Micsoda győzelem, elverte a Sepsi a FCSB-t!

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2021.04.25. 20:30
null
Sepsi: egyszer lent, egyszer fent (Fotó: Tókos Csaba – archív)
A Sepsi OSK fennállása alatt először nyert idegenben az FCSB, az egykori Steaua ellen, a Gyurgyevóban rendezett bajnokin 2–1-re győztek a sepsiszentgyörgyiek.


ROMÁN LIGA 1
RÁJÁTSZÁS, 3. FORDULÓ
FCSB–Sepsi OSK 1–2 (0–1)
Gyurgyevó,
Marin Anastasovici Stadion, zárt kapuk mögött. V: Coltescu
FCSB:
Vlad – Cretu, Harut (Cristea, a szünetben), Miron, Pantiru (Radunovics, 33.) – Ovidiu Popescu (Perianu, 70.), Sut, Oaida (Vina, a szünetben) – Morutan, Tanase, Octavian Popescu. Vezetőedző: Anton Petrea
SEPSI: Niczuly – R. Dimitrov, Buhenna, Mitrea, Stefan – Paun, Vasvari (Kovács Lóránd, 87.), Ninaj (Eder, 69.) – Golofca (Aganovic, 82.), Safranko, Petrila (Nouvier, 69.). Vezetőedző: Leo Grozavu
Gólszerző: Octavian Popoescu (68.), ill. Petrila (28.), Mitrea (81.)

Történelmi győzelmet aratott vasárnap este Gyurgyevóban a Sepsi OSK: a székelyföldi együttes először nyert a román élvonal rájátszásában és szintén először idegenben a FCSB ellen. A szentgyörgyi sikernek pedig Kolozsváron is legalább annyira örültek: az egykori Steaua így nem tudott elhúzni a szombaton hazai pályán vereséget szenvedő CFR-től.

A Sepsi az első pillanatól kezdve letámadta a listavezetőt, amely elfogadta a kihívást, így jó húsz percen űt csúcssebességben hullámzott a játék a két tizenhatos között. Mindkét csapat főleg kiugratásokkal próbálkozott, de sokáig egyiknek sem akadt igazi helyzete. Amikor pedig kissé leült az iram, egy hosszú szentgyörgyi támadás meghozta a gólt: Branislav Ninaj emelte be az alapvonalról a labdát, amelyet Claudiu Petrila talpról fejelt a bukaresti kapuba.

A CFR-től kölcsönkapott szélső ezzel egyszerre segített mindkét erdélyi csapatán.

A FCSB-nek 38 perc kellett az első kaput találó lövéshez, de Olimpiu Morutan távoli próbálkozásból hiányzott az erő. A Sepsi viszont szünet előtt közel járt a második gólhoz is, Andrei Vlad kapus azonban kiszedte Pavol Safranko balról a hosszú sarokra küldött labdáját.

A második félidő legelején, Ionut Vina léc alá küldött labdjánál már komolyat is kellett védenie Niczulynak, de a Sepsinek még nagyobb helyzetei voltak: Rasid Buhenna, majd Safranko fejesei dolgoztatták meg Vladot. A labda körül mindig létszámfölényben levő Sepsi védelmét csak Olimpiu Morutan egyéni akciója tudta feltörni, a befejezést viszont már Octavian Popescu vállalta magára.

Öt perccel később Florin Tanase esett át Niczuly lábán, elsőre megkapta a büntetőt, de a december óta világhírű játékvezető, Sebastian Coltescu hamar meg is gondolta magát, és a támadót sújtotta sárga lappal.

Az ekkor már foggal-körömmel védekező Sepsi pedig élt utolsó lehetőségével, egy szöglet után Bogdan Mitrea lábáról pattant a hálóba a labda, miközben a bukarestiek lest reklamáltak. Az újabb egyenlítés pedig a hat méterről célt tévesztő Ovidiu Perianu lábában maradt – a Sepsi pedig megtartotta negyedik helyét és még szorosabbá tette a bajnoki címért folyó harcot.

Az állás: 1. FCSB 39, 2. CFR 38, 3. Craiova 34, 4. Sepsi 27.

PERCRŐL PERCRE

És ez az első playoff-győzelme is!

A Sepsi először nyer idegenben a FCSB ellen!

90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Öt perc a ráadás!

88. perc
Morutan tör előre a jobb oldalon, az alapvonalról beteszi a labdát Perianunak, aki hat méterről kevéssel a bal alsó sarok mellé lő. MAJDNEM, MAJDNEM...

87. perc Vasvari helyett jön Kovács Lóránd a pályán. Szűrőcsere.

83. perc Nicolae Paun rángatja meg Morutan mezét, jár a sárga lap.

82. perc Golofca helyére Adnan Aganovic áll be.

81. PERC VEZET A SEPSI, ISMÉT! Nouvier bal oldali szöglete után Buhenna fejeli a kapu elé a labdát, ahonnan a lesgyanús helyzetben álló BOGDAN MITREA lábáról pattan a jobb sarokba. 1–2!

77. perc Sut küld kapura 20 méterről egy felpattanó labdát, de jócskán fölé.

74. percFlorin Tanase lép ki, eltolja a labdát Niczuly mellett és átesik a kapus lábán. Coltescu először büntetőt ítélt, de gyorsan meggondolta magát és Tanase kap sárga lapot színlelésért.

70. perc Ovidiu Popescu
le, Perianu be az FCSB-nél.

69. perc Ninaj és Petrila helyett bejön Eder González és Bryan Nouvier.

68. PERC EGYENLŐ! Morutan robogott át keresztbe a Sepsi térfelén, a tizenhatos bal felében álló OCTAVIAN POPESCUHOZ passzolt, aki megtolta a labdát Dimitrov, majd Stefan előtt, és 13 méterről a bal sarokba lőtt. 1–1!

59. perc Cretu jobbról a kapu elé ívelt labdáját Dimitrov elég rizikósan teszi ki szögletre, a labda alig megy el a jobb kapufa mellett.

51 százalékban a hazaiaké a labda csak.

56. perc Egy vaktában előrevágott szentgyörgyi labdát fut be Safranko, 15 méterről megpróbálja átfejelni a későn kimozduló Vlad felett, de a kapus kezébe jut a játékszer. NAGY HELYZET VOLT!

53. perc Petrila bal oldali beadása után Buhenna a hosszú oldalról fejel a rövid sarokra, Vlad vetődve kiüti a félmagasan érkező labdát a bal felső elől.

46. perc Vina máris helyzetbe kerül, 12 méteről, kissé jobbról lövi rá kapásból a labdát, de Niczuly fölé tolja. A szöglet után Sut a hálóba löki Stefan, szabadrúgás a Sepsinek.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Harut és Oaida helyett Cristea és Vina folytatja a házigazdánál.

A hazaiak nagy hiányzója az ötszörös román válogatott Coman, akit pár éve 3 millió euróért vettek a Hagi-akadémiától. És nincs itt a 600 ezer euróba kerülő középpályás, Darius Olaru sem. Aki éppen a Sepsi ellen sérült meg.

E párharc legjobb góllövői
Florinel Coman 5
Harlem Gnohéré 4
Florin Tanase 3
Raul Rusescu 2
Joseph Mensah 2


45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Octavian Popescu kap sárga lapot, Dimitrovot rúgta meg.

45+2. perc Vasvari a bal szélről, jó 25 méterről emeli kapura a labdát, de Vlad fogja a rövid sarok felé lehulló lövést.

Két perc a ráadás.

44. perc Petrila jobb oldali szöglete után Ninaj fejeli le az ötösre a labdát, amelyet Safranko próbál hanyatt esve kapura küldeni, de gyengén találja el a labdát.

43. perc Safranko 11 méterről, balról célozza meg a hosszú sarkot, Vlad kapus ujjheggyel beleér, így is alig megy mellé.

Ha már pénz: Safranko nemsokára 700 ezer euróért vált majd klubot, július elsején a dél-afrikai Mamelodi Sundowns veszi meg.

38. perc Morutan tör előre, húsz méteres, gyenge, lapos lövése azonban nem okoz gondot Niczulynak.

A télen 400 ezer euróért vették őt.

33. perc A hatszoros montenegrói válogatott Riszto Radunovics áll be Pantiru helyett.

A Sepsi előző 14 idegenbeli meccsén 10 gólt lőtt az első félidőben, ez az összes idegenbeli találatának a 70 százaléka.

33. perc Vasvarihoz is bejön az orvosi stáb. A másik.

31. perc
Pantirut újra ápolni kell, úgy tűnik, nem tudja folytatni.

28. PERC VEZET A SEPSI! Golofca jobb oldali beadása után még üggyel-bajjal ment a bukaresti védelem Safranko és Petrila elől, de Ninaj az alapvonalról újra középre emeli a labdát, amelyet CLAUDIU PETRILA hét 7 méterről, talpról fejel a kapu jobb oldalába. 0–1!

21. perc Sut becsúszva próbálja szerelni Golofcát, de saját csapattársát, Pantirut találja el, aki ápolást kér.

Nem esélytelenül. „Kettészakadni látszik a felsőház mezőnye, hiszen a harmadik helyen álló Universitatea Craiova és a rangsor negyedik pozícióját elfoglaló Sepsi OSK között már tízpontosra nőtt a különbség, így a piros-fehéreknek inkább arra kell összpontosítaniuk, hogy megőrizzék jelenlegi helyezésüket, ami egy kis szerencsével akár nemzetközi kupaszereplést is érhet″ – írja a székelysport.ro.

19. perc
Vasvari próbálkozik 20 méterről, nagyon fölé száll a labda.

17. perc
Tanase passzol a Sepsi védői közé befutó Ovidiu Popescunak, aki azonban nem tudja átvenni a labdát, és a kivetődő Niczuly megszerzi.

A vendégeknél két Popescu is van, de nem rokonok.

14. perc
A Morutan indította Ovidiu Popescu lövi rá mintegy 20 méterről, a labda elmegy a bal felső sarok mellett.

„Ez lesz a harmadik mérkőzésünk, amelyen az egyik bajnokesélyes csapattal találkozunk. A Craiova és a Kolozsvár után következik az FCSB, amely minden bizonnyal sok problémát fog okozni, de mint mindig, nekünk mindenre fel kell készülnünk. Az első három helyezett között kiegyensúlyozott küzdelemre lehet számítani, a többiek pedig azért a pozícióért fognak harcolni, amely elméletileg feljogosíthatja őket a nemzetközi szereplésre, de ugyanakkor számítani lehet az élcsapatokkal szembeni kemény ellenállásukra is. Döntő tényező lesz az erőnlét, mivel háromnaponként kell játszani, valamint a játékoskeret összetétele és nem utolsósorban a tapasztalat” – nyilatkozta Leo Grozavu a meccs előtt a Székelyhonnak.

11. perc A bolgár légiós, Radoszlav Dimitrov térden talpalja Tanasét, megkapja a mérkőzés első sárga lapját.

10. perc Golofca jobbról érkező beadására Safranko érkezik középen a legjobbnak tűnő ütemben, de végül csak a labda alá ugrik, ami végül Vlad kapus kezében landol.

2. perc Dimitrov adta be jobbról a labdát, amelyet Cretu fejelt el az ötös hosszú oldalán érkező Safranko elől.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Tiszta pirosban a FCSB, tiszta zöldben a Sepsi.

A székelyföldi csapat még sohasem nyert tétmérkőzést a hatszoros bajnok kolozsvári együttes ellen, tíz bajnoki találkozón mindössze két pontot szerzett.

A mérkőzést ezúttal Gyurgyevóban rendezik meg, mivel a bukaresti National Arenát már az Európa-bajnokságra készítik elő, így az FCSB-nek a teljes rájátszást a fővárostól távol kell végigjátszania. Leo Grozavu, a Sepsi vezetőedzője szerint az erőnlét lesz a döntő tényező a vasárnapi összecsapáson.

A román bajnokság alapszakaszának utolsó, 30. fordulójában a Sepsi OSK hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott az FCSB-vel.

Az erőnlét dönthet. Két hét leforgása alatt negyedszer játszik bajnokesélyes csapat és másodszor a listavezető FCSB ellen a Sepsi, amely az alapszakaszban elért két 1−1-es döntetlen után vasárnap a felsőházi rájátszásban találkozik az idényben immár harmadszor az egykori Steauával.

Továbbra is a CFR számít a Sepsi OSK mumusának a román élvonalban: a kolozsvári bajnokcsapat szerda esti szentgyörgyi sikerével a FCSB h átvette a vezetést a táblázaton.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ FCSB–SEPSI OSK LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik