Lengyelország: nem mindenkinek tetszik Paulo Sousa kapusválasztása

Vágólapra másolva!
2021.04.26. 19:29
null
Szczesny mellett tette le a voksát Sousa (Fotó: Török Attila)
Éles kritika érte Paulo Sousát Lengyelországban, miután a magyar válogatottal azonos világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő lengyelek szövetségi kapitánya kijelentette: az ő irányítása alatt nem lesz verseny az első számú kapus posztjáért, s ezzel egy több mint tíz éve tartó rivalizálásnak vetett véget.

Paulo Sousa már január végi kinevezése után néhány nappal elárulta, eldöntötte, hogy ki lesz nála az első számú kapus, ám akkor még nem hozta nyilvánosságra a döntését. A három tavaszi világbajnoki selejtezőn aztán kiderült, hogy Wojciech Szczesny lett az első számú kapusa, a Juventus labdarúgója védett ugyanis mind a három meccsen.

Ez tehát azt jelenti, hogy elsősorban az eddig 52 válogatott meccsel bíró Szczesny élvezi majd Sousa bizalmát, míg az 55-szörös válogatott Lukasz Fabianski a kispadra szorul. Ezen döntése miatt Sousa kapitányt aztán megtalálta például a korábbi 11-szeres lengyel válogatott kapus, Wojciech Kowalewski, aki karrierje legszebb időszakát 2003 és 2007 között a moszkvai Szpartaknál töltötte.

Kowalewski (Fotó: AFP)
Kowalewski (Fotó: AFP)

„Szczesny és Fabianski rivalizálása a válogatottnál bő egy évtizede zajlik, már szinte hagyománynak mondható és rendkívül fontos mindkettőjük számára és természetesen a csapatnak is. A kapusok egyaránt hasznot húznak belőle, ahogy a válogatott többi játékosa is” – fogalmazott Kowalewski, aki egy példával el is magyarázta, mire gondol.

„Ha például edzésen egymás közötti játék zajlik, és Szczesny az egyik, Fabianski meg a másik csapat kapusa, akkor eddig mindkét gárda egyforma motivációval vett részt a játékban. Mostantól viszont Fabianski csapatának tagjait talán rossz irányba mozdíthatja, hogy tudják, ők nem az első számú kapus csapatában vannak, míg akik Szczesnyvel vannak egy csapatban elkényelmesedhetnek, hiszen a kezdőben érezhetik magukat. Hiszem, hogy a kapusok közötti verseny kiölése az első és második számú választott kijelölésével az egész csapatnak árt. Korai és elsietett lépés volt ez Sousától” – fogalmazott a korábbi kapus.

A tények kedvéért tegyük hozzá: Lengyelországban hosszú ideje az az általános vélekedés, hogy Fabianski és Szczesny közül utóbbi játékos játszik jobb csapatban, s az idő is a Juventus 31 éves kapusa mellett szól a West Ham United 36 éves kapuvédőjével szemben.

Kettejük közül Fabianski volt az aki előbb bemutatkozott a válogatottban, 2006 márciusában védett először a nemzeti csapatban, míg Szczesny három és fél évvel később, 2009 novemberében kapott egy félidőt Kanada ellen, majd szűk két évig meghívót sem kapott – egyetlen kivételtől eltekintve.

A két kapus 2011 végétől kisebb, nagyobb megszakításokkal a lengyel keret tagja, így valóban egy évtizede tart vetélkedésük az első számú posztért, amely eddig döntetlen közeli eredményre állt, ám a jelek szerint Paulo Sousa eldöntötte a „párharcot”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik