BACSKAI JÁNOS
2017.08.10 21:15 Frissítve: 2017.08.11 06:52

Ligue 1: egy neymarnyi pénz Angliából, avagy a TOP 10 távozó

Tart a fesztiválok dandárja, végre felértékelődik a tanári pálya, kezdődik a gyümölcsvita a lekvár- és a pálinkalobbi között, legszívesebben elutaznánk last minutébe, túl vagyunk minden idők legjobb alapozásán, és mint a bolond, dolgozunk, hogy majd kicsit pihenhessünk – azaz idén is elérkeztünk a nyári átigazolási idényhez. Szokásunk szerint az angolokkal kezdtünk, és az olaszok és a németek után eljutottunk a pénztől hangos Ligue 1-be.

 

A PSG és a Ligue 1 minden bizonnyal sokáig élő világcsúcsot döntött a 222 millió euróba kerülő Neymar megvásárlásával. A gigatranszfer egyetlen emberi vonása az eltolt játékengedély volt, a brazil és sleppje azóta nagyobbat csapat Saint-Tropez-ban, mint anno Lütyő őrmester és csendőr bandája a nősülés előtt – de nemcsak vettek a francia csapatok, hanem őrületesen jó üzleteket is kötöttek. Nézzük a tíz, legtöbb pénzt megmozgatót ezek közül!

10. Martin Braithwaite (a Toulouse-tól a Middlesbrough-hoz) 11.3 millió euróért

Sokat elmond az angol labdarúgásról, hogy egy másodosztályú csapat képes ilyen sok pénzt kiadni egy nemzetközi szinten abszolúte ismeretlen csatárért. A dán játékos az elmúlt idényben csak 11 gólt ért el 34 bajnokiján, az utolsó tizenkettőn egyetlen egyet. Pontosabban egy ilyen teljesítmény ma ilyen pénzt ér, a franciák három évvel ezelőtt kétmillióért vették meg őt az Esbjergtől, az angoloktól első körben egy brit lap szerint jó 15 millió eurót kértek, ezek szerint ügyesen alkudozott a Boro.

Kiválóság, intelligencia, gyorsaság, tapasztalat, erőnlét – sorolta a 26 éves játékos erényeit kapásból menedzsere, Garry Monk, aki nagyon örülhet annak, hogy angol és német élvonalbeli gárdák helyett Braithwaite éppen hozzájuk írt alá.

 

9. Jean-Kévin Augustin (a PSG-től az RB Leipzighoz) és Steve Mounié (a Montpellier-től a Huddersfield Townhoz) egyaránt 13 millió euróért

 AJÁNLÓ
AS Monaco: oda a fél álomcsapat, mit lép a Hamuzsírkirály?
 Ne(y)már! A PSG 700 millió eurót sem sajnál egy csatárért
Dani Alves: Párizs megér egy mesét. És 15 misit…
 Van már pénz, csak kissé fejnehéz lett a Marseille

A volt párizsi Jean-Kévin Augustin-ról már szóltunk, érte a mostani értékétől sokkal többet fizetett a Lipcse, a nagy üzletet keresve, a franciák meg örömmel adták ennyiért, amikor még ők is csak álmodtak Neymarról. A brazil, Edinson Cavani, Goncalo Guedes és Jean-Christophe Bahebeck mellett csak nagyon kevés lehetőséget kapott volna középen, a széleken meg pláne, jól döntött hát „Oguszta”, hogy lépett.

A 22 éves benini válogatott, de francia útlevéllel is bíró középcsatár, Steve Mounié, a Montpellier saját nevelésű játékosa számára a belépőt a Premier League-be elmúlt idénybeli 14 gólja és három gólpassza jelentette, egyébként a csatár új egyesületének átigazolási rekordere is. Igazi villámkarrier az övé, két évvel ezelőtt még a Montpellier B-ben játszott, aztán kölcsönadták a Nimes együttesének.

 


 

8. Emanuel Mammana (a Lyontól a Zenithez) 16 millió euróért

Nincs azért olyan nagy baj az orosz futballban, ha a pénznemek között elvesző Konsztantinosz Manolasz helyett ennyi euróért tud venni egy védőt a szentpétervári egylet, az argentin játékos ráadásul a védelem jobb szélén is képes futballozni. A Lyon tavaly 8.5 millióért vette meg a River Plate-től, kérdés, a szakállkirály hátvéd a válogatottat tekintve jól járt-e a váltással? Mehetett volna egyébként a Liverpoolba is, amely éppen ennyit adott volna érte, neki meg évi hárommillió eurót. A Lyonnak egyébként a következő vételár 20 százaléka jár még az oroszoktól, a mostani summából 560 ezer euró meg a Riveré.


7. Ismaila Sarr (a Metztől a Rennes-hez) 17 millió euróért

Listánk kakukktojása a szenegáli szélső, akinek árát az AS Monaco érdeklődése verte fel ilyen magasságba, miközben a Transfermarkt becslése szerint kemény 2.5 millió eurót ér. Ám a Rennes gondolatmenete sem sántít: akiért a Monaco mostanában minden követ megmozgat, az bizony maga az aranytojást tojó tyúk. A Metznek biztosan: mivel a Barcelona és a Borussia Dortmund is ott vukoskodott a metzi ketrec körül, az eladó még egy négymillió eurós bónuszt is kiköthetett magának. Maga Sarr meglepő módon azt nyilatkozta, hogy nem áll még készen arra, hogy elhagyja Franciaországot, ezért választotta a Rennes-t. A Rennes klubrekord vétele a brazil Lucas, aki 21.3 millió euróért jött még 2000-ben, pontosabban ennyit kapott az eladó egyesület, az Atlético Paranaense, mert a játékosügynökök már akkor is jól jártak.
Hiába no, csak megyen előre a világ: régen nyaranta a jobbágyok, parasztok, summások kaszáltak, ma a kombájnok aratnak – de legjobban a játékosügynökök.

 

6. Dalbert (a Nice-től az Interhez) 20 millió euróért

A brazil játékos igen friss név a listán, hétfő este érkezett meg Milánóba orvosi vizsgálatokra, szerdán már hozott is volt klubjának húszmillió eurót (és igen, másoknak is csöngetett picit ez a transzfer), pontosabban csak tizennyolcat, mert tavaly kétmillióért jött a portugál Vitória Guimaraestől. A mostani ügylet érdekessége, hogy a vevő itt is jóval többet fizetett annál, mint amennyit most ér Dalbert, a milánóiak biztosan nem szeretnének még egy Roberto Carlost kiengedni a kezükből (bár Dalbert nem olyan ponterős, a francia csapatnál negyven mérkőzésen négy kanadai pontot szerzett összesen, mindet gólpasszból). A Nice is ebben reménykedik, mert még tízmillió eurónyi bónusz ütheti a bankszámláját, plusz a következő eladási ár egyötöde. A vevő egyébként éppen 30 millió eurót kért először Dalbertért, ennyi volt a kivásárlási ára, az olaszok feleennyi kínáltak első körben – mint láthattuk, ebben az alkuban erősen alulmaradtak a taljánok.


5. Tiemoué Bakayoko (a Monacótól a Chelsea-hez) 40 millió euróért

A most 22 esztendős, elefántcsontparti származású, de francia állampolgár és válogatott Bakayokóval jól járt már a Rennes is, mert két évvel ezelőtt nyolcmillió eurót keresett rajta – a többit meg most a hercegségbeliek. Ahogyan azt lassan kezdjük megszokni, a szakértők által valósnak vélt és a realizált vételár itt is igen messze esik egymástól, de Antonio Conte biztos benne, hogy az őserő Bakayoko jobb játékos lesz nemsokára, mint amilyen most Nemanja Matics (annak idején a szerbet először 1.75 millióért vették meg, aztán 25 millióért vissza a Benficától, hogy most 44.7 millióért adják el a Manchester Unitednek). Bakayoko eddig évi egymillió eurót sem húzott a Monacótól, Londonban sokkal jobban jár majd, négymillió euró fölött fog keresni – az eladó meg még bízhat egy ötmilliós bónuszban. Matics egyébként tízmillió euró fölött keres Manchesterben, még mielőtt valaki elkezdené sajnálni, hogy mennie kellett a Chelsea-től…


4. Corentin Tolisso (a Lyontól a Bayern Münchenhez) 41.5 millió euróért

Nemcsak a megfigyelők, a nevelőedzők is remek munkát végeznek az Olympique Lyonnál, hiszen a saját nevelésű középpályás „fillérekért” szerzett a klub színeiben 160 mérkőzésen 29 gólt és adott 17 gólpasszt, most meg óriási summát hozott a konyhára – és még a levegőben lóg egy hatmilliós bónusz. Tolisso megdöntötte a Lyon eladási rekordját, de csak egy időre (erről majd később), Münchenben ellenben azóta is vételi rekord. Mint a listán szinte mindenki, ő is kettős állampolgár (Augustin játszhatna Haiti nemzeti csapatában is), Tolisso az atyja révén szóba került a togói válogatottban, de a középpályás a gall nemzeti csapatot választotta, mondván, Franciaországban született és ott is nőtt fel – az idén már a felnőttek között is magára húzhatta a címeres mezt.

 

3. Bernardo Silva (a Monacótól a Manchester Cityhez) 50 millió euróért

Nem meglepő módon ismét az angol csapatok öntötték a legtöbb pénzt a Ligue 1-be, a portugál középpályás-szélső minden bizonnyal a Bajnokok Ligájában győzte meg a Cityt, hogy mindenképpen meg kell őt venni. Megvalljuk férfiasan, amikor 2015 elején az akkor 3.5 millió eurót érő játékosért 15.75 millió eurót fizetett az ASM, erős kétségeink voltak az üzlet észszerűségével kapcsolatban, de azóta Silva 47 kanadai pontot termelt (vagy ha így nézzük: a játékidőt tekintve 224 percenként egyet). Pep Guardiola nagy reményeket fűz az intelligens játékmesterhez, maga B. Silva is abban bízik, hogy hamarosan ő lesz „a” Silva a PL-ben. A Monaco először 80 millió eurót kért érte, de ebből csak elméletileg faragott le sokat a City, mert az ötvenmilliós vételáron felül a maradék 30 millió bónuszban járhat a hercegségbelieknek.
A portugál nemrégiben érdekes nyilatkozatot tett. A nyár elején két honfitársa beszélte rá, hogy a Manchester Cityhez írjon alá: Nani és Cristiano Ronaldo…


2. Alexandre Lacazette (a Lyontól az Arsenalhoz) 53 millió euróért

Nem az a hír, hogy elhagyta Lacazette a Lyont, hanem az, hogy csak most: a sokoldalú támadót az összes angol és olasz csapattal éppen úgy hírbe hozták, mint a Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid hármassal – ami nem csoda, lévén a saját nevelésű játékos 129 góllal és 43 gólpasszal köszönte meg azt a lehetőséget, hogy 2009-ben felkerülhetett a profik közé. Az ő bónusza csak hétmillió euró, az Arsenalban az új Thierry Henryt látják benne. Unokatestvére, Romuald Lacazette szintén profi futballista: a 23 éves, volt utánpótlás-válogatott játékos, a PSG neveltje, de jelenleg a Darmstadt szűrője. Egyébként a Lacazette-klán Guadeloupe-ról származik, a kis Alexandre első klubja a Elan Sportif volt, de hamar felfigyeltek rá az OL-nél, mondván, ez a kissrác kiköpött Sonny Anderson. Ezt hamarosan maga Lacazette is szentül hitte, csak éppen ő most nem Barcelonát választotta. Persze ha a nyár elején tudják a PSG és Neymar szándékait a katalánok, biztosan alkudoznak még egy picit…

Lacazette természetesen mindkét helyen transzferális klubrekord, Londonban a fizetési listát is vezeti a maga szerény heti 223 ezer eurós járandóságával. Eddig sem hívta a családi pótlék előtti napokban a hiteles embert, lévén Mathieu Valbuenával karöltve az OL bérrekordere is ő volt a havi 350 ezer eurójával.

 

1. Benjamin Mendy (a Monacótól a Manchester Cityhez) 57.5 millió euróért

Ennél nem sokkal keresett kevesebbet, havi 300 000 eurót Monacóban (vagyis hát az ottani adórendszer miatt éppen hogy többet keresett…) Benjamin Mendy, feleannyit, mint Falcao, és valamivel kevesebbet, mint Joao Moutinho. A csapaton belüli magas bér annak köszönhető, hogy Mendy tavaly érkezett a nagy rivális Marseille-től, 13 millió euróért – gondolhatjuk, hogyan fogják most a fejüket az OM vezetői. Nem fizettek még ennyi pénzt hátvédért (játékjoga a Transfermarkt szerint most 13 millió euró, tavaly éppen feleennyit ért), ehhez képest a heti fizetése 111 ezer euró lesz, magyarán a részéről tényleg elhihető, hogy nem a pénzért váltott, pontosabban nem csak a pénzért váltott.

Mendy egyébként szenegáli származású, de ő is a francia válogatottat erősíti, immáron világrekorderként. E listán mögötte a második John Stones, a harmadik Kyle Walker, a hatodik meg Nicolás Otamendi, mögöttük minden idők második legtöbb pénzért eladott kapusával, Edersonnal – ha most nem húzza ki kapott gól nélkül az idényt a City, akkor soha.

Angliából egyébként ezen a nyáron 224.3 millió euró folyt be átigazolási díjként a Ligue 1-be – óriási összeg ez. Nagyjából egy neymarnyi…

LIGUE 1, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 

AMIENS
Érkezett: Mathieu Bodmer (Guingamp, i.), Jean-Christophe Bouet (Dunkerque, i.), Brighton Labeau (Monaco B, ingyen), Gaël Kakuta (Hopej China Fortune, i.), Prince Gouano (Atalanta i.), Sekou Baradji (egyesült nélküli)
Kölcsönbe: Jean-Luc Dompé (Standard Liege)
Távozott: Joachim Eickmayer (Les Herbiers, i.), Richard Soumah (Maccabi Petah Tikva), Aboubakar Kamara (szl.), Aboubakar Kamara (Fulham, 6.000.000)
Kölcsönbe: Jordan Lefort (Quevilly)
Kölcsönből vissza: Junior Tallo (Lille)

ANGERS
Érkezett: Enzo Crivelli (Bordeaux, 4.000.000), Baptiste Guillaume (Lille, 2.000.000), Lassana Coulibaly (Bastia, 2.000.000), Angelo Fulgini (Valenciennes, 1.400.000), Loic Puyo (Nancy, i.), Wilfried Kanga (PSG U19, i.), Saliou Ciss (Valenciennes)
Kölcsönből vissza: Goran Karanovic (Sochaux), Yoane Wissa (Laval)
Távozott: Nicolas Pepe (Lille, 10.000.000), Famara Diédhiou (Bristol City, 6.000.000), Pablo Martinez (Racing Strasbourg), Dzsamel Szaihi (szl.), Issa Cissokho (szl.), Cheikh Ndoye (Birmingham City, i.), Goran Karanovic (szl.), Grégory Bourillon (Chateauroux, i.), Dickson Nwakaeme (szl.)
Kölcsönbe: Yoane Wissa (AC Ajaccio), Férébory Doré (Clermont Foot)
Kölcsönből vissza: Kévin Bérigaud (Montpellier), Jonathan Bamba (St.-Étienne)

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Youssouf Sabaly (PSG, 4.000.000), Lukas Lerager (Waregem, 3.500.000), Alexandre Mendy (Guingamp, 600.000), Benoit Costil (Stade Rennais, i.), Vukasin Jovanovics (Zenit, 3.000.000), Jonathan Cafú (Ludogorec, 7.500.000), Otávio (Atlético Paranaense, 5.000.000)
Kölcsönből vissza: Pablo (Corinthians), Théo Pellenard (Paris FC), Frédéric Guilbert (Caen), Enzo Crivelli (Bastia), Cédric Yambéré (APOEL Nicosia), Pablo (Corinthians)
Távozott: Adam Unasz (Napoli, 10.000.000), Enzo Crivelli (Angers, 4.000.000), Jérémy Ménez (Antalyaspor, 1.500.000), Cédric Yambéré (Dijon, 500.000), Cédric Carrasso (szl.), Nicolas Maurice-Belay (szl.), Abdou Traoré (szl.), Frédéric Guilbert (Caen, 1.500.000), Nicolas Pallois (Nantes, 2.000.000), Kévin Soni (Peralada, i.), Pablo (Corinthians, 3.000.000), Mauro Arambarri (Boston River, i.)
Kölcsönbe: Paul Bernardoni (Clermont)
Kölcsönből vissza: Youssouf Sabaly (PSG), Vukasin Jovanovics (Zenit)

CAEN
Érkezett: Alexander Djiku (Bastia, 2.000.000), Stef Peeters (St.-Truiden, 1.500.000), Baissama Sankoh (Guingamp, 500.000), Brice Samba (Olympique Marseille, i.), Frédéric Guilbert (Bordeaux, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: Jordan N’Kololo (Laval), Christian Kouakou (Nimes)
Távozott: Jean-Victor Makengo (Nice, 5.000.000), Jordan Adéoti (Auxerre, i.), Sziam Ben Jusszef (Kasimpasa, i.), Steed Malbranque (visszavonult)
Kölcsönbe: Pape Sané (Auxerre), Paul Reulet (Boulogne), Chaker Alhadhur (Chateauroux)
Kölcsönből vissza: Frédéric Guilbert (Bordeaux)

DIJON
Érkezett: Wesley Lautoa (Lorient, 1.500.000), Cédric Yambéré (Bordeaux, 500.000), Wesley Said (Rennes), Benjamin Jeannot (Lorient)
Kölcsönbe: Naim Szliti (Lille)
Kölcsönből vissza: Mamadou Thiam (Clermont), Jessy Benet (Avranches)
Távozott: Lois Diony (St.-Étienne, 10.000.000), Pierre Lees Melou (Nice, 5.000.000), Jordan Loties (Eupen, i.), Junisz Abdelhamid (Stade Reims), Jessy Benet (szl.), Romain Amalfitano (szl.), Usszama Haddadi (szl.), Cédric Varrault (szl.), Jérémie Bela (Albacete, i.)
Kölcsönből vissza: Marvin Martin (Lille)

GUINGAMP
Érkezett: Lebogang Phiri (Bröndby, i.), Abdoul Camara (Derby County, i.), Felix Eboa Eboa (PSG B), Marcus Thuram (Sochaux), Pedro Rebocho (Benfica), Marc-Aurele Caillard (Clermont Foot), Franck Tabanou (Swansea City, i.)
Kölcsönből vissza: Benjamin Angoua (New England Revolution)
Távozott: Alexandre Mendy (Bordeaux, 600.000), Baissama Sankoh (Caen, 500.000), Nill De Pauw (Zulte Waregem, 350.000), Dorian Léveque (PAOK Szaloniki, i.), Cheick Traoré (Chateauroux, i.), Johnny Placide (szl.), Mathieu Bodmer (Amiens, i.), Romain Salin (Sporting CP, i.)
Kölcsönből vissza: Marcal (Benfica)

LILLE
Érkezett: Luiz Araújo (Sao Paulo, 10.500.000), Nicolas Pepe (Angers, 10.000.000), Thiago Mendes (Sao Paulo, 9.000.000), Kévin Malcuit (St.-Étienne, 9.000.000), Edgar Ié (Belenenses, 5.500.000), Xeka (Braga, 5.000.000), Naim Szliti (Red Star FC, 2.000.000), Fodé Ballo-Touré (PSG B, i.), Chahreddine Boukholda (AS Monaco B, i.), Kouadio-Yves Dabila (AS Monaco B, i.), Thiago Maia (Santos, 14.000.000)
Kölcsönbe: Ezequiel Ponce (AS Roma), Caju (Santos, 500.000)
Kölcsönből vissza: Junior Tallo (Amiens), Baptiste Guillaume (Racing Strasbourg), Lenny Nangis (Bastia), Soualiho Meité (Zulte Waregem), Marvin Martin (Dijon)
Távozott: Soualiho Meité (Zulte Waregem, 5.100.000), Sébastien Corchia (Sevilla, 5.000.000), Baptiste Guillaume (Angers, 2.000.000), Franck Béria (visszavonult), Marko Basa (szl.), Rio Mavuba (Sparta Praha, i.)    
Kölcsönbe: Gabriel (Troyes), Naim Szliti (Dijon)
Kölcsönből vissza: Xeka (Braga), Rony Lopes (AS Monaco), Ricardo Kishna (Lazio), Stoppila Sunzu (Sanghaj Senhua), Naim Szliti (Red Star FC), Nicolas de Préville (Oostende)

METZ
Érkezett: Gerónimo Poblete (Colón, i.), Quentin Beunardeau (Tubize, i.), Moussa Niakhaté (Valenciennes), Nolan Roux (St.-Étienne), Cafú (Lorient)
Kölcsönből vissza: Habib Diallo (Stade Brest), Hamza Szahi (Epinal)
Távozott: David Oberhauser (Plataniasz, i.), Hamza Szahi (Auxerre), Guido Milan (Tiburones Rojos, i.), Franck Signorino (szl.), Kavasima Eidzsi (szl.), Georges Mandjeck (Sparta Praha, 1.300.000), Ismaila Sarr (Rennes, 17.000.000), Cheick Doukouré (Levante, 1.600.000)
Kölcsönből vissza: Mevlüt Erdinc (Hannover), Cheick Diabaté (Osmanlispor)

MONACO
Érkezett: Youri Tielemans (Anderlecht, 25.000.000), Terence Kongolo (Feyenoord, 15.000.000), Soualiho Meité (Waregem, 8.000.000), Jordi Mboula (Barcelona U18, 3.000.000), Diego Benaglio (Wolfsburg, i.), Jordy Gaspar (Olympique Lyon, i.), Adama Diakhaby (Rennes, 10.000.000), Rasid Gezzal (Lyon, i.)
Kölcsönből vissza: Gil Dias (Rio Ave), Dinis Almeida (Belenenses), Corentin Jean (Toulouse), Elderson (Sporting Gijón), Jusszef Ait Benasszer (Nancy), Ilyes Chaibi (AC Ajaccio), Jonathan Mexique (Red Star), Adama Traoré (Rio Ave), Rony Lopes (Lille), Allan Saint-Maximin (Bastia), Lacina Traoré (Sporting Gijón)
Távozott: Bernardo Silva (Manchester City, 50.000.000), Valere Germain (Olympique Marseille, 8.000.000), Corentin Jean (Toulouse, 3.500.000), Elderson (Sivasspor), Nabil Dirar (Fenerbahce, 3.500.000), Morgan De Sanctis (visszavonult), Abdou Diallo (Mainz, 5.000.000), Tiemoué Bakayoko (Chelsea, 40.000.000), Benjamin Mendy (Manchester City, 57.500.000), Allan Saint-Maximin (Nice, 10.000.000)
Kölcsönbe: Jonathan Mexique (Cercle Bruges), Irvin Cardona (Cercle Bruges), Jordy Gaspar (Cercle Bruges)

MONTPELLIER
Érkezett: Jérémie Porsan-Clemente (Olympique Marseille B, i.), Ruben Aguilar (Auxerre, i.), Benjamin Lecomte (Lorient, 2.500.000), Pedro Mendes (Rennais, 1.000.000), Giovanni Sio (Rennais, 2.200.000)
Kölcsönbe: Jonathan Ikoné (PSG), Facundo Píriz (Ahmat Groznij, i.)
Kölcsönből vissza: Kévin Bérigaud (Angers)
Távozott: Steve Mounié (Huddersfield, 13.000.000), Geoffrey Jourdren (Nancy, i.), Mathieu Deplagne (Troyes), Souleymane Camara (szl.), Mamadou N’Diaye (szl.), Cédric Mongongu (szl.), Riad Budebuz (Real Betis, 7.000.000)
Kölcsönből vissza: Jonathan Ikoné (PSG), Yacouba Sylla (Rennais)

NANTES
Érkezett: Kayembe (FC Porto B), Nicolas Pallois (Bordeaux, 2.000.000), Ciprian Tatarusanu (Fiorentina, 2.500.000)
Kölcsönbe: Chidozie Awaziem (FC Porto B)
Kölcsönből vissza: Fernando Aristeguieta (CD Nacional)
Távozott: Amin Harit (Schalke, 8.000.000), Oswaldo Vizcarrondo (Troyes, i.), Rémy Riou (Alanyaspor, 1.000.000), Fernando Aristeguieta (Caracas FC, i.), Guillaume Gillet (Olympiakosz, 1.000.000)
Kölcsönből vissza: Sérgio Oliveira (FC Porto), Felipe Pardo (Olympiakosz)

NICE
Érkezett: Jean-Victor Makengo (Caen, 5.000.000), Pierre Lees Melou (Dijon, 5.000.000), Adrien Tameze (Valenciennes, 800.000), Christophe Jallet (Lyon, i.), Wesley Sneijder (Galatasaray, i.), Allan Saint-Maximin (Monaco, 10.000.000)
Kölcsönből vissza: Szaid Benrahma (GFC Ajaccio), Dorian Caddy (Clermont Foot), Franck Honorat (Sochaux), Mouez Hassen (Southampton)
Távozott: Dorian Caddy (Quevilly, i.), Franck Honorat (Clermont, i.), Paul Baysse (Málaga, i.), Munir Obbadi (szl.), Alexy Bosetti (szl.), Dalbert (Inter, 20.000.000), Valentin Eysseric (Fiorentina, 3.500.000)
Kölcsönbe: Szaid Benrahma (Chateauroux), Mouez Hassen (Chateauroux)
Kölcsönből vissza: Ricardo Pereira (FC Porto), Junesz Belhanda (Dinamo Kijev), Anasztasziosz Donisz (Juventus)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Bertrand Traoré (Chelsea, 10.000.000), Mariano Díaz (Real Madrid, 8.000.000), Marcelo Filho (Besiktas, 7.000.000), Ferland Mendy (Le Havre, 5.000.000), Marcal (Benfica, 4.500.000), Kenny Tete (Ajax, 4.000.000)
Kölcsönből vissza: Xeka (Braga), Rony Lopes (AS Monaco), Ricardo Kishna (Lazio), Stoppila Sunzu (Sanghaj Senhua), Naim Szliti (Red Star FC), Nicolas de Préville (Oostende), Louis Nganioni (Stade Brest), Clément Grenier (AS Roma), Romain Del Castillo (Bourg-en-Bresse), Olivier Kemen (GFC Ajaccio), Aldo Kalulu (Rennais)
Távozott: Alexandre Lacazette (Arsenal, 53.000.000), Corentin Tolisso (Bayern München, 41.500.000), Maxime Gonalons (AS Roma, 5.000.000), Mathieu Valbuena (Fenerbahce, 1.500.000), Jordy Gaspar (AS Monaco, i.), Rasid Gezzal (Monaco, i.), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva, 1.750.000), Christophe Jallet (Nice, i.), Emanuel Mammana (Zenit, 16.000.000)
Kölcsönbe: Gaëtan Perrin (Orléans), Jean-Philippe Mateta (Le Havre), Olivier Kemen (GFC Ajaccio), Aldo Kalulu (Sochaux), Nicolas N'Koulou (Torino, 500.000)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Florian Thauvin (Newcastle United, 11.000.000), Luiz Gustavo (Wolfsburg, 10.000.000), Valere Germain (AS Monaco, 8.000.000), Clinton N’Jie (Tottenham, 7.000.000), Adil Rami (Sevilla, 6.000.000), Steve Mandanda (Crystal Palace, 3.000.000)
Kölcsönbe: Jordan Amavi (Aston Villa)
Kölcsönből vissza: Baptiste Aloé (Valenciennes), Stéphane Sparagna (Auxerre), Lucas Ocampos (Genoa), Julien Fabri (Bourg-en-Bresse)
Távozott:  Karim Rekik (Hertha, 2.500.000), Stéphane Sparagna (Boavista, i.), Brice Samba (Caen, i.), Julien Fabri (Stade Brest, i.), Abou Diaby (szl.), Baptiste Aloé (Valenciennes, i.), Bill Tuiloma (Portland Timbers, i.)
Kölcsönbe: Szaif-Eddin Haui (Troyes)
Kölcsönből vissza: Aaron Leya Iseka (Anderlecht), Florian Thauvin (Newcastle United), Bafétimbi Gomis (Swansea City), William Vainqueur (AS Roma), Zinédine  Machache (Toulouse), Clinton N’Jie (Tottenham)

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Yuri Berchiche (Real Sociedad, 16.000.000), Dani Alves (Juventus, i.), Neymar (Barcelona, 222.000.000)
Kölcsönből vissza: Youssouf Sabaly (Bordeaux), Jesé (Las Palmas), Jonathan Ikoné (Montpellier), Jean-Christophe Bahebeck (Pescara), Salvatore Sirigu (Osasuna)
Távozott: Jean-Kévin Augustin (RB Leipzig, 13.000.000), Youssouf Sabaly (Bordeaux, 4.000.000), Salvatore Sirigu (FC Torino, i.), Maxwell (visszavonult)
Kölcsönbe: Jonathan Ikoné (Montpellier)

RENNES
Érkezett: Faitout Maouassa (Nancy, 7.000.000), Brandon (RCD Mallorca, 3.000.000), Hamari Traoré (Stade Reims, 2.400.000), Benjamin Bourigeaud (Lens, 3.500.000), Ismaila Sarr (Metz, 17.000.000)
Kölcsönből vissza: Abdoulaye Diallo (Rizespor), Sébastien Salles-Lamonge (Le Havre), Kermit Erasmus (Lens), Yacouba Sylla (Montpellier)
Távozott: Gelson Fernandes (Eintracht Frankfurt, 500.000), Benoit Costil (Bordeaux, i.), Wesley Said (Dijon, 1.500.000), Ermir Lenjani (szl.), Sylvain Armand (visszavonult), Pedro Mendes (Montpellier, 1.000.000), Giovanni Sio (Montpellier, 2.200.000), Ermir Lenjani (Sion, i.), Adama Diakhaby (Monaco, 10.000.000)
Kölcsönbe: Clément Chantome (Lens)
Kölcsönből vissza: Aldo Kalulu (Olympique Lyon)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Lois Diony (Dijon, 10.000.000), Jorginho (Arouca, 1.000.000), Saidy Janko (Celtic), Assane Dioussé (Empoli, 5.000.000), Alekszandrosz Katranisz (Atromitosz, 800.000)
Kölcsönbe: Hernani (Zenit)
Kölcsönből vissza: Jonathan Bamba (Angers), Dylan Saint-Louis (Laval), Neal Maupay (Stade Brest)
Távozott: Kévin Malcuit (Lille, 9.000.000), Neal Maupay (Brentford, 2.000.000), Benjamin Corgnet (Racing Strasbourg, i.), Nolan Roux (Metz), Fabien Lemoine (Lorient, 1.000.000)
Kölcsönbe: Jonathan Bamba (Angers), Anthony Mounier (Atalanta), Pierre-Yves Poloma (Auxerre), Jorginho (Chaves), Arnaud Nordin (Nancy)
Kölcsönből vissza: Jorginho (Arouca), Jordan Veretout (Aston Villa), Henri Saivet (Newcastle United)

RACING STRASBOURG
Érkezett: Benjamin Corgnet (St.-Étienne, i.), Bingourou Kamara (Tours, 700.000), Kenny Lala (Lens, i.), Pablo Martinez (Angers), Nuno da Costa (Valenciennes), Jonas Martin (Betis, 1.500.000), Idrissz Szaadi (Cardiff City, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: Massiré Kanté (Sedan)
Távozott: Massiré Kanté (Martigues, i.), Laurent Dos Santos (Valenciennes, i.), Kalid Butaib (Malatyaspor, i.), Hicham Benkaid (Orléans, i.), Landry Bonnefoi (szl.), Mayoro N'Doye (Tours)
Kölcsönből vissza: Baptiste Guillaume (Lille)

TOULOUSE
Érkezett: Steven Fortes (Le Havre, i.), Yaya Sanogo (Arsenal, i.), Corentin Jean (AS Monaco, 3.500.000), Yannick Cahuzac (Bastia, i.)
Kölcsönből vissza: Alekszandar Pesics (Atalanta), Zinédine Machache (Olympique Marseille), Dominik Furman (Wisla Plock), Uros Szpajics (Anderlecht)
Távozott: Martin Braithwaite (Middlesbrough, 11.300.000), Tongo Doumbia (Dinamo Zagreb, 800.000), Alekszandar Pesics (Crvena zvezda, 750.000), Dominik Furman (Wisla Plock, 150.000), Óscar Trejo (Rayo Vallecano, i.), Uros Szpajics (Anderlecht), Jean-Daniel Akpa Akpro (szl.), Pavle Ninkov (szl.), Dusan Veskovac (szl.)
Kölcsönbe: Jessy Pi (Stade Brest)
Kölcsönből vissza: Dodi Lukebakio (Anderlecht), Corentin Jean (AS Monaco), Yrondu Musavu-King (Udinese)

TROYES
Érkezett: Bryan Pelé (Stade Brest, i.), Oswaldo Vizcarrondo (Nantes, i.), Mathieu Deplagne (Montpellier), Francois Bellugou (Lorient)
Kölcsönbe: Gabriel (Lille), Szaif-Eddin Haui (Olympique Marseille)
Távozott: Johan Martial (Maccabi Petah Tikva), Rincón (szl.), Franck Grandel (visszavonult), Mahamadou N’Diaye (szl.), Sauki Ben Szaada (szl.)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

BASTIA
Érkezett: Martin Mimoun (Créteil)
Kölcsönből vissza: Julien Romain (Pau), Paul Charruau (Paris FC), Jerson Cabral (Sparta Rotterdam)
Távozott: Lassana Coulibaly (Angers, 2.000.000), Alexander Djiku (Caen, 2.000.000), Axel Ngando (Göztepe, 200.000), Gaël Danic (Lorient, i.), Florian Raspentino (szl.), Paul Charruau (szl.), Abdoulaye Keita (Le Havre, i.), Martin Mimoun (Paris FC, i.)
Kölcsönből vissza: Lenny Nangis (Lille), Abdelhamid el-Kautari (Palermo), Prince Oniangué (Wolverhampton Wanderers), Enzo Crivelli (Bordeaux), Lindsay Rose (Lorient), Allan Saint-Maximin (AS Monaco), Pierre Bengtsson (Mainz)

LORIENT
Érkezett: Gaël Danic (Bastia, i.), Danijel Petkovics (MTK), Fabien Lemoine (St.-Étienne, 1.000.000), Gaëtan Courtet (Auxerre)
Kölcsönből vissza: Marvin Gakpa (AC Ajaccio), Denis Bouanga (Tours), Faiz Selemani (Tours), Valentin Lavigne (Stade Brest), Lindsay Rose (Bastia)
Távozott: Benjamin Moukandjo (Csiangcsu Szuning, 5.500.000), Benjamin Lecomte (Montpellier, 2.500.000), Wesley Lautoa (Dijon, 1.500.000), Romain Philippoteaux (Auxerre, 850.000), Marvin Gakpa (Quevilly, i.), Pape Paye (Bourg-en-Bresse, i.), Benjamin Jeannot (Dijon), Francois Bellugou (Troyes), Michaël Ciani (szl.), Jérémie Aliadiere (szl.), Isszam Ben Hemisz (Doncaster Rovers, i.)
Kölcsönbe: Bradley Mazikou (Dunkerque), Mathieu Peybernes (Göztepe)

NANCY
Érkezett: Patrik Eler (Wacker Innsbruck, 610.000), Laurent Abergel (Ajaccio, 600.000), Geoffrey Jourdren (Montpellier, i.)
Kölcsönbe: Arnaud Nordin (St.-Étienne)
Távozott: Loic Puyo (Angers, i.), Issiar Dia (Malatyaspor, i.), Karim Coulibaly (Willem II, i.), Diallo Guidileye (Genclerbirligi), Alou Diarra (szl.), Maurice Dalé (Giresunspor), Christophe Mandanne (Chateauroux)
Kölcsönbe: Yann Mabella (Chateauroux)
Kölcsönből vissza: Jusszef Ait Bennasszer (AS Monaco), Erick Cabaco (Club Nacional)

Vastaggal az elmúlt hét történései, lezárva csütörtök délután.

 

2022.09.28 22:40:17

Minden más foci nemzetisport.hu

A Marco Rossi vezette magyar válogatott szerezte a legnagyobb meglepetést.

2022.09.28 23:55:21

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ott a zászló, adják át, utána egy jatt, esetleg némi mosoly.

2022.09.27 20:24:14

Minden más foci nemzetisport.hu

A 2019-es bajnoknak elég lett volna egy döntetlen is, de csúnyán ráfizettek Ronaldóék a kihagyott helyzetekre.