az öltözőt, a klubot, az akadémiát, az újságírókat, egyszóval mindent. Az eredmények még nem jöttek vele, nehéz helyzetben vannak, de a játékban előreléptek. Pontokat kell szerezniük, és akkor megindulhatnak felfelé. A csapatban benne van a lehetőség, a magam részéről biztos vagyok benne, Dárdai Pál az élvonalban tartja a Herthát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik