BOROS MIKLÓS (összefoglaló), PÓR KÁROLY (percről percre) 2021.10.16 16:24 Frissítve: 2021.10.16 19:26

Kimaradt 11-es, elrontott ünnep – kikapott a Sepsi a stadionavatón

A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 12. fordulójában stadionavató mérkőzésen fogadták a sepsiszentgyörgyiek a Sepsi OSK Arénában a tabellán 4. helyen álló FC Voluntarit. A vendégek már 2–0-ra vezettek, amikor a Sepsi büntetőt hibázott a második félidőben, és bár a hazaiak szépíteni tudtak, vereséget szenvedtek.


A sepsiszentgyörgyi szurkolók 2–1-es vereséget láthattak a stadionavatón (Fotók: Manases Sándor) – A GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!
 
 

LIGA 1
12. FORDULÓ

Sepsi OSK–FC Voluntari 1–2
Sepsiszentgyörgy, Sepsi OSK Aréna, 2400 néző. Vezette: Kovács István
Sepsi OSK:
Niczuly – Dimitrov, Hugo Suosa, Mitrea, Ispas – Aganovic (Paun, 62.), Fofana (Csuncsukov, 78.), Achahbar (Bojics, 70.) – Golofca (Stefanescu, 70.), Luckassen, Barbut (Askovszki, 62.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
FC Voluntari: Popa – Ricardinho, Meleke (Achim, 90.), Tamas, Armas, Briceag – Costin, Droppa, Rata (Helder Tavares, 90.), Gheorghe (Marcelo Lopes, 83.) – Nemec (Fülöp, 72.). Vezetőedző: Liviu Ciobotariu.
Gólszerző: Bojics (80.), ill. Costin (22.), Rata (54.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Vereséggel debütált a vadonatúj Sepsi OSK Aréna és a szentgyörgyi csapat új edzője, Cristiano Bergodi – a FC Voluntari elrontotta a büntetőt is hibázó székelyföldi csapat ünnepét.

A kíváncsibb szentgyörgyi focirajongók a hideg, esős idő ellenére már egy órával a szombat délutáni mérkőzés előtt megérkeztek a stadionba, hogy felfedezzék maguknak csapatuk új otthonát. A város határában álló ékszerdoboz, amely előtt egy futball-labda formájú szökőkútból szökken elő a víz, szinte minden részén érződik, hogy vadonatúj, és egyelőre mindenki igyekszik nem eltévedni a magyar állami támogatásból épült létesítményben, amelynek öltözőfolyosóját – Puskás Ferenctől Albert Flóriánon át Détári Lajosig – egykori legendás magyar játékosok képei is díszítik.

A járvány miatt ugyan csak a nézőtér harmadát lehetett elfoglalni, de a zárt stadionban a visszhangnak köszönhetően jóval erősebben szólt a szurkolás – főként a kapu mögötti Székely Légió és a hosszanti oldalakon ülők közötti felelgetős rigmusoknál. A gondok a pályán kezdődtek, mivel a Voluntari ünnepet rontani jött Háromszékre, és az első fél órában precíz letámadására képtelen volt reagálni a labdát rendre még saját térfelén elvesztő Sepsi. A vendégek Ion Gheorghe látványos sarokpassza után Cristian Costin góljával a vezetést is megszerezték, majd fogták magukat, és beálltak bekkelni saját kapujuk elé.

A Sepsi egyre fokozódó nyomásának azonban a Voluntari védelme nem, de Mihai Popa kapus ellenállt – a 21 éves kapus mindent védett, még Kevin Luckassen büntetőjét is a 67. percben. Ekkor azonban már kétgólos volt a vendégek előnye, akik egy hazai szögletet kontráztak meg sikeresen a második félidő elején, és az egyedül kapura törő Vadim Rata nem hibázott. Ez volt a Voluntari utolsó végigvitt támadása, amelyet követően már csak kizárólag a rombolással törődtek, de a Sepsi konok, bár olykor kapkodó rohamai elsősorban Popa miatt hiúsultak meg. (A fiatal kapus ebben a szezonban már másodszor tolt ki egy székelyföldi csapattal, augusztusban, még a Liga 2-es Astra Giurgiu színeiben egy csíkszeredai győztes meccsen is kiválóan védett.) Egészen Petar Bojics megpattanó átlövéséig, amely az utolsó tíz percre visszahozta a hazai reményeket, de a végén Bogdan Mitrea szabadrúgásai nem találtak kaput. A Székely Himnusz a vereség ellenére is kijárt a Sepsi játékosainak és stábjának, de az új stadionhoz méltó eredményekre még várniuk kell a háromszéki szurkolóknak.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! NYERT A VOLUNTARI!

90+5. perc. Mitrea újabb szabadot lőhet 25 méterről, ezúttal a sorfalba.

90+4. perc. Achim kap sárga lapot reklamálásért.

90+3. perc. Tavares kezezése után 18 méterről, középről lőhet szabadrúgást Mitrea, a sorfalon átmegy a labda, de a bal alsó sarkot nem találja meg.

90+1. perc. Csuncsukov próbálkozik az ötös sarkáról, fordulásból, de blokkolják a védők.

5 perc a hosszabbítás.

90. perc Meleke és Rata helyett beáll Achim és Helder Tavares.

84. perc. Egy fejpárbajnál Bojics fejen könyökli Droppát, sárga lapot kap.

84. perc. EGYENLÍTÉSI LEHETŐSÉG! Paun fejeli fölé Stefanescu jobbról érkező beadását.

83. perc. Gheorghe helyett Marcelo Lopes.

82. perc. Luckassen emeli be a labdát jobbról, Csuncsukov az ötös tulsó sarkáról mellé fejel.

80. perc. GÓÓÓL! MEGVAN A SZÉPÍTÉS! Bojics 25 méteres lövése után a labda Melekén irányt változtatva becsorog a jobb alsó sarokba 1–2 

78. perc. Stefanescu bal oldali szabadrúgása után három Sepsi-játékos is belefejel a labdába az ötösön belül, de egyik sem tudja kapura küldeni.

78. perc. Fofana helyett Csuncsukov áll be

76. perc. Luckassen fejel 10 méterről, a kapus kezébe.

75. perc. MINDENT VÉD A VENDÉGEK KAPUSA! Luckassen is rálövi 16 méterről, most a jobb sarokra vetődik jól Popa 

73. perc. MÁR MEGINT POPA! Askovszki 20 méteres, félmagas lövését kitolja a bal sarokból Popa.

72. perc. Nemec helyett Fülöp Lóránd áll be a Voluntari-nál.

70. perc Újabb duplacsere Goofca és Achahbar helyett jün Stefanescu és Bojics.

67. perc. KIMARAD! Luckassen laposan jobbra lövi a 11-est, Popa vetődve kiüti a labdát, marad a 0–2. 

66. perc. 11-EST LŐHET A SEPSI! Achahbar tör ne középren, Droppa buktatja, 11-es a Sepsinek és sárga a cseh légiósnak.

65. perc. Fofana lapos, jobboldali beadása után Golofca a 11-es pontról a bal felső mellé lő.

62. perc. Cserél a Sepsi: Aganovic és Barbut helyett Paun és Askovszki.

61. perc. Aganovic 22 méteres szabadrúgásból arcon lövi a sorfal legmagasabb tagját, Armast

56. perc. Achahbar ugratja ki Luckasent, aki az ötös sarkáról lövés helyett passzol, de Golofca mögé

54. perc. ÚJABB VENDGGÓL! A Sepsi szögletéből indul a Voluntari ellentámadása, Vadim Rata lesgyanús helyzetben lép ki, és bal alsó sarokba lő.0–2

53. perc. MEGINT EGY VÉDÉS!  Dimitrov jobbról belőtt labdáját Achahbar 11 méterről perdíti kapura, Popa kitolja a labdát a bal alsó sarokból

52. perc. NAGY LÖVÉS! Aganovic 18 méteres lövését kitolja a léc alól Popa.

48. perc. Dimitrov viszi be a labdát a vendégek tizenhatosába, de a lövésében már nincs erő, a kapig sem gurul el a labda. Aztán Achahbar próbálkozik 25-ről, de a laposan guruló labdát felszedi Popa.

46. perc. EZ A FÉLIDŐ IS VENDÉGHELYZETTEL KEZDŐDÖTT! Ispas elcsúszik saját tizenhatosa előtt, Nemec elveszi tőle a labdát, egyből rá is lövi, de Niczuly ezt is védi

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ. Csere egyelőre nincs.

A Sepsi új edzője, Cristiano Bergodi nem lehetett elégedett az első félidővel

 

A Voluntari kezdett jobban, a vezetést is megszerezte, de a félidő hajrájában már egyre több helyzete volt a hazaiaknak ám az egyenlítés nem jött össze.

NINCS HOSSZABBÍTÁS, VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

42. perc. NYOMÁS ALATT A VENDÉGEK KAPUJA! Barbut tör be jobbról a tizenhatoson belülre, nagyon éles szögből lő a rövid alsóra, Popa lábbal hárít szögletre

40. perc. Acharbar a jobboldali oldalvonal mellől ível a hosszú felső sarokra szabadrúgásból, de Popa kitolja szögletre a labdát

37. perc. Armas kap sárga lapot, Barbutot tarolta le az oldalvonal mellett.

 

36. perc. KÉT HAZAI HELYZET – KÉT LÖVÉS! Dimitrov fél percen belül kétszer is rálövi távolról, az elsőt a védők blokkolják, a második a bal sarok mellé megy.

35. perc. Ispas 16 méterről lő kapásból, de Fofana hátát találja el.

33. perc. A szabadrúgás után Achahbar íveli be a labdát, Sousa öt méterről jócskán fölé fejel

33. perc. Ricardinho kézzel üti el Golofca elől a labdát, sárga lapot kap.

31. perc. Costin is megpróbálja balról, takarásból, de ezt a lövést blokkolja Sousa.

28. perc. Achahbar lövi el 23 méterről, kevéssel a bal alsó sarok mellé. 

A kék-fehérben játszó Voluntari hamar megszerezte a vezetést, a hazaiak onnantól futhattak az eredmény után...

 

27. perc. SZÉP VÉDÉS! Rata egy csel után, balról, takarásból célozza meg a hosszú sarkot, de Niczuly vetődve kiüti a félmagasan érkező labdát

24. perc. Armas elé pattan a labda a Sepsi ötösének szélén, de nem jön be a csele, és odalesz a helyzet.

22. perc. VEZETNEK  AVENDÉGEK! Costin és Gheorghe kényszerítőzik a hazai tizenhatos jobb sarkánál, utóbbi sarokkal teszi be a védők mögé a labdát, Costin még el is fektet egy védőt, majd 9 méterről a jobb felsőbe lő. 0–1

19. perc. Achahbart akasztják a vendégkaputól 20 méterre, kissé joBbra, de a szabadrúgásból Mitrea méterekkel lő fölé

16. perc. VENDÉGHELYZET!  Rata indítja Costint, aki betör a Sepsi tizenhatosára, de a laposan a hosszú sarokra lőtt labdáját vetődve elcsípi Niczuly.

14. perc. Dimitrov jobbról belőtt labdáját Gabriel Tamas vágja ki a kapu torkában várakozó Luckassen elől.

9. perc:
Kemény belépők a középpályán, de Kovács egyelőre hagyja a folyni a játékot.

4. perc.
Briceag adja be laposan balról a labdát, amelyet a hazai védők és a Voluntari támadói is elvétenek a tizenhatoson belül.

 


A SEPSI KEZDTE A MECCSET.

Piros-fehérben játszik majd a Sepsi, kék-fehérben a Voluntari. Esőben kezdődik a mérkőzés.

Meccs előtti készülődés (Fotók: Manases Sándor)

 

ELŐZMÉNYEK

♦ A Sepsi ma debütáló stadionjának öltőfolyosóját a magyar futball nagyjainak a fotói díszítik.

♦ Akárcsak három és fél éve, a Sepsiszentgyörgyön rendezett első Liga 1-es mérkőzésen, a város új stadionjában is a FC Voluntari lesz a Sepsi OSK első vendége. A magyarországi támogatásból a város Csíkszereda felőli kijáratánál felépült, 8230 férőhelyes, UEFA négyes kategóriájú Sepsi OSK Aréna (a Sepsi Aréna elnevezés már 2018 óta foglalt, az a szomszédos multifunkcionális sportcsarnoké) múlt hétre tervezett hivatalos avatóünnepsége elmaradt ugyan az egyre inkább romló romániai járványhelyzet miatt, a székelyföldi klub a válogatott szünetben elkezdte az átköltözést új otthonába.

Debütál a Sepsi OSK új stadionja (Fotó: Sepsi OSK)

 

♦ A sepsiszentgyörgyi elöljárók másik meglepetése a szurkolók számára a csapat nevét viselő sör szombati piacra dobása lesz – a csíkszentsimoni gyárban készített itallal a Sepsi lesz az első, saját sört forgalmazó romániai futballklub.

♦ Diószegi László klubelnök a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy bár a létesítmény homlokzatán van még hátra némi munka, a mérkőzések megrendezését már semmi sem akadályozza. „Nagyszerű érzés beköltözni az új otthonunkba, óriási munka van benne. Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy ne nyerjük meg a szombati mérkőzést. A játékosokat is feldobta az új stadion, érzem, hogy nagyon lelkesek” – mondta lapunknak a Sepsi elnöke.

♦ Az új stadion első mérkőzése egyben az új edző, Cristiano Bergodi bemutatkozása is lesz a szentgyörgyi kispadon. Az olasz szakvezető szerint az új stadion plusz motivációt adhat csapatának, hiszen rendkívüli minőségű pálya lesz a csapat otthona, amelyen kiválóan lehet futballozni. „Nagy elvárásaim vannak, de figyelembe kell venni, hogy még csak néhány napot dolgoztam a fiúkkal. Nyitottak arra, amit kértem, és a mérkőzés reményeim szerint hosszú és sikeres út kezdete lesz” – mondta online sajtótájékoztatóján Bergodi, aki azért tart egykori csapatától, az elmúlt években rendre a kiesés ellen küzdő Voluntari ugyanis ötös győzelmi sorozata révén a Liga 1 negyedik helyén áll.

♦ A mérkőzésre a járvány miatti korlátozások miatt csupán 2400 jegyet bocsájtott áruba a klub, és mivel az új aréna a város legszélén áll, a mérkőzés előtti órákban külön buszjáratok indulnak a stadionhoz.

♦ A Sepsi legutóbb idén januárban pályaválasztóként 2–2-es döntetlent játszott a Voluntarival, de tavaly szeptemberben, idegenben 2–1-re győzött.  

♦ A Liga 1 élcsoportja a forduló előtt: 1. CFR 30 pont (11 mérk.), 2. Botosani 22 (11), 3. FCSB 21 (20–11, 11), 4. Voluntari 21 (15–12, 11), ...12. Sepsi 10 (11)

 

2021.12.04 18:20:18

Minden más foci MTI, V. Á.

Egy döntetlen is elég volt a címvédő számára a Halmstad elleni találkozón.

2021.12.03 22:41:21

Minden más foci BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Ne legyen kétségünk, egyre ritkább lesz, amikor egy Aranylabda-szavazáson egyértelműnek tetszik a nagyközönség jelentős részének, kinek is kellene nyernie. Akkora a verseny, annyiféle sorozat, vetélkedés, ezzel együtt szempont van, hogy a vélemények megoszlanak, és gyakrabban előfordulhat majd olyan »lázadás«, mint amilyen most Lewandowski elmaradt sikere után kitört.

2021.12.02 13:45:16

Minden más foci L. PAP ISTVÁN

Illúzió a javából: az ÁVH a sporton keresztül akarta megszerettetni magát.

2021.12.01 15:30:08

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Két piros lap, megdöngetett lécek itt és ott, kihagyott ziccerek, 11-espárbaj: a Horvát Kupában nyert az Eszék.

2021.12.01 00:01:10

Minden más foci ZOMBORI ANDRÁS

Folyamatosan változik a labdarúgás, így például bealkonyult a kirúgásnak és az emberfogásnak.