Kolozsváron nem megy – a CFR bedarálta a Sepsit

Vágólapra másolva!
2023.04.15. 17:52
null
Dumitrescu góljával vezetett a Sepsi Kolozsváron (Fotó: Manases Sándor)
A Sepsi OSK 2–1-es vereséget szenvedett a címvédő CFR vendégeként a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Superliga) felsőházi rájátszásának 4. fordulójában.

ROMÁN SUPERLIGA
FELSŐHÁZI RÁJÁTSZÁS
4. FORDULÓ
CFR–Sepsi OSK 2–1 (1–1)
Kolozsvár,
Dr. Constantin Radulescu Stadion, 3000 néző. Vezette: Calin
CFR: Scuffet – Manea, Yuri Matias, Burca, Braun – Deac (Yeboah, 82.), Muhar, Cvek, Krasniqi (Fica, 90+2.) – Birligea (Petrila, 58.), Janga. Vezetőedző: Dan Petrescu
Sepsi OSK: Niczuly – Balasa (Ciobotariu, 50.), Ninaj, Tamás M., Dumitrescu – Rodriguez (Rondón, 77.), Papa (Paun, 64.) – Stefanescu, Matei (Gheorghe, 64.), Aganovic – Safranko (Tudorie, 77.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: Birligea (44.), Deac (53.), ill. Dumitrescu (28.)
Kiállítva:
Ninaj (62.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Vezetni veszélyes – lehetne az idei CFR–Sepsi erdélyi rangadók jelszava a román élvonalban, a két csapat mérkőzésein ugyanis még egyszer sem tudot nyerni az első gólt szerző csapat. Szombat este Kolozsváron is ez volt a helyzet, a bajnok fordítani tudott az utolsó félórára emberhátrányba kerülő székelyföldiek ellen.

A CFR az első perctől kezdve nyomás alá helyezte a Sepsi védelmét, de hiába tudta kisebb hibákra kényszeríteni a vendégjátékosokat, a bravúrokat halmozó Niczuly Roland eszén sokáig nem tudott túljárni. A szentgyörgyi kapus az egészen közeli kolozsvári lövésekbe is bele tudott vetődni, Rangelo Janga léc alá tartó fejesénél pedig a felsőlécre ütötte a labdát. Ekkor pedig már vezetett csapata, mert Andres Dumitrescu pontos fejessel zárta le az általa indított és Cosmin Matei beadásával folytatódó ellentámadást. A CFR végül egy szintén U21-es játékos fejesével egyenlített ki, Daniel Birligea bólintotta a jobb alsó sarokba Ermal Krasniqi centerezését. A fiatal center az első félidő ráadásában újra helyzetbe került, de Niczulyba rúgta a labdát.

A CFR ostroma szünet után is folytatódott, ahogy Niczuly bravúrsorozata is: Birligea fejesét szedte ki a jobb sarokból. Amikor a védői eladták a labdát, már ő sem tehetett semmit: Janga indítása ajtó-ablak helyzetben találta Ciprian Deacot, aki ellőtte a kifutó kapus mellett a labdát. Amikor pedig a Jangát lerántó Branislav Ninaj a 62. percben megkapta második sárgáját, végleg eldőlt a meccs: a CFR rutinosan befagyasztotta a játékot. A Sepsit elkísérő mintegy 70 szurkoló azonban így is büszkén énekelte el kedvenceinek a Székely Himnuszt, „Szép volt, fiúk!”-kal is megköszönve a remek iramú és hangulatú mérkőzést. 2–1

PERCRŐL PERCRE

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! A Sepsi vezetett, de ezzel megráncigálta az oroszlán bajszát, mivel a Kolozsvár az első félidő végén, illetve a második elején is betalált, majd Ninaj kiállítása megpecsételte a székelyföldiek sorsát.

90+2. perc: Krasniqi helyére Fica érkezik, utolsó cseréjét is meglépte a CFR.

Négy perc a ráadás.

90. perc: Janga tüzelt 16 méterről, Niczuly szögletre ütötte a labdát.

86. perc: Krasniqi robogott végig a vendég térfélen, a kapu mellé tüzelt, ezután intették be a lest.

84. perc: HELYZET! Petrila maradt egyedül az ötösön, de nem tudott eljutni a lövésig, Dumitrescu és Niczuly egyszerre túl soknak bizonyult.

82. perc: a megsérülő Deac helyére Yeboah érkezik.

81. perc: Tamás Márk ütközött össze Deackal, a kolozsvári lent maradt, várhatóan csere következik.

77. perc: utolsó cseréit is meglépte Bergodi: Safranko és Rodríguez le, Tudorie és Rondón be. A Sepsi minden mindegy alapon átáll kétcenteres játékra.

72. perc: Janga ellopta a labdát Dumitrescutól, de a lövés nem lett pontos, kirúgás következik.

71. perc: Braun ívelt középre, de Deac nem tudta kapura küldeni a labdát.

Ha az első félidő legjobbja a nagyokat védő Niczuly volt, akkor a második játékrészben eddig Janga emelkedett ki. A curacaói csatár gólpasszt adott Deacnak, majd róla állították ki Ninajt.

64. perc: kettős csere a Sepsinél: Papa helyére Paun, Matei helyére pedig Ion Gheorghe állt be.

62. perc: 10 emberre fogyatkozott a Sepsi! Ninaj negyed óra alatt két sárga lapot kapott, korai zuhany a jutalma. A szlovák védő Jangát rántotta le.

58. perc: cserél a CFR is, Birligea nem bírjta tovább, Petrila váltotta.

53. perc: GÓÓÓÓÓL! MEGFORDÍTOTTA A MÉRKŐZÉST A KOLOZSVÁR! A szentgyörgyiek bárgyú módon eladták a labdát a középpályán, Janga remek ütemben találta meg Deacot, a 37 éves középpályás pedig higgadtan beverte a ziccert.

52. perc: DUPLA HELYZET! Deac szabadrúgását Birligea fejelte a kapu felé, Niczuly bravúrral védett. A Sepsi nem tudott felszabadítani, egy újabb beadás érkezett a boxon bekülre, de Janga próbálkozása nem találta el a kaput.

50. perc: a Sepsi cserélt elsőként, Balasa helyére a korábbi CFR-es Ciobotariu állt be.

48. perc: 26 méterről lőhetett szabadrúgást a CFR, Deac sarokkal készítette le a labdát Muharnak, a horvát középpályás lövése viszont lelassult, végül Niczuly fogta meg.

47. perc: Ninaj kapott sárga lapot, Jangával ütközött.

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

Nincs csere a szünetben – jelentik a helyszínről.

A két csapat mérlege a CFR-nek kedvez, 13 kolozsvári győzelem mellett 3 döntetlen és két szentgyörgyi siker született a felek tétmeccsein.

A hazai cserék közül Emmanuel Yeboah a legérdekesebb név, a 20 éves ghánait télen a Slavia Praha vitte volna, de az utolsó pillanatban kútba esett az átigazolás.

A Sepsi cserekapusa egyébként a Niczuly Roland 19 esztendős öccse, Niczuly Rajmund. A Sepsi cserepadján Rondón, Ispas és Ciobotariu is ex-kolozsvári.

45 perc játék után a statisztikák komoly hazai mezőnyfölényt mutatnak: a CFR 12 lövéséből 6 talált kaput, ezzel szemben a Sepsinél 4–1 ez az arány – pragmatikus futballt és remek kapusteljesítményt láttunk a székelyföldiektől.

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

40+3. perc: ÚJABB ZICCER! Birligea kényszerítőzött Krasniqivel, de ordító ziccerben a kilépő Niczulyba rúgta a labdát. A szögletet Deac ívelte be, Yuri Matias fejese a szentgyörgyi kapus ölében kötött ki.

2 perc a ráadás.

44. perc: GÓÓÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A KOLOZSVÁR! Krasniqi ívelését Birligea klasszikus center módjára fejelte a kapu közepébe, Niczuly hiába vetődött. Lélektanilag rendkívül fontos pillanatban egyenlített a címvédő.

43. perc: a CFR mestere, Dan Petrescu kap sárga lapot reklamálásért.

Ismét egy lehetséges büntetőt néztek vissza a VAR-szobában, de végül nem kapott tizenegyest a hazai együttes.

39. perc: Krasniqi lövése kipattan egy védőről, szöglet. A sarokrúgásból kontrázni próbált a Sepsi, eredménytelenül.

Közel 3000 néző van a fellegvári stadionban – az előző hétvégén több, mint 15 ezren jöttek ki az FCSB elleni meccsre.

35. perc: Deac ívelte be a labdát, Birligea azonban a kapu fölé bólintott.

34. perc: veszélyes szögből rúghat szabadrúgást a Kolozsvár.

33. perc: Ninaj és Birligea fejelt össze, a VAR visszanézte az esetet, de nem ítélt tizenegyest.

30. perc: MIT VÉDETT NICZULY?! Manea beadását követően Janga fejelt a kapura, a léc alá tartó labdát bravúrral piszkálta ki a szentgyörgyi kapus. A kipattanót Ninaj vágta ki.

28. perc. GÓÓÓÓL! VEZET A SEPSI! Matei adott középre az alapvonalról, a labdát pedig a berobbanó Dumitrescu teljesen üresen bólintott Scuffet kapujába.

25. perc: Safranko is lövéssel próbálkozott, de nem találta el a kaput.

23. perc: Egy szögletet követően Janga bólintott a kapu irányába, de a labda a kapu mellé szállt.

Az első félidő felénél járva a CFR uralja a mérkőzést, a Sepsinek nem volt komoly lehetősége.

21. perc: NICZULY! Ismét Krasniqi cselezett befelé a jobb oldalról, Braunt játszotta meg, a német-ghánai szárnyvédő lövését a Sepsi kapusa kiütötte.

20. perc: Burca kapja a mérkőzés első sárga lapját, odarúgott Mateinek.

19. perc: ÚJABB HAZAI LEHETŐSÉG! Krasniqi tört be a tizenhatoson belülre a jobb oldalon, centerezése két méterrel a kapu előtt csorgott el, de Janga nem tudott a kapuba stukkolni.

13. perc: ZICCER! Egy szentgyörgyi védőről pattant a labda Deac elé, de a CFR veteránja éles szögből Niczulyba bikázott, szöglet következik. A sarokrúgásból nem született komolyabb lehetőség a vendég kapu előtt.

Közel 60 szurkoló érkezett Sepsiszentgyörgyről a CFR elleni meccsre.

4. perc: Niczuly adta el a labdát, de szerencséjére Janga nem tudott kapura fordulni. A labdát végül Deac tűzte kapura, de az elszállt a kapu fölött.

2. perc: a magyar hátvéd folytatni tudta a játékot.

1. perc: HELYZET! Birligea centerezett, de Krasniqi lövése a kapu előtt gurult el. Mindközben Tamás Márk lent maradt, ápolás következik.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Néhány perce még zuhogott az eső a kincses városban, de azóta már kisütött a nap és a felhők is felszakadoztak – jelentik a helyszínről.

A CFR hagyományos, bordó szerelésében lép pályára, míg a Sepsi fehér mezben fog futballozni.

Ez pedig a Kolozsvár kezdő tizenegye.

Itt a Sepsi kezdőcsapata.

Köszöntünk minden kedves olvasót a CFR–Sepsi OSK román bajnoki találkozó élő, szöveges közvetítésén. A találkozó hamarosan elkezdődik.

ELŐZMÉNYEK

RANGADÓ LESZ Kolozsváron: szombaton a CFR a Sepsi OSK-t fogadja. A Sepsi két látványos siker után érkezik a meccsre, a kupában Mioveni-t verte meg 4–1-re, a bajnokságban pedig a Rapidot 2–0-ra.
„Ellenfelünk nincs a legjobb formában, de roppant tapasztalt játékosai vannak: öt bajnoki címet nyertek Dan Petrescuval a kispadon és most is harcban vannak ezért. A Rapid elleni szép siker önbizalmat ad, nagyon elégedett voltam a csapattal, és most, a CFR ellen is ez a hozzáállás kell” – mondta a Sepsi honlapjának Cristiano Bergodi vezetőedző.

A hazai együttesből három fontos játékos is maródi, a csapatkapitány Mario Camora mellett a védekeze középpályás Boateng, valamint a csatár Maglica sem lesz bevethető a Sepsi ellen.

A CFR egyébként nincs kirobbanó formában, a rájátszás eddigi három fordulójában három döntetlent ért el a Rapid, a Craiova és a FCSB ellen, így hátránya már négy pont a listavezető Farullal szemben. A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Dan Petrescu vezetőedző annak tulajdonította csapata a korábbi évekhez képest gyengébb szereplését, hogy az idény közben számos játékos távozott, de a kispad feltételezett rövidsége miatt is panaszkodott a Chelsea egykori jobbhátvédje.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik