Stefanescu a 94. percben betalált, győzelemmel búcsúzott Bergodi

Vágólapra másolva!
2023.05.28. 20:00
null
A megnyert trófeák dacára elváltnak a Sepsi és Cristiano Bergodi útjai (Fotó: Getty Images)
A román Liga 1 rájátszásának 10. fordulójában az Universitatea Craiova otthonában egy góllal nyerni tudott a mesterétől búcsúzó Sepsi OSK.

ROMÁN LIGA 1
RÁJÁTSZÁS, 10. FORDULÓ
Universitatea Craiova–Sepsi OSK 0–1 (0–0)
Craiova,
Ion Oblemenco-stadion, 6000 néző. V: Barbu
Craiova:
L. Popescu – Vladoiu (Raúl Silva, 75.), Zajkov, Badelj (Gaman, 83.), Ndong – Cretu (Mateiu, a szünetben), Screciu – Cimpanu, Isfan (Roguljic, a szünetben), Ivan – Markovic (Koljic, 58.). Vezetőedző: Eugen Neagoe
Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov, Ciobotariu, Tamás M., Ispas – Papa (Paun, a szünetben), Francisco Júnior (Jonathan Rodríguez, 31.) – Gheorghe, Aganovic (Stefanescu, 67.), Varga R. (Matei, 67.) – Safranko (M. Rondón, 90+2.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző:
Stefanescu (90+4.)

Győzelemmel zárta a szezont a Sepsi OSK a román élvonalban, és a számára tét nélküli craiovai mérkőzés megnyerésével bebiztosított a CFR bronzérmét. Az Universitatea ugyanis kétpontos hátrányban volt a kolozsváriakkal szemben, és nyernie kellett volna az Konferencialiga-indulásért vívott osztályozót is érő előzésért.

Cristiano Bergodi, a búcsúzó szentgyörgyi edző szinte a teljes kupadöntős kezdőcsapatát lecserélte, csupán Niczuly Roland, Denis Ciobotariu és Pavol Safranko maradt hírmondónak a nagyszebeni tizenegyből – bekerült viszont Tamás Márk és Varga Roland. És bár a Sepsi csupán egyet edzett a 120 perces szerdai finálé óta, így is kontrollálni tudta az első félidőt a Ion Oblemenco stadionban. Safranko már az első támadásnál alig maradt le egy kapuelé lőtt labdáról, majd Adnan Aganovic lőtt fölé, Varga próbálkozását pedig már védenie kellett Laurentiu Popescunak. A Craiova fejesekkel válaszolt, az első három még fölé ment, majd Alexandru Cretu bólintása után Niczuly kezébe ment a labda. Az idő múltával fogytak a helyzetek, mintha a hazai játékosok megtudták volna, hogy Kolozsváron vezet a CFR, a félidő második felében csupán Safranko mellé szálló csúsztatása volt komolyabb lehetőség.

Szünet után agresszívabban támadott le a Craiova, főleg hogy közben a már bajnok Farul fordított Kolozsváron. Vladimir Screciu közeli lövését azonban Niculy bravúrral védte, akárcsak a túloldalon Popescu előbb Ion Gheorghe léc alá tartó bombáját, majd Nicolae Paun és Marius Stefanescu kísérketeit. A kapusokról szóló félidőben Ante Roguljic szabadrúgását is védte Niczuly, a hosszabbítás negyed percében pedig egy létszámfölényes szentgyörgyi kontra végén Stefanescu begurította a Cosmin Mateitól kapott labdát.

Kolozsváron alighanem nagyobbat ordítottak, mint Sepsiszentgyörgyön...

PERCRŐL PERCRE


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. PERC NYERT A SEPSI, MARIUS STEFANESCU az ötös jobb sarkáról ballal a bal alsóba lő, Matei okos, önzetlen passza után. Rohan azonnal az edzőjéhez... 0–1!

90+3. perc Denis Ciobotariu ellöki Roguljicot, sárga lap.

90+2. perc Safranko a földön, hordágy érkezik. Csere lesz, Mario Rondón váltja.

Négy perc a ráadás.
90. perc A Besiktas által csábított Ivan jbbal tízről Ciobotariuba lő!

87. perc Rogujic fejes passza után a gólra éhes Ivant szereli a jobb sarok előtt Ciobotariu!

Nem lép ma pályára Bogdan Mitrea, akit az UC a Sepsitől 250 ezer euróért vett tavaly nyáron. A bekk ebben az idényben 31 meccset játszott.

83. perc A 34 éves, 14-szeres román válogatott Valerica Gaman be, a 19 éves horvát Badelj eddig bírta. Roguljic 23 méteres, ballábas szabadrúgása Niczulyé, aki kiöklözi a labdát a bal sarok elől, féltérdre ereszkedve.

82. perc Stefanescu ballábas, 10 méteres lapos lövését védi bravúrral a jobbra elvetődő Popescu.

81. perc Visszatér.

79. perc Badelj szereli Mateit, és megfájdul közben a bal lába, azonnal elterült, és érkezik is az orvosi személyzet.

75. perc Raúl Silva is a pályán közben. Vladoiunak nem ment ma, jobb oldali védő helyett... középső védő.

73. perc Tamás Márk lerántja a felezőnél meginduló Mateiut, sárga lap. Cosmin Matei a földre viszi Roguljocot, majd reklamál, neki is sárga lap. Safranko reklamál... ő nem kap semmit.

72. perc Paun passzával ellép Dimitrov, jobbról jobbal éles szögből kapura lő, de véd Popescu szép mozdulattal a rövid sarok előtt.

71. perc Ivan kap egy nagyot, de tovább, Stefanescu 27-ről jócskán a léc fölé lő.

Bergodi és Neagoe is vezette a mai ellenfelet már...

8-szor találkoztak itt a felek, a Craiova 2-szer nyert, a Sepsi egyszer. Ismét iksz?

67. perc Marius Stefanescu és Cosmin Matei be, Varga és Aganovic le.

65. perc LÉC! Aganovic passzát Paun Gheorghe elé tolja, aki 22-ről a lécre vágja a labdát, nagy erővel, nem sokkal elvétve a jobb felső sarkot. Popescu kapus nagyot repült, mintha bele is ért volna a labdába.

Ne feledjük: a hazai csapat 40 ponttal a negyedik helyen áll, és az európai kupaszereplésért vívott osztályozót érő harmadikra hajt, amelyet jelenleg a CFR foglal el, 42 ponttal. A kolozsváriak a már bajnok Farult fogadják, és csak győzelemmel mehetnek biztosra, mert a pontegyenlőség a Craiovának kedvez.

58. perc Elvir Koljic be, Markovic le. Ékcsere.

Vezet a Farul! A második 11-est már nem rontották el. GÓLVIDEÓK itt!

34 meccsen 5 kanadai pontnál tart ebben az idényben.

Roguljic kétszer is veszélyesen indul meg, de mindannyiszor szerelik a védők. Az ékért anno, tíz éve 2 millió eurót fizetett az RB Salzburg.

54. perc Cimpanu ballal milliméterekkel, de a jobb felső mellé lő 18-ról, kissé jobbról, előtte jobbal tízről a bal alsóba lőtt volna Screciu, de nagyot védett Niczuly!

52. perc Radoszlav Dimitrov kap sárga lapot kezezésért.

50. perc Safranko passza éppen csak hosszú Vargának, jön Popescu.

49. perc Tamás szereli Ivant az ötös bal sarkán.

Idén még nem nyert idegenben bajnokit a Sepsi.

46. PERC FOLYTATJUK! Nagy-nagy csúszással a másik meccs miatt, de egyidőben kellett kezdeni.

46. perc Cretu és Isfan helyett a 33 éves, kétszeres válogatott Alexandru Mateiu és Ante Roguljic, a Sepsinél Papa helyett Nicolae Paun.

„Nem tudom, milyen alapja van az ezzel kapcsolatos pletykáknak, de tudom, hogy sokan beszélnek most erről – válaszolta Niczuly Roland. – Senki sem keresett engem ezzel kapcsolatban Magyarországról, de korai is volna még, épphogy véget ért ez a döntő. Csak azt tudom, hogy ha meghívót kapnék Marco Rossi magyar szövetségi kapitánytól, akkor tiszta szívvel igent mondanék. Egy pillanatig sem gondolkodnék, magyar vagyok, nagyon megtisztelő lenne, és az álmom válna valóra általa. De mondom, ez ügyben nincs semmilyen fejlemény, annak pedig csak örülök, ha sok magyar szurkoló figyelmét is felkeltettem ezen a mérkőzésen.”

A kézdivásárhelyi születésű, 27 esztendős kapust választották meg a mérkőzés játékosának, csapatkapitányként a kupát is ő emelhette a magasba, és a sepsiszentgyörgyiek hatalmas ünneplésben részesítették, mindenki vele akart fényképezkedni. És mivel ő saját bevallása szerint egyértelműen magyar identitású, nem csoda, hogy a mérkőzés után sokfelé beszédtémát szolgáltatott: vajon nem volna-e helye a magyar válogatottban? A felvetésre az érintett szerényen reagált.

Azért is különleges, hogy a Sepsi tizenegyesekkel nyerte meg az összecsapást, mert ebben az idényben kissé hadilábon állt a büntetőkkel: nyolcat is kihagyott a csapat, és az ellene elvégzett tizenegyesek közül Niczuly csupán egyet fogott meg.

„Nagy drukk volt bennem a mérkőzés előtt, mert Kolozsváron nevelkedtem, ráadásul a korábbi csapatom ellen játszottam, és nagy ambíció dolgozott bennem, hogy újra Szentgyörgyre hozzuk a kupát – mondta lapunknak Niczuly Roland. – Ez a döntő nehezebb volt, mint a Voluntari elleni tavaly, nem volt szép játék, mi sem futballoztunk jól, de a legfontosabb a győzelem, és az, hogy ezzel újra történelmet írtunk.”

Egy fogorvosi váróteremben ült beérzéstelenítve, mégis szívesen fogadta a Nemzeti Sport telefonhívását Niczuly Roland, akinek székely nyelvjárása a zsibbadás hatása alatt még ízesebb volt. Ezekben a napokban talán nincs is nála népszerűbb ember Székelyföldön, hiszen ő volt a Sepsi OSK főhőse a Román Kupa döntőjében. A trófeát szerda este nyerte meg a magyar identitású csapat az Universitatea Cluj ellen, 0–0-t követően tizenegyesekkel, és a csapatkapitány kapus három lövést is hárított.

Mint ismert, a Sepsi OSK egymás után másodszor is elhódította a labdarúgó Román Kupát: a nagyszebeni döntőben tizenegyespárbajjal gyűrte le az Universitatea Cluj együttesét. A sepsiszentgyörgyiek huszonhét éves kapusát nem keresték még a magyar szövetségtől, de ha ajánlatot kapna, egy pillanatig sem gondolkodna.

E párharc legjobb góllövői:
Gustavo 5
Marius Stefanescu 3
Andrei Burlacu 2
Anass Achahbar 2
Elvir Koljic 2

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Két perc a ráadás. Safranko elesik a 16-os előtt... tovább!

45. perc Büntetőt ront a Farul.

41. perc Itt békés mezőnyharc.

CFRFarul 1–1 közben.

38. perc Rares Ispas odarúg Cimpanunak, sárga lap ez is.

37. perc Ivan beadását 16-ról Ispas becsúszva nem sokkal menti a bal felső sarok fölé!

34. perc Enriko Papának sárga lap Isfan fellökéséért. Pedig Papa húzta a rövidebbet, ápolás.

33. perc Dimitrov beadását kifejelik a védők, Papa a tizenhatos vonaláról, futtából mellé fejeli a labdát.

31. perc A lesérült Francisco Júnior helyett Jonathan Rodríguez.

29. perc
Safranko csúsztat mintegy 7 méterről a jobb alsó sarok mellé!

A Sepsi csak egyet tudott edzeni a szerdai kupagyőzelem óta.

25. perc Varga jobb oldali beadását elüti Popescu az ötösön Safranko fejéről.

23. perc Cimpanu remek csel után ballal a jobb alsó mellé lő 12-ről, kissé jobbról. Ispas és Aganovic is csak nyomozta most a labdát.

Cretunak az a 7. meccse a Sepsi ellen, 1 kanadai ponttal.

22. perc Aganovic lövését ismét eléri az ötös előtt Zajkov, Isfan emelését a másik ötös előteréből Niczulyhoz fejeli Cretu.

18. perc Markovic kifejeli a kapu elől Gheorghe jobb oldali beadását, Aganovic 16-os előtti lövése nem az igazi aztán.

CFRFarul 1–0 közben.

Ivan 17-szeres válogatott, az idényben ennyi gólt szerzett, a meccs előtt egy hatalmas kupát kapott. A hazai drukkerek szerint ő az idény legjobbja.

15. perc Cimpanu jobb oldai, ballábas kornerét az ötösről és az ott csoportosuló tömeg tetejéről Ivan a léc fölé fejeli!

Jovan Markovic belgrádi születésű, szerb állampolgár is, de sokszoros U-, majd 3-szoros felnőtt román válogatott. Az idényben 43 meccsen 11 kanadai pontot szerzett.

13. perc Ndong szépen ad be balról ballal, Cretu hatról a léc fölé fejeli a labdát, és közben majdnem elvitte magával Tamás jobb fülét. Szerencsére nem járt sikerrel, folytatja a magyar bekk. És menti a kapu előtt Ivan jobb oldali, veszélyes beadását.

10. perc Gheorghe jobbról pocsékul adja jobbal középre Aganovic zseniális indításást.

Az előző 6 fordulóban az UC csak az OSK-tól kapott ki.

9. perc Safranko passzát kissé messzebbről, 15-ről jobbal kapura vágja a magyar szélső, de véd jobbra vetődve a kapus az alsó sarok előtt. Kontra, Markovic az ötös bal sarka előtt, ballal lőne, de közbelép Tamás.

7. perc Varga nem lő az ötös jobb sarkáról, jobbra passzol, de rossz aztán Dimitrov jobblábas beadása.

4. perc Ciobotariu blokkolja Ndong középtávoli lövését.

2. perc Nagy helyzet, Safranko nem éri el rendesen középen Ispas jobb oldali beadását.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak kék-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta zöldben.

Egy TV-s információ szerint Niczuly lesérült a melegítés közben, és Began véd ma, de Niczuly kezd.

A kupagyőztes Sepsi számára nincs tétje az utolsó bajnoki mérkőzésnek, az Universitatea Craiova számára annál inkább. A hazai csapat 40 ponttal a negyedik helyen áll, és az európai kupaszereplésért vívott osztályozót érő harmadikra hajt, amelyet jelenleg a CFR foglal el, 42 ponttal. A kolozsváriak a már bajnok Farult fogadják, és csak győzelemmel mehetnek biztosra, mert a pontegyenlőség a Craiovának kedvez.


A klub közleménye szerint Bergodi új kihívásokra vágyik és ezért nem marad Sepsiszentgyörgyön. Vele együtt távozik a stábjából honfitársa, Luigi Ciarlatini másodedző, valamint Ionel Colonel erőnléti edző is. Utódja várhatóan Liviu Ciobotariu lesz, akit a bukaresti sajtó már hetekkel ezelőtt „összeboronált” a Sepsivel. Az egykori román válogatott védő péntek este jelentette be, hogy nem marad eddigi csapatánál, az európai kupaszereplésért vívott osztályozót az FCU Craiova ellen tizenegyesekkel elbukó FC Voluntari-nál.

Az 58 éves olasz Cristiano Bergodi 2021 októberében érkezett a Sepsihez, amellyel tavaly és idén is megnyerte a Román Kupát, valamint az idény elején a Szuperkupát is. A bajnokságban egy hetedik és egy hatodik hely a mérlege, s az ő nevéhez fűződik a klub első sikeresen megvívott nemzetközi párharca, az Olimpija Ljubljana kiejtése a Konferencialiga második selejtezőkörében (3–1 és 0–2 után 11-esekkel 4–2).

Igaznak bizonyultak a korábbi sajtóhírek – nem hosszabbítja meg lejáró szerződését Cristiano Bergodi, a Sepsi OSK vezetőedzője. A székelyföldi klub történetének legsikeresebb szakvezetője így a vasárnapi, Universitatea Craiova elleni idegenbeli bajnoki mérkőzésen ül utoljára a szentgyörgyi labdarúgócsapat kispadján.

Diószegi László klubelnök szerint a kolozsvári Universitatea ellen 11-esekkel kiharcolt győzelmük bejárta a világsajtót, és az M4 Sport közvetítésének hála több tízezer új anyaországi szurkolójuk született. „Amikor a kolozsvári szurkolók azt üzenték nekünk, hogy kifele az országból, én azt mondtam: legyen! Kimentünk az országból Európába! Az, hogy most mi itt állunk, nem a mi érdemünk, az alapítóké, hanem 99 százalékban azoké a játékosoké és edzői stábé, Cristiano Bergodi úrral az élen, akik a klubunkat képviselik tisztességgel és becsülettel” – mondta rövid beszédében Diószegi.

Egyszerre volt a sport és a kultúra ünnepének helyszíne péntek délután a Sepsi Aréna környéke, hiszen a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivállal egy időben mutatta be szurkolóinak a másodszor elnyert Román Kupát a város futballcsapata. A lacikonyhás szabadtéri rendezvényen a csapat tagjai „Európa, jövünk” feliratú mezekben vonultak a színpadra.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ U. CRAIOVA–SEPSI MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik